Западът се заблуждава, че Русия е "шпионокрация", твърди анализ на спецслужбите

Западът се заблуждава, че Русия е "шпионокрация", твърди анализ на спецслужбите

© ReutersРуснаците се впускат в масови и ненаситни разузнавателни кампании, подхранвани от все още значителни бюджети и от културата на Кремъл, която съзира измамни и тайни планове дори там, където те не съществуват."


"Войните между службите се разпалват и угасват от 2004 година насам. Размиването на границите помежду им насърчава периодични войни за територии – не само по отношение на обичайното бюрократично овладяване на пълномощия, финансиране и достъп до водеща роля, но също и бизнес възможности за техните служители и понякога за пряко оцеляване. "


"Путин разполага с разузнавателната общност и службите за сигурност, които искаше: мощна, дива, многоглава и послушна хидра. Но самият Путин и мечтите му за Русия като велика сила са реалната жертва на това лошо управлявано чудовище. Службите засилват предположенията му и по-скоро играят според фантазиите му, отколкото да го информират и да поставят под съмнение виждането му за света."
Това са част от заключенията на Марк Галеоти в анализа му "Хидрата на Путин: руските разузнавателни служби отвътре" за Европейския съвет за външна политика (ECFR).


Разказът на Галеоти започва с история от 2014 г., когато Владимир Путин получил за рождения си ден фриз в древногръцки стил, на който той е изобразен като Херакъл, убиващ Хидрата на международните санкции срещу Русия. "Образът на това митично чудовище с едно съзнание и много глави, които се умножават при отсичане, често изниква в разговорите за руските спецслужби", допълва той.


Галеоти посочва, за реализиране геополитическите цели на Кремъл тези служби активно работят за саботиране и дестабилизиране на европейски правителства, подпомагане на руски икономически проекти и атаки срещу политически врагове.


В доклада изследователят обяснява, че руските разузнавателни служби далеч не са всевластна "шпионокрация", която контролира Кремъл. Те са вътрешно разединени, разкъсвани от бюрократични войни за територия и често техният разузнавателен продукт е с ниско качество, с което в крайна сметка застрашават интересите на самия Владимир Путин.


Основан върху пространни интервюта с бивши и настоящи служители на разузнаването, анализът обяснява как в действителност работят шпионските агенции и стига до заключението, че европейското разбиране за тях е скалъпено и базирано на остарели карикатурни представи.


Западът се заблуждава, че Русия е "шпионокрация", твърди анализ на спецслужбите

© Reuters


Анализът разбива мита, че службите са властта, която действа зад гърба на "руския трон". Те са твърдо подчинени на Кремъл и Путин ги използва една срещу друга. Те не са единен блок, а разнородна група, солидарността в която изчезва при всяка възможност да се направят пари или да се избегнат обвинения.


Службите често дублират работата си и са ангажирани повече в кървава конкуренция помежду си, вместо да си споделят разузнавателна информация. Необходимостта да се харесат на Кремъл и да постигат бързи резултати води до ниско качество на събраната информация и на анализите. Директорите на разузнавателните служби са принудени да нагласяват и разкрасяват фактите, за да угодят на президента – в противен случай те рискуват да загубят работата си.


Борейки се за територия и останали в плен на нагласата от студената война, според която "Ако Западът губи, ние печелим", руските шпионски служби предприемат крайни мерки в чужбина – дори убийства. Ходовете им на Запад може да изглеждат тактически ефективни, но са стратегически пагубни, представяйки Русия като непредвидима заплаха.


Европейските правителства могат да неутрализират действията на руските служби в своите страни, възприемайки по-твърд подход. Това означава не просто инвестиране в контраразузнаване, но и справяне със собствените управленски слабости, които улесняват кампаниите на Путин, включително поставяне под по-строг контрол на източниците им на мръсни пари.


Западът се заблуждава, че Русия е "шпионокрация", твърди анализ на спецслужбите

© ECFR

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  "Путин разполага с разузнавателната общност и службите за сигурност, които искаше: мощна, дива, многоглава и послушна хидра. Но самият Путин и мечтите му за Русия като Велика сила са реалната жертва на това лошо управлявано чудовище."

  Хотели как лучше, получилос как всегда.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Хич не се заблуждава....

  ссср беше лада - копиран фиат на който му свърши бензина и затова бяха обвинени шофьорите мишо и борис - изпили са парите
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Службите засилват предположенията му и по-скоро играят според фантазиите му, отколкото да го информират и да поставят под съмнение виждането му за света."Те така играеха и при Хрушчов и Брежнев.

 5. 5 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Важното е вътре в страната да се поддържа усещането за война и шпионски сюжети. Така режимът на пути изглежда по-необходим на руснака.

 6. 6 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  "
  често техният разузнавателен продукт е с ниско качество, с което в крайна сметка застрашават интересите на самия Владимир Путин

  И при службите ли ниско качество; Какава изненада!?

 7. 7 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1553 Весело

  Галеоти, както го описват самите руснаци, си е един полезен гауфон. Полезен на руските спец служби.
  Всъщност тоз е нещо като клоун, на който се внушава какво да пише и говори:
  " С этого времени Галеотти удалось завязать контакты с кадровыми сотрудниками и ветеранами ГРУ. В течение последующих более чем 20 лет Галеотти регулярно общается со знакомыми, работающими в российских спецслужбах, либо тесно связанными с разведывательным сообществом РФ, при этом не требуя от собеседников раскрывать никаких секретов. Значительную часть интересующей его информации о российских спецслужбах и их деятельности на Западе Галеотти черпает в российских СМИ — главным образом, в печатной прессе и на сетевых ресурса."

  nemo malus felix, minime corruptor.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 213 Любопитно

  A бе, да се върти там колелото!
  Има ли нещо по-удобно да оправдаваме мързела и бедноста,с Путин и Русия-НЯМА!
  Ами като няма-Продължаваме напред!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Ето как е в цивилизованите държави.

  Разузнавателните ведомства на САЩ (на англ.: United States Intelligence Community) са 15 агенции към различни министерства и структури, но обединени в Разузнавателна общност (Intelligence Community - IC). Дейността им се координира от Съвет за национално разузнаване (National Intelligence Council - NIC) начело с Директор на националното разузнаване (Director of National Intelligence - DNI). Агенциите и тяхното административно подчинение са:

  Самостоятелни
  Централно разузнавателно управление (ЦРУ) - Central Intelligence Agency (CIA)
  Национална служба за прикритие - National Clandestine Service (NCS)

  Агенция за национална сигурност (NSA) - щаб, Форд Мийд, Мериленд
  Министерство на отбраната - United States Department of Defense]] (DoD)
  Агенция за въздушно разузнаване - Air Intelligence Agency (AIA)
  Военно разузнаване - Army Military Intelligence (MI)
  Агенция за военно разузнаване - Defense Intelligence Agency (DIA)
  Разузнавателна служба на морската пехота - Marine Corps Intelligence Activity (MCIA)
  Национална агенция за геокосмическо разузнаване - National Geospatial-Intelligence Agency (NGA)
  Национална служба за разузнаване - National Reconnaissance Office (NRO)
  Агенция за национална сигурност - National Security Agency (NSA)
  Централна служба за сигурност - Central Security Service (CSS)
  Военноморска служба за разузнаване - Office of Naval Intelligence (ONI)
  Министерство на правосъдието - United States Department of Justice (DOJ)
  Федерално бюро за разследване (ФБР) - Federal Bureau of Investigation (FBI)
  Отдел за национална сигурност - National Security Division (NSD)
  Министерство на вътрешната сигурност - United States Department of Homeland Security (DHS)
  Разузнаване на крейбрежната охрана - Coast Guard Intelligence (CGI)
  Дирекция за информационен анализ и инфраструктурна защита - Information Analysis and Infrastructure Protection Directorate
  Министерство на енергетиката - United States Department of Energy (DOE)
  Разузнавателна служба - Office of Intelligence (OI)
  Външно министерство - United States Department of State (DOS)
  Бюро за разузнаване и проучване - Bureau of Intelligence and Research (BIR)
  Министерство на финансите - United States Department of the Treasury (DOT)
  Служба за поддръжка на разузнаването - Office of Intelligence Support (OIS)

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  [quote#5:"авторът"]Важното е вътре в страната да се поддържа усещането за война и шпионски сюжети. Така режимът на пути изглежда по-необходим на руснака.[/quote]

  Путин и потинистите не са измислили нищо, което вече не е измислено от Оруел. Те са некадърни да управляват страната си, да оползотворят природните й ресурси, за да осигурят достойно съществуване на 90% от населението й, но имат готово оправдание: ВРАГЪТ НЕ СПИ.

  Руският шовинизъм е опит за рационализиране на провала: прощавайте, че с най-голямата и най-богата на ресурси територия в света живеете като скотове, докато нации БЕЗ природни ресурси са недостижимо богати, проспериращи и задоволени, но ПРОСТО СВЕТЪТ НИ МРАЗИ, а кое е по-важно за вас - да напълните тумбаците с гречка и сало, или да наврете тия мръсни империалисти в кучи ***?

  В Русия Оруеловият 10-minute hate е разтегнат в 24 часа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Винаги са имали неефективно управление, което повече е следялои мечтите и капризите на владетеля, отколкото истинските интереси на държавата. Резултатът е на лице - бананова република с най-големите ресурси на Света и икономика има-няма като на Белгия... егати.

  E PLVRIBVS VNVM
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Messerschmitt
  Messerschmitt
  Рейтинг: 4717 Любопитно

  контролирането на информацията е главна и приоритетна задача на бюрокрацията в Кремъл.Питин като "бащица" е наясно че в икономически и технологичен план е изключително зависим от Запада и Китай.Голямата задача е това нещо да не достига до простия мужик.Да се вменява заплахата от "войствения"Запад.И другата тежка задача е създаването на "подходящи" условия в други страни за правителства обслужващи руските имперски интереси.

  До истината се достига с познание!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 15 Неутрално

  [quote#4:"chicago514"]Службите засилват предположенията му и по-скоро играят според фантазиите му, отколкото да го информират и да поставят под съмнение виждането му за света.[/quote]
  Това сякаш е написано за Буш и ЦРУ и другите американски разузнавателни служби, когато цяла война започнаха по съмнително обосновани предположения (много меко казано). Плодовете на която берем и до днес...

 18. 18 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Четох статията преди дни и малко се учудих на заглавието - но няма грешка, това е статията.
  Похвала на редактора за заглавието.

 19. 19 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Ще дам за пример една руска публикация от днес.
  http://hitech.newsru.com/article/17may2016/157mlrd
  В края на миналата седмица руския парламент е гласувал законопроект според който данните и съдържанието на всички разговори на руските граждани по телефон и интернет трябва да се пазят 3 години и да се представят при поискване от държавните органи.
  Експертите изчисляват че разходите за това ще са колкото една трета от държавния бюджет на Русия.
  Това естествено няма да стане, но поради липса на пари, а не на желание. Ако това не е "шпионокрация", какво е?

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  УПРАВЛЯВАЩА КЛЕПТОКРАЦИЯ,
  имаща една повече от посредствена
  и некадърна
  ШПИОНОКРАЦИЯ в подчинение

 21. 21 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 206 Неутрално

  [quote#12:"Norman Granz"]Путин и потинистите не са измислили нищо, което вече не е измислено от Оруел. [/quote]

  Така е, но Оруел му е бедна фантазията...

  http://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2014/03/21/2265673_dulgite_pipala_na_digitalniia_big_bradur/

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 22. 22 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Похвално! Чудесен или не до там чудесен анализ за Путин и Путинова Русия!(нямам нерви да го чета целия) Мноо ще се радвам България да бъде одложена на подобен анализ "под лупа"! Защото България е моята родина! Защото живея тук. Защото имаме не по-малко трески за дялане от Русия!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на modus operandi
  modus operandi
  Рейтинг: 246 Весело

  Хах, и КГБ, и ЦРУ се правят че не съществуват. Но парите не миришат, нали така.

 24. 24 Профил на xxxxxxxl
  xxxxxxxl
  Рейтинг: 206 Неутрално

  че европейското разбиране за тях е скалъпено и базирано на остарели карикатурни представи...............................
  Само наште форумни седерастки карикатури могат да ударят по карикатурност западните карикатури в земята..Те винаги са били една грамадна карикатура.
  Ей,не мога да нахраня питона си без да излезе статия за Русия.Карикатурите не спят.
  По темата!
  желаната от западната демокрация (седерастия) слабост на Русия никога не е отговаряла на действителноста.Уинстън чърчил 1952 година

 25. 25 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 593 Разстроено

  Путя вече близо 20г. изкривява и деформира нещастна Русия и народа й по свой образ и подобие...
  Човек, който се е САМОпредложил за доносник на КГБ, когато е бил едва 14 годишен, днес продължава да втълпява по екрани и сайтове, че той е станал жертва на световен заговор... Същия този Путя, който едва влиза и завършва "право" в Москва, с решителната телефонна намеса на важни клечки пак от КГБ, днес плаши многострадалний руский народ с опасности откъде ли не с познатите и у нас мантри, че най-важното е мир да има (и по този начин властта Му да е вечна) ...
  Путя никога не е работил нещо смислено и полезно, той от малък си е доносник и милиционер. С такова човече начело Русия не я чака нищо добро...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 26. 26 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Кагебешниците, взели Кремъл на откуп след краха на комунизма, искаха да победят капитализма на територията на икономиката след като загубиха на територията на войната.
  Но не отчитат, че и във двете битки, които отвориха, нямат въобще икономика във днешния смисъл на думата.
  Отново ще има крах. Този път далеч по-жесток.
  За любопитковците, дето все питат кога:
  Няма да чествате 100 години октомври.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  До коментар [#20] от "Hawaii":

  И самата клептокрация не е особено кадърна, доколкото не може да реши един основен екзистенциален проблем: как да краде така, че ДА НЕ ОБОГАТЯВА ВРАГА.

  Защото сега положението е следното: изкопаят/изпомпат нещо от земята, изсекат няколко квадратни километра тайга, продадат добитото на лошите западняци и вземат, че похарчат парите за западни дрънкулки: швейцарски часовници, германски коли, френско шампанско, финландски яхти - и парите пак отидат в Белия свят. 😁😁

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Принципът разделяй и владей е измислен от Александър Македонски! Путьо е само един жалък плагиат!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Ратификацията на Истанбулската конвенция - грозното лице на грантаджийството!
 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  [quote#27:"Norman Granz"]Защото сега положението е следното: изкопаят/изпомпат нещо от земята, изсекат няколко квадратни километра тайга, продадат добитото на лошите западняци и вземат, че похарчат парите за западни дрънкулки: [/quote]
  Типичното поведение на КЛОШАРЯ

  КАКВОТО ИЗКОПА - ПРОФУКА

  Има,обаче една прослойка около

  "РОЛДУГИН"

  която обира каймака.....

 30. 30 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Ройтерс както винаги не влизат в дълбочина и не търсят аналогии с миналото. Съветите винаги са имали две основни разузанавателни сили КГБ и ГРУ. Те винаги са враждували помежду си и винаги имат едни и същи отдели. Вътрешнодържавен (включително Украйна и Грузия), близки (погранични Естония, Литва, България) държави, основни конкуренти (САЩ, ЕС и Япония) и останалия свят по континенти. Колко хиляди агенти са активизирани и колко слабо е качеството на информацията може да се види от тукашните им проявления. Такива са партиите БСП, Атака, ВМРО и разни градски феодални формации. Гражданско общество в лицето на ДС служители - социолози, учени и журналисти в една обособена групировка. Разни православни и паравоенни образувания като казаци и тези около пловдивския митрополит. Факт е обаче че успяха да бръкнат два пъти много сериозно във всеки български джоб за последните 20 години. Първо беше суперинфлацията при Жан, а след това аферата КТБ. И така докато се намират балами да милеят по освободители и/или братушки..

 31. 31 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 162 Неутрално

  Охххоооо....нямаше ме известно време, но акцията "омаскари Русия" продължава. Похвално, похвално... клеветата като път към истината....

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 32. 32 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 955 Весело

  ХИДРА? Разбира се - от много параноя Путин е започнал да вярва на холивудските филми като Captain America: The Winter Soldier. Хайл, Хидра!

  http://marvelcinematicuniverse.wikia.com/wiki/HYDRA

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 33. 33 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#11] от "platenputinist":

  Бюрокрация , която в повечето случаи не работи.

  Примери много , но поизвестните от ново време Авганистан , Ирак , Либия , Сирия .

 34. 34 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Хм,
  Хубава статия!
  Не, че разбрах какво иска да ми каже автора.
  Нито пък разбрах защо е написана?
  Но е хубава!!!
  Браво!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 35. 35 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не знам вече е кое заблуда и кое не е, но е много глупаво българите да се делят на русофили и американофили и да не остават българофили.

 36. 36 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Всъщност, като се замислих - намерих вероятна причина защо е написана статията.
  Вчера Едуард Сноудън извади нова порция кирливи ризи за американските служби.
  Отвличаща вниманието маневра.
  Логично.
  Нема лошо.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7742 Неутрално

  От времето на Сталин и Хрушчов нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили.

 38. 38 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 613 Весело

  А западните служби са просто китки, не извършват убийства, не организират държавни преврати, не се месят най-нагло във вътрешните работи на всички останали държави...

 39. 39 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#38] от "Феникс":

  Пък в Америка бият негрите, нали ?

  E PLVRIBVS VNVM
 40. 40 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#5] от "авторът":
  Че то и тука е така. Има читатели на "Дневник", които виждат намесата на Москва, ако не си намерят чехлите до спалнята.

  Еретик
 41. 41 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":


  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  Просто нямам какво да добавя.Ясни и точни коментари
  +++

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  До коментар [#41] от "С С К":

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#39] от "PavelCZ": Пък в Америка бият негрите, нали ?

  Бият ги бият, то са знай!! Мързеливи, крадливи - се у чуждуту им окото кат нашти циг... ромей бе - фани еднити, удари другити!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 44. 44 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#39] от "PavelCZ":

  По-скоро ги разстрелват като зайци. А и не само тях. Я направи справка колко хиляди чернокожи са били избити от американската полиция през последните години. А ето ти и една такава за първите 5 месеца на миналата година -
  "Общо 500 достигна броят на убитите от американските полицаи от началото на настоящата година, съобщава The Guardian, позовавайки се на собствено разследване.

  Съгласно официалната статистика на ФБР убитите от полицията са 461 души. По данни на The Guardian 49,6% от 500-те убити са бели, 28,2% - афроамериканци, а 14,8% - латиноамериканци. 21% от застреляните са били въоръжени и почти всички (95,2%) са били мъже.

  В края на май в. Washington Post съобщи, че за първите пет месеца на 2015 г. полицията в САЩ е застреляла 385 души. Представена е статистика на обстоятелствата, при които провинилите се са били убити, като обаче тук не фигурират случаите на смърт, настъпила в полицейското управление след арест на заподозрените.

  В материала на изданието се отбелязва, че от 385 случая само в три са били предявени обвинения на полицаи, застреляли заподозрян. Това прави по-малко от 1%. Като цяло, за последните 10 години полицията в САЩ е застреляла хиляди американци, като обвинения са били повдигнати едва в 54 случая."

 45. 45 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 360 Весело  [quote#41:"С С К"]До коментар [#12] от "Norman Granz":


  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  Просто нямам какво да добавя.Ясни и точни коментари
  +++ [/quote]

  [quote#42:"Norman Granz"]До коментар [#41] от "С С К":

  [/quote]

  Браво! Така се работи! Руските тайни служби да вземат пример от вас и да се четкат взаимно!

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 46. 46 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Леле-леле, ми оно щомката е такваз работата, они че надгледат, надслушат и надшпионат и Бай Брадър и Всеслушащото ухо бре!!! Ам тогива кво ша прайм, малей!! Колку страшно да са живей, колко мъка има по тоя свет Божееей!!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 47. 47 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#12:"Norman Granz"]Те са некадърни да управляват страната си, да оползотворят природните й ресурси, за да осигурят достойно съществуване на 90% от населението й, но имат готово оправдание: ВРАГЪТ НЕ СПИ. [/quote]
  И в резултат на това:
  Русия вече струва по-малко от Facebook и е 2,5 пъти по-евтина от Apple
  Към 1 януари 2016 година Брутният вътрешен продукт на Русия е възлизал на 1,178 трилиона долара, почти колкото на китайската провинция Гуандун 1,125 трилиона.
  Гуандун е една от 31 провинции на Китай, там живеят 108 милиона души.
  Цяла Русия (нейният фондов пазар) в момента струва 276 милиарда долара, тоест, с 15% по-евтина от Facebook и 2,5 пъти по-евтина от Apple.
  През 2008 година "Газпром" струваше 365 милиарда, а Путин обеща, че стойността му ще достигне 1 трилион долара през 2014 година. През 2015 година обаче "Гаазпром" вече струва само 41 милиарда долара, тоест близо 10 пъти по-малко. За сравнение Apple струва 619 млрд.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 48. 48 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Любопитно

  [quote#45:"Wagner"] Руските тайни служби да вземат пример от вас и да се четкат взаимно! [/quote]
  Да не завиждаш? Да не е умряла циганката, дето те хвали?

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 49. 49 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Любопитно

  [quote#23:"carpe*diem"]Хах, и КГБ, и ЦРУ се правят че не съществуват. Но парите не миришат, нали така. [/quote]
  Вече не можете да скриете пълната развала в Русия, та затова - всички са маскари. Затова мурзилитета като не може да прикрие съдраните си гащи, сочи с пръст към САЩ - там бият негрите!

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 50. 50 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 360 Весело

  До коментар [#48] от "captainFill":

  Каква ти завист? Радвам им се! Моят принцип е think positively.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 51. 51 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 360 Весело

  [quote#5:"авторът"]Важното е вътре в страната да се поддържа усещането за война и шпионски сюжети. [/quote]

  Това е доста добра тактика. И във форума се практикува с успех от някои уважавани коментатори. Добре че са те да ни държат бдителни.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 52. 52 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Според безспорното мнозинство в този форум, в Русия нищо не е наред. И е бедна, и е тирания, и е мързелива, и е некадърна, и въобще изобщо .... Нейният БВП е колкото италианският. И тя харчи за оръжия поне десетина пъти по-малко от САЩ.

  До тук добре. Но защо тази така водевилно несъобразена с действителността Русия е основен противник на международната външнополитическа и военностратегическа арена на САЩ, която на всичко отгоре е подпомагана военно от НАТО, а политически от ЕС? Защо тя, а не Китай например? Защо дори Чени чрез Гласа на Америка си признава, че без намесата на Русия в Сирия резултатите, при които там стана възможно да се премине към преговори за мир, биха били невъзможни? Защо така твърдо прогнозираната капитулация и затъване в неизбежна финансово-икономическа катастрофа на Русия поради ембаргото и поради намалените цени на нефта и на газа не се реализираха досега, а и, както върви, не се канят да се реализират? Управлението било недемократично? А защо около и над 80% от руснаците харесват своя Путин? И кое е по-важно: Да се спазват нормите на някаква си там измислена неолиберална демокрация за елита, или народът да е доволен от начина, по който го управляват?

  Това не означава, че съм русофил (твърдо не съм нито русофил, нито еврофил, нито сащоман). Вътрешната политика на Русия не ме интересува, още повече, когато 80% от нейните граждани малко или много се харесват своето управление. Също толкова малко ме интересува и вътрешната политика на САЩ, където явлението ТРЪМП показа, че нещата там далеч не са така елейни, както ни ги казват.

  Но да се върнем към фактите. Независимо от това, коя от тези две сили е по-права или по-крива, защо мощната, два пъти по-големите по население и десет пъти по-богати, по-умни и по трудолюбиви САЩ, при това подкрепяни от ЕС и притежаващи НАТО, не могат да се справят с една наистина по-бедна и едновеременно, според нашите соросоиди, по-глупава и по-мързелива, при това без такива сериозни помощници Русия? Защо нито една от катастрофичните за нея прогнози не се сбъдна? Защо никой вече не се опитва да докаже лансираната от САЩ версия за това, кой свали пътническия самолет над Украйна, макар Обама да гарантира, че има валидни верни доказателства срещу Русия? И защо авторите и соросоидната част от коментиращите в този сайт така се плашат, че обикновените хора по света могат да научат цялата истина за това, какво точно се е случило през април, 2013-та, при маневрите на НАТО в Черно море?

  Та това е, драги дами и господа, сърове и сърки! Ако искате хората да ви повярват това, което се опитвате да им втълпите, трябва да им дадете отговор на въпросите, които аз съм задал тук. И на още някои други от подобен вид. иначе няма как да ви повярват, просто защото вашите твърдения в много отношения очевадно се разминават с истината, която не можете и няма как да скриете.

 53. 53 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 264 Неутрално

  А, то си е ясно като бял ден, че службите на Русия шпионират враговете си. То и би било глупаво някой да си помисли друго.
  Ама я да сравним, след като се разбра, че другата "шпионокрация" САЩ, освен че шпионират враговете си, правят същото със "приятелите" си, пък и с населението си(Едуард Сноудън, Уикилийс)
  Та явно имаме Победител в надпреварата за "шпионокрация"

 54. 54 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#47] от "captainFill": Цяла Русия (нейният фондов пазар) в момента струва 276 милиарда долара, тоест, с 15% по-евтина от Facebook и 2,5 пъти по-евтина от Apple.

  Тва е верно е така е, и дажи да знайш не само тва!! Начи кат са строят сеги два завода по производство на ядрено гориво от плутоний, руски и американски, дека са почти еднакви, оти плановата им производителност еднаква кво става - в руският инвестирани 240 милиона. В американският — 8 милиарда и трябват още 17 милиарда.

  На руският толкова и толкова откраднали, защота Рашка е корумпирана и всички крадат. В Америка корупция няма, така че всичките манги се изразходили по консултанти, юристи, проектанти, контрактори и така нататъка.

  В Рашка за откраднатото построили виличка или там скатали толкова и толкова в офшорче. Тоест кръгло заводчето в Рашка е дало жалките тия 240 млн прибавка към БВП. Срам и позор.

  В Америка без всякаква корупция париците се разпределили на ръка. Част от тях, разбира се се обърнали в мортгеджи, например, а мортгеджите попаднали на финпазара във вид на удивително добре оценени и надеждни ценни книжа, така че БВП на Америка нарастнал не с 8 милиарда даже, а така няколко пъти повече. Тоест някой отпилил… ой, заработил милион, другий използвал като първа вноска за недвижка, а банката, дала кредита, веднагически пуснала ценни книжа за цялата сума на дълга, а още в нея дошли Латиша и Хуанита да почистят в офиса, и тя им платила, и за своята заплата те също осилили първата вноска, и още цен-книжа попаднали на пазара, също на удивление надеждни, че нали мортгиджните компании, както е известно никога не лъжат, а Латиша с Хуанита обезателно всичко ще изплатят, а някой със своя милион побегнал на пазара сам и се вложил с голям размах, и БВП нарастнал на сумата с размаха…

  И сега още 17 милиарда инвестиции трябват. Сметни сеги как БВП след това ще израсте? Къде там ватната Рашка ще гони такива показатели. Срамище страшно ти казвам.

  И една тънкост в цялата тази история: ватният завод прекрасно работи. Американският — не. И на строителството краят не се вижда. И колкото по-дълго строят и колкото повече пари се закопават там — толкова повече ще израстат показателите по ефективност на икономиката.

  И да видиш между впрочем, за производителността на труда. Двата завода се строят в първо приближение от еднакво количество работници. Само дето едните създават обект на стойност (по счетоводството) 250 милиона, а другите — 17 милиарда. А сметни де колко пъти производителността на труда у вторите е по-висока!!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 55. 55 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 588 Неутрално

  С руснаците ще разговаряме през следващия век. Имат мноооого да се очовечават. В дивата им замръзналост нищо не се случва от човещина и всеобщ интерес.

  Navigare Necesse Est
 56. 56 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3066 Весело

  На североизток от нас, режат, дялкат, делать, И пак, недоностче! Това, като във вица със завода на Мерцедес край Москва от който каквото и да правили, винаги излизал Москвич!

  Проклето трябва да е това място!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 57. 57 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 360 Весело

  [quote#49:"captainFill"]Затова мурзилитета като не може да прикрие съдраните си гащи, сочи с пръст към САЩ - там бият негрите! [/quote]

  Ами не знаеш ли защо е така? Един БВП не могат да наду..., пардон да генерират, като американците. Хубаво си го написал по-горе в коментар 47. Какъв ти БВП, те даже и едни прости борсови балони не умеят да пускат.
  Не загряват прости икономически истини - как от огромни дългове се правят активи.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 58. 58 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3066 Весело

  [quote#57:"Wagner"]Какъв ти БВП, те даже и едни прости борсови балони не умеят да пускат[/quote]

  Напротив, не балон, ами безаналогов атомен взрив. Целото насесесеренце ви се срути и отвя всичките червени люспи.

  Такава безаналогова катастрофа само вие си я можете другарю!

  И при тоя безаналогов милитаризъм и тая безпросветна милиционерщина в мамашата ви пак ще ви надхитри някой обикновен Матиас Руст с малкият си самолет.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 59. 59 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#45] от "Wagner":

  Както се четкате вие с тулсата и даскал1.

  Gunter glieben glauchen globen
 60. 60 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#36] от "г-н Саранди Говедаров":

  Баси как си ги разкрил! Жесток си!

  Gunter glieben glauchen globen
 61. 61 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Весело

  [quote#52:"glog"]Това не означава, че съм русофил (твърдо не съм нито русофил[/quote]
  Ха-ха-ха-хаааа, точно ти ли, сине майчин. Путиноид до мозъка на костите си.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 62. 62 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Весело

  [quote#59:"Blood Red Skies"]Както се четкате вие с тулсата и даскал1.[/quote]
  Вагнер и даскала претендират да гледат на нещата строго обективно. Толкова обективно гледат, че се изгубват в подробностите и ги е страх да заемат каквато и да е лична позиция.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 63. 63 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Весело

  До коментар [#54] от "niko_tin":
  Много добре разтягаш разни локуми, ама:
  БВП на Русия падна толкова, че не само не сте на нивото на Италия, а отивате на нивото на Мексико и Индонезия.
  Но те ЦРУ манипулират данните, всъщност Русия е на първо място, нали така?

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 64. 64 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Любопитно

  [quote#57:"Wagner"]Един БВП не могат да наду..., пардон да генерират, като американците. [/quote]
  От 2012 насам БВП на Русия е паднал почти два пъти, но това няма значение, кат Русия нема втора и така нататък.
  Те американците манипулират всичко, а истината е, че нещата в Русия цъфнаха и вързаха.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 65. 65 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Весело

  [quote#57:"Wagner"]Не загряват прости икономически истини[/quote]
  Загряват - как направиха в Русия първо приватизация, а после национализация. Путин изкарва това борба срещу олигарсите, а същите тези олигарси си напълниха сметките в офшорките с милиарди. Пито-платено - хем ограбиха Русия, хем герои, но пак САЩ са им криви ...

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 66. 66 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Весело

  [quote#36:"г-н Саранди Говедаров"]Вчера Едуард Сноудън извади нова порция кирливи ризи за американските служби. [/quote]
  Абе такива като теб са много жалки. Кой ще има кирливи ризи, ако не такива служби? Без честните борци за справедливост от КГБ, разбира се, с Бащицата начело. Те са православни светци.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 67. 67 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Весело

  [quote#50:"Wagner"]Каква ти завист? Радвам им се! Моят принцип е think positively. [/quote]
  В 90% от коментарите ти мислиш позитивно за Русия, негативно за Запада.
  Наричаш това "обективност".
  Всички държави имат проблеми, включително и САЩ - голяма държава, големи проблеми. Това винаги го изтъкваш, като омаловажаваш руските проблеми. Също така за САЩ си много конкретен, за Русия - нищичко, само празни приказки. Дай някакви данни колко са добре ,а?

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 68. 68 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#63] от "captainFill":Много добре разтягаш разни локуми...

  Ти пръв започна. Че като гледам нямаш и спиране. Давай, натискай, громи и жигосвай с пролетарски плам и устрем!!


  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 69. 69 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Любопитно

  До коментар [#68] от "niko_tin":
  Аз не разтягам локуми, а цитирам статистика. Ти ми отговаряш с някакви фантазии, и то написани на някаква дебелашка имитация на диалект.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 70. 70 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#69] от "captainFill":

  [quote#69:"captainFill"]Аз...[/quote]
  Да не си дежурен по статия?


  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 71. 71 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 807 Весело

  [quote#70:"niko_tin"]Да не си дежурен по статия? [/quote]
  Винаги съм дежурен - по набиване на канчето на разни мурзилки с техните некадърни манипулацийки.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 72. 72 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 360 Неутрално

  [quote#67:"captainFill"]В 90% от коментарите ти мислиш позитивно за Русия, негативно за Запада. [/quote]

  Ако можеш да цитираш поне един мой коментар с положителни мисли за Русия и отрицателни за запада, ще ти повярвам. Но такива няма. Има една разлика - аз се майтапя с ония, които пишат за Русия и руската политика само "ууу". Нищо на този свят не е само черно и бяло.

  [quote#67:"captainFill"]Всички държави имат проблеми, включително и САЩ - голяма държава, големи проблеми. Това винаги го изтъкваш, като омаловажаваш руските проблеми[/quote]

  Аз винаги съм изразявал мнение, че да се сравняват САЩ с Русия е пълна глупотевина. Поне що се отнася до политика и икономика. Аз сравнявам САЩ със сравними държави, тези от Западна Европа. Руските проблеми за мен са без значение, просто не ме засягат.


  [quote#67:"captainFill"]Също така за САЩ си много конкретен, за Русия - нищичко, само празни приказки. Дай някакви данни колко са добре ,а?[/quote]

  Ами защото действителността в САЩ ме интересува, засегнат съм и следя медиите. От развитието зависи бъдещето на мен и семейството ми. Относно Русия се майтапя с онези, които дават вид на много засегнати, а не правят сравнение с България. Може би защото Русия е по-добре по общоприетите показатели за жизнен стандарт като БВП на глава (номинален: Русия - 9,055 долара, България - 6,832 долара; приравнен по покупателна способност: Русия - 25,411 долара, България - 19,097 долара) или дори по Human Development Index (Русия е на 51. място, България е на 59.).
  На какво основание се присмивате на руснаците ми е леко неясно.


  [quote#64:"captainFill"]От 2012 насам БВП на Русия е паднал почти два пъти, но това няма значение, кат Русия нема втора и така нататък. [/quote]

  Това "почти два пъти" както е написано, е глупост. По данни на Световната Банка БВП на Русия за 2012 година е бил 2,016 милиарда долара, а за 2015 година е бил 1,820 долара - спад от около 10%. Как да не ти се присмивам, като написаното прилича повече на примитивна пропаганда от соцвремето в България.

  Май громенето на Русия сега от някои във форума по нищо не се различава от громенето на САЩ преди тридесетина години.
  Аз чета сериозни медии в САЩ и Западна Европа, но никъде във форумите не се пишат такива смехотворни коментари като в иначе сериозния вестник "Дневник".

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 73. 73 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  До коментар [#72] от "Wagner":

  Логично, но за мнозина даже обективната реалност е неприемлива щом не се вика с комсомолски плам "долу" и "да живей!" (извинявай, Алеко).
  А иначе ''captainFill" е един от малцината искрено и емоционално вярващи, който чете написаното и не се нахвърля моментално с обиди ако няма аргументи.

 74. 74 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2346 Весело

  До коментар [#73] от "daskal1":
  Прав си за капитана..Дай и аз да го изчеткам
  Таман леко ще го компроментираме пред съмишлениците.Както е известно,когато врагът те хвали,бъди нащрек.

 75. 75 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4267 Весело

  До коментар [#74] от "тулса":

  Ама аз наистина така мисля, никакви макевиализми, а ти ме въвличаш в конспирации . Ама хайде, да не ти скърша волята

 76. 76 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  [quote#75:"daskal1"] а ти ме въвличаш в конспирации[/quote]
  Амии..тя темата такава.

 77. 77 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  До коментар [#76] от "тулса":

  Когато си прав какво да кажа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах