Газопроводът "Посейдон" може да мине през Турция или България, обяви Русия

Газопроводът "Посейдон" може да мине през Турция или България, обяви Русия

© ReutersГазопроводът по дъното на Черно море за Гърция и Италия може да премине през Турция или България. Румъния не се обсъжда като вариант, съобщи пред журналисти министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак, цитиран от БТА и ТАСС.


Отчитайки договореностите и подписания меморандум за строителството, за доставките чрез подводната част на "Посейдон", може да има различни маршрути за доставката на газ и може да се разглеждат варианти той да премине както през Турция, така и през България, каза той. По думите на руския министър на енергетиката въпросът за доставки на газ през Румъния не се разглежда, тъй като тази страна не граничи с Гърция.


Новак отбеляза, че изборът зависи от онези решения за развитие на инфраструктурата, които ще бъдат изработени и препоръчани от съответните страни, които ще участват в реализацията на проекта и са заинтересовани да получават руски газ.
Конкретни решения няма, върви съответната работа в рамките на меморандума, събират се работни групи, обсъждат се технически въпроси, каза Новак. Той обяви, че Европейската комисия трябва да даде окончателни предложения, в това число за съответни маршрути и развитие на инфраструктурата. Министърът подчерта, че Руската федерация е готова да доставя газ и да увеличава обемите в съответствие с преди начертаните планове за южния маршрут.


Темата за южните газови коридори бе особено разисквана през седмицата в Русия. Руското издание neftegaz.ru написа, позовавайки се на решение на борда на директорите, че компанията "Газпром" е решила да продаде техническата документация за проекта "Южен поток" на свое дъщерно дружество, но това се коментира като подготовка тя да бъде предложена на трета страна - най-вероятно на България.


"Южен поток" бе спрян от президента Владимир Путин по време на посещението си в Турция в началото на декември 2014 г. След това дяловете на другите държави в базираното в Холандия дружество South Stream Transport B.V. бяха изкупени от "Газпром", а South Stream Bulgaria продължи да съществува. Преди седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговори в парламента, че българското дружество не е закрито и разходите от бюджета в него са от порядъка на 200 000 лева месечно.


България още не се е отказала от намерението да стане балкански газоразпределителен център, пише още neftegaz.ru.


Изданието посочва, че общата сума на сделката за технико-икономическата обосновка и комплексните инженерни проучвания за газопроводната мрежа "Южен поток" е 119.3 млн. евро. От тях инженерната част е за 81.2 млн. евро, а обосновката - 38.1 млн. евро.


Продажбата на South Stream Transport B.V. вероятно цели по-лесното прехвърляне след това към друга компания в ЕС, допълва neftegaz.ru.

Ключови думи към статията:

Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Аха, понеже няма как да си признаят, че направиха голяма тъпотия с Южен Поток, сега ще му викат Посейдон, и ще бъде съобразен с европейските правила - което за ЮП бяха категорични, че няма как да се случи

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Абе ша Ви омекнат главите, ама нейсе.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Весело

  Щом сме на 300км от крим значи е ок да минава от тука!
  Путин само да да даде ниска цена като за Германия и доходност за България от транзитни такси !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  Повтаря се сагата с южен поток - като България иска юп да е по ЕС правила, газпром ще строи южен паток до турция - хахахаха

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1296 Весело

  Тези окончателно изтрещеха
  Защо не го прекарате през Иран и Сирия - хем по-напреко, хем по-тъничко ще ви се върже

  Патоци се леят безспир
  из безкрайната земна шир.  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  И още- ей, г*зпром- дойде ли руската бабушка за огънче при българите? Нали уж щяхте да ни заобикаляте, да ни наказвате, и тинтири- минтири- какво сега- оказа се, че сме НЕЗАОБИКОЛИМ фактор, а?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ако Борисов иска да си има хъбче, трябва да има Южен Поток. Отде друг газ за това хъбче ибаче, за сега не се види. Тъпото е, че ЮП вместо да минава само през България, както беше в началото, ще трябва да минава и през Гърция. Което всъщност изцяло обезсмисля борисовата идея за хъбчето.

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 9. 9 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 807 Весело

  Възхищавам се как руснаците бълват ли бълват нови идеи за газопроводи през Черно море. Първо беше ЮП - отгоре, до България и след това наляво. После беше ТП - отгоре, надолу и после наляво. Сега пък е Посейдон - отгоре, до България и след това надолу. Луд умора няма. Като нямат какво друго да предложат, предлагат изкопаеми горива и суровини.

 10. 10 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  [quote#4:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Путин само да да даде ниска цена като за Германия и доходност за България от транзитни такси ! [/quote]
  Вярваш ли го че ще стане? Да напомня как за газовият договор на Бакърджиев беше прекратен по средата защото взе че стана изгоден за нас. И след това бяхме заробени с договор за най-скъпите цени на газ в ЕС. С толкова рублофили в БГ гарантирано е, че ще бъдем заробени за десетилетия напред с десетки МИЛИАРДИ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 11. 11 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Важното е нещо,като новина, да излиза от Раша!Ако не е това или някое войнствено изявление и агресия, ще ги забрави светът че съществуват.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 12. 12 Профил на petar.bo
  petar.bo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Този кой подред е, че вече им загубих бройката?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Няма по лицемерни животни от "Фейсбук-патриотите", "Казармените тигри" и "Комунистите, собственици на частен бизнес"!!!
 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Сега- България трябва да използва ситуацията и в договора с руснаците изрично да се впише, че при 1 използване на газа като енергийно оръжие, договорът за доставка на руски газ се счита за прекратен поради виново едностранно неизпълнение на задълженията на русия по договора и нарушение на добрите търговски практики с цел политическо изнудване на държави от ЕС Ще ми се аз да съставя текста на договора и аз да водя преддоговорните отношения с газпром- направо ще ги поставя не на колене, ами ще ги накарам да лазят и писмено и официално- с дипломатически документ, да се извинят на България и българския народ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 894 Весело

  Хахахаха, как беше лафа - ше дойде мачка за погачка.

  Проскубаната изгладнялла колхозна мечка открито проси валюта. Ама с 'достойнство' и така сякаш тя нарежда на ЕС

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  Айде сега Путин да целува ръка на Ердоган, да открият още една джамия - тоя път в Питер - и може да му се уреди въпросът. 😁😁

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  [quote#4:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Щом сме на 300км от крим значи е ок да минава от тука! [/quote]
  Ти хич и не леж на това уше, че Крим ще го повръщат

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 17. 17 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 462 Весело

  [quote#7:"Логика"]нали уж щяхте да ни заобикаляте, да ни наказвате, и тинтири- минтири- какво сега?[/quote]

  Ами дуене на мускули в турско въздушно пространство, свален самолет - и станахме незаобиколими

 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Поредна серия на сагата. Предполагам още доста има

 19. 19 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Мокри сънища

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 20. 20 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Да си правят потоците и шлемовете далеч от България, че бог знае кога ще си изплатим щетите, които Гоце и другарите му нанесоха с тези "проекти" на България!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#7] от "Логика":

  Бе направо щяха да ни врътнат кранчето и да ни оставят на кюмюр и лоени свещи - поне така плашеха руските потурнаци из форумите... 😁😁😄

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 807 Весело

  Цар Путин управлява Русия вече близо 17 години. Ето докъде ги докара - станаха международни просяци. Дупе дават само и само да успеят да продадат някой друг кубик газ или да излъжат някой международен инвеститор да им купи малко дълг. Разчитат на сделка, моля ти се, с европейския просяк Ципрас

 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  [quote#8:"radetzky"]Тъпото е, че ЮП вместо да минава само през България, както беше в началото, ще трябва да минава и през Гърция.[/quote]
  Нямаше да минава САМО през България, ние бяхме транзитна страна за другите по трасето му. Главният клиент бяха Италия, другите са по-дребни и не си заслужава за тях. Сега вече Италия ще получава газ през TAP+TANAP.

  Сега очевидно Путин си прави сметките през нас да се включи към ТАР и така да доставя газ на Италия пък и останалите. Въобще проекта Набуко-Запад отново почва да добива шансове при това с двойно захранване с газ, през TANAP и Пойсейдон, защо не и с газ от Черно море.

  Но това са Мнооого отдалечени във времето истории с доста малък шанс за успех. Първо, Запада /особено САЩ/ няма да позволи да бъде заобикаляна Украйна каквато е основната мечта на Путин. Второ, той няма пари за морски газопроводи пък и икономическата им сметка е доста съмнителна. Трето, няма пари и за новите месторождения в Арктика а старите се изтощават. Не е съвсем безнадеждно но в далечното бъдеще и без Путин начело.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  [quote#18:"daam"]Поредна серия на сагата. Предполагам още доста има [/quote]
  Естествено, трябва да бъдат откраднати едни нови десетки милиарди от руснаците, пътем ако може и от нас. При тях така става, с гигантски доста ненужни проекти оскъпени поне тройно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  И Източните и западните масони-правят-струват, все на Гърция да пуснат аванта! Газопроводър от азербайджан-пак през Гърция...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#21] от "Norman Granz":
  Не е лошо да се има предвид, че сегашното финансово състояние на газпром е далеч по- утежнено финансово, отколкото преди 1-1,.5 години Та- както руснаците ни натискаха, сега е време да се обърне листото- до последно ние да ги натискаме да приемат безусловно нашите клаузи, а накрая- 1 час преди подписване на договора, да се извъртим и да кажем- ама България вече Е диверсифицирана и НЯМА НУЖДА от вашия газ, щото си купуваме по- евтин газ от другаде, а и си имаме и газово находище Малеее- путлер ще получи инсулт + инфаркт

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 894 Весело

  Обаче чугунократуните как само ядно скърцат със зъби и чекат опорките как Българите не оценяваме добрата воля на бедните колхозни въшльовци дето искали да ни замерят с иначе безполезните зелени щатски мангизи за транзит е безценно.

  Симпатяги. Особено сега като не могат да бият и да затварят усти или поне е доста по-трудно, щото ще ми дойде мурзилка да ми затваря устата ама нали...

  Good times

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Любопитно

  Смущават ме три неща:
  1. Нали се скараха с Ердоган и турски пАток утече в канала. Как ще минава през Турция?
  2. Нали Пут*ин се отказа от южен пАток, защото не искаше да се съобразява с правилата в ЕС. Как тогава Посейдонски пАток ще минава през България?

  И трето: "Деньги откуда?"

 29. 29 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3035 Весело

  [quote#26:"Логика"] Малеее- путлер ще получи инсулт + инфаркт[/quote]
  Може и стомашно разстройство като добавка. Ще има да надува ботоксови бузи....Кагебейското жуже трябва да се държи далече от Родината ни, нямаме нужда от повече ватнишки злини, достатъчно е, че античовешките комунистически слуги на Москва избиха българският елит, оградиха ни с мини за 45 години и ни докараха до опашката на Европа.

  Пазете се от доносника vesolr
 30. 30 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Няма нищо лошо, стига да е по правилата на ЕС и в цената да не влиза 50% за крадене.

 31. 31 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  със сигурност до края на годината ще им щукне нещо друго на тези никога не им се вярва като за последна дума
  следва продължение...

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#26] от "Логика":

  Недей с лошо, ние не сме като тях.

  Достатъчно е отсега да има кажем едно православно, славянско, братушковско  FUCK OFF... 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fred":

  [quote#23:"Fred"]Нямаше да минава САМО през България, ние бяхме транзитна страна за другите по трасето му. Главният клиент бяха Италия[/quote]

  Е, да де. Ама при ЮП-1 ние имахме по-централна рола, а сега Гърция ще разпредля потоците към Южна Европа, Италия по-точно. Обемите от Северен поток-2 ще захранват централна Европа, натам едва ли ще бъде икономически изгодно да се строи нова тръба, съответно няма да може и азерски газ натам да транспортираме. Хъбчето се свежда до една тръба до Гърция. Всъщност ние тръба до Гърция имаме, така че май и без хъбче ще си бъдем

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 34. 34 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хихихи... я мине я не. Ако Гърция с Италя могат - ша мине. Аку не могат - ша я карат Гърция с Италя както досеги.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#32:"Norman Granz"]Недей с лошо, ние не сме като тях. [/quote] Може да не сме, но те трябва да ни пълзят в краката- за назидание и за доказателство за това, че ИМА възмездие за всеки, който незаслужено обругава България и българите! Не може руски висши държавници година и половина да се гаврят с българите и България, и това да остане ненаказано!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Мое да мине, а мое и да не мине.

  Every cradle is a grave.
 38. 38 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 425 Весело  През Турция, през Турция ... и право в Азърбайджан !!!

 39. 39 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fred":

  [quote#23:"Fred"]Второ, той няма пари за морски газопроводи пък и икономическата им сметка е доста съмнителна[/quote]

  Те парите, като инвестиция вече в голямата си част са направени. И като инфраструктура от руска страна и като тръби. Не знам дали още не ги пазат тръбите в Бургас. За връзката с ТАП си много прав, и аз го аргументирах и по-горе. Не съм съгласен за Набуко-Запад. Напълно неизгоден проект при наличието на Северен Поток-2, ресурсите на Румъния и развитата инфраструктура в Централна Европа.

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#33:"radetzky"], а сега Гърция ще разпредля потоците към Южна Европа,[/quote] Гърция пък е два пъти по-задължена да спазва Третия енергиен пакет на ЕС, защото :1. е в неблагоприятна ситуация на молител за ЕС парички и за финансиране на дълга си 2. е в еврозоната и е транспонирала енергийните ЕС директиви в законодателството си. Така, че- мърдане от Третия енергиен пакет да се съдере, гърция не може да направи. Ако го направи, може да изхвърчи скоропостижно от еврозоната и гърците отлично знаят това

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  [quote#33:"radetzky"] а сега Гърция ще разпредля потоците към Южна Европа, Италия по-точно.[/quote]

  И този пАток ще утече в канала - деньги нет!

  [quote#33:"radetzky"]Обемите от Северен поток-2 ще захранват централна Европа[/quote]

  И за двата пАтока важат изискванията на Третия Енергиен Пакет. А Газпром не ги обича!

 42. 42 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#7] от "Логика":
  Нали си давате сметка, че товаизказване потвърждава два категорични и неоспорими факта.
  Путин е последователен, предвидим и лоялен партньор, който винаги е готов за търговско сътрудничество - освобедено от политически обременености
  Путин е решителен и смел политик , който не се подава на заплахи, вкл. и това, че някоя си ще го направи да изглежда като припикано мушкато.

 43. 43 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#23] от "Fred": "Второ, той няма пари за морски газопроводи пък и икономическата им сметка е доста съмнителна."

  Икономическата изгода от шистовият газ е най-несъмнителна...БУХАХАХАХА

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Mockingbird
  Mockingbird
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Е нали бяхме "беззъби", защо така са решили пак през нашата територия?
  На Путин май почнаха да му се клатят зъбките... На където са се запътили, всички пътища минават през нас, така че сега да подвият проскубаната, охърбавяла от глад опашка и да целуват ръка.

 46. 46 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 747 Неутрално

  през Турция , малко трудно ,да не кажа невъзможно . турците не искат вече да търпят капризите на Путин

 47. 47 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 282 Любопитно

  До коментар [#45] от "Mockingbird": "Газопроводът по дъното на Черно море за Гърция и Италия може да премине през Турция или България. Румъния не се обсъжда като вариант..."

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  [quote#42:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Путин е решителен и смел политик[/quote]
  ...купува много злато, напада съседни държави, обръща във врагове приятелски народи, анексира територии, предизвиква международни санкции срещу агресивната сатрапия, въвежда контрасанкции (срещу собствения си народ), вкарва в затвори опозиционни лидери, общественици и журналисти, обогатява мутри и олигарси близки до режима му, корумпира и краде, изгражда и подържа икономика, основана главно на суровини, матрьошки и плетени кошнички, бори се с мечки и тигри, язди полугол и тръшка на татамито покорни слуги и евнуси.

  Пазете се от доносника vesolr
 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#44:"bcx32497977"], верно ли мислиш, че бедняците могат да изнудват газпром[/quote]
  В момента България може да ...зайката, мунчо Точно така преценявам положението Ваш путлер така и не разбра, че земята е кръгла и както и да го върти и суче, пак до България ще допре

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Весело

  Аз се чудех защо така изведнъж корнелия , гоце и свитата им се настървиха да вземат властта, пък то било заради новия паток и комисионните...

 52. 52 Профил на volodia123
  volodia123
  Рейтинг: 347 Неутрално

  А бе той тав. жужо колко патоци "построи", имена не останаха да ги кръщаваме! Те сега пореден "Гръчки паток" ще строи, ей умора няма тоя чиляк! Ние се изморихме да му следим само "строежите", ама тав. жужо не се отказва, явно отвътре му иде! А в началото бе корупционният проект на ЮПатока. Всичко тръгна от там с мръсните пари на КГБ/Внешторговбанк! Така или иначе, рашъните ни нахендриха вече с крайно неизгоден заем за 680 милиона евро с високи лихви към Газпром по времето на Олигарски за ЮПатока, дето отидаха зян и отделно с фалита на КТБ/Внешторговбанк реализираха 5-6 милиарда загуби за България, и печалби за руското лоби! Добре се шегуват таваришчьите с русоблизците, дето променяха и Закона под диктовката на Газпром, само и само да си оправдаят корупционната си възглавница от 2 милиарда евро предназначени за нашата, и руската газова мафия! Дето си ги прибраха с надбавка от фалита на КТБ/Внешторговбанк, а сега КГБ си менка БТК, Булгартабак, Петрол, енергийния сектор и др. определящи националния суверенитет отрасли на икономиката. От едни КГБ ръце, чрез други КГБ ръце, в трети КГБ ръце. Туй, КТБ/Внешторговбанк, що не си го вземат и него, че без това е тяхно или контрата остава в килотите на данъкоплатеца, а медеца за баба Меца на Лубянка? Проектът ЮП и Големият Член на Гоце, бяха поредната победа на "русофилите", срещу народа на България! Сега по тоя нов руски проект колко милиарда ще ни оскубят и коя банка ще бастисат, от "братската" страна и любимите червени мафиоти! Някой има ли прогнози?

 53. 53 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1534 Весело

  Както е тръгнало,Путин ще изучи цялата гръцка митология, но няма да вдене, че Европа не иска неговия газ.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#2:"today"]направиха голяма тъпотия с Южен Поток[/quote]
  неаше те там консултунг-услуги да поразхвърлиш, байно ? !

 57. 57 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#42] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Единственото, за което си даваме сметка е, че каквито и простотии да каже путин, задунайският слугинаж ще му се поклони до пояс и ще го похвали.

 58. 58 Профил на Mockingbird
  Mockingbird
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#48] от "bcx32497977":

  Не си падам по руститутки, сори съкровище

  [quote#48:"bcx32497977"]нищо лично[/quote]

  викаш така ви карат в офиса, вий не сте виновни

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  [quote#43:"cai"]Икономическата изгода от шистовият газ е най-несъмнителна...БУХАХАХАХА [/quote]
  Успяха да смъкнат цената на нефта от $120 на $50, че по едно време и на $27. И сега не смеят да го вдигнат на $60 защото шистите веднага се връщат. А има разработки и за $35, просто малко време да се настрои машинката.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#55] от "bcx32497977": Кое е кофти, руски троле- България сега може да ви го вкара такъв четвъртит, че да пукнете от ужас, ако 1 час преди финализиране на сделката, България ОТКАЖЕ да подпише договора Турския паток НИКОГА няма да стане, защото турция НЯМА НУЖДА от 30 милиарда куб.м. руски газ- този газ щеше уж да бъде за ЕС- една тръба от територията на турция да се разклонявала към ЕС Колкото се случи това, толкова и турция ще бъде основният участник в газопровода посейдон А сега- умри си от яд и злоба към нас, етническите българи, руснако

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 62. 62 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#60] от "Fred": "Успяха да смъкнат цената на нефта от $120 на $50, че по едно време и на $27. И сега не смеят да го вдигнат на $60 защото шистите веднага се връщат."

  Чакай сега, това не беше ли гениалният ход за икономическото убиване на Раша...щото там ако почнем да говорим и за шистов газ, ми още не е започван

 63. 63 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#40] от "Логика":

  [quote#40:"Логика"]Гърция пък е два пъти по-задължена да спазва Третия енергиен пакет на ЕС[/quote]

  Да, ама не. Мила ми адвокатко, българска. Запознай се първо с фактите, после развивай теориите си.

  Trans Adriatic Pipeline Secures Third Party Access Exemption
  http://www.tap-ag.com/news-and-events/2013/05/17/trans-adriatic-pipeline-secures-third-party-access-exemption

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 64. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#59] от "bcx32497977":Много е гот, когато ЕС ви го начуква петорен на всички руски държавни тролове Духай и не питай, руска подметко

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 65. 65 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#60] от "Fred":

  Според някои добре информирани хора работата с шистовия нефт е повече блъф отколкото реалност. Фракингът се е оказал ефективен при добив на газ, но не толкова ефективен за добив на нефт. При нефта се налагало ползване на мощни и скъпи помпи, които да изпомпват нефта (което не се налагало при газа), което оскъпявало доста добива на шистов нефт - себестойността му ставала около $60. Недейте слуша с какво ни залива масовата пропаганда. Нея я има и от двете страни.

 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  [quote#52:"volodia123"]Сега по тоя нов руски проект колко милиарда ще ни оскубят и коя банка ще бастисат, от "братската" страна и любимите червени мафиоти! Някой има ли прогнози? [/quote]
  ПИБ. Нещо съмнително бързо си върнаха заема от 1.2 милиарда, откъде толкова печалби? Следете внимателно КОЙ ще купи "Водстрой 98", КОЙ ще почне да "печели" търговете за европейските проекти и коя банка ще го финансира.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#41:"vassilun"]И за двата пАтока важат изискванията на Третия Енергиен Пакет. А Газпром не ги обича!
  [/quote]

  Проблемът на ГАзпром в случая е, не че за неговите потоци важи този пакет. Проблемът му е че за ТАП не важи. Отделно не виждам кой друг се е засилил да използва Северен Поток-2 за пренос

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 68. 68 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#63:"radetzky"]Да, ама не. Мила ми адвокатко, българска. [/quote] Изброй ми фактите на български език- нали си много вещ- даваш го по-знаещ от един адвокат, м? Да си чувал за чл.33 от един ЕС регламент? Знаеш ли какво е процедура по дерогация? Не? Че тогава чий го държиш в този форум, че и се пишеш по-знаещ от български адвокат, м?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 69. 69 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#66:"Fred"]ПИБ. Нещо съмнително бързо си върнаха заема от 1.2 милиарда, откъде толкова печалби? [/quote]

  Фреди, не се тикай в теми, в които си бос. Пространно обяснявах вчера в статията как стоят нещата. Първо не е заем, а е депозит. Второ не е съмнително бързо, защото трябваше да го върнат преди една година, но го върнаха за две, както изиксваше ЕК и МФ. И накрая парите не се връщат заради печалбата на банката, а защото има достъчно други депозити и този може да го изплати. Според мен ще бъде използвана ББР, самите ПИБ-аджии едва ли ще искат рискуват, след като видяха какво му се случи на Цецо Василев.

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  Путин е последователен, предвидим и лоялен партньор, който винаги е готов за търговско сътрудничество - освобедено от политически обременености
  =========
  Това какво е ? Вица на статията ли ?
  Дори и Путин би се засмял на това дет си го писал..... До коментар [#42] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Bukalemun
 71. 71 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Разстроено

  До коментар [#49] от "GreenEyes":
  Щв Ви кажа с огромно съжаление и милостиво, но требе да знаете Истината.
  Пораженията Ви от информационната война са твърде сериозни.


 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  [quote#65:"Smoke"]което оскъпявало доста добива на шистов нефт - себестойността му ставала около $60.[/quote]
  Аз какво казвам, не смеят да дигнат над $60 защото себестойността с печалба 10% е $58. Това по данни на американската асоциация на петролните инженери.

  Усреднено, има и по-евтино и по-скъпо, като е ниска цената ще се концентрират в по-евтините месторождения и готово. А има разработки да бъде смъкната до $35 по метода in situ. И впрочем статията е за газ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 73. 73 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3035 Любопитно

  [quote#65:"Smoke"]Според някои добре информирани хора работата с шистовия нефт е повече блъф отколкото реалност.[/quote]
  Интересно тогава защо руснаците дърпат шистов нефт като невидели? Само да не забравят руските тролове да добавят, че руският шистов газ е висококачествен и се отразява добре на природата и на наколните жилища около него, докато американският шистов газ е вреден, съсипва природата и разболява хората.

  Пазете се от доносника vesolr
 74. 74 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#67:"radetzky"]Проблемът на ГАзпром в случая е, не че за неговите потоци важи този пакет[/quote] Този пакет важи за ВСИЧКИ газопроводи, строени на територията на държава- член на ЕС и е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН за ВСИЧКИ 28 държави- членове на ЕС! А вече се говори и за Четвърти пакет на ЕС...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  [quote#65:"Smoke"]Според някои добре информирани хора работата с шистовия нефт е повече блъф отколкото реалност.[/quote]
  Тази картинка е на друго мнение по въпросът. Също саудитците които дори не се крият,че спадът на цените на нефта е за да унищожат шистовата конкуренция.

  http://www.spescuh.org/2015/10/us-oil-output-slide-looms-as-shale.html

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  Само да не се окаже, че ние ще платим милионите за документацията, а после руснаците ще си седнат на кранчето...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 78. 78 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#72:"Fred"]И впрочем статията е за газ. [/quote]
  Не аз повдигнах въпроса за нефта.

 79. 79 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3035 Весело

  [quote#71:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Пораженията Ви от информационната война са твърде сериозни. [/quote]
  Прекрасен комунистически аргумент! От времето на идеологическите четения на другарите-пенсионери от др-во "Георги Кирков". Опитай пак.

  Пазете се от доносника vesolr
 80. 80 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#74] от "Логика":

  Ти прочете ли линка, който ти пратих, преди пак да почнеш ръсиш бисери?

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 81. 81 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#73] от "GreenEyes":

  В крайна сметка за шистов газ ли говорите или за шистов нефт, че се обърках? Двете неща не са едно и също.

 82. 82 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  http://riskmanagementlab.com/bg/fileadmin/user_upload/documents/news/Izvnreden_doklad_za_spiraneto_na_JUzhen_potok_.pdf
  стр. 3 - Събитието- много интересен доклад...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 83. 83 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Весело

  Както е тръгнало,Путин ще изучи цялата гръцка митология
  =============
  Сигурно Ципрас му е дал този акъл ?
  Ама то в гръцката митология , богове много. ....
  Ще има мегдан да блъфира докато стигне до Прометей ..... До коментар [#53] от "Дон Кихот":

  Bukalemun
 84. 84 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#57] от "marsena":
  Единственото, за което требе да си давате сметка е, че най-добре се смее, е този който се смее последен.
  А не, например, тези които неколкократно предсказваха фалита на Путин. А един от известните гадатели даде и следващия /предпоследен/ рок - 9-ти юли. Можете да го попитате само за точния час на тази дата .... / Той също се смее много

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Оффф, ма тея, рашките верно само мотиката настъпват. Все една и съща манджа притоплят като хукне Пуйло някъде на посещение. ПАтоци, газ, тръби... Никаква идея и креативност в колхозните тикви.
  Очаквам следващото предложение за пАток да е Настрадин Ходжа пАток.

 87. 87 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Малко по малко излизат наяве причините за клоунските пируети на Путин в последните дни и гнилата плява, която ни подхвърлят мурзилките с намеците, че украинци и руснаци са братя, а ЕС жизнено се нуждае от путинова Русия. Единственото, което релефно се очертава след тези изпълнения е, че Путин бележи неизменно катастрофа след катастрофа в напъните си да докаже противното. Да напомня само последните събития: икономиката трещи по шевовете, руското оръжие се провали в Сирия и като следствие джуджи се ската оттам, НАТО е на вратата на Русия, четири "Раптора" бяха достатъчни да озаптят пиратските набези на путиновата авиация, ПРО влезе в действие и то на границата на Русия, този път без мъглявата формулировка , че е предназначена за ирански ракети- Русия е обявена за стратегически противник № 1, от далечна Панама засвири виолончело, Савченко се върна в Украина, Украина спечели Евровизия, путиновата партия губи катастрофално местните избори в ключовата Калининградска област, роднините на жертвите от малазийския самолет дават под съд Путин за убийството на близките им, започва строителство на трансадриатическия газов поток, който заобикаля Русия. И т.н. и т.н.

 88. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  И каква диверсификация е това. От една тръба вече получаваме руски газ. Сега искаме да купуваме и от други държави.

 89. 89 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#80] от "radetzky": Умник- ти разбра ли, че ТАП е ПОЛУЧИЛ дерогация, което значи, че 50% от тръбата ще е запълнена с друг газ? Това как точно го тълкуваш, а? "... Provided that all conditions have been met, the European Union then corroborates the decision, offering an exemption from certain provisions in the regulatory framework..."Нали уж много разбираш- е- има ли право ЕС да ОТКАЖЕ ОДОБРЕНИЕ на национална дерогация- да или да? "...Having submitted TPA applications to the Greek, Albanian and Italian national authorities in September 2011, TAP received its national exemptions in March 2013 under the Directive 2009/73/EC..." Това е ЕС дерогация на наднационално ниво, понял? http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:211:0094:0136:bg:PDF

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 90. 90 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  [quote#39:"radetzky"]Напълно неизгоден проект при наличието на Северен Поток-2[/quote]
  Срещу който има огромна опозиция в ЕС пък и извън нея, американците също са твърдо против.

  По-важното, не дава възможност да се отърват от зависимостта от руският газ, само трасето е друго. Набуко-Запад дава възможност на страните от Южна Европа да намалят зависимостта си от руският газ, диверсификация от други източници не само трасета а източника един и същ. Правя и уговорката че това са перспективи, няма да стане утре, трябват проучвания, дългосрочни договори и т.н.

  Да бъде ясно, ЕС повече няма да се остави на Путин да го държи в зависимост от своят газ. Затова ще се прави диверсификация на ИЗТОЧНИЦИТЕ и единият от начините е този, TAP+TANAP+терминали за втечнен газ+вертикални коридори.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 91. 91 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#79] от "GreenEyes":
  Ами.., каквото повикало, такова се обадило....

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  [quote#86:"mizo"]Все една и съща манджа притоплят като хукне Пуйло някъде на посещение. ПАтоци, газ, тръби... [/quote]
  Отработена схема за крадене. Руските газопроводи са точно 3 пъти по-скъпи от аналогичните, т.е. крадене 200%. Отделно, че да се прави газопровод е ниско технологична дейност а те само това могат. Копаеш канавки, слагаш тръби и зариваш, съоръженията /пък и тръбите/ внос.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 944 Неутрално

  [quote#90:"Fred"]ЕС повече няма да се остави на Путин да го държи в зависимост от своят газ. [/quote]
  Мисля,че не само Путин,а по принцип Русия,независимо от това кой е президент.ЕС,предполагам,няма да се съгласи да се използват енергийни шантажирания срещу себе си.

 96. 96 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#87] от "Дон Кихот":

  Страхотно си го надиплил, звучи като поменик за Задушница, дето попът чете за Бог да прости починалите. 😆

  Всички Путинови проекти потънаха като Фобос Грунт, Русия не е имала начело такъв като него - 100% FAIL.

  Да е жив и здрав, все така да ни весели. 😁😁😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  [quote#33:"radetzky"]Е, да де. Ама при ЮП-1 ние имахме по-централна рола[/quote]
  И каква ни е централната роля? Идва тръбата до нас и продължава нататък. Вярно трасето по-дълго съответно таксите пренос но пък Путин ни беше изнудил с такива такси, че 25-30г нямаше да се изплатят вложенията ни. Това при 100% запълване което никак не беше сигурно. И руска собственост на територията ни с всичките гадни последствия.

  Да беше имал малко ум в главата Путин да не върви с рогата напред, можеше и да стане. Макар и с доста съмнения, специалистите изказваха съмнения за икономическата му ефективност. По начина по който сега ВЕЧЕ е готов да го прави, тръбата до брега и от там нататък е ЕС. Но Путин се запъна и остана с един голям Ч... в ръката.

  Така че няма какво на нас да се прехвърля вината, ние просто изпълняваме това което е по правилата на ЕС. Ако на някой не му се иска да сме там ами в Евразия и така си прокарва Опорните Точки друга работа.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 100. 100 Профил на cai
  cai
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#90] от "Fred": "TAP+TANAP+терминали за втечнен газ"

  = нема газ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK