Кои държави вече са казали "сбогом" на Европейския съюз

Кои държави вече са казали "сбогом" на Европейския съюз

© Associated PressВеликобритания решава утре дали ще стане първата страна, която излиза от Европейския съюз.


В действителност евентуален Брекзит няма да е първото ампутиране на територия от ЕС - в миналото Алжир, Гренландия и островчето Сен Бартелеми (Сейнт Бартоломю) вече напуснаха, доброволно или не, Европейския съюз и предшествалите го организации, показва справка на агенция "Франс прес", цитирана от БТА.


Алжир
При създаването на Европейската икономическа общност (ЕИО) през 1957 г. Алжир е френски департамент и е присъединен към ЕИО, но де факто я напуска, когато става независим през 1962 г.


Години наред Алжир се възползва от известна неяснота в отношенията си с Европа и получава почти неограничен достъп до европейския пазар. Едва през 2005 г. двете страни подписват споразумение за асоцииране, за да придадат официален вид на отношенията си.


Гренландия


Най-големият остров на света - Гренландия, с население 56 000 души, е част от Дания при влизането й в ЕИО през 1973 г.


След като получават разширена автономия от Копенхаген, властите в гренландската столица Нуук организират на 23 февруари 1982 г. референдум за мястото на територията в ЕИО.
Привържениците на напускането печелят с 53% от гласовете, възползвайки се от силните антиевропейски настроения, подхранени от проблеми с прекалено големите обеми риболов от ЕИО във водите на Гренландия.


Напускането на ЕС влиза в сила на 1 февруари 1985 г. Въпреки това Гренландия официално все още е част от отвъдморските страни и територии на ЕС и запазва правото си на достъп до някои европейски фондове съгласно споразумението за партньорство с Брюксел.


Сен Бартелеми


Вулканичното островче Сен Бартелеми във Френските Антили дълго време е имало статут на община във френския департамент Гваделупа, от който го разделят само 250 км, и следователно е било част от ЕС.


На 15 юли 2007 г. поради законово изменение във Франция, Сен Бартелеми става отвъдморски район, а на 1 януари 2012 г. - отвъдморска страна и територия.


Така Старият континент губи 25-те му квадратни километра площ, но жителите му остават френски граждани. Те впрочем продължават да използват еврото като своя валута благодарение на сключени споразумения между двете страни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK