Сценарият Брекзит: Какво се случва през първите 7 дни

Сценарият Брекзит: Какво се случва през първите 7 дни

© ReutersБюлетините са пуснати, британците са се произнесли за напускане на ЕС. Алистър Макдоналд описва за "Ройтерс" какво би станало в първите часове след тази промяна, която повечето политици в Европа разчитат да не се осъществи.


Това е приблизителна карта на събитията, които ще настъпят след 23 юни, основаваща се на разговори с много дипломати и правителствени представители, малцина от които говорят публично от страх да не разпалят допълнително дебата във Великобритания.


Тайни срещи в Брюксел и в цяла Европа разкриват огромната несигурност за това, което ще последва вота, определен от британския премиер Дейвид Камерън като "скок в неизвестното", отбелязват правителствени представители и дипломати. Не са малки и опасенията какво ще стане, ако Великобритания остане в ЕС.
Петък сутрин, 24 юни

Изборите приключват в 22 часа местно време (полунощ българско). Екзит пол проучвания не са предвидени, включително защото част от гласуването е извършено дистанционно. Преброяването през нощта би трябвало да даде първите резултати към 4 часа, т.е. приблизително по времето, когато лятното слънце изгрява над Брюксел.


Камерън обеща, че ще уведоми ЕС "незабавно", ако Великобритания напуска. Може обаче да му бъдат необходими поне няколко дни. Ако загуби, разделената му Консервативна партия ще го постави под огромен натиск да подаде оставка. Натиск може да има и ако той спечели.


Паричните пазари ще бъдат нестабилни. Банк ъв Инглънд (Bank of England) и Европейската централна банка (ЕЦБ) имат планове за действие в извънредни ситуации, за да се справят със сътресенията, които шокът от брекзита ще нанесе на британската лира и еврото.


Министрите на външните работи и посланици на страните - членки на ЕС, ще се съберат в Люксембург в 11 часа българско време за рутинни разговори, които ще предоставят на мнозина първата възможност да изразят реакцията си. Очакват се съвместни изявления от Германия и Франция и европейските институции.


Както и да гласуват британците, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще приеме председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който председателства срещите на върха на ЕС, и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в Брюксел в 08:30 часа по Гринуич (11:30 часа българско време). На срещата ще присъства и холандският премиер Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС, за да направи оценка и отправи послание. Очаквайте: съжаление от загубата на близо 20 процента от европейската икономика и още по-голяма част от военното и глобално влияние на съюза; уважение към волята на британския народ и решимост да се продължи напред с европейската интеграция.

"Шоуто трябва да продължи", както каза високопоставен представител на ЕС.


Може да има и четвърто послание, да го наречем отплата може би, макар британците да не трябва да го приемат лично; предупреждения за бедите, които ще споделят отиващите си, които имат за цел да сплашат други да последват примера.


Ден втори - събота, 25 юни


Министрите на външните работи на шестте страни - основателки на съюза - Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург, може да се срещнат в Берлин.


Някои финансови министри от еврозоната намекнаха за извънредно заседание на Еврогрупата, но според длъжностни лица това е малко вероятно. Управлението на банковите и пазарните сътресения ще бъде отговорност на ЕЦБ и други регулатори.


Ден трети, неделя, 26 юни

След вота за Брекзит Юнкер ще председателства извънредна среща на Европейската комисия, включително британския еврокомисар Джонатан Хил. ЕК ще поеме отговорността за договаряне на "развода". Европейски представители твърдят, че няма "план Б" в случай на Брекзит. Припомняйки си същите отричания през миналото лято относно напускането на претоварената с дългове Гърция един обаче спомена за "зала Б", където в готовност ще чакат противопожарни екипи от европейски адвокати и експерти.


"Идеята е всичко да бъде готово за понеделник", отбеляза представител на европейските институции.


Очаква се постоянните представители на страните членки и съветниците на лидерите да се срещнат в Брюксел в случай на вот за Брекзит.


Ден четвърти, понеделник, 27 юни

С началото на новата седмица на световните финансови пазари инвеститорите и гласоподавателите ще настояват да им бъде отговорено на въпроса накъде са поели Великобритания и ЕС. Очаква се Лондон и Брюксел да предложат уверения, че се водят системни преговори, докато междувременно за гражданите или компаниите нищо няма да се промени.


Ден пети, вторник, 28 юни

Планирана е 24-часова среща на върха на ЕС. След вота за Брекзит политическата кариера на Камерън ще е приключила, но той вероятно ще остане на сцената, докато силно разделената му партия избере неговия наследник. Ще го очакват на вечеря в Брюксел.


Големият въпрос е дали той ще уведоми Туск, че задейства член 50 на договора за ЕС, който ще бъде юридическата основа за напускането на Великобритания. В Лондон евентуалният му проевропейски настроен наследник може да се опита да печели време. Еврочиновници и дипломати посочват, че биха искали Великобритания да започне процедурата веднага и изключват нови преговори, макар че не виждат юридически начин да принудят Великобритания да действа по определен начин.


Договорите за ЕС не предвиждат изключване, но ще има яростен политически натиск Лондон да уважи волята на гласоподавателите да напуснат и останалите 27 страни може да започнат дискусии без Великобритания. Ако Камерън постигне победа в референдума, срещата на върха ще обсъди бързо прилагане на пакета с отстъпки, които той извоюва от партньорите си през март за ограничаване на имиграцията от ЕС.


Ден шести, сряда, 29 юни

Ден втори от срещата на върха и ако бъде избран вариантът за Брекзит лидерите на 27-те оставащи членки ще се съберат без Камерън в залата - нещо, с което британците ще трябва да свикнат. Член 50 определя двегодишен срок за преговорите по раздялата. ЕС ще трябва да запълни дупката, оставена от Великобритания в бюджета, и да увери милиони европейски граждани, живеещи на британска територия, и британците на континента за бъдещите им права.


Европейските лидери могат да окажат натиск за бърза демонстрация на единство за засилване на интеграцията. Разногласията между Берлин и Париж по управлението на еврозоната вероятно ще изключат големи решения на този фронт преди изборите в двете страни през 2017 година. Идеята за по-тясно европейско сътрудничество в отбраната може да бъде съживена без скептичната Великобритания. В дневния ред на срещата вече е включен мащабен преглед на европейската политика за сигурност.


Европейските лидери ще трябва да дадат на ЕК мандат за преговори. Според някои британски експерти дискусиите могат да продължат повече от две години, за да включат преговори по нови търговски условия. Решение за по-дълги преговори обаче ще изисква европейско единодушие, каквото малцина в Брюксел очакват. Някои предполагат, че преговорите за бъдещите условия за търговия с Великобритания могат да се водят паралелно. Юнкер посочи, че европейският приоритет ще бъде "развод" за две години, след което преговорите да започнат "на чисто".


Ден седми


Нищо не се е променило. Здравей, Естония.


След вота за Брекзит всички европейски регулации ще бъдат в сила във Великобритания до две години, след като Лондон започне процедурата за напускане на ЕС. След това никоя от тях няма да бъде в сила. Междувременно британски евродепутати заседават в Европейския парламент, Хил е в комисията, хиляди британци ходят на работа като еврочиновници, а британските министри участват в съветите на ЕС. Те обаче нямат реален глас, Великобритания ще трябва да се откаже от ротационното си председателство през втората половина на 2017 година, Естония може да получи по-рано шестмесечния пост.


Някои предвиждат силен натиск за изключване на британските евродепутати от решенията по европейски закони и отстраняване на Хил, който бе посочен от Камерън, от чувствителния му ресор на финансовите услуги.

Какъвто и да е изходът от референдума, от фризера ще бъдат извадени множество други планове на ЕС, замразени заради опасения да не отблъснат британските избиратели, включително правила за пестене на енергия чрез ограничаване на мощността на тостерите и електрическите чайници.


Ако британците гласуват да останат, някои експерти, най-вече във Франция, се опасяват от нов опит начело с Великобритания за либерализиране на европейските пазари и намаляване на регулациите.


Отношенията между Великобритания и ЕС след Брекзит са голямата неизвестна. Множество европейски лидери, предпазливи заради евроскептичните избиратели у дома, са решени да не позволят достъп на Великобритания до европейската търговия и финансовите пазари, ако тя иска да не допуска европейски работници и да не допринася за европейския бюджет. Нови търговски бариери ще навредят на икономиката и на двете страни, но европейските страхове са от политически ефект на доминото, който може да струва повече в дългосрочен план.


Краят на пътя?

Европейските лидери имат много други задачи, които да отвличат вниманието им от преговорите с Великобритания, например Русия, еврото, трудовия пазар и бежанците. Лондон също може да има други приоритети, не на последно място - вероятността проевропейски настроената Шотландия отново да се опита да се отдели.

Европейските правила може и да изглеждат ясни, но европейските лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел, не искат да видят как Великобритания си отива и все пак може да потърсят начин да я задържат, каквото и да покаже гласуването на 23 юни.


"Дали Меркел наистина ще затвори вратата? В Брюксел може и да изглежда ясно, но в политиката никога не се казва "никога", отбеляза европейски дипломат. (БТА)


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2396 Весело

  Аз искам да знам какво се случва,ако не се случи.

 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Към момента прогнозите показват, че Брекситът няма да се състои ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4975 Неутрално

  Пълни глупости!

  Петък 10.00 часа - резултатът е "Излизане от ЕС". Британският парламент приема дневния ред на депутатите от Шотландия и Уелс за гласуване в зала въпроса от референдума, тъй като той не е задължителен за никого.
  Петък - 19.00 часа - Британският парламент гласува оставането в ЕС.
  Събота и неделя - британците са в пъбовете и пият. Някои - от мъка, други - от радост, трети - по навик...
  Понеделник - животът продължава по старому.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Продължаваме по същи пагубен път до успешното въвеждане на шариата в ЕС и възстановяването ни на статута на унтерменшени (гяури, т.е.).

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Жалко, замалко ще им се размине Брекзитъ. Жалко най-вече за останалите. Дали не може един референдум за изключване на Британия, хм?

 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  абсолютно нищо няма да се случи ,няма да излязат от ЕС ,точно напротив , тях също ги е шубе да са сами без ЕС и НАТО , лирата ще скочи поне 10% ,както и долара ,британските банки дават за началото на 2017 0.9 долар евро ,което пък значи ,че и паунда ще е над 3 лв

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  И да не излязат, ще получат много повече, отколкото останалите 27 държави. Не е коректно, да се правят непрекъснато отстъпки само за Великобритания, защото заплашва да напусне ЕС. Там всички са равни и всеки е един глас.

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2974 Весело

  Жалко , че не може да се възкреси генерал дьо Гол !

  С кеф щеше да насрочи паралелен референдум за изхвърляне на британците от Европа...

 9. 9 Профил на xzn48499610
  xzn48499610
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#0:"Д"]Какво се случва през първите 7 дни[/quote]Е, то е ясно - http://www.shootfactory.co.uk/wp-content/uploads/2013/11/London-Film.jpg

 10. 10 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 488 Весело


  Е, то пък сега остана и да загубят. Жертвата на тази женица ще остане напразна.

 11. 11 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#7:"Роси"] Там всички са равни и всеки е един глас.[/quote]

  Сериозно, всички са равни ''там" ?
  Това звучи направо като демокрация.

 12. 12 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 435 Весело

  3 дни траур,владимир владимирович победи))))))

 13. 13 Профил на Вяра
  Вяра
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Е, Великобритания излиза от ЕС, но на Меркел Ердоган й е под ръка. Колко му е да се разшири Европа до Сирия и Ирак. Свежи нови сили ще се влеят в Европа.

  Честито на новите германци!

 14. 14 Профил на Вяра
  Вяра
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ден осми "Здравей, Турция!"

 15. 15 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "Депутат 241":

  А 4ти прибират печалбите от цялата истерия! това всъщност е идеята. само дето, ние обикновените европейци, вкл и британците, не сме от печелбарите...

 16. 16 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#3] от "Депутат 241":

  Дано да си прав, че ако знаеш колко ядове ще ми спести твоят сценарий...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 17. 17 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Една статия за.... нищо. Преговори, разговори срещи и... нищо съществено!
  Статията обаче, без да иска, перфектно рисува състоянието на съюза! Ето за това и напуска Великобритания, защото в този ЕС много се говори, много пари се харчат и нищо не се случва!

 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#16] от "stein":

  Колко пък ядове?
  Освен ако не работиш на борсата - ама пък там живеят с ядовете.

 19. 19 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "" всички европейски регулации ще бъдат в сила във Великобритания до две години, след като Лондон започне процедурата за напускане на ЕС. След това никоя от тях няма да бъде в сила. Междувременно британски евродепутати заседават в Европейския парламент, Хил е в комисията, хиляди британци ходят на работа като еврочиновници, а британските министри участват в съветите на ЕС. "
  Две годинииии???? Е, за това напускат бритите, всичко в ЕС се влачи и точи , обсъжда и ...накрая излиза някое смачкано решение.

 20. 20 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#18] от "cristo_n":

  Де да беше само борсата - ама не е. Ето например след две години, когато няма да действат правилата на ЕС, ще трябва ли да сертифицираме наново продуктите си? Ще признават ли дипломите на завършилите в Бг? Как ще се финансират съвместните проекти, започнали по време на ЕС? Шенген автоматично ли ч действа, или трябва да се договори наново? Ще имат ли право гражданите на ЕС да работят на острова? Общо взето, всичко, дето попада под европейските регулации, може да се окаже под въпрос.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 21. 21 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#18] от "cristo_n":

  И ето добър анализ по темата, направо от "Дневник":

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/24/2783297_kakvo_gubi_bulgariia_ot_brekzit/?ref=exclusivenews

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 22. 22 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Всички тези проблеми НАКУП няма как да имат отношение към теб, защото по-горе казваш "ако знаеш колко ядове ще ми спести твоят сценарий".
  * Но иначе - всички сертификати ще важат, защото Лондон няма как да напише нови изисквания веднага. А и няма смисъл - по-тежки от европейските няма, така че даже може да се облекчат някои режими. Е, там където англичаните искат да си защитят собственото производство, може би ще напяват допълнителни изисквания, но те ще влизат в сила постепенно, информацията ще е достъпна и фирмите ще имат месеци да се подготвят.
  * Дипломите ще се признават със сигурност! Иначе, като ответна мярка ЕС може откаже да признае дипломите от Кембридж и Оксфорд, което ще е егати майтапа! Така че, ако една диплама е призната в ЕС, ще е призната и от Лондон!
  * Съвместни проекти м/у България и Великобритания надали има много. Но колкото и да се, те ще приключат през преходния период. А докато "разхода" не приключи, UK си дължи вноската в бюджета на ЕС и всичко се финансира както досега от ЕС (доколкото ЕС дължи пари по тези проекти).
  * Шенген ще отпадне ми се струва. Нали това им е целта - да могат да контролират миграцията. Но за гражданите на ЕС няма да се изискват визи за туристически посещения.
  * Ще могат да работят със сигурност, но при предварително осигурена работа и с работна виза! А щом имат нужда от работници в някои сфери, то работни визи ще се издават за тези професии и дейности без проблем. Но ще имат контрол - ще решават от коя държава по колко работници да приемат, а не всеки да отива там и на място да решава какво да прави и изобщо да работи ли, или само да краде, да проси, и да живее на помощи!
  * Да, всичко, което попада под европейските регулации може да се окаже под-въпрос, но европейските регулации СА ТОЛКОВА МНОГО, че по-лошо не може да стане - няма накъде повече. Може само да се облекчат някои регулации, да станат по ясни и по-логични!

 23. 24 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Гласяха сценарий да се разпадне Русия, пък то какво стана?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 24. 25 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#8:"SS"]Жалко , че не може да се възкреси генерал дьо Гол !
  С кеф щеше да насрочи паралелен референдум за изхвърляне на британците от Европа... [/quote]

  Ако дьо Гол беше жив, щеше да е насрочил референдум за излизане на Франция от ЕС далече преди англичаните.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 25. 26 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#24:"популист националист"]Гласяха сценарий да се разпадне Русия, пък то какво стана?[/quote]

  Реално нищо не е станало.

  Този смешен британски референдум не означава нищо. Той няма да отслаби ЕС, нито пък ще доведе до разпада му.

  Британците са единствените губещи от грешния си избор. След няколко гопдини на колене ще се молят пак да ги приемем в ЕС, ама тогава ще платят скъпо за това.

 26. 27 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Говорилнята е отворена.Все пак този вот от референдума трябва да се гласува в парламента.И там ще се види кой,кой е ....

 27. 28 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 669 Любопитно

  ОК, а защо никой не говори за интересите и волята на тези 49% от гласувалите, които са за ОСТАВАНЕ???
  Как се управлява толкова тънко разделено общество по толкова дълбока и фундаментална тема? Това не са 10, 151 или 28 % от гласувалите, не че и толкова са малко, но... са доста по-малко от 49%!!! Това не е гласуване за правителство, при което в повечето случаи за нормалният живот и за обикновените граждани практически нищо не се променя, поне по рамката касаеща екзистенциалните им приоритети. Това е съвсем друга бира! Изстрел в много тъмното, никой не знае какво ще стане, ако наистина стане. Популистите, провокирали този вот, също като фашистите и комунистите (не правя разлика между тях) , са опасни за обществата индивиди. Те не мислят за утрешният ден, за другите хора и за последствията от действията си. Не се забелязва да мислят изобщо за каквото и да е друго, освен за самите себе си в много личен план! Те нямат отговор на въпроса "а сега на къде?" Просто ще приберат печалбите от залозите, тъй като със сигурност са заложили и на двете опции!
  А реално гласувалият "брит" за Брекзит, да започва да се учи как се берат плодове и зеленчуци. И как се спестява в чужда валута.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 28. 29 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Аз знам какво ще стане на ден осми Унгария може би ще обявят,че и те ще правят Референдум,а нищо чудно и Гърция да поискат същото.Вота на британците е наказателен вот срещу водената политика на ЕС,а също така с невъзможността на управляващите в Брюксел да се справят с емигранските вълни...За това всички страни членки на ЕС трябва да поискаме оставките на всички управници в Брюксел и замяната им с такива като Виктор Орбан,който знае какво да прави в такива ситуации.В противен случай ЕС ще остане само един спомен...Според мен това,което трябваше да направи ЕС е още при създаването на Ислямска държава да проведат бърза сухопътна операция ,за да я унищожат в зародиш.Сега е твърде късно,но това трябва да стане...

 29. 30 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1162 Весело

  До коментар [#22] от "cristo_n":

  Е ти по-добре от мен знаеш какво ме засяга и какво не Всъщност бизнесът, сътрудничеството, инвестициите и сериозната работа не обичат политическа турболентност. Иначе мерси за оптимистическия поглед върху тъпата ситуация, в която ни набута този референдум.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 30. 31 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#30] от "stein":

  Моля

 31. 32 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Европейския парламент трябва да искат вот на недоверие на Европейската комисия за провежданата политика.ОСТАВКА на всички членове на Еврояейската комисия и най-много за неспособността й да се справи с мигранската вълна и мюсюлманизирането на Европа и допуснатите терористични атаки...

 32. 33 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "SS":
  [quote#25:"Репей"]Ако дьо Гол беше жив, щеше да е насрочил референдум за излизане на Франция от ЕС далече преди англичаните.[/quote]Ц! Ако дьо Гол беше жив, щеше вече да е извадил Франция от ЕС без изобщо да се занимава с референдуми!
  И освен това дьо Гол нямаше да допусне франция да се напълни с африканци и във футбовният им отбор да има само 2-ма (май са толкова) потомствени французи!!!


 33. 34 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Камерън даде политическа кръстословица,която Европейската комисия трябва да реши,но както предполагам тази комисия няма способност да я реши...

 34. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Нищо особено няма да стане за Британия.
  ЕС обаче ще се промени със сигурност.
  Разхайтената асамблея евротарикати ще трябва да си пренапишат програмите като за "съюз на суверенни държави" СЕЩ няма да има .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1773 Весело

  [quote#12:"миглен локумев"]3 дни траур,владимир владимирович победи[/quote]Хич не му пука на Вова за брексита, ама на нЕкои им е казано само за него да плещят

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#36] от "dark'star":

  Френд, има един лаф: Ако чуеш за тоя че е чупил един джам (стъкло на прозорец), те са били три.
  Е става дума за Русия.
  И най-големите западноевропейски или османски кръволоци бледнеят пред Иван Грозний, Петър І, Екатерина Велика и Сталин.

 37. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#33] от "cristo_n":

  Виж Слави Трифонов, и не оплаквай французите.

 38. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  [quote#37:"historama"]Е става дума за Русия.
  И най-големите западноевропейски или османски кръволоци бледнеят[/quote]Хайде да не сравняваме руси с османлии
  - нашият град е бил клан и пален 1877
  - селото на другия дядо е палено 1912
  ... не ми ги хвали поне тях. Другите НАТОвци са приемливи за мене. За тях ще се раберем

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 40 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 966 Неутрално

  [quote#19:"attitude"]Две годинииии???? Е, за това напускат бритите, всичко в ЕС се влачи и точи , обсъжда и ...накрая излиза някое смачкано решение. [/quote]
  И за колко време се предоговарят 80 000 страници нормативни актове според теб.

 40. 41 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 966 Неутрално

  [quote#17:"cristo_n"]Ето за това и напуска Великобритания, защото в този ЕС много се говори, много пари се харчат и нищо не се случва! [/quote]
  ЕС харчи под 1% от БНД на държавите членки.Едва 6% от този 1% отиват за административни разходи.Само администрирането на всякакви туземни регулации би струвало повече.Срещу този 1% ЕС субсидира земеделието,което без субсидии ще загине,подпомага изграждане на инфраструктура.подпомага опазването на природата,подпомага конкурентоспособността на предприятият,субсидира научни изследвания.

 41. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 43 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#35] от "dark'star":

  Лошото е, че програмите вече се пишат не от суверенните правителства, след преговори между държавите, а от общото "правителство" в Брюксел, т.е. от търтеите и бюрократите! А те ще работят в свой интерес до последно и ще държат, че трябва да ги има.
  И може би единственото решение е, всички страни постепенно да излязат от ЕС и да се започне отначало - Маастрихтски договор и нищо повече!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK