Призив за единство отправи на Петдесетница в Крит Вселенският патриарх Вартоломей

Литургията на Петдесетница в катедралния храм "Свети Мина" в Ираклио

© Аmen.gr

Литургията на Петдесетница в катедралния храм "Свети Мина" в ИраклиоДен на единството" обяви в словото си по време на архиерейска св. литургия в Ираклион на остров Крит Вселенският патриарх Вартоломей, който за празника Петдесетница, рожден ден на Църквата, служи заедно с главите на още девет автокефални православни църкви.


На богослужението според информациите в гръцките медии, цитирани от "Двери", е присъствал президентът Прокопис Павлопулос, който прочел молитвата "Отче наш".


Ден преди откриването на подготвяния от десетилетия събор, който не можа да стане Всеправославен заради отсъствието на четири църкви, сред които Българската и смятаната за най-многобройна - Руската, Вселенският патриарх засегна в словото си част от критиките, обсъждани в последната седмица.
Призив за единство отправи на Петдесетница в Крит Вселенският патриарх Вартоломей

© Аmen.gr


"Единството на Църквата ни не е федеративна форма, нито пък се дължи на обединяването около един човек. Извира от общата ни вяра, от православния живот, от Царя на Царете и Господа на господарите", каза той.


"Днес ние все още сме Една Църква, макар че идваме от различни национални и културни пътища", продължи патриархът. "В нашето многообразие, всеки с различни таланти, ние сме обединени. Всяка православна Църква има своето богатство и него предлага на Христос. В Православието няма нито една Църква, която да няма своето значение и Едната, Свята и Апостолска Църква да няма нужда от нея".


На първата среща на предстоятелите на участващите в събора църкви в петък бе отправен призив към четиримата патриарси на отказалите участие църкви - Българската, Антиохийската, Грузинската и Руската, да се присъединят поне на Петдесетница или в следващата Неделя на всички светци, за да се даде по такъв начин израз на литургичното единство на светото Православие.


Призив за единство отправи на Петдесетница в Крит Вселенският патриарх Вартоломей

© Аmen.gr


До момента няма признаци тази покана да бъде уважена. Българският патриарх Неофит вчера участва в заупокойна св. литургия и панихида за Екзарх Йосиф в столичната катедрала "Св. Неделя", а днес оглави Патриаршеска литургия в храма "Св. Троица".


В медиите и социалните мрежи продължават въпросите и размяната на коментари за причините подготвяния с толкова усилия форум да не се състои според замисъла му и за евентуалните последствия.


"Надменността на Фенер (седалището на Вселенския патриарх - бел. ред.) и Москва ще струва скъпо на световното православие", е едно от изразените мнения в сайта pravoslavie.bg. "Два остри камъка жито не мелят. Къде остана братската любов и съгласие? Някога апостолите се препираха кой от тях ще бъде пръв в Царството Небесно. Днес други се препират кой ще бъде пръв на земята. Глупаво и безплодно. Грозно и жестоко. Дано водачите на световното православие се опомнят. Господ да ги вразуми", пише авторът Андрей Романов. Според него решението въпреки всичко съборът да се състои, сякаш нищо не се е случило, е абсурдно.


"Православната църква демонстрира колко трудно е да постигне единство в рамките на своите структури", казва в интервю за "Дойче веле" проф. Томас Бремер от Университета в Мюнстер. Това според теолога създава опасност от по-нататъшна загуба на връзка с модерността на хората в съвременното общество - не само на Запад, но и в страните, в които живеят православните християни.


На празника Петдесетница, когато според преданието Светият Дух слязъл с огнени езици и пламнал в душите на апостолите, те заговорили на разни езици. И всички ги разбирали.


Призив за единство отправи на Петдесетница в Крит Вселенският патриарх Вартоломей

© Φως Φαναρίου


Понеже стеклите се от разни места хора в Йерусалим се чудели и маели (Деян. 2:7) как така чуват на своя си език думите, прославящи Бога, свети апостол Петър обяснил, че апостолите не са пияни от сладкото вино, а са изпълнени от Дух Свети. Тогава около три хиляди души се кръстили и се присъединили към първата християнска общност.

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нашите пък гласуваха брекзит. Ами така я, ние сме отделно щото нашите попове са по арни от вашите....поповете ми, са много по добри от поповете ти!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Моля някой да ми обясни, ако може, защо Антиохийската патриаршия участва в разкола? Нашите, руснаците и грузинците са ясни, но защо и Антиохия?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  КГБ не харесва това.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  При това положение, не ме изненадва набиращата скорост, ислямска вълна...да не кажа, цунами...

  След двайсетина години, я православие, я камилари...

  Форумът е в будна кома...
 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#2] от "Amot":

  Седалището е в Дамаск, близо до Латакия /ако ти говори нещо/ ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Десет православни патриаршии срещу 4 /но всъщност - срещу една/ ... руснаците и тук ще загубят, а БПЦ се самоликвидира ритуално ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 7. 7 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Пет коментара и нито един плюс, или минус...
  Нещо, страх от изразяване на позиция ли, кво ли...???
  Въобще, някой бръсне ли православието за "съществено" присъствие в съвременните случващи се събития...???

  Форумът е в будна кома...
 8. 8 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Ооо, реакцията не закъсня...!!!
  Диалогът набира скорост...

  Форумът е в будна кома...
 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#2] от "Amot": Не задавай неудобни въпроси, на простоватите тролове, който хал хабер си нямат от нищо! Те знаят само да обиждат! Така компенсират липсата на факти и аргументи различни от соствените им предубеждения! Дали вселенският патрияарх трябва да е масон? А дали трябва да е завършил турско военно училище? На чии интереси служи тази личност? На православието или на НЕОосманизма? Какво едиснтов с такъв патриарх бе? Помните ли какъв беше смутен тона и на БОко и на Роската, след Посещение на Вартоломей-масона у нас? Щото им е напомнил за ОБЕЩАНИЕТО на Петър Стоянов пред Турция, България да се откаже от Родопите, срещу прием в НАТО! Никога преди и никога следе това не съм чувал такъв смутен тон и от двамата.По време на посещението на Вартоломей-масона, и двамата ОТМЕНИХА срещите си с него!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Да се има предвид, че този е масон.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  Пак се оказваме в един лагер с руснаците в очите на света. Колко жалко...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 521 Разстроено

  [quote#5:"роджър"]Седалището е в Дамаск, близо до Латакия /ако ти говори нещо/[/quote]
  Ако намекваш това, което си мисля (и в което има смисъл, признавам), това е ново дъно за руснаците
  Другото обяснение е Асад да ги притиска, но някак не ми се вярва ливанските православни да вървят по акъла на Асад, особено след случилото се в Алепо и на други места.

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 13. 13 Профил на you_think_so
  you_think_so
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#6] от "роджър": Срещу най-старата, най-голямата и една от най-важните...нещо ме съмнява мноооого.

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#2] от "Amot":

  Няма никакъв разкол. Да се твърди обратното е нелепо. По определени причини - 4 от автокефалните църкви не присъстват на Събора в Крит. Всички те обаче са във взаимно общение и най-малкото /във всяка от тях/ по определен ред се споменават имената на водачите на всички признати православни църкви. Този ред е твърде неверен и Българската църква се споменава последна /някъде предпоследна/ от патриаршиите. Ама, на кого му пука, макар и Българската патриаршия да е призната през 927 /от Вселенската Църква/ и да е първата Патриаршия след 5- те признати на Вселенски събор

 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#12:"Amot"]някак не ми се вярва ливанските православни да вървят по акъла на Асад,[/quote]
  Ами то и българските православни не би трябвало да вървят по акъла на полковниците от ДС /Св. Синод/, но такива са фактите ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#6] от "роджър":

  Не всички от 14-те автокефални църкви са патриаршии. Има и архиепископии, като Еладската, Албанската, Чешката, Къпърската, Полска

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  БПЦ за сетен път показа, че е зависима от Московската патриаршия, което е унизителни, както за нея, така и за българския народ. А последната се ръководи от геополитиката на Москва.

 18. 18 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1273 Разстроено

  До коментар [#4] от "Ghost":

  За съжаление си прав.

 19. 19 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#6] от "роджър":

  Пишеш откровени лъжи.
  Има само 9 патриарси (а не 14) и 4-ма бойкотират.
  Другите 5 са архиепископи - гръцкия, кипърския, полския, чехословашкия и албанския.

 20. 20 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1273 Любопитно

  До коментар [#11] от "penetrating":

  Дали изненадваме с това някого?

 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#16] от "daam":

  Вероятно е така, не съм специалист ... видимият факт е, че азиатското "православие" се разграничи /по-скоро опита да се наложи/ от/над европейското, и не му се получи ... а БПЦ се оказа единствена от европейските "йерархии" при азиатската ... не ли ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#12] от "Amot":

  Сирийските християнски опълчения са зад Асад.
  "Умерената" опозиция им предлага шириат или ятаган.
  Нусра и Даеш даже не ги коментирам - там ятаганът е без алтернатива.

 23. 23 Профил на Мустафа ал Та Фана, ал Та Иба
  Мустафа ал Та Фана, ал Та Иба
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хóра, как можете въобще да се "връзвате" на мазните приказки на Вартоломей, масон и ФАНАРИОТ?!
  Всички по-интелегентни от вас знаят какво представлява"Фенер", кой отрови братя Миладинови, срещу кого се бориха нашите
  ЕПИСКОПИ- ВЪЗРОЖДЕНЦИ,
  та да извоюват АВТОКЕФАЛНОСТ!
  ***
  Сегашните ни епископи може да не са безгрешни, но
  ЧЕСТ ИМ ПРАВИ,
  че показаха среден пръст на " Фенер"!
  БПЦ е РАВНОПОСТАВЕНА на "Фенер"... и на РПЦ, м/ у впрочем!
  РПЦ и Москва в случая са второ, че и третостепенни!

 24. 24 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#21] от "роджър":

  Над ГРЪЦКОТО.
  Виж колко от присъстващите са етнически гърци - поне 5-6 човека са.

 25. 25 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Не мина Византииските номера на Вселенския лукавец

 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Вартоломей като Радан иска единство, ама ако е само под негово ръководство

 27. 27 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#24] от "dobri_i":

  Не знам ... щом приемаш Св. Синод от полковници за "православни" ... аз излАзям ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 28. 28 Профил на you_think_so
  you_think_so
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#11] от "penetrating": дали пък не се оказахме и в един лагер с папата...и дали е жалко.

 29. 29 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4534 Неутрално

  Уважаеми миряни, ако видите огнени пламъци и чувате гласове на познати лица от Държавна сигурност от прозорците на Светия синод, това не се дължи на виното с остатъчна захар, а на Светия Дух!
  Амин и ура, другари!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 30. 30 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#9] от "Крадолюб ДемоКРАДов":

  Е, ти к'во искаш от 10-тина полковници от ДС/КГБ ???
  Това ли е "православието" ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1047 Весело

  Православно единство под егидата на Анкара, ръководена от ортодоксален ислямист? Щеше да е смешно, ако не беше жалко!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#2] от "Amot":

  Защото са под крилото на Башарчо...
  Ясно?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4612 Весело

  Свидетели сме на СХИЗМА

  П У Т И Н О С Л А В И Е Т О

  официално се отдели от Православието

 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4612 Неутрално

  До коментар [#30] от "роджър":

  Е, ти к'во искаш от 10-тина полковници от ДС/КГБ ???
  Това ли е "православието" ???
  ------------------------------------------------------

  Това е

  П У Т И Н О С Л А В И Е Т О

 36. 36 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#2] от "Amot":

  The Antiochian Church, with parishes in Syria and Lebanon, withdrew for its own reasons -- a dispute with the Patriarchate of Jerusalem over which of them should cater to Orthodox believers in Qatar, along with a perceived lack of attention to its plight as a result of the Syrian war.

  от статия в Блумберг

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мустафа ал Та Фана, ал Та Иба":

  Я кажи/напиши ролята на Граф Игнатиев за тази "схизма" ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4612 Весело

  Блазя ти МУСТАФЕНКО,

  Такива като теб ще ги направят
  най-малкото Първи Секретар
  на Градски Комитет на
  ПУТИНОСЛАВНАТА Църква.
  Нещо като Градски Владика.
  С Волга и секретарка

  Блазя ти МУСТАФЕНКО

 41. 41 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4612 Весело

  Някои църкви си имат ВАРТОЛОМЕЙ

  Някои - ВЪРТОДУПЕЙ

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Т.н Вселенски патриарх е всъщност патриарха на Истанбулската патриаршия и е подчинен по закон на турското правителство. Може да се нарече ако иска и звезден, ама не не нищо повече от турски бюрокраТ.

 44. 44 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#11] от "penetrating":

  Ми отивай в истанбул да се срещнеш с чиновника на турска служба Вероломейчо. Може да ти дадат някоя турска лира като на еничар.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#21] от "роджър":

  Не може да се разграничават църквите като азиатски и европейски. Това е неправилно и необосновано делене. Даже и от чисто географска точка - голяма част от територията на Русия е в Европа. От друга страна някои от Църквите, които са на събора се намират в Азия /Йерусалимска/ или в Африка - Александрийска. Географското положение не определя характера, по-скоро има исторически и геополитически причини. Аз например съм доста изненадан от присъствието на Сръбската патриаршия/и тя е по-напред от нашата диптихите/ на събора, като се има предвид, че един от членовете на делегацията им /даже представляваше Белград на предсъборните срещи/ е отявлен противник на присъствието им там. Обяснението, според мен е, че ще защитават /както си го и казаха/ интересите И на отсъстващите църкви и при нужда и те ще напуснат.
  Изводът /за мен/ се налага от само себе си - Вселенската патриаршия не е в състояние да говори /най-малко/ от името на целия православен свят, още повече, че като население отсъстващите църкви са по-голямата част. Имайки предвид срещата на Руския патриарх с папата в Хавана и гласове /от Русия/, че всъщност Москва трябва да организира такъв събор на Вартоломей ще му трябва много дипломатичност, за да уталожи страстите. Или пък може да признае за автокефална Украйнска православна църква /не тази към московската патриаршия/ и съвсем да забърка нещата. Преди два дни Киевската рада излезе с такъв апел към него.

 47. 47 Профил на Мустафа ал Та Фана, ал Та Иба
  Мустафа ал Та Фана, ал Та Иба
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "sqrt":
  Много хора мислят, че "Вселенската Патриаршия" е висшестояща над другите, но не е така!
  Но как да обясним на тези " умници", че православните църкви са равнопоставени.
  Това не е католическата църква, дето Светият Отец е нещо като император!

 48. 48 Профил на you_think_so
  you_think_so
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#41] от "Hawaii": хайде отворко, осветли ни тогава какви решение е трябвало да вземе събора.

 49. 49 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#2] от "Amot":

  Преди 3 години Йерусалимската катедра наруши юрисдикцията на Антиохийската църква с ръкоположението на епископ на нейна територия. Това е грубо нарушение на древната поместност на Църквата. От тогава Антиохия настоява за разглеждане на случая и взимане на решение. До сега такова нямаше и тя беше първата която предупреди с неучастие на събора. До сега само БПЦ е заявила догматически причини за неучастие в събора. Руските са протоколни, Антиохийските канонически, Грузинските- не знам какви са. Като имаш предвид, че седалището на Сирия е Дамаск се сети къде е ключът от бараката.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Весело

  Някои - ВЪРТОДУПЕЙ
  ========
  ★+★
  Хаааа ...... Много на място казано
  Най точния коментар на статията. До коментар [#41] от "Hawaii":

  Bukalemun
 51. 51 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#2] от "Amot":

  http://dveri.bg/xufwh

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 52. 52 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  До коментар [#44] от "sqrt":
  Моят шеф е във Ватикана

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 53. 53 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3140 Неутрално

  До коментар [#2] от "Amot":

  Антиохийците имат дразги с Йерусалим !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 54. 54 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  До коментар [#28] от "you_think_so":
  Моето мнение в този случай може да се квалифицира като конфликт на интереси-аз съм католик
  Според мен позицията на папата е премерена, добронамерена, не се налага (за разлика от Вартоломей и Руската патриаршия) и не иска да асимилира другите църкви

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  До коментар [#20] от "charlesdegaulle":

  Вярно, предвидими сме, за мое голямо съжаление

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Неутрално


  Рашката Евразийска Мутра >

  атакува Цивилизацията чрез

  Попа КГБ'ист => Кирил

  Нашият Безличник Неофит > е на тяхна страна.

  Като го избраха за патриарх > веднага замина за Москва да целува краката на Кирил КГБ'иста и заряза Българите за първият празник, който трябваше да отслужи с българските миряни. Раша Му е на сърцето ......

  припомнително

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 57. 57 Профил на you_think_so
  you_think_so
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#54] от "penetrating": не знам, тук по скоро става дума за пътя на православието.

 58. 58 Профил на you_think_so
  you_think_so
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#54] от "penetrating": а Вартоломей е една много неприятна личност...получава орден "Стара Планина" (не знам за какви заслуги), след което се обръща и ти казва в лицето - "Крадци, върнете там си нещо"...Да си се прибира бързо, бързо в патриаршеската катедрала с минарета.

 59. 59 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  До коментар [#58] от "you_think_so":

  В никакъв случай не смятам, че Вартоломей е читав, напротив. Той се подигра на домакините си и потърси конфронтация по един изключително непочтен начин. Но за да се бориш с него трябва да си там. Иначе си разколник и заемаш страна по-изгодна на големия брат.
  Позволих си да дам мнението си като българин въпреки, че не съм засегнат от позицията на църквата в България.
  Да, Католицизмът също е в криза, но папата успя да влее свеж въздух в църквата

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 60. 60 Профил на you_think_so
  you_think_so
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#59] от "penetrating": чак за разкол не знам, по-скоро май идва дума за изглаждане на противоречия по основни проблеми...щото с някой неща може да се направят компромиси, с други е абсурд - просто религията (вярата) губи смисъла си.

 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  "Според него решението въпреки всичко съборът да се състои, сякаш нищо не се е случило, е абсурдно."


  Вселенното патриархно величие се опита да се наложи и...фъсна.

 62. 62 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Колко бързо забравят платените "демократи" - http://forumnews.bg/post/146901/

  И в морето ми е до колене .....................
 63. 63 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#2] от "Amot":Катар е някакъв център на религиозна толерантност .Християнството е представено от православната църква. По някакво старо споразумение или вековно наследство влиза в обсега (диоцез , май беше ) на Антийохийската черква. Напоследък , обаче , Йерусалимската черква е сключила договор с катарското правителство и изместила Антийохийската. И понеже около Залива се търкалят много пари , и става дума и за влияние...кавгата е готова.

 64. 64 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ghost":Западна Европа традиционно смята себе си за продължител на Римската империя и не обръща особено внимание на факта ,че Източната Римска империя надживява Западната с 1000 години.
  По време на кръстоносния поход 1204 година латинците превземат Константинопол и го ограбват.

 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#54] от "penetrating":Няма какво да асимилира. В католицизма не съществуват национални или регионални черкви с ранг на папата.
  Имат кардинали , назначавани от папата.

 66. 66 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дневник защо не споменете че и Украинската Православна църква не е заминала за Крит и също така че критиките към "решенията" които искат да приемат са също толкова все-православни. Дори и монасите от Атон са се провъзгласили против тях и искат конкретни изменения в текстовете. 67. 67 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мустафа ал Та Фана, ал Та Иба":

  Къде пише че Вартоломей е масон?

 68. 68 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Преди това Вселенският патриарх стана “Доктор хонорис кауза” на Българската академия на науките. Там той изнесе доклад за климатичните промени на планетата и влиянието им върху световната и регионалната политика пред научната общност. “Нашият грях е отношението ни към природата”, заяви Вартоломей в речта си пред БАН.

  Той осъди експлоатацията на природни ресурси и осъди стремежа към завладяване на нови територии. По думите му те са основни причини за съвременните кризи.

  100%ов масон.

 69. 69 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До коментар [#2] от "Amot":

  "... и грузинците са ясни, ..."

  Какво им е ясно на грузинците по-точно?

 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  Къде пише че Вартоломей е масон?
  =======
  В петолъчковите мозъци на комунистите. До коментар [#67] от "chushko":

  Bukalemun
 71. 71 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#70] от "eti":

  “Нашият грях е отношението ни към природата” - Вартоломей.

  Това не може да го каже православно светейшество.

 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  [quote#12:"Amot"]Другото обяснение е Асад да ги притиска, но някак не ми се вярва ливанските православни да вървят по акъла на Асад, особено след случилото се в Алепо и на други места. [/quote]

  А, по кой акъл според тебе трябва вървят православните християни в Сирия и Ливан!? По акъла на "умерените" бунтовници или акъла на изродите, които искат да ги избият, като например фронт ал-Нусра или още по-лошо ИД!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  Иначе по темата.... това разделение е вредно за Православното Християнство, сега повече от всякога трябва да бъдем единни, същото ни завеща и Исус. Трябва да спрат споровете за власт и влияние, да се смирят всички и да проведат един наистина ОБЩО православен събор, където да се решат важните въпроси и предизвикателства пред които седят нашите църкви, да се вслушаме и в желанията на миряните и да вървим към още по-близко сътрудничество с католическата църква.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 74 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#66] от "chushko":
  "защо не споменете че и Украинската Православна църква не е заминала за Крит"

  Украинската сега не е самостоятелна и имаше опасения, че този събор може да поддържи нейната самостоятелност.

 75. 75 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Човек, след подлога запетайка не се слага. За какво ти е тая запетайка след "поповете ми"? Да не говорим, че "по-добри" се пише с тире...

  Внимавай повече, знам си смъкваш авторитетността.

 76. 76 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1433 Любопитно

  Българската Православна Църква не присъства заради организационни въпроси и проектодокументи, сякаш не вярват че решенията на събора ще се вземат с волята на Светия Дух. Волята на Путин изглежда по-важна.

 77. 77 Профил на Мустафа ал Та Фана, ал Та Иба
  Мустафа ал Та Фана, ал Та Иба
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "Иво":

  Проблемът на Вселенската патриаршия и на Вартоломей е в това, че претендират за ВОДЕЩА роля в православните дела.
  Този статус са загубили още преди около 200 години, че и по-отдавна!
  А сътрудничество с католическата църква е сложна работа - допустимо е само ако Папата се откаже от имперския си статус и стане просто епископ/патриарх.
  Но има и сериозни догматични противоречия м/у православието и католицизма!

 78. 78 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Единството на Църквата.....извира от Царя на Царете и Господа на господарите", каза патриарх Вартоломей.
  Сега трябва само да осъзнае,че замисленото и провежданото дело от него явно не е Богоугодно щом нещо не извира и не може да го осъществи!

 79. 79 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#73] от "Иво":

  Кое разделение?
  Къде виждаш разделение?
  Единението е от общата вяра и от Господ и по думите на патриарх Вартоломей,а не от егоистични искания за мнимо единство в стремеж за власт и с неясни крайни цели!

 80. 80 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#46] от "daam":

  Аз не съм имал предвид "географското" положение ... имам предвид това, че решението е взето от Св. Синод /полковници от ДС, подчинени на генерал от КГБ/ ... та тази група подчинени полковници /по дефиниция атеисти, но представляващи БПЦ/, ни лепна ПЕТНО !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 81. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  [quote#77:"Мустафа ал Та Фана, ал Та Иба"]Но има и сериозни догматични противоречия м/у православието и католицизма! [/quote]
  какво пречи да ги изгладят?
  Католиците приемат вече православните храмове като свои, и се молят в тях без никакво притеснение.
  За разлика от тях нашите милиционери-путинисти обявиха Католическата църква за еретическа, и не признават католическите кръщелни.

 82. 82 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  До коментар [#77] от "Мустафа ал Та Фана, ал Та Иба":

  Всички различия могат да се изгладят стига да има воля за разбирателство и братство.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 83. 83 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#2] от "Amot":1/ Имали спорове с Йерусалимската патриаршия за единствената енория в Катар, чиито миряни са палестински емигранти-православни, но която пък се намира на каноничната територия на Антиохийската патриаршия.
  2/Ами Сирия, дето е и седалището на Антиохийската патриаршия, е единствената страна с руска военна база и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK