Парламентът в Киев поиска Вселенската патриаршия да признае независимостта на украинската църква

Парламентът в Киев поиска Вселенската патриаршия да признае независимостта на украинската църква

© Stringer, ReutersУкраинският парламент е гласувал с голямо мнозинство - 245 гласа "за" срещу 20 "против" - искане към Вселенската патриаршия да признае независимостта на украинската православна църква.


За това съобщава гръцкият в. "Катимерини" с коментар, че това е "първият открит инцидент от войната (църковна, политическа и дипломатическа) в рамките на Светия и Велик събор на православната църква на остров Крит".


Украинската православна църква е автономна от 27 октомври 1990 г. и като такава се признава от всички православни църкви, но искането за автокефалия, т.е. пълна независимост от Московската патриаршия, бе една от причините темата за даване на автокефалия да бъде извадена от дневния ред на събора.
Московската патриаршия бе непреклонна и вчера, преди да бъде съобщено в медиите за решението на украинския парламент, припомня БТА. На събора пък Вселенската патриаршия даде друг знак, като назначи за пресаташе Телмиския архиепископ Йов, който е от украински произход.


Междувременно Св. синод на Българската православна църква е разгледал писмото, с което патриарсите в Крит отправиха покана към отсъстващите от събора за съвместни литургии на 19 и 26 юни, като е потвърдил отново решението си да не се пътува до острова, пише "Двери". Този път Варненският митрополит Йоан и Неврокопският Серафим, участвали най-активно в предсъборните съвещания и в подготовката за православния форум, са гласували открито против това решение.


По информация на сайта pravoslavie.bg на събора е бил повдигнат въпросът за положението на митрополиите в т. нар. "Нови земи" (Епир, Македония, Тесалия и Северна Егея), подчинени на Вселенската патриаршия, но управлявани от Гръцката православна църква. Вселенската патриаршия официално е обявила, че няма никакво намерение да предоставя автономен статут на тези митрополии. Тяхтоно административно управление остава у автокефалната Гръцка църква.


Вселенският патриарх изразил надежда, че това ще сложи край на неразбирателствата по тази тема. Атинският архиепископ Йероним изказал удовлетворението си от изявлението на Вартоломей.


Други две църкви с обтегнати отношения изглежда са постигнали съгласие. Сръбският патриарх Ириней е присъствал на литургия на румънски език, на която е бил и румънският патриарх Даниел. Наблюдатели тълкуват това като добър знак, въпреки спора за духовното обгрижване на православните в сръбските области с румъноезично население.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Диоцеза в Киев е много по стар от този в Москва. Промяната настъпва заради монголското нашествие. Така че Киев има право да бъде независим в църковно отношение.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5782 Неутрално

  До коментар [#1] от "angevins":
  ++++++
  Абсолютно вярно!
  Москалската църква няма самостоятелно основание за автокефалност без признаването на Киевската митрополия.
  Освен това "Московската патриаршия", каквото е официалното название на "Руската православна църква" е създадена с Указ на Сталин през 1943 г.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Това беше препъни камъкът в цялата работа и затова бе провален съборът!
  Върнахме си дълга на руснаците... А Украйна заслужава Афтокефалия! Киевската църква е създадена от свети Андрей Първозванни. Свети княз Владимир официализира Православието още когато Московското княжество не е създадено.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  Борбата за църковна независимост на Украйна е аналогична с борбата за българска църковна независимост , която нашите възрожденци водят през деветнадесети век. Тогава ние сме искали независимост от гръцката патриаршия, а сега украинците искат независимост от Московската патриаршия. По принцип православните църкви са автокефални. Те обслужват държави или народности и утвърждаването на независимостта на източноправославна църква по принцип означава утвърждаването на народността или държавността която се обслужва от тази църква. Редно е с утвърждаването на Украйна като самостоятелна държава да се утвърди и украинска независима църква. Българите сме минали по този път и ние трябва всячески да подкрепим това искане на братския украински народ.

 5. 5 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 569 Неутрално

  И слепия вижда че, религиите винаги вървят ръка за ръка с политиката.
  У нас уж църквата е отделена от държавата- дрън ,дрън...

 6. 6 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Каквито и маневри да правят, религиозният е етап в еволюционното развитие на човек, така както живялият преди 30000 години неандерталец е еволюирал до Хомо Сапиенс.

 7. 7 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Това ще бъде огромен удар по москалската патриаршия, защото по-голяма част от приходите на москалята идват точно от Украйна.
  В Русия са масово атеисти и мюсюлмани, там църквата няма чак такова влияние.

  Every cradle is a grave.
 8. 8 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Е те тва е новина...
  Само дето иде за читателите десет дена след като е станала случката.

  Ecrasez l’infâme
 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  но искането за автокефалия, т.е. пълна независимост от Московската патриаршия, бе една от причините темата за даване на автокефалия да бъде извадена от дневния ред на събора

  Ако опростим изречението се получава Параграф 22! Искането за автокефалия е причина то дс не се разглежда. А ако го няма то какво тогава да разглеждат!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#5] от "skomina":


  [quote#5:"skomina"]У нас уж църквата е отделена от държавата- дрън ,дрън... [/quote]
  У нас е отделена от българската държава и все още е част от отвъдграничния отдел на КГБ в България

 11. 11 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Първият руски летописец Нестор разказва по предание, запазило се до негово време, че св. апостол Андрей стигнал до река Днепър до мястото, където сега се намира Киев. Като се изкачил на един хълм, той забил кръст и казал на намиращите се с него ученици: "На това място ще възсияе Божията благодат, ще се издигнат църкви на Христа и истинската светлина ще излезне от тук по цялата страна". Сега на същия тоя хълм стои църквата на името на св. Андрей Първозвани."

 12. 12 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Или аз не зная, или на депутатите в Радата не им е ясно, но вече съществува Украинска автокефална православна черква.
  Не е ясно за какво се борят, но явно, комунистите очакват много повече от черквата.

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Стига сте търсили под вола теле. Не са необходими легенди и други измишльотини. Просто Украйна е голяма православна държава и е необходимо да има своя църква. Толкоз.

  Еретик
 14. 14 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 395 Неутрално
 15. 15 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#14] от "name.mg.forum":

  ти не мислиш, за теб мислят в Москва

 16. 16 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Украйна си има своя църква. Дори повече от една. Дали ще е автокефална е решение на самата църква и понякога на правителството. Дали е призната, няма голямо значение.
  Гръцката църква е автокефална, но си няма свой патриарх.
  Българската църква е една от най-старите в света автокефална църква, призната от всички и със свой патриарх.

 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Кирил се меси на църквата в Киев, но българският патриарх не се опитва да се меси на църквата в Македония.

  подпис
 18. 18 Профил на danilo1
  danilo1
  Рейтинг: 229 Неутрално

  ето това е реалната причина БПЦ и Неофит да не участват в Крит, защото Вселенския патриарх е отказал да признае автокефалност на Украйна(или поне Македония), както подхожда на един такъв голям исторически Събор. Вселенския и Руския и Сръбския патриарси играят заедно, ама се правят на обидени!

 19. 19 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Гластънбъри винаги ми се е виждал слабичък

  Сега е безнадежден просто

 20. 20 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3053 Любопитно

  [quote#8:"Graf"]Само дето иде за читателите десет дена след като е станала случката.[/quote]
  Знаем, че си прикрит джихадист и открит комунист, но защо е тази забележка за времето на отразяването на новината? Чети, бе другарю граф, чети, кога е отразена за първи път.

  Пазете се от доносника vesolr
 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  [quote#12:"dissident"]черква[/quote]
  черква и Църква са две различни неща

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3935 Весело

  Гундяев не може да се откаже от украинските пари, духовност, духовност но руский мир се нуждае от средства за яхти Сен Тропе и скъпи часовници!

  klimentm
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  „Вярващите вече се отнасят крайно отрицателно към патриарх Кирил. Ние вече не се подчиняваме на Москва“, казва един от киевските свещеници, принадлежал към Московската патриаршия. „Ако Киевската патриаршия бъде призната много църкви ще се обединят, а Украинската православна църква ще стане единна“.
  За Русия това е въпрос на живот и смърт. Повече от 30 процента от 30-те хиляди енории на Московската патриаршия се намират в Украйна. Ако бъде призната независимостта на Киевската патриаршия, Русия ще престане да е най-голямата православна църква на изток."
  Коментара е излишен.

 24. 24 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Браво на украинците! Скъсват всякакви връзки с КГБ-кремълската върхушка, която целенасочено се опитва да им съсипе държавата.. В България кога? Докато не дойдат и тук зелените човечета? Естествено, че родните "духовници"-ченгета ще са против признаването на независима киевска църква, въпреки че тя е по-стара от московската!

 25. 25 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Много тъжно, че манталитета на българина е "преклонена главица сабя не я сече" и пример за това е ББ, който го е страх дори едни учения със съюзниците си да направи, да не вземе да му се скара кремълския началник.

 26. 26 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#21] от "Hawaii":
  [quote#21:"Hawaii"]черква и Църква са две различни неща[/quote]
  Съжалявам, но в случая грешиш. Просто едното е на източно, а другото на западно българските диалекти. Но и двете са добили официално признание в книжовния език. А иначе и с двете може да се означи, както сградата на християнския храм , така и организацията за духовно ръководене и учение на християните.

 27. 27 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Полага им се. Нека направят както ние в 19в. И нека не се съобразяват с крясъците.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 28. 28 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  До коментар [#12] от "dissident":Проблемът е, че тази УАвтокефалнаЦ е непризната от останалите православни църкви. Същото е положението и с Македонската православна църква.
  През 17-ти век Украйна в църковно отношение зависи от Вселенската патриаршия, не от Московската. Това се запазва и след присъединяването на Украйна към Русия /1654/. Едва около 1690 година Украйна е присъединена към диоцеза на Московската патриаршия, чрез една самурена шуба и няколко хиляди жълтици, дадени на великия везир в Истанбул, който по това време сваля и качва Вселенските патриарси /със средна продължителност на едно патриаршествуване около 1,5 години/.

 29. 29 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":И тези 30% от православните енории на РПЦ в Украйна са много по-жизнени от енориите на РПЦ в Русия. На Великден църквите в Украйна са посещавани от около 13 млн вярващи /30% от населението/, а в Русия - от 8 млн. /5-6%/.
  Впрочем, към 1989 година две трети от всичките 8 500 енории на РПЦ бяха в УкрССР, в РСФСР имаше само около 2 000 енории. Причината е историческа - православни енории и църковен живот оцеляват предимно там, където не се е развихрил сталинисткият терор през 1930-те, или дето са въстановени по време на немската окупация след относително кратко затваряне. Към 1989 година имаше една енория на 2 000 жители в Закарпатска Украйна, на около 5 000 в Галиция, на 10 000 в останалата Западна Украйна, на 20 000 в Източна Украйна, на 50 000 в частта на РСФСР, която е била окупирана от немците, на 100 000 в останалата европейска част на РСФСР, на 200 000 в Западен Сибир и на 400 000 жители в Източен Сибир и Далечния Изток...
  Днес положението е променено след масовото разкриване на нови храмове и въстановяването на старите след 1990 година, но последствията от гоненията срещу християнството все още се усещат в РСФСР.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK