Какво решава съборът в Крит и защо Българската патриаршия не е там

Какво решава съборът в Крит и защо Българската патриаршия не е там

© Официален сайт на Свят и Велик съборОчаквано обявеният като Свят и Велик събор на православните църкви започна деловата си работа, както бе планирано - на празника на Светия Дух в Православната академия в Крит.


Вселенският патриарх Вартоломей не остави съмнение във встъпителното си слово, че авторитетът на форума не е накърнен от отсъствието на някои от най-древните или най-многобройни патриаршии.


Той припомни събора от 1872 г., обявил етнофилетизма за ерес, на който Руската църква не е присъствала, но впоследствие е одобрила решенията.
Прави впечатление, че в официалната информация за събора фигурират снимките на всичките 14 предстоятели на автокефални православни църкви, подписали предсъборните документи, въпреки отсъствието на четирима от тях - Българският Неофит, Грузинският Илия, Московският Кирил и Антиохийският Йоан.


Вниманието в тази ситуация е насочено към поведението на Сръбската патриаршия, която в последния момент промени решението си за неучастие и изпрати делегация в Крит. Анонсът е, че сръбските духовници ще поставят за разглеждане несъгласията и проблемите, повдигнати и от Българската, Антиохийската, Грузинската и Руската църква и ще напуснат събора, ако гласът им не бъде чут.


Какво решава съборът в Крит и защо Българската патриаршия не е там

© Официален сайт на Свят и Велик събор


Въпросът защо Българската православна църква обърна гръб на събора (и повлече крак според хронологията на събитията) все още не е получил ясен отговор, въпреки изобилието от коментари по темата.


По неофициална информация на "Дневник" поне трима от митрополитите, включително патриархът, са се опитвали да предотвратят крайното решение за неучастие в събора. Надделяло е обратното мнение и в крайна сметка решението е протоколирано като взето в пълно съгласие.


Тази позиция очевидно е категорична. Личи от безцеремонния жест към проявилия самоинициатива да присъства неофициално в Крит архимандрит Харалампий Ничев от Видинската епархия: от Синода са уведомили администрацията на събора баджът му да бъде отнет.


Как се стигна до отказ


Според решението на Св. Синод на БПЦ от 1 юни сред основните мотиви БПЦ да отмени участието си във Всеправославния събор са (1) липсата в дневния ред на особено важни теми, които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване, (2) официално заявените от някои поместни православни църкви несъгласия по вече одобрените текстове за събора и (3) невъзможността според приетия регламент да бъдат редактирани текстове в хода на заседанията.


"...И сега много хора ни благодарят не защото няма да отидем в Крит, а защото са видели в нашата позиция сериозен анализ и постъпка по съвест", казва Ловчанският митрополит Гавриил в интервю пред столична медия, което е поместено на официалния сайт на патриаршията.


След което владиката може би дава отговора, който се търси: "Много хора смятат, че по-добре е да не се състои събор, който би приел документи с икуменическа насоченост, които биха разрушили единството на Църквата, а да бъде отложен, за да се подготви както подобава за велик и свят събор".


Повече информация в тази посока дават броженията след последното предсъборно заседание в Шамбези, когато в интернет беше разпространена петиция срещу събора.


От публикуваното обръщение до православните християни и до висшия клир се вижда, че "кабърчето в обувката" е предсъборният документ "Отношенията на Пра­во­слав­ната Църква с останалия християнски свят".


Авторите на петицията изтъкват многократно повтарящи се изрази като "възстановяване на единството на християните" или "търсене на за­гу­бе­ното единство". Това според тях е отстъпление от определенията на вселенските събори и прокарване на римокатолически тези.


Самата употреба на понятието "църква" граничи с догматичен абсурд според петицията (изброени са т.6, т.16, т.17, т.18, т.19, и т.20 от документа). На критика е подложена и организацията "Световен съвет на църквите" (орган на икуменическото движение).


Какво решава съборът в Крит и защо Българската патриаршия не е там

© Официален сайт на Свят и Велик събор


За споровете около проектодокументите на Всеправославния събор ориентираща информация има и в публикуваното в края на май писмо на Свещения Кинотис на Света Гора до Вселенския патриарх. Според наблюдатели изразената в него позиция окончателно е наклонила везните.


Там се искат промени в текста на документа "Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят", където според светогорските отци е необходимо да се запише: "Православната Църква познава (вместо признава) историческото съществуване на други християнски изповедания...".


Предлага се още вместо за "загубеното единство на християните", да се говори за "възвръщане в истината на отдалечилите се от нея християни".


Какво решава съборът в Крит и защо Българската патриаршия не е там

© Официален сайт на Свят и Велик събор


На официалния сайт на английски, гръцки, руски, френски и арабски са публикувани одобрените на предсъдборната среща в Шамбези, Швейцария документи:

 • Мисията на Православната църква в съвременния свят;
  Православната диаспора (разсеяние);
  Автономията и начинът на нейното провъзгласяване;
  Тайнството брак и пречките за него;
  Важността на поста и спазването му днес;
  Отношения (връзки) на Православната църква с останалия християнски свят.

За желаещите да следят на живо заседанията на събора е предвидена интернет връзка https://www.holycouncil.org/live-stream. Предвидени са и брифинги всеки ден.


Държавната телевизия ЕРТ 1 предава на живо заседанията. Основните изказвания са на гръцки език.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Остава съмнението, че БПЦ не учавства в събора от солидарност с РПЦ?

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  ''Прави впечатление, че в официалната информация за събора фигурират снимките на всичките 14 предстоятели, подписали предсъборните документи, въпреки отсъствието от събора на четирима от тях''.

  Подписали и после се сетили да се правят на борци с риск да бъдат наречени еретици !
  Не че Вартоломей е цвете за мирисане.......

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Май става дума за пари.
  Вартоломей се стреми да реализира претенциите си за глава на православните и съответно да създаде централизирано ръководство. И да събира данък от подчинените църкви.

  Попътен вятър в главите!
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  ...В употребата на понятието "църква" пък се стига до догматичен абсурд, твърдят авторите и сочат т.6, т.16, т.17, т.18, т.19, и т.20 . Нататък възразяват срещу изразената в точки 16, 17, 18, 19 и 21...

  Тъй и не видях точка , която да упоменава колко дявола се събират на върха на игла !

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  [quote#2:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Подписали и после се сетили да се правят на борци с риск да бъдат наречени еретици ! [/quote]
  Е, едно е да подпишеш под списък с теми, по които да се проведе събор - друго да ти турят да подпишеш каквото са ти приготвили без да те питат и да нямаш думата.
  Затова и се дърпат.

  Дали има ош-беш с руснаците и подобни - не ми се навлиза в темата.
  Но самият подход на Вартоломей е предпоставка да го отсвириш. Независимо дали има или няма други причини.

 6. 6 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читателят":
  Читателю, става преди всичко дума за власт и то за светска власт - властта на Путин над православния свят, който се опитва да превърне православието в наследник на атеистичната комунистическа идеология. Парите се очакват след това.

 7. 7 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#5] от "xm...":
  Ние сме се подписали на 9. септември 1944 г. под един документ, наложен от Москва и още не можем да оттеглим подписа си, ти говориш сякаш не познаваш последните 70 години от историята ни.

 8. 8 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 868 Неутрално
 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#6] от "авторът":

  Точно така !
  А зад Вартоломей са САЩ и световната религия.
  Няма добри в тази игра !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Дневник - с тази статия трябваше да започнете още преди 3 дни.

  А това че:
  "По неофициална информация на "Дневник" поне трима от митрополитите, включително патриархът, са се опитвали да предотвратят крайното решение за неучастие в събора. " е интересен къс информация.

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  Кой крив, кой прав не знам, но съборът ще се състои и няма да е Събор. Защото не си струва да е зле, когато може да бъде още по-зле. И си струва да се покажеш на света, даже и да си с гъза към камерата.

 12. 12 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Вселенският патриарх Вартоломей всъщност е патриарх на Турция и православните турци. Що му викат вселенски не е ясно, но и няма значение за нас.
  Главен (пръв сред равни) патриарх е патриархът на Третия Рим! Следват български, сръбски, грузински... Всякакви турски, египетски, чешки и др. попове са по-малко равни - просто държавите им не са православни.

 13. 13 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Чета и се чудя как неодобрението може да бъде по- тежко- с не присъствие или с присъствие, ясно изразяване на място и оттегляне. До колкото разбирам става въпрос за власт и централизиране на властта около Вартоломей. Ако правилно съм разбрала от мъглявия текст точно какво нашата Патриаршия не приема.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  "На Третата асамблея на Световния съвет на църквите (ССЦ) в Индия през 1961 г. Българската православна църква беше приета за член на ССЦ. Тя вземаше активно участие в многостранната му дейност. В продължение на много години проф. д-р Тодор Събев беше заместник генерален секретар на ССЦ.
  През последните години ситуацията се промени: във върховната църковна управа взеха надмощие антиикуменически настроени лица. В резултат на това се стигна до решение Българската православна църква да напусне ССЦ, което и стана през 1998 г. Времето ще покаже дали това решение е правилно. "
  На БПЦ явно все нещо не и е угодно. 15. 15 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#1] от "dobrich":

  То съмнението го пуснаха едни познати нам икуменисти, които се правят на евроатлантици. За тях православието е едва ли не путинизъм

 16. 16 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Видете ли - не сме съгласни, нас трябва да послушат!? Ние сме по-правоверни!? Първо сте малцинство, т.е. не се прави на по-знаещ, нима другите са марсианци. И второ: подписал си! Следователно щом толкова не ти харесва иди, кажи си доводите както достойно са постъпили от Сръбската църква и ако трябва не подписвай. Но БПЦ не я интересува нищо друго освен изпълнението на заповедта от Москва. И затова проблемите току започнаха....! Да ги видя нашите попове сега с какъв авторитет ще служат и на кого. За Неофит повече не желая и да чувам!

 17. 17 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 664 Неутрално

  "Православието е било създадено от Византийската империя поради желанието й да има собствена, независима от Римския престол църква. За оправдание на разкола са били измислени няколко незначителни външни различия, но същинската разлика е другаде. Папството винаги се е опитвало и почти винаги е успявало да бъде независимо от светската власт. Духовната му власт винаги е била нейна алтернатива, поради което то се е запазило като единен наднационален и наддържавен център. Православната църква винаги и навсякъде е обслужвала властта. Близката, конкретната власт. Роенето на властта е водило до роенето на православните църкви. Започнатото от византийците църковно разцепление продължава и днес всяка православна държава си има поне една, а често и повече, православни църковни организации.
  Смесването на вярата, религията и църквата в едно е вечната, фундаменталната манипулация. Шамани, лами и патриарси са правили и правят това с една единствена цел – власт над вярващите. Вярата е индивидуална, тя не може да бъде премахната или насадена насила. Религията е посока на вярата. Дали е насочена към дървета, слънцето или някое върховно същество зависи единствено от нивото на развитие на самото общество. А църквата е организация на тези, които се самообявяват за платени посредници между човека и неговото божество"

  цитатът е от "Руската сила" на Иван Д. Стоянов на https://ids777.wordpress.com/

 18. 18 Профил на stelladirigentes
  stelladirigentes
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "'ΕΡΕΒΟΣ": Освен общоизвестната пожелателна провославна симфония между държава и църква, понякога държавата или църквата действат отделно.Как и какво ще бъде записано на пръв поглед няма значение, но може да отприщи невероятни безумия.Пък и е добре известно, че нито Атинската архиепископия, нита Атон долюбва Вартоломей

 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#6] от "авторът": ≪Читателю, става преди всичко дума за власт и то за светска власт - властта на Путин над православния свят, който се опитва да превърне православието в наследник на атеистичната комунистическа идеология. Парите се очакват след това.≫

  Доказателства? Не празни приказки и съмнения, а факти и документи? Дайте да ги видим и ако са валидни, ще повярваме. Ама така само на едно голо доверие .... И то на хора, които се занимават с идеологическа обработка ....
  À à ѐ ѝ ò --– „”

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#10] от "chushko":Именно! Най-интересната информация от всичко!

 21. 21 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#17] от "gullwing":

  Ако е така защо Папата е обявил 4 кръстоностни походи а не някой Православен дето се мешал във власта??

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  [quote#16:"xefgo"]ледователно щом толкова не ти харесва иди, кажи си доводите[/quote]

  Ми казаха си доводите хората. Казаха всичко, каквото имаше за казване. Да беше ги прочел. Ама защо ли ти е, като ти е спусната опорната точка. Пък нито собствен разум си имаш, нито съвест някаква. Ти и Родина нямаш, кой знае откъде драскотиш?

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3910 Весело

  Интересно какво ще остави православната църква след себе си освен червената мантия на Василевса?! Интересно е също какво ще завещае католическата на човешката цивилизация?

  klimentm
 24. 24 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Весело

  ето защо:

  http://desebg.com/religia/1104-2013-02-24-13-46-41

  "След президент агент имаме и патриарх с досие"

  ай чиститу

  it comes from inside, just listen ...
 25. 25 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 731 Весело

  Последна новина -Обама е забранил на БПЦ да ходи на събора в Крит.Мамк...

 26. 26 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Разстроено

  От името на колко "миряни" говори БПЦ? След скандалите, които непрекъснато я тресат, откак й позволиха да вдигне глава, едва ли са останали няколко десетки хиляди искрено вярващи. Хората спонтанно стигат до извода, че там приличните свещеници се броят на пръстите на едната ръка. Останалите безнадеждно са затънали в далавери от най-различен характер, които крият зад расата си като зад смокинов лист.

 27. 27 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 612 Весело

  Трудно е за богослов да чете и коментира под статии касаещи църквата във форум в които всички са специалисти по църковно право и догматика. За това ще ми е по-лесно да постна двете части на статията на Калин Янакиев касаещи предсъборният период а онези които искат да научат подробности по темата да ги прочетат.
  Дерзайте, тук е ключа от бараката.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 28. 28 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 731 Любопитно

  До коментар [#27] от "пустиняк":

  Въобще не е необходимо да си богослов за да видиш слугинската роля на БПЦ

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  [quote#3:"Читателят"]Вартоломей се стреми да реализира претенциите си за глава на православните..[/quote]
  Хе!
  Ами Вартоломей е глава на православните!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Весело

  Сега "Нощните вълци " на Путин ще докарат в България "истинното православие" С всички православни рокерски атрибути, които са получили , при това осветени от самия арахангел Вова, с посланието на новия Распутин- гуруто Дугин и с авоарите от личния изповедалник на Путин-виолончелото Ролдугин.

  На някого да му се е завъртяла главата от така навързаните имена? Щото моята е като пумпал.

 31. 31 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 612 Неутрално

  [quote#18:"stelladirigentes"]Пък и е добре известно, че нито Атинската архиепископия, нита Атон долюбва Вартоломей [/quote]
  Не е точно така! Че има противоречия между Фенер и Еладската църква - има. Ама на Атон само зилотите от Есфигмен не поменават Вартоломей. Всички други го поменават на св. Литургия. Това е важното.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 32. 32 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар [#23] от "klimentm":

  Православната църква оставя след себе си културата на Източната Римска Империя (православната църква е тясно свързана с държавата, нещо като ЗКПЧ в комунистическата армия). България е получила писменност от тази империя и от православната църква, а след това и християнската култура. За католическата църква нищо определено не мога да кажа. Там великата Римската Империя далеч преди Светия Престол е дарил такава култура, че църквата не може и гърба й да види. цяла Западна Европа почита и се гордее, че е духовен наследник на великия Рим. Може би затова и търпят Папата.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 33. 33 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 612 Неутрално
  [quote#29:"Храбър"]Хе!
  Ами Вартоломей е глава на православните! [/quote]
  не! Грешиш. Догматически Христос е Глава на Църквата. Вартоломей има представителни функции и е равен на всеки един митрополит на която и да е Православна църква. Никакъв глава не е.
  Единствен папата се нарича Глава на Църквата заради това е и схизмата в Църквата.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 34. 34 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 242 Весело

  призовават сатаната?

 35. 35 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#28] от "Петър Иванов":

  Уви...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 36. 36 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно


  Рашката Мутра
  чрез поп Кирил от КГБ
  употребяват религията
  в полза на имперските амбиции на Комплексираното Рашко Джудже => Путин.

  БПЦ > в лицето на безличният Неофит
  е плътно зад тях.

  обобщително

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 37. 37 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Добра статия

  "По неофициална информация на "Дневник" поне трима от митрополитите, включително патриархът, са се опитвали да предотвратят крайното решение за неучастие в събора."

  Интересно кои са тези митрополити. Уви, Патриархът не е в състояние да наложи своята позиция и от това идват много злини.

 38. 38 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#18] от "stelladirigentes":
  [quote#18:"stelladirigentes"]Пък и е добре известно, че нито Атинската архиепископия, нита Атон долюбва Вартоломей[/quote]

  Атон да....от десетилетия се опъва на константинополския който и да той ! В Гръцката архиепископия днешния архиепископ е в много тесни отношения с Вартоломей,но много митрополити реагират остро и със силни аргументи !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 39. 39 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#22] от "Judjuk":

  Що, бе, серсем, сръбската и другите дето отидоха и те ли нямат Родина? И те ли са недостойни? И те ли нямат разум само защото не са подчинени на фюрера в Кремъл? И на тях ли някой им пуска "опорни точки". Ходи се гръмни!

 40. 40 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Българската православна църква е най-старата в Европа след Византийската и не бива да се поставя в подчинено положение спрямо Руската православна църква.Когато БПЦ е получила независимост и е била призната от Византийската-970 година,Русия не е съществувала като държава.

 41. 41 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#39] от "xefgo":

  Сръбската православна църква отиде на събора,защото нейният глас не се чува във Ватикана и от Вселенския патриарх Вартоломей така,както Българската ПЦ/Сърбия има да извърви дълъг път до членство в ЕС,което не е без значение/.Сръбският църковен връх има задача от Москва,да докладва подробно,какво е ставало на Събора,което те ще направят с особено старание.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 43. 43 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тез сектанти не разбраха ли най-накрая, че папата е в Рим!
  Имало е навремето едни, много насериозно са се взели, та си рекли, че не Рим, а Константинопол бил важен.
  От тях, даже и гробовете им не останаха, а цялата територия дмес е под знака на полумесеца.
  Православието по време на комунизма напълно преддаде вярата, да млъкнат тия дс офицери.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 44. 44 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Няма българи в българските специални служби.Няма българи в Българската патриаршия.Няма българи в българското Министерство на Външните работи.Всички там са руски държавни служители под прикритие.Самият български премиер
  говори като член на кабинета на Путлер.
  Предателите ни предават ежедневно.

 45. 45 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#40] от "demos":

  Браво!

 46. 46 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#40:"demos"]Българската православна църква е най-старата в Европа след Византийската и не бива да се поставя в подчинено положение спрямо Руската православна църква.[/quote]

  Грузинската е по-стара от нашата.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 47. 47 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Отсъствието от такова историческо събитие е недопустимо! Иди и отстоявай позициите си! Иначе си страхливец, дезертьор!

 48. 48 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 658 Неутрално

  НЕГРАМОТНИЯТ Читател иска да става паправо Писател и кандидатства в Съюза на Съветските, пардон Руските писатели

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 49. 49 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Нема Византийска, както НЕМА и НИКОГ не е имало "Византия", народе!!!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 50. 50 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Гпешка, извинете

  ...НИКОГА...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 51. 51 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Днешните наши духовници всички са си ДС полковници.

 52. 52 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 997 Весело

  Когато икуменизма победи православието ще дойде ред на антихриста за възкачване на трона

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 53. 53 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Упс!Когато БПЦ е получила независимост и е била призната от Византийската-870/годината е тази/ година,Русия не е съществувала като държава.

 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  [quote#29:"Храбър"]Ами Вартоломей е глава на православните![/quote]

  Не че съм против. Ама не е.

 55. 55 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  "Много хора смятат, че по-добре е да не се състои събор, който би приел документи с икуменическа насоченост, които биха разрушили единството на Църквата, а да бъде отложен, за да се подготви както подобава за велик и свят събор".

  50 години не ви ли стигнаха, за да го подготвите този "както подобава за велик и свят събор".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  Интересно какво ще остави православната църква след себе си освен червената мантия на Василевса?!
  ##########
  Ще има два православни центъра и от това ще спечелят единствено евангелистите и антихристите.
  Точно както в Исляма се зароди клона шиия , така и в православната вяра. Московските попове , лека полека полагат основите на нова религия. Те ще са шиитите православни. До коментар [#23] от "klimentm":

  Bukalemun
 57. 57 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ако българската православна църква не е в Крит, за да попречи на отваряне на православието към католицизма и протестантството, това е много срамно. Претенциите "само ние вкарваме в Рая" са средновековна отживелица. В Библията не се говори за православни и ала-бала, говори се за изповядващи Исус Христос като Господ.

 58. 58 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 758 Неутрално  Единствената причина Руският Патриарх да не присъства е фактът, че Украинската Православна Църква ще бъде призната за Автокефална. Тоест ще се отдели от Руската Православна Църква, което ще доведе до рязко падане на доходите на Гундяев. А причината Вартоломей да е толкова смел в това си начинание, е че е получил разрешение от Турското Правителство. 59. 59 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Нашите трябваше да отидат на събора.
  Щото при тоя нисък петрол - "по-велик" събор от тоя едва ли ще дочакат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK