Антиохийската патриаршия е взела решение да не участва в събора на о. Крит

Св. Синод на Антиохийската патриаршия

© Българска патриаршия

Св. Синод на Антиохийската патриаршияАнтиохийската патриаршия желае да бъде отложено свикването на Всеправославния събор за друга дата, когато мирните връзки между автокефалните църкви ще преобладават и когато ще бъде гарантиран православният консенсус по дневния ред, регулациите, изпълнението и практическите процедури на събора.


Това е записано в решение на Св. синод на една от най-старите автокефални православни църкви, чието седалище днес е в Дамаск, Сирия.


Според текста на взетото решение, което е публикувано на сайта на Българската патриаршия, отците на Антиохийския синод единодушно молят Вселенския патриарх да работи за постигането на консенсус по резервите, изразени от автокефалните църкви, свързани със събора в периода, който остава до свикването му.
"Този събор се събира, за да изрази православното единство. Това изисква атмосфера на любов и братство в Христа, както и на много загриженост за човека на днешния ден. Всичко това означава постигане на съгласие между автокефалните православни църкви по множество теми", е отбелязано в решението.


В допълнение антиохийското паство, след като се е запознало с дневния ред на събора и с неговите документи, изразява разочарование, че няма да се занимава с предизвикателствата, с които се сблъскват вярващите, особено тези, пред които е изправена младежта. "Вярващите изразиха тревогата си, че този събор се отдалечава от началните принципи, които стояха зад неговото свикване, а именно да посрещнем заедно предизвикателствата пред Православната църква днес и да представим общо свидетелство пред съвременния свят", сочат още от Антиохийската патриаршия.


Отбелязва се също, че от Вселенския патриарх се очаква да положи по-големи усилия, за да се постигне единомислие по всички съображения, изразени от православните автокефални църкви, като се припомнят проблемите с "нахлуването на Йерусалимската патриария в границите на Антиохийската патриаршия" в Катар.


Антиохийската църква е една от 4-те древни източни патриаршии. Според преданието е основана през около 37-та година сл. Хр. в Антиохия от апостолите Петър и Павел. От 451-а година има статут на патриаршия.


След отказа на Българската православна църква да участва във Всеправославния събор и резервите, изразени от Московската патриаршия и от Грузинската църква, това е пореден знак, че подготвяната от десетилетия всеправославна среща вероятно отново ще бъде отложена за по-добри времена.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Разумно и правилно решение!

 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Ще я чакаме следващото столетие.

 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Като няма съгласие, по добре да се отложи.

 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Русофили..
  Диктаторът Асад е заповядал на старците от антиохийската църква да провалят усилията на истанбулския фанариот..
  Време е Калин Янакиев да напише гневен опус по темата, а местните католици да заклеймят всичкото православен.

  Ecrasez l’infâme
 5. 5 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  "нахлуването на Йерусалимската патриария в границите на Антиохийската патриаршия"

  Граници, нахлуване - все ключови думи от политическата и дори от военната област ...

 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 853 Разстроено

  И тези излязоха путинисти! Най-вероятно патриарх Кирил Московски им е наредил, както нареди на нашият и на грузинеца!
  Защо така се ебават с евроатлантическият Вартоломей? Наистина, с нетърпение очаквам компетентно становище от чичко Калин Янакиев или най-малкото един гневен протест във Фейсбук или портал Култура!

 7. 7 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Ами какво решение да вземе сириската патриаршия - нали Путин не иска единна позиция на православните, защото на дневен ред може да се постави въпроса за едниството на всички християни. А Путин иска разцепени и враждуващи народи, "автономни" патриаршии, без да се брои зависимостта от руската патриаршия. На такава почва диктаторът вирее най-добре като "внася ред".

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Явно играта е Путинославни срещу Православни.

 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#5:"ijj"]Граници, нахлуване - все ключови думи от политическата и дори от военната област ...[/quote]

  Едно време с такива политически и военни мерки владиците от нашата Екзархия си скубаха брадите с владиците от Цариградската патриаршия

 10. 10 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1184 Весело

  Отново дългата ръка на Москва се е намесила

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 11. 11 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ами така е! Вселенският патриалх си е въобразил, че е папа, тоест, помислил си е, че всички източнопровославни църкви са му подчинени така, както всички католически църкви са подчинени на папата. Да, ама не! Източното православие е демократично, и затова всяка църква си е свободна и независима, а вселенския патриарх няма дори и толкова управленчески права, колкото нашия президент. Нито има право на ВЕТО, нито може да се оплаче на конституционния съд. Така че да се надяваме, че няма да може да продаде източното православие на католицизма, и че папата няма да успее да създаде една световна религия, която обхваща не само трите крила на християнството, но и исляма.

  Впрочем, някой да намирисва някаква връзка между опитите за създаване на една световна религия, която в началото ще обхваща само християнството и исляма, с нагло продължавания процес на ислямизацията на Европа, въпреки протеста на европейските народи?

 12. 12 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#11] от "glog":
  Вселенския патриарх с турско гражданство се държа позорно при посещението си у нас и дори само заради това заслужава да му бъде теглена една.
  Сега скърца със зъби, защото няма да може да се окичи с вечните лаври на човек, събрал всички православни църкви на вселенски събор.
  Много се радвам.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#9] от "Разпознаваем Президент (реформатор)":

  Така е, прав сте.

  Но тогава в политическо отношение ние сме започвали от нулата и все пак е ставало въпрос за собственото ни национално самоопределение, а не за "границите на Антиохийската патриаршия в Катар".

 14. 14 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 606 Весело

  До коментар [#4] от "Graf":
  [quote#4:"Graf"]Диктаторът Асад е заповядал на старците от антиохийската църква да провалят усилията на истанбулския фанариот..[/quote]
  Най - смешно от всичко е , че съзираш някаква ирония в твърдението си. Пък то, няма.


 15. 15 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#7] от "авторът": Знаех си аз, че за всичко лошо на планетата, а може би и в космоса, е виновен Путин. Невероятно е с каква огромна власт разполага този човек, който, според авторите на много статии и на още повече коментиращи, иначе е пълен глупак, пък и не е ясно как постига това си световно влияние, като САЩ са не само двайсетина пъти по-богати, но и са много по-силни и във военната област. И нали целият света, частично дори и Китай, е с тях? Да не би на практика да е някакъв особен гениален глупак, пред който другите политици не струват ни грош?

  И: Източно-православните църкви религиозно не са подчинени на държавата. Поради това упреците за протеста на Българската църква се отправиха към синода, а не към правителството. А щом българското правителство не отговаря за решенията на нашия синод, то как Путин се изхитрява да го командва, без да използва като проводник за своето влияние нашето правителство?

  Казвате, че Путин е наредил. Някакво, дори и най-малкото, но реално доказателство? Или вие просто така предполагате? Ами защо тогава в статията и в коментара си казвате че Е, а не, че ПРЕДПОЛАГАТЕ, че е?

  И, последно: Знаете ли че по проблемите на създаването на световна религия, която в началото ще обхваща цялото християнство, а след това и исляма, папата неотдавна води преговири с религиозни водачи на исляма? И правите ли връзка между тези преговори и отказът на евроелита да вземе каквито и да било реални ефективни мерки за бързо спиране на ислямската инвазия?

 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#13:"ijj"]Но тогава в политическо отношение ние сме започвали от нулата и все пак е ставало въпрос за собственото ни национално самоопределение, а не за "границите на Антиохийската патриаршия в Катар".[/quote]

  Не им знам какви са им точно попските работи. Най-вероятно е едните да влизат в територията на епархията на другите, а след време да се опитат да измъкнат цялата епархия. Доколкото разбирам патриарх Йоан X се е възмутил, че хора на патриарх Теофил III му е навлязал в територията (Антиохийска патриаршия срещу Йерусалимска патриаршия). Да се питаш, на арабски ли си приказват или на гръцки. Както и да е, нещата са нормални за православието

 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Малко офтопик.... Да знаете, че е много тегаво ако отворите "десктоп" версията с мобилен телефон. Ако може програмистите на Икономедия да пипнат коментарите в мобилния сайт, за да може да се "отговаря" на конкретен пост. Или поне да сложат версията, която е на спортния раздел...

 18. 18 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#15] от "glog":
  Русия е бедна държава с богати залежи на нефт, газ и др. ресурси. Олигарсите, които ги владеят са назначени. Уволняваш ги - и идват други. Оттук - възможността пред Путин да използва огромен ресурс за цели като хибридна война, развиване на путинославието, европейски национализъм и пр. Народът живее бедно, няма кой да те котролира, няма на кого да даваш отчет - това ти дава ресурсите да работиш като дизайнер на конфликтите в света.
  От дрега страна, Русия наследява (в очите на свързаните с кочмунизма и левичарството по света) имиджа на СССР, който се асоциира със справедливост (независимо от олигарсите), военна сила (независимо от бедностт), силна държава (независимо от липсата на какъвто и да е граждански контрол), революционност на промените (независимо, че конунистическа, революционна, справедлива и пр.

 19. 19 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Май католиците ще излезат прави, в Православието липсва единство. Дори по организационни и финансови проблеми... Определено някой (не непременно сегашния Вселенски патриарх!) трябва да обедини всички, поне по организационни, финансови и дипломатически въпроси.
  Преди среща като тази, беше нужно всичко да се стикова предварително. А не да ставаме за смях на цял свят!!

 20. 20 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#18] от "авторът": Извинете, ама вие това сериозно ли ми го казвате, вие, платен автор на идеологически статии? Нима наистина си представяте, че мога да седна да споря с автора на статията, ако не познавам материята (идеологически, исторически и политическ) поне колкото него? И от толкова важни въпроси, защо ми отговаряте само на два, и то там, където можете или мислите, че можете да изклинчите?

  Първо, за олигарсите, които Путин накара да му козируват. Вярно е! Това му върши работа в Русия. Но не и извън Русия. Просто няма как. А в случая става дума за нещо, каета е извън Русия.

  Парите на тези олигарси? Но дори и с тях парите, с които може да разполага Путин извън държавата са нещо като капка в морето спрямо парите, с които разполага правителството на САЩ. Така че това може да мине са тънък хумор, но не и за сериозно възражение или доказателство.

  Колкото до наследения от Путиновата Русия респект и влияние, наследени от СССР, това е нещо като виц, нали? Защото след управлението на Брежнев, след идиотизмите на Горбачов и след ерата на Елцин каквото и да е имало преди това, от респекта и влиянието на СССР не е останало нищо. На хората още тогава им беше писнало от управленческите кретенизми на комунизма след 1970 година. И на Путин му потрябваха около 12 или 13 години, за да може да възстанови влиянието вече не на СССР, а на Русия. Иначе, ако разчиташе на остатъчното влияние на респекта от някогашния СССР, той нямаше да допусне това, което стана в Либия, както сега се намеси в Сирия. И ако разбирате нещо от оръжия, както и ако знаете какво точно е станало при маневрите на НАТО в апрел през 2014 година в Черно море, ще разберете, защо това е така.

  Така че ако нямате по-сериозни реални доводи, не се опитвайте да ме опровергаете. Не можете, просто защото истината е на моя страна, а аз знам и мога достатъчно, за да го докажа.

 21. 21 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  По старшинство Антиохийската църква е равна на БПЦ.

  Всички, които оплюха БПЦ да се замислят!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 22. 22 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#20] от "glog":

  Говориш за отпадането на комуникациите при маневрите(ако правилно помня). Или друго?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  [quote#20:"glog"]И ако разбирате нещо от оръжия, както и ако знаете какво точно е станало при маневрите на НАТО в апрел през 2014 година в Черно море, ще разберете, защо това е така. [/quote]
  Обяснете моля. Навремето ме надъхваха как съветската армия с бойни лазери е изпепелила 10 000 китайска армия, танкове, самолети.... и всичко е станало на стъкло! Сега какво се е случило?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#22] от "pariah": ≪Говориш за отпадането на комуникациите при маневрите (ако правилно помня). Или друго?≫

  Говоря за това, че тогава един СУ34 парализира дистанционно електрониката на един от най-модерните бойни кораби на САЩ и прави повече от една демонстративни атаки към него, за да му покаже, че е напълно беззащитен. Веднага след това корабът напуска маневрите и отива във Варна, където 27 души подават документи за напускане.

  Случката е описана в един тазгодишен брой на вестник ТРУД, а се признава и в Гласът на Америка за Русия от един от генералите в щаба на НАТО. Доколкото зная, но не съм стопроцентово сигурен, всички СУ 35 са снабдени с такава инсталация.

 25. 25 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  правилно ли разбрах?

  всички народни църкви под контрола на НЦСС (Народна Църква на Съветския Съюз) са отказали участие на събора в Крит?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  [quote#2:"stedim"]Ще я чакаме следващото столетие.[/quote]За къде бързаш ... само 13 века са минали от предния събор. Да помислят още век -два

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Малко неввж въпрос, ама за какво се срещат и какво се очаква да бистрят на тази толкова дълго чакана среща.

 28. 28 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 728 Неутрално

  В СССР и НР България православните църкви бяха сведени до марионетни казионни организации с назначени от службите владици.
  Отдавна те нямат авторитет сред православието.
  Още повече, откак същите алчни и покварени примати превърнаха Църквата в машина за пари.
  Чалга-православието е народната религия в Бг. Това накратко се характеризира с това хем да са любители на социализма, хем на 'православието'.
  За повечето от тези примати християнството се заключва в носене на кръст, разни полу-шаманизирани обреди и туристическа обиколка на църква, но не и в духовност и ценности.

 29. 29 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#4] от "Graf":

  тц, мисля, че е време руският патриарх да канонизира мумията от Кремълския площад за светец

  it comes from inside, just listen ...
 30. 30 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 481 Весело

  До коментар [#24] от "glog":

  Абе глогче, вие путинците така ли се раждате зомбита, или получавате специална подготовка? То цифрите в моделите на самолетите ги нямате за нищо бре! Една баба на пазара в дружба казала, че точно 27 американеца се уволнили, след като руското аналогово чудо (първи полет 67 г.), спряло тока на американски кораб, построен 1996 и пуснат на вода следващата година, а пък взе,че Ф-16 го трясна, без да се замисли! Знаеш ли колко десетки пъти е повече електрониката на разрушителя, сравнена със самолет! хайде пий си хапчетата и лягай!

 31. 31 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#2:"stedim"]Ще я чакаме следващото столетие. [/quote]
  Е щом издържахме 1300 годин...

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 32. 32 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#10:"pariah"]Отново дългата ръка на Москва се е намесила [/quote]
  Не думай!
  Много могъща тази ръка бе??

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 33. 33 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#11:"glog"]Впрочем, някой да намирисва някаква връзка между опитите за създаване на една световна религия, която в началото ще обхваща само християнството и исляма, с нагло продължавания процес на ислямизацията на Европа, въпреки протеста на европейските народи? [/quote]
  И на мен на това ми намирисва.
  Първоначално другите религии щели да си лужат по техните канони, а само да признаят папата за върховен авторитет. каквото и да значи това.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 34. 34 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#20:"glog"]И ако разбирате нещо от оръжия, както и ако знаете какво точно е станало при маневрите на НАТО в апрел през 2014 година в Черно море[/quote]
  обяснете

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 35. 35 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#27:"Modestmouse"]ама за какво се срещат и какво се очаква да бистрят на тази толкова дълго чакана среща. [/quote]
  икуменизма и създаването на единна световна религия.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 36. 36 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#30] от "proudbulgarian": ≪Една баба на пазара в дружба казала, че точно 27 американеца се уволнили, ....≫

  Ужбългарино, това го е казала не бабата на пазара, а Голос Америки. Ето копираният текст

  https://russian.rt.com/inotv/2016-01-03/Contra-Magazin-Rossiya-oboshla-NATO:

  В апреле 2014 года российский бомбардировщик Су-24, оснащенный новейшим комплексом радиоэлектронного подавления, шокировал американцев, напоминает издание. Тогда самолет парализовал в Черном море суперсовременную американскую систему управления ракетами на эсминце «Дональд Кук». После этого происшествия 27 членов команды миноносца написали рапорты об увольнении.

  Казал го е Генерал НАТО Ханс-Лотар Домрезе.

  А сега би ли се извинил за това, че ме наричаш путинец за нещо, което е казано от един генерал на НАТО и аз само съм го направил известно в България, в която, тъй като няма цензура, такива неудобни неща не се изнасят от медиите? И изобщо за това, че ме обвиняваш в лъжа?
  À à ѐ ѝ ò --– „”

 37. 37 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 481 Весело

  До коментар [#36] от "glog":

  Няма смисъл да споря с Вас, виждал съм и руската техника и американската. Разликата е 30 години! Факта че същия самолет беше праснат над бойна зона, без да успее да реагира, след като е "успял" да победи супермодерен кораб в район без война, е показателен. Иначе да ми цитирате немски генерал, няма смисъл! Техните генерали не са същите след 45та. Елементарен похват, за да се искат финанси за превъоръжаване. Редовно в американската преса има съобщения от рода на "руска подводница в продължение на 30 дни е била на еди колко си мили от Ню Йорк, без да бъде засечена" WTF?
  Как и измерихте отстоянието и престоя, като не сте я засекли? Проста малка информационна операциика, нали трябва да искат пари за нови оръжия! И последно, кораба във Варна ли дойде да се уволнят уплашените американци или в Румънско пристанище? Щото в началото това тръбяхте путинчетата!

 38. 38 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#37] от "proudbulgarian": Няма смисъл да споря с Вас, виждал съм и руската техника и американската.


  Ами не спорете с мен, спорете с генерал от НАТО. Спорете с Голос Америки, който няма как да съобщи подобно нещо, без да го провери, и то след като е насочен към съвременните руски дисиденти. Спорете с вестник Труд. И с Иван Кръстев, който в една, а може би дори в две свои статии в този форум засяга този случай, само че за разлика от генерала го усуква по килифарски. А за пръв път това достигна до мен от мои близки в САЩ. И искрено казано, в началото и аз не повярвах. И затова се поинтересувах да разбера истината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK