И след трагедията - гушкане на кучета като терапия

Двегодишната Адисън Стричалски от Нютаун, щата Кънектикът, гушка Либи в края на 2012 г. след стрелбата в училище "Санди Хук".

© Associated Press

Двегодишната Адисън Стричалски от Нютаун, щата Кънектикът, гушка Либи в края на 2012 г. след стрелбата в училище "Санди Хук".В понеделник, малко повече от 24 часа след нападението срещу гей клуба "Пулс", в Орландо пристигнаха 12 голдън ретривъра. Те са част от първата помощ, която оказват доброволците от лутеранска църква в Нортбрук, щата Илинойс.


Екипите на K-9 Comfort Dogs се отзовават, когато някъде в САЩ стане масово убийство, индустриален инцидент или природно бедствие. Те водят специално обучени кучета при близки на загинали и пострадали, при оцелели в трагедията или при първите спасители, пристигнали на мястото.


Проектът съществува от 2008 г. насам и вече е работил на място след атентата на маратона в Бостън през 2013 г. и в избиването на 20 малки деца в училище "Санди Хук" през 2012 г., разказва "Ню Йорк таймс". Днес има 120 кучета в 23 щата и всички те са внимателно обучавани да допускат да ги галят и гушкат, без да лаят, да скачат по хората или да тичат насам-натам.
Тим Хецнър, ръководител на благотворителната организация, разказва, че опитват да накарат хората да преодолеят стреса, да дадат воля на страданието си и да се почувстват сигурни.


И след трагедията - гушкане на кучета като терапия

© facebook.com/k9comfort


С кучетата пътуват 20 водачи, посещаващи болници и църкви, литургии и траурни събирания.


Хецнър разказва, че някои от персонала на клуб "Пулс" били толкова депресирани, че не ставали от леглото. "Така че доведохме куче при тях, те започваха да го галят, както са легнали, и скоро започваха да се усмихват и да разговарят с нас, изливайки историята си за всичко преживяно."


Кучетата за създаване на комфорт, наричани още кучета за емоционална подкрепа, започват да стават обичайна гледка в домове за възрастни хора, кампусите на колежи и дори по летищата. Те не са смятани за "кучета на служба", но са използвани от терапевти и лекари. Макар все още да не е известно дали има траен ефект от контакта с тези кучета, знае се, че помагат да се намалят тревожността, депресията и сипмтомите на посттравматичния стрес.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK