Ентусиасти опитват да превърнат Китай във водещ производител на вино

Ентусиасти опитват да превърнат Китай във водещ производител на вино

© Associated Press



Преди по-малко от 60 години заради плана за индустриализация на Китай на Мао Цзедун "Големият скок напред" 45 милиона души умират от глад. Днес държавата е не просто втората най-голяма икономика в света, но и един от най-големите производители на вино, с повече лозя от Франция, разказва "Гардиън".


През 2013 г. китайците са изпили 1.86 млрд.бутилки червено вино, което превръща страната в най-големия пазар на този продукт в света. Милиардерите от Китай, ценители на виното, масово купуват лозя в целия свят. Над 100 от общо 7000 изби във френския регион са собственост на китайски магнати, в това число основателя на Alibaba Джак Ма.


В последните години се наблюдава още една тенденция – все повече винени ентусиасти създават изби в родния Китай. Така например в бедния пустинен регион Нинся, препитаващ се основно с добив на въглища, сега има регистрирани 207 изби при само една през 1983 г. Чуждестранни компании – като Moët Hennessy – също купуват лозя в областта.




Един от местните ентусиасти е Ема Гао, 40-годишна китайка, завършила енология в института в Бордо. Тя е една от първите предприемачи в този регион. Преди около 10 години благодарение на заем от родителите си в размер на около 42 000 евро създава бутиковата изба Silver Heights, печелила международни отличия. Сега, по думите й, се наблюдава истинска "златна треска" за локално производство на вино.


През 2013 г. китайците са изпили 1.86 млрд.бутилки червено вино, което превръща страната в най-големия пазар на този продукт в света.

© Associated Press

През 2013 г. китайците са изпили 1.86 млрд.бутилки червено вино, което превръща страната в най-големия пазар на този продукт в света.


Окръг Хелан, намиращ се в автономния регион Нинся, вече е наричан от властите "китайската долина Напа". Редица чертаят светло бъдеще на китайските вина, въпреки че сравненията на комунистическата партия с долината Напа в Калифорния "са като да сравняваш картина, нарисувана от надарено дете, с произведение на истински художник", смята експертът Фонги Уокър.


На фона на предупрежденията на мнозина експерти, че промените в климата могат да засегнат сериозно водещите производители на вино, Гао мисли, че Нинся има потенциал да се превърне в алтернатива на ключови за индустрията места като Калифорния, Бордо и Южна Африка.


Мнозина китайски милиардери купуват лозя във Франция.

© Associated Press

Мнозина китайски милиардери купуват лозя във Франция.


От излизането си на пазара китайските вина получават смесени отзиви от критиците. Според някои те имат вкус на "мръсни потни чорапи", "препарат за почистване" и дори "аромат на мъртва мишка". Други ги определят като "напълно приемливи" и "компетентно направени", но без характер.


Това не важи за Гао, чиито продукти се сервират в най-класните ресторанти в Пекин и Шанхай. Според жената растящото ново поколение на ценители на виното гарантира светло бъдеще на индустрията в страната. Един от основните проблеми според нея са традиционните предразсъдъци към родното производство. "Хората не вярват на китайските стоки. Дори тоалетните ни са от Япония. Купуваме адаптирано мляко за деца от Хонконг или Франция. Дори пастата ми за зъби е от Австралия".


Има и други препятствия. Експертите се опасяват, че нарастващият брой изби в Нинся ще доведе до недостиг на вода за лозята. За производството на един литър вино са нужни средно по 6-7 литра вода.


Друг проблем са покачващите се цени на земеделските земи в региона. Заради големия интерес в последните години цената им е скочила 10 пъти.


Въпреки всичко Гао е оптимист за бъдещето на китайската винена индустрия и дори намира прилика с Франция: "Залезът в Хелан е досущ като този в Авиньон", споделя тя с усмивка.

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4665 Неутрално

    "Преди около 10 години благодарение на заем от родителите си в размер на около 42 000 евро..."



    Така се създава отговорност към фамилните пари...

    Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
  2. 2 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1708 Неутрално

    Да, и като започнат едни имитации на вина - Бордо, Бургунди, Кот Роти и Рон. Колко му е едни етикети на Лафит, Марго или Мутон.

  3. 3 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 274 Неутрално

    айде пак ширпотреба.
    да си правят виното и да не ни занимават с глупости.

    френското вино затова е ценено, защото за него се полагат специални усилия, и внимание, и наука, и легендарни грижи

    във Франция няма цял един окръг, в който да има огромни масиви с лозя от един и същ сорт (и на източните склонове, и на западните склонове, и в долините на реките, и по каменистите склонове на хълмовете, и в сенчестите падове, и в слънчевите места).

    а в Китай решили да озеленят 10 хиляди кв. км. с лозя, един комунистически винпром и да се хвалят, че ще станат световен лидер в производство на вино.

    това да не ти са ти щайгите на Грейт Уол, да ми пускат ръждавейки и раздрънканяци за горските стопанства в България?

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  4. 4 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 274 Весело

    До коментар [#2] от "gmbh":

    само китайски ризлинг "Цар Самуил" никога не опитвай.
    на 100 човека, един с едно око остава...

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  5. 5 Профил на Бегемот
    Бегемот
    Рейтинг: 488 Неутрално

    До коментар [#3] от "полувишис":

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  6. 6 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1044 Весело

    Време беше. Нека правят не само вино, а и уиски, водка и т.н.

  7. 7 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3663 Неутрално

    Не са рекли, не са го направили. Става дума за количество, не за елитни марки.

    Еретик
  8. 8 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2012 Весело

    Те станаха водещ производител на мартенички,че едно вино ще им се опре.

  9. 9 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1184 Весело

    Аз си мислех, че само у нас хората се назлъндисват на китайската евтиния... А то и в Китай било така, особено за храната!

  10. 10 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 274 Весело

    До коментар [#9] от "charlesdegaulle":



    в Китай има поне 100 града, за които можеш да кажеш, че са "Мека-та на евтинията". за качество не говорим.

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  11. 11 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1708 Неутрално

    [quote#4:"полувишис"]един с едно око остава...[/quote]

    И то свети.

  12. 12 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1184 Любопитно

    До коментар [#6] от "napitbratmu":

    Нефтопровод Русия-Китай и водкопровод Китай-Русия?

  13. 13 Профил на Smoke
    Smoke
    Рейтинг: 758 Неутрално

    Колкото Русия стана водеща компютърна сила, толкова и Китай ще стане винен лидер.

  14. 14 Профил на 1001
    1001
    Рейтинг: 1660 Неутрално

    До коментар [#3] от "полувишис":

    френското вино има огромен проблем със глобалното затопляне - гроздето е по сладко и във виното има остатъчна захар, която му сваля цената. Парадокса е че английското и норвежкото са на път да ги изместят защото там климата е по хладен и няма този ефект

  15. 15 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1708 Неутрално

    [quote#6:"napitbratmu"]Време беше. Нека правят не само вино, а и уиски, водка и т.н.[/quote]

    Що се отнася до уискито, японците правят от 1938г., и то само какво. За производството в Индия нямам представа от кога е.

  16. 16 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 274 Неутрално

    До коментар [#11] от "gmbh":

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  17. 17 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 274 Неутрално

    До коментар [#14] от "1001":

    не знаех, че френското вино получава повече остатъчна захар заради жегите през последните години. но французите си правят хубаво вино много преди гаргантуанските времена ще намерят решение.

    иначе колкото повече глобална конкуренция и разнообразие, толкова по-добре за потребителите.

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  18. 18 Профил на lone wolf
    lone wolf
    Рейтинг: 900 Весело

    До коментар [#3] от "полувишис":


    [quote#3:"полувишис"]това да не ти са ти щайгите на Грейт Уол[/quote]

    Майтапа настрана, но съм купувал китайско вино "Грейт Уол"!

    Да разлая троловете!!
  19. 19 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 2037 Весело

    До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

    Тъкмо щях да напиша същото. Под светлото ръководсво едно вино ли ще им се опре?

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  20. 20 Профил на lone wolf
    lone wolf
    Рейтинг: 900 Любопитно

    До коментар [#6] от "napitbratmu":

    А, те и детско мляко на прах правеха, с мнооого казеин, та собственичката на завода, малко я разстреляха, след като измряха една сюрия деца!
    И "Pet Food" правеха, че и изнасяха за Щатите, ама много кучета се споминаха!

    Да разлая троловете!!
  21. 21 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1708 Неутрално

    [quote#17:"полувишис"]не знаех, че френското вино получава повече остатъчна захар заради жегите[/quote]

    Дестилериите в Шотландия имат подобен проблем с топлото време; при отлежаването на малцовото уиски, в продължение на три години нямат право да разпечатват буретата и това им пречи да разберат как се е развила напитката; топлото им поднася изненади.

  22. 22 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 274 Весело

    До коментар [#20] от "lone_wolf":

    можем да кажем, че китайската храна е "убийствено вкусна"...

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  23. 23 Профил на Monsieur
    Monsieur
    Рейтинг: 480 Неутрално

    Не вярвам, че някога ще изместят Франция или Италия в този занаят. Ако ставаше толкова лесно ... производството на истински качествено вино си е цяло изкуство!

  24. 24 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 1833 Весело

    До коментар [#2] от "gmbh":

    по тоя повод помниш ли нашата имитация на марлборо по соца и оригинала
    Ако не то аз я помня и нашето беше много по добро от щатското
    Та сега с китайското вино

    гошо
  25. 25 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1341 Весело

    Ако ще е гарга, да е рошава.
    Ако ще е вино, да е френско.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  26. 26 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1708 Неутрално

    До коментар [#24] от "гошо":

    Нямам спомен, по това време пуших три петици.

  27. 27 Профил на yoankata
    yoankata
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Сигурна съм, че и във виното ще намерят начин да инкорпорират живак като в козметиката или пластмаса като в 'изкуствените яйца' или някой друг токсичен химикал!

  28. 28 Профил на yoankata
    yoankata
    Рейтинг: 434 Неутрално

    [quote#25:"Lady Zeppelin"]
    Ако ще е гарга, да е рошава.
    Ако ще е вино, да е френско.[/quote]

    До коментар [#25] от "Lady Zeppelin":

    Ако ще е френско, да е бордо.

  29. 29 Профил на yoankata
    yoankata
    Рейтинг: 434 Неутрално

    [quote#15:"gmbh"]Що се отнася до уискито, японците правят от 1938г., и то само какво. За производството в Индия нямам представа от кога е. [/quote]

    До коментар [#15] от "gmbh":

    Японското уиски е невероятно, пробвала съм едно отлежало в бъчви от черешови дървета - невероятно и като вкус и като цвят... за съжаление и като цена!
    Индийското уиски беше добра изненада също.
    Но пък един окинтошан си е сигурен залог.

  30. 30 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1708 Неутрално

    До коментар [#29] от "yoankata":

    За цените е точно така. Вече не гледам цвят, 90% е карамел/Е-150/. Моите предпочитания към шот. малц, са други.

  31. 31 Профил на yoankata
    yoankata
    Рейтинг: 434 Неутрално

    [quote#30:"gmbh"]Моите предпочитания към шот. малц, са други.[/quote]

    До коментар [#30] от "gmbh":

    Е да - сигурно сингъл малц. Аз не съм разбирач и за мен някой мек бленд е предостатъчен.

  32. 32 Профил на bobix
    bobix
    Рейтинг: 701 Неутрално

    Те си направиха перестройката, а на запад от тях обвиняват Горбачов.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  33. 33 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1708 Весело

    До коментар [#31] от "yoankata":

    Е щом ще е меко, Роял Лохнагар или Глен Кинчи си е Ок.

  34. 34 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4294 Любопитно

    Чудесно е, че все повече китайци стават ценители на виното и пият такова. Желая още успехи на местните производители, ето още една интересна статия по темата:

    http://bg.mondediplo.com/article1247.html

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  35. 35 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4294 Весело

    До коментар [#25] от "Lady Zeppelin":

    Освен във Франция хубави и качествени вина се правят на много други места в Европа и Новия свят (разбирай Южна Америка, Южна Африка, САЩ, Австралия и Нова Зеландия).

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  36. 36 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4294 Весело

    До коментар [#27] от "yoankata":

    Сигурна била тя!? И от къде си толкова сигурна бе Йоанке!?

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  37. 37 Профил на stoiank
    stoiank
    Рейтинг: 1140 Неутрално

    Въпрос на време е да станат водещ производител. Имат достатъчен пазар и за евтино вино и за супер брандове. Малко им се смеем, но това е страна със 170 милиардери и няколко милиона милионери. По-добра база за развитие на този бизнес здраве му кажи. Потенциалът за развитие на продукти консумирани от средната класа в Китай е огромен.

  38. 38 Профил на Репей
    Репей
    Рейтинг: 381 Весело

    [quote#2:"gmbh"]Да, и като започнат едни имитации на вина - Бордо, Бургунди, Кот Роти и Рон. [/quote]

    Всъщност ще са БоЛдо, БуЛгунди, Кот Лоти и Лон, защото в китайския няма Р.

    Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
  39. 39 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1708 Неутрално

    [quote#37:"stoiank"]супер брандове[/quote]

    При ултра премиум брандове нещата са различни.Френските производители разпределят на квотен прицип продукцията по цял свят. Същото се отнася и за някой италиански вина като Гая или калифорнийското Опус Уан.

  40. 40 Профил на Ivan Tsanev
    Ivan Tsanev
    Рейтинг: 8 Весело

    Древно ккитайска технология за вино:
    Вода
    Спирт
    36 "Е"-та

  41. 41 Профил на destino
    destino
    Рейтинг: 488 Неутрално

    [quote#37:"stoiank"]Малко им се смеем, но това е страна със 170 милиардери и няколко милиона милионери. [/quote]

    Бъди сигурен, баш тия няма да пият китайско вино.
    Ще го пие офисният планктон, който не може да си позволи бутилка за 50$ от Европа.

    [quote#15:"gmbh"]Що се отнася до уискито, японците правят от 1938г., и то само какво. [/quote]
    Бирата им също изобщо не е лоша, според мен, даже превъзхожда нашата.

  42. 42 Профил на Chavo64
    Chavo64
    Рейтинг: 381 Неутрално

    И що не?! Нямат традиции, но ще си наемат специалисти. "Кирин" бирата в Япания е чудесна, създадена от немски специалисти. Проблемът е в земята, но то пък лозовите масиви не стават за ориз и са малко производителни за пшеница. А водата не е такъв проблем, както за ориза например.

    chavo64
  43. 43 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 1833 Весело

    До коментар [#26] от "gmbh":

    абе с една дума беше по готино от оригинала
    Вече никой не прави подобни цигари освен ЮАР
    Но аз отдавна и не пуша

    гошо
  44. 44 Профил на Станислав
    Станислав
    Рейтинг: 1372 Неутрално

    Няма лошо! Нека да си произвеждат и да си го пият, щом им харесва. И дано е така, и дано да става все по-качествено китайското вино, че малко да намалят натиска върху цените на хубавите френски и италиански вина, които стават все по-скъпи и недостъпни, заради платежоспособното им търсене в Азия.

    “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
  45. 45 Профил на atropin
    atropin
    Рейтинг: 587 Неутрално

    Китайските потребители на вино са най-големите сноби - те купуват френски вина и лозя само заради марката, иначе не могат да различат Bollinger от Искра.
    Иначе безспорно имат потенциал. Китай е голяма държава в подходящ климатичен пояс - няма начин да няма отлични тероари за винопроизводство. Въпросът е да ги намерят и да ги изучат, щото французите от столетия отглеждат едни и същи сортове на едни и същи места за да постигнат постоянно качество.
    А отлични вина могат да се правят на много много места за които дори не сме чували. Французите едно време са се подигравали на американските вина, докато не са били разбити от тях на една сляпа дегустация. Старите страни винопроизводителки разчитат на 90% имидж и 10% качество. Знаете ли, че във Франция има свръхпроизводство на грозде и френската държава всяка година изкупува огромни количества, които отиват за прозизводство на етанол, само и само да поддържа високи цени на френските вина?

  46. 46 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3688 Неутрално

    Ами чудесно! Лозето харесва топли и относително сухи места и е с голяма трудоемкост. И е много екологично, запазва почвата от прегряване и пресушаване. Идеално за Китай! Потреблението на вино е практически неограничено. Пием колкото има и докато има. Браво на китайците!

  47. 47 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3379 Неутрално

    [quote#46:"Judjuk"]Пием колкото има и докато има. Браво на китайците!
    [/quote]
    Имаш голям проблем!
    Виното е култура пич, а не чалга. Виното не е за наливане, а допълнение към изисканата храна, в която оризът може да е само гарнитура.

  48. 48 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1164 Неутрално

    До коментар [#24] от "гошо":Не беше имитация,а лицензирано производство.!"Winston"също.И двете бяха по 1.20 лв.Точно колкото 3 "Арда" филтър,или по скъпо с 10ст.от 2 от най-пушените цигари "Стюардеса"(55ст.)

  49. 49 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3379 Неутрално

    До коментар [#45] от "atropin":

    "...които отиват за прозизводство на етанол, само и само да поддържа високи цени на френските вина?..."

    Един любопитен факт - когато чуеш за конкурси на вина и златни медали, бъди сигурен че се пропуска една малка подробност - става дума за вина на цена от диапазона на 6-7 евро. На тази цена в Бордо, Елзас, Тоскана и Риоха се правят фантастични вина, и преобладаващите вина в западноевропейските магазини са са между 8 и 12 евро с вкл. ДДС бунтилката. Колкото и да звучи несериозно, но хубавото вино се оценява и от непиячи. Не говорим за разни специални по 50, 100 или 500 евро, които са за снобари.

  50. 50 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1708 Неутрално

    [quote#45:"atropin"]Знаете ли, че във Франция има свръхпроизводство на грозде[/quote]

    Във Франция има едно законово ограничение;свързано е с качеството на виното. От един декар лози, за вино се вземат само 400кг грозде. От останалото количество може да се произвежда от сироп до етанол. Разбира се, че има и евтино френско вино; за ежедневна употреба и за ползване в кулинарията. На китайците им трябват поне 30-40год. за да постиганат някави успехи във винопроизводството.

  51. 51 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3379 Неутрално

    До коментар [#28] от "yoankata":

    От Бордо червено, бяло от Елзас (също от Германия, Австрия). От белите съм фен на Ризлинг (Елзас), за по-масовите - Совиньон блан.

  52. 52 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3688 Неутрално

    [quote#47:"historama"]Имаш голям проблем!
    Виното е култура пич, а не чалга. [/quote]

    Нищо не си разбрал. Пиша, че лозарството е перспективен отрасъл, защото пазарът на вино е практически неограничен. Другото е украса. И при нас условията за отлеждане на лозя и грозде са идеални и отрасълът се развива перфектно.

  53. 53 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 1833 Неутрално

    До коментар [#48] от "Sabbath":

    е ти пък естествено че не са без лиценз
    става въпрос че бяха по гот от оригинала
    ама да ти кажа ,останал с с впечатление че филтровата Арда през 80те се пушеше повече,
    стюардесата нещо загуби позиции а ВТ именно това с латинските букви беше лидера 60ст после 90 мисля стана,
    а малката стюардеса помниш ли колко беше 33ст ми се върти в главата

    гошо
  54. 54 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1708 Неутрално

    [quote#52:"Judjuk"]И при нас условията за отлеждане на лозя и грозде са идеални и отрасълът се развива перфектно. [/quote]

    Не е съвсем така. Има недоразвити традиции, има лоши практики, дълго е за обяснение. Не се развиват нашите местни сортове: памид, мавруд, гъмза и мелнишка лоза. Голяма част от виното е от френски сортове. Австралийците за 20-25г. постигнаха значителни резултати, направиха домейни и шатота по френски тертип. Няма да им стигнем и опашката дори.

  55. 55 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1164 Весело

    [quote#53:"гошо"]а малката стюардеса помниш ли колко беше 33ст ми се върти в главата[/quote]Напълно вярно.Прав си,че през 80-те на миналия век,"Арда"филтър станаха най-пушените,измествайки летящата к.Някой беше пуснал слух,че била много вредна,даже при разкъсване на опаковката можело,да се видят бели минуси,които указвали опасността.Като на всяка дивотия народът се върза.

  56. 56 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1341 Весело

    До коментар [#35] от "Иво":
    #Освен във Франция хубави и качествени вина се правят на много други места в Европа и Новия свят #
    Добре, че си ти да ме открехнеш.
    Обичам австралийска и южноафриканска сира, асеновградски мавруд, мелнишко...

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  57. 57 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1341 Весело

    До коментар [#28] от "yoankata":

    #Ако ще е френско, да е бордо.#
    Е, има и бургундски вина, Каберне Фран ( bourgueil), ... а в тази жега не бих отказала едно Шабли.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  58. 58 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1184 Неутрално

    До коментар [#10] от "полувишис":

    А бе с китайска храна, можеш спокойно се отрови! Скаридите и раците ги гледат в отпадните води на пречиствателните станции, и то преди пречистването... Рибата, не знам, но надали имат чисти язовири като нашите. С детски храни се изпоизтрови половината свят!

  59. 59 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 274 Весело

    До коментар [#58] от "charlesdegaulle":

    според мен им завиждаш, защото са фабриката на света

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  60. 60 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4294 Любопитно

    [quote#42:"chavo64"]И що не?! Нямат традиции, но ще си наемат специалисти. "Кирин" бирата в Япания е чудесна, създадена от немски специалисти.[/quote]

    И в Китай първата бира в страната е създадена от германци, казва се Циндао, това е най-популярната бира там, но мене лично много не ми харесаха китайските бири, като ходих там последно, защото специфично за тях е, че имат нисък алкохолен градус и са наистина много леки бири, обаче все пак и аз намерих една марка, която беше доста добра според мен, казваше се Харбин (Harbin)

    http://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9/a-16988561

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  61. 61 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4294 Весело

    [quote#47:"historama"]Имаш голям проблем!
    Виното е култура пич, а не чалга. Виното не е за наливане, а допълнение към изисканата храна, в която оризът може да е само гарнитура. [/quote]

    Това ли е проблема според теб? Виж Хисторама, в Китай отдавна не ядат само ориз, там има такова разнообразие от храни и продукти, че може да ти се завие главата.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  62. 62 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4294 Весело

    [quote#56:"Lady Zeppelin"]Добре, че си ти да ме открехнеш. [/quote]

    Ми, радвам се, че те открехнах.

    П.П.
    И аз обичам много южноафриканското Сира.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  63. 63 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1184 Весело

    До коментар [#59] от "полувишис":

    +++!

  64. 64 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 274 Весело

    До коментар [#60] от "Иво":

    комуне,
    не бъркай Китай, с щанда с китайски бири в Метро...
    забавното е, че не си пил и автентична китайска бира, както би направил ако си бил там и някой местен те е посъветвал. това е чужденеш да дойде в България и после да се хвали, че е пил Каменица Градус, с 5% алкохолно съдържание и още 5% спирт.

    но както винаги съм казвал за теб, ти си много тъпо парче.
    непоправимо тъпо парче

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  65. 65 Профил на yoankata
    yoankata
    Рейтинг: 434 Неутрално

    [quote#51:"historama"]От белите съм фен[/quote]

    До коментар [#51] от "historama":

    А че то бялото вино вино ли е? Не го признавам освен ако не е с 'балончета', тогава е друга работа!

    Кава примерно е супер и почти на качеството на оригиналните шампански вина без потресаващата цена. Даже някои шанпански разочароват, докато кавата - никога. Просекото е много популярно, но на мен ми идва прекалено сухо и тръпчиво.

  66. 66 Профил на yoankata
    yoankata
    Рейтинг: 434 Неутрално

    [quote#57:"Lady Zeppelin"]Е, има и бургундски вина, Каберне Фран ( bourgueil), ... а в тази жега не бих отказала едно Шабли.
    [/quote]

    До коментар [#57] от "Lady Zeppelin":

    Фран е доста леко и не съм го виждала без да е в купаж, примерно със сира.
    Бялото няма да го коментирам, но се чудя защо никой не спомена Малбека, който е ултра популярен в последните години (предимно от Аржентина изнася в момента, но родината му си е Франция). В интерес на истината лош Малбек не съм пила... освен веднъж, когато ми го сервираха във водна чаша като в хоремаг!

  67. 67 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3379 Неутрално

    До коментар [#65] от "yoankata":

    от време на време се срещат едни бели вина с балончета, но не като шумящите, а в много по-малки количества - някои ги наричат перлени.
    Иначе истинското шампанско (champagne de Reims) не може да те разочарова, то е винаги с финес, благородно вино е, да не говорим че жените никога не го отказват (с изключение на чалгаджийките консумиращи бира).
    Опитай от серията Bubbles - за лятото са супер, нискоалкохолни (около 7,5), и винаги с някакъв плодов аромат.
    Наздраве!

  68. 68 Профил на yoankata
    yoankata
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#67] от "historama":

    За тези перлените не бях чувала, ще се поинтересувам, мерси. Аз лично бях разочарована от Болинджър например - води се за любимата бутилка на средните класи в Англия и не че е лошо, но беше на цена 3х Моет, а като вкусови качества не ми допадна колкото Моет (който никога не разочарова наистина).

  69. 69 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    До коментар [#66] от "yoankata":

    Не познавам Малбек, но ще наваксам пропуска.
    Saint Nicolas de Bourgueil е чист Каберне Фран. Наистина е леко вино, но приятно.
    http://avis-vin.lefigaro.fr/connaitre-deguster/tout-savoir-sur-le-vin/guide-des-regions-et-des-appellations/vallee-de-la-loire/touraine/appellation-saint-nicolas-de-bourgueil

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK