Румъния разследва смъртта на собственика на компанията, замесена в скандала с дезинфектантите

Дан Кондреа, собственик на Hexi Pharma.

© Associated Press

Дан Кондреа, собственик на Hexi Pharma.В последните седмици Румъния е разтърсена от корупционен скандал за милиони евро. В него е замесена голяма фармацевтична компания, за която се предполага, че е разреждала дезинфектанти, използвани в болниците. В резултат стотици хора може да са заболели от инфекции.


След последвалите протести здравният министър на Румъния подаде оставка. Тази седмица обаче случаят претърпя ново развитие, след като директорът на фармацевтичната компания загина в автомобилна катастрофа, разказва "Гардиън". Разследващите обаче не изключват да става въпрос за смаоубийство или инсценировка, тъй като до момента самоличността на загиналия все още не е категорично установена. До него обаче са открити лични документи на собственика на Hexi Pharma - компанията, произвела дезинфектантите.


Аферата показа слабостите в една от най-изостаналите здравни системи в Европа. Годишният бюджет за здравеопазване в Румъния е 1.7 млрд. евро – по-малко от повечето страни в ЕС – но процентът на т.нар. предотвратими смъртни случаи тук е най-висок: почти 50%. По данни на националната агенция за борба с корупцията всеки ден десетки хора от сектора са разследвани за злоупотреби.
Скандалът избухна миналия месец, когато разследване на вестник Gazeta Sporturilor показа, че концентрацията на препаратите за дезинфектиране на румънската компания Hexi Pharma, използвани в повечето румънски болници, е 10 пъти по-ниска от нормата за ефективност. Материалът бе провокиран от продължаващото високо ниво на вътреболнични инфекции в цялата страна, която може да се окаже резултат именно от неефективните препарати. Последвали проверки на прокуратурата и на Министерството на здравеопазването показали, че в Румъния изобщо няма акредитирана лаборатория, която би могла да направи официална експертиза на тези вещества.


Собственикът на Hexi Pharma Дан Кондря реагира с временно затваряне на фабриката си, докато тече разследването. "Не сме излъгали", заяви той след избухването на скандала.


Но миналия уикенд, само ден, преди да се изправи пред прокуратурата по обвинения в измама, кола се удря в дърво на път близо до Букурещ, а шофьорът загива. Край тялото му са открити документи на Кондря, но самоличността на жертвата все още не е категорично установена и се чакат резултатите от аутопсията.


Това, което кара властите да бъдат подозрителни, е, че няколко дни преди смъртта си собственикът на фармацевтичната компания иска от съда да обяви фирмата му във фалит, но магистратите отказват. За момента не е ясно каква ще е съдбата на Hexi Pharma.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK