Защо в Таджикистан забраниха абитуриентските балове

Защо в Таджикистан забраниха абитуриентските балове

© gumilev-center.tjВъв всички училища на Таджикистан от тази година са забранени церемониите за изпращането на последния випуск. Това става няколко години, след като в бившата съветска република в Централна Азия забраниха и абитуриентските балове.


Министър Нуриддин Саид нареди на 7 юни – последният учебен ден в страната, да премине като всеки нормален ден от годината. "Във всички общообразователни учреждения на републиката (независимо от формата на собственост) провеждането на мероприятия по случай Занги камолот (Звънец на зрелостта) за завършилите 9 и 11 клас е забранено", се казва в министерската заповед. Нарушителите ще носят отговорност на всички нива – от класни ръководители до ръководителите на областните образователни структури.


През 2015 г. имаше Звънец на зрелостта, но без участието на родители и в рамките на нормален учебен час от 45 минути на завършващите бяха прочетени заповеди на министъра и разяснения за зрелостните изпити.
Събитието с особено наименование бе въведено преди 9 години, когато в Таджикистан бяха забранени абитуриентските балове, тържественото изпращане на завършилите училище и носенето на червените ленти на випускници.


През 2007 г. Министерството на образованието обяви, че празнуването на изпращането на випуска се отменя от съображения за сигурността на учениците и за да се спестят "излишни разходи" на родителите.


Колкото и да са строги и да напомнят на заповеди на министерство на отбраната, нарежданията на образователното ведомство не се спазват стриктно. В страната има датираща от десетилетия традиция на 20 юни да се организират празници за випускниците, а сега властите нареждат на учителите да следят на този ден учениците да не посещават кафенета и ресторанти, за да се избегнат "несанкционирано празнуване на края на учебната година" и ексцесии, включително случаи на пиянство.


Преподаватели коментират, че това е нелепо, защото не е ясно на какво основание могат да забранят на ученици да седнат да пият кафе, а на собственика да ги обслужи. Освен това всички наоколо приключват учебната година на 25 май, докато в Таджикистан зрелостниците ходят до 7 юни.


Не остава и време за подготовка за кандидатстване в университети – в училищата последният зрелостен изпит е на 24 юни, а изпитите за ВУЗ са в периода 1-12 юли.


В страната от 2010 г. са отменени и есенните и пролетните ваканции, събрани в едномесечна почивка през януари, което е уникална практика за цялото постсъветско пространство.


Обяснението на министерството е, че така учителите ще могат да отидат на квалификационни курсове, а учениците – на олимпиади, без да се прекъсна нормалният учебен процес.


Местни медии обаче пишат, че причините са други – недостигът на електроенергия и режим на тока, който е най-тежък именно през януари. Случва се времето през февруари да е още по-студено и тогава ваканцията се удължава още повече.


И ако родителите се жалват, че се чудят какво да правят децата си повече от месец, следва друг проблем – министерството нарежда да се учи 7 дни в седмицата до края на април, за да се навакса пропуснатото. Това предизвика бурно недоволство и протести на правозащитници, сочещи, че се нарушават Кодекса на труда, Конвенцията за правата на детето и Член 37 от Конституцията, в който е записано, че "всеки има право на почивка" и "това право се гарантира чрез установяване продължителността на работния ден и седмица, платен годишен отпуск, почивни дни през седмицата и други условия, предвидени от закона".


Родители питат също защо им говорят колко е важно да не се нарушава учебната програма, а децата им са пращани да вършат "обществено полезен труд" на съботник до три пъти месечно.


Проблемът с безплатния труд на непълнолетни е известен в Централна Азия от дълги години и е особено сериозен в Узбекистан и Туркменистан. Там са най-големите памучни полета в света след тези в Индия и според доклад на неправителствени организации и на Държавния департамент на САЩ през 2015 г. между 1.5 и 2 милиона деца принудително са използвани в Узбекистан – редом с родителите си – за събиране на памука в условия, граничещи с робски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK