Могат ли българите да останат във Великобритания при Брекзит

Българинът Симеон Симеонов, който работи в автомивка, смята, че политиците, които подкрепят излизане от ЕС, "са с мислене от миналия век". Симеонов живее в Уейбридж заедно със съпругата си - също българка - и двете си деца. Най-големите му страхове при евентуален брекзит са свързани с възможността да се наложи да спре децата си от местното държавно училище.

© Reuters

Българинът Симеон Симеонов, който работи в автомивка, смята, че политиците, които подкрепят излизане от ЕС, "са с мислене от миналия век". Симеонов живее в Уейбридж заедно със съпругата си - също българка - и двете си деца. Най-големите му страхове при евентуален брекзит са свързани с възможността да се наложи да спре децата си от местното държавно училище.Още преди решението на избирателите страната им да напусне Европейския съюз от кампанията в полза на Брекзит уверяваха, че гражданите на страните от ЕС ще могат да останат. Но юристи, специализирани по въпросите на имиграцията казват, че ситуацията не е толкова еднозначна.


Освен за около 3 милиона граждани на ЕС от други държави, проблемът важи и за 2 милиона британци в останалите 27 страни.


Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, изрично каза в петък, че след референдума няма да се създаден правен вакуум и всички правила и закони на ЕС продължават да действат на територията на Великобритания. Но това е за времето, в което се договорят процедурите за раздяла между съюза и Обединеното кралство.
"Няма да има промяна за граждани на ЕС, които вече живеят законно в Обединеното кралство. Те автоматично ще получат безсрочно право да останат тук и ще бъдат третирани по същия начин, както досега", се казва на официалната страница на Vote Leave.


От кампанията твърдят още, че Виенската конвенция ще защити правата и на хората от ЕС, и на британците в Европа.


Точно обратното обясняват от изгубилите тази нощ референдума привърженици на членството в ЕС. "Всички граждани на ЕС автоматично ще изгубят правото си да идват и да работят в Обединеното кралство. Това означава, че установяването и работата във Великобритания ще станат значително по-сложни за граждани на ЕС и вероятно ще включва ограничения и пречки под формата на разрешителни, визи и други разходи и бюрокрация", се казва на сайта на Stronger in Europe.


Възможно ли е това да е било само предизборна агитация с доза преувеличение?


Водещи юристи, с които разговаря "Гардиън", казват, че твърденията на антиевропейския лагер "не се основават на факти" и статуквото едва ли ще се запази, предвид на това, че имиграцията се оказа толкова важен въпрос за тяхната кампания срещу Европа.


"Няма желязна гаранция за автоматично получаване на права в случай, че Великобритания напусне ЕС. Ако това се случи, вече не си член на клуба, който предоставя тези права", казва Синоейд Дъглас-Скот, преподавател по право в лондонския Queen Mary University и специалист по право на ЕС.


"Автоматични права" се свързва с такива важни въпроси като правото на пребиваване и работа, започване и правене на бизнес, достъп до обществени услуги като здравеопазване и образование и оставане в страна след пенсиониране.


Дъглас-Скот посочва в блога си, че Член 50 на Договора за Европейския съюз, уреждащ какво се случва във всяка страна член, изобщо не споменава подобни права. Така че, изглежда, отговорът е "Не".


Юристите казва, че не е правилно е твърдението за действието на Виенската конвенция. Дъглас-Скот обяснява, че този документ осигурява защита на държави, а не на конкретни физически лица. Джейн Голдинг, адвокат от Берлин, допълва: "Не е коректно да се казва, че тази конвенция осигурява солидна защита" и смята, че понеже тя не е изпробвана в подобна ситуация, документът подлежи на тълкувание от съдилищата.


"Ще ви разправят навсякъде, че Виенската конвенция осигурява автоматично наследяване на права, но това не е така. Те пропускат и факта, че Франция така и не я подписа. Така че какво ще стане с британците във Франция?"


Правата на имигрантите от ЕС няма да се променят за един ден, но Ник Роласън, специалист по миграционните въпроси в кантората Kingsley Napley в Лондон, е убеден, че неизбежно тези хора ще се нуждаят от нови документи, доказващи правото им да останат в страната.


"Когато потенциален работодател поиска доказателство, че имате право да живеете в страната, вече няма да е достатъчно да покажете личната си карта или паспорт. Те ще искат категорично доказателство."


Австралийската точкова система за допускане на имигранти е особено любима на хората от лагера Брекзит. Подобна система за кандидати извън страните от Европейското икономическо пространство вече съществува във Великобритания и това може да бъде приложено към новите кандидати от страни от ЕС или към вече установилите се във Великобритания.


Става дума за т.нар. Tier 2 visa system, съгласно която като фактори за оценяване на възможността да бъдеш допуснат на британска територия се взимат предвид заплатата, владеенето на английски език и други фактори. След 5 години непрекъснато пребиваване във Великобритания, притежателите на такава виза могат да кандидатстват за право за постоянно пребиваване.


На практика обаче доказването, че 5 години не си напускал страната не е толкова лесно. Ако си отсъствал известно време, ако си бил продължително навън в неплатен или в творчески отпуск или за да учиш и пътуваш, няма да е лесно, казва Роласън.


Предизвикателство ще е кандидатстването за право за постоянно пребиваване във Великобритания дори за хора, които живеят тук от 10 или дори 20 години, ако не си пазят данъчните декларации или е трудно да бъдат открити тези документи в архивите.


Роласън смята, че в крайна сметка разрешението граждани от ЕС да останат в страната ще трябва да се уреди със закон и някакъв вид документ, а това означава процедура за кандидатстване и регистриране за такъв документ.


Тези права със сигурност ще бъдат обект и на преговорите с ЕС за развода с Великобритания.


По законите на ЕС тези преговори могат да продължат до две години, а за удължаването на този срок е нужно единодушно решение на всички останали 27 държави.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK