Холандия показа част от ракета "Бук", открита в Украйна до останките на боинга

Тази част от ракета от система "Бук" според разследването е открита сред отломките на боинга.

© om.nl

Тази част от ракета от система "Бук" според разследването е открита сред отломките на боинга.Съвместната следствена група за катастрофата в Източна Украйна на малайзийския боинг от полет MH-17 показа част от ракета на зенитния комплекс "Бук", за която твърди, че е открита при оглед на едно от местата с останки от трагедията от 17 юли 2014 г.


Това стана в доклад, отчитащ хода на разследването и даващ идея за направлението, в което се движи дотук работата на екипа. Окончателните заключения би трябвало да бъдат публикувани не по-рано от есента.


Текстът е разпространен на сайта на прокуратурата на Холандия. Страната е водеща в разследването, тъй като самолетът е излетял от Амстердам, както и защото значителна част от загиналите са холандци.
Част от работата в авиационната база Гилзе-Рейен е посветена на откриване и анализ на останки от зенитната ракета, с която според водещата версия на борда за авиационна сигурност е бил свален боингът.


Следствена група е посетила мястото на катастрофата през миналото лято и е събрала проби от почвата на местата, от които има твърдения за изстрелване на ракета. Химическият анализ ще потвърди или опровергае дали наистина е стреляно с такова оръжие и това може да има силата на веществено доказателство при повдигане на обвинения.


Така изглежда зарядът на ракета от системата "Бук".

© om.nl

Така изглежда зарядът на ракета от системата "Бук".


Тепърва ще се разбере какво оръжие е използвано, от кое място, как е бил унищожен самолетът Boeing 777 и дали това е станало случайно или умишлено.


За разследване гибелта на 298 души пътници и екипаж се прослушват телефонни разговори на руски и украински език от района и деня на катастрофата, проведен е технически анализ на телефонната мрежа и мачтите за мобилна връзка в няколко района на Донбас, но няма достъп до такава инфраструктура в т.нар. Луганска народна република.


Специалистите от Холандия, Австралия, Малайзия, Белгия и Украйна обясняват в частта за ракетата, че са получили цяла ракета от система "Бук" и са я разглобили до най-малките детайли, за да могат да сравняват с отломки, открити в Украйна.


Единственото сигурно нещо дотук е "кога", казват те и допълват: "Който иска да научи всичко за определена ракетна система, трябва да положи значителни усилия, за да събере практична, достъпна и най-вече достоверна информация. Както и да знае, че един източник си остава само един източник, т.е. трябва да се проверява, потвърждава и проверява отново и отново."


Авторите обясняват, че проверяват дори източникът на определена информация наистина е специалист или е аматьор, представящ се за такъв, както и какъв жаргон използват операторите на подобни системи.


"Важен въпрос е и дали ракета може да бъде изстреляна случайно. Може ли някой без да иска да натисне бутона? Или това е възможно единствено чрез преднамерен акт? И как точно системата подбира целта си? Поради това следователите трябва да разберат колкото се може по-прецизно как функционира тази оръжейна система. Ръководствата за това не се намират просто ей така в интернет."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK