Бивш надзирател от Аушвиц на 94 години бе осъден на 5 години затвор

Райнхолд Ханинг.

© Reuters

Райнхолд Ханинг.94-годишен бивш пазач на концетрационния лагер в Аушвиц бе осъден на 5 години затвор заради съучастие в убийството на 170 000 души, предаде "Ройтерс".


Делото срещу Райнхолд Ханинг може да се окаже един от последните процеси за Холокоста в Германия, уточнява агенцията.


То започна през февруари в Детмолд. Тогава бившият сержант от СС Ханинг обясни, че е служил в част от комплекса на лагера Аушвиц, където не е имало отравяния с газ. Прокуратурата от своя страна отстояваше тезата, че всички надзиратели са помагали за работата на лагера, както и че по време на така наречената "Унгарска акция" през 1944 г., когато стотици хиляди унгарски евреи са транспортирани в лагера - почти всички са били задължени да помогнат за справянето с огромния брой пристигащи в комплекса за убийства в намиращата се под нацистка окупация Полша.
Бившият пазач е бил на 20 години, когато е започнал работа в лагера, където са убити повече от 1.1 милиона евреи.


През по-голямата част от процеса Ханинг бе безълвен и избягваше визуален контакт с присъстващите в залата. Десетки оцелели от лагера, някои от които на преклонна възраст, дадоха показания на трибуната.


През април Ханинг се извини на жертвите на Холокоста и каза, че съжалява, че е бил част от "престъпна организация", която е отнела живота на толкова много хора. "Срамувам се, че съм позволил да се случи подобна несправедливост и не съм направил нищо, за да я предотвратя", заяви мъжът.


Подвеждането под наказателна отговорност на бивши служители от "лагерите на смъртта" за съучастие в убийство стана възможно след създадения през 2011 г. прецедент, когато бившият пазач Иван Демянук бе признат за виновен и осъден на 5 години затвор.


Миналата година 94-годишният Оскар Грьонинг, известен като "счетоводителя на Аушвиц", бе признат за виновен за съучастничество в убийството на 300 000 души.


Нито една от тези присъди обаче не е окончателна. Демянук обжалва решението, но почина, преди съдът да се произнесе. Грьонинг също обжалва своята присъда.


Освен Ханинг, още един мъж и една жена на възраст над 90 години чакат присъди за съучастие в убийствата в Аушвиц. Трети човек, който е бил член на надзирателите от СС в лагера, почина през април на 93 г. няколко дни преди началото на процеса.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK