Години делят Великобритания от напускане на ЕС, независимо от днешния вот

Години делят Великобритания от напускане на ЕС, независимо от днешния вот

© ReutersВъпреки целия медиен и политически шум около днешния референдум за членството на Великобритания в ЕС, истината е, че той няма обвързващ характер. Дори ако хората гласуват за напускане на блока, парламентът не е длъжен да се съобрази с това решение, обяснява "Файненшъл таймс".


Но всъщност въпросът какво се случва, след като гласуването вече е факт, е повече политически, а не юридически. Парламентът може чрез различни обосновки да откаже да се съобрази с вот за напускане на блока. Това обаче би било равносилно на политическо самоубийство.


Чисто юридически, въпросът е описан в чл.50 от Лисабонския договор. Според него актът, чрез който страната членка ще реши дали да напусне ЕС, е въпрос на нейното вътрешно право - чрез референдум, решение на парламента и т.н. До момента Лондон не е съобщил точно под каква форма законодателният орган трябва да даде разрешение – чрез резолюция, декларация или др.
Наред с това формалният процес за напускане на ЕС започва с изпращане на известие до Брюксел. Този процес е необратим и страната не може да оттегли официалния документ, с който известява блока за решението да напусне общността.


Целият процес по излизане продължава две години, освен ако този срок не бъде удължен с единодушно съгласие.


Видно е, че дори днес британците да решат да напуснат ЕС, това няма да се случи автоматично. В деня след референдума, независимо от резултата, Великобритания ще продължи да е член на блока. Цялото европейско законодателство ще продължи да бъде валидно за Обединеното кралство. Актът, който би променил юридическото статукво, не е референдумът, а официалното известие на британския премиер до Брюксел.


Ако това се случи, юристите ще имат огромно количество работа през следващите години. Говорим за законодателство, създавано в рамките на 40 години – от приемането на Великобритания в общността. Всички тези правни инструменти или ще трябва да бъдат отменени, или предоговорени с нови условия. Тази задача ще отнеме години.


А какво политическо решение ще вземе премиера Дейвид Камерън при подкрепа за Брекзит на днешния референдум е също толкова неясно, колкото и резултатите от гласуването.


Всичко за британския референдум четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK