Могат ли българите да останат във Великобритания при Брекзит

Българинът Симеон Симеонов, който работи в автомивка, смята, че политиците, които подкрепят излизане от ЕС, "са с мислене от миналия век". Симеонов живее в Уейбридж заедно със съпругата си - също българка - и двете си деца. Най-големите му страхове при евентуален брекзит са свързани с възможността да се наложи да спре децата си от местното държавно училище.

© Reuters

Българинът Симеон Симеонов, който работи в автомивка, смята, че политиците, които подкрепят излизане от ЕС, "са с мислене от миналия век". Симеонов живее в Уейбридж заедно със съпругата си - също българка - и двете си деца. Най-големите му страхове при евентуален брекзит са свързани с възможността да се наложи да спре децата си от местното държавно училище.Още преди решението на избирателите страната им да напусне Европейския съюз от кампанията в полза на Брекзит уверяваха, че гражданите на страните от ЕС ще могат да останат. Но юристи, специализирани по въпросите на имиграцията казват, че ситуацията не е толкова еднозначна.


Освен за около 3 милиона граждани на ЕС от други държави, проблемът важи и за 2 милиона британци в останалите 27 страни.


Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, изрично каза в петък, че след референдума няма да се създаден правен вакуум и всички правила и закони на ЕС продължават да действат на територията на Великобритания. Но това е за времето, в което се договорят процедурите за раздяла между съюза и Обединеното кралство.
"Няма да има промяна за граждани на ЕС, които вече живеят законно в Обединеното кралство. Те автоматично ще получат безсрочно право да останат тук и ще бъдат третирани по същия начин, както досега", се казва на официалната страница на Vote Leave.


От кампанията твърдят още, че Виенската конвенция ще защити правата и на хората от ЕС, и на британците в Европа.


Точно обратното обясняват от изгубилите тази нощ референдума привърженици на членството в ЕС. "Всички граждани на ЕС автоматично ще изгубят правото си да идват и да работят в Обединеното кралство. Това означава, че установяването и работата във Великобритания ще станат значително по-сложни за граждани на ЕС и вероятно ще включва ограничения и пречки под формата на разрешителни, визи и други разходи и бюрокрация", се казва на сайта на Stronger in Europe.


Възможно ли е това да е било само предизборна агитация с доза преувеличение?


Водещи юристи, с които разговаря "Гардиън", казват, че твърденията на антиевропейския лагер "не се основават на факти" и статуквото едва ли ще се запази, предвид на това, че имиграцията се оказа толкова важен въпрос за тяхната кампания срещу Европа.


"Няма желязна гаранция за автоматично получаване на права в случай, че Великобритания напусне ЕС. Ако това се случи, вече не си член на клуба, който предоставя тези права", казва Синоейд Дъглас-Скот, преподавател по право в лондонския Queen Mary University и специалист по право на ЕС.


"Автоматични права" се свързва с такива важни въпроси като правото на пребиваване и работа, започване и правене на бизнес, достъп до обществени услуги като здравеопазване и образование и оставане в страна след пенсиониране.


Дъглас-Скот посочва в блога си, че Член 50 на Договора за Европейския съюз, уреждащ какво се случва във всяка страна член, изобщо не споменава подобни права. Така че, изглежда, отговорът е "Не".


Юристите казва, че не е правилно е твърдението за действието на Виенската конвенция. Дъглас-Скот обяснява, че този документ осигурява защита на държави, а не на конкретни физически лица. Джейн Голдинг, адвокат от Берлин, допълва: "Не е коректно да се казва, че тази конвенция осигурява солидна защита" и смята, че понеже тя не е изпробвана в подобна ситуация, документът подлежи на тълкувание от съдилищата.


"Ще ви разправят навсякъде, че Виенската конвенция осигурява автоматично наследяване на права, но това не е така. Те пропускат и факта, че Франция така и не я подписа. Така че какво ще стане с британците във Франция?"


Правата на имигрантите от ЕС няма да се променят за един ден, но Ник Роласън, специалист по миграционните въпроси в кантората Kingsley Napley в Лондон, е убеден, че неизбежно тези хора ще се нуждаят от нови документи, доказващи правото им да останат в страната.


"Когато потенциален работодател поиска доказателство, че имате право да живеете в страната, вече няма да е достатъчно да покажете личната си карта или паспорт. Те ще искат категорично доказателство."


Австралийската точкова система за допускане на имигранти е особено любима на хората от лагера Брекзит. Подобна система за кандидати извън страните от Европейското икономическо пространство вече съществува във Великобритания и това може да бъде приложено към новите кандидати от страни от ЕС или към вече установилите се във Великобритания.


Става дума за т.нар. Tier 2 visa system, съгласно която като фактори за оценяване на възможността да бъдеш допуснат на британска територия се взимат предвид заплатата, владеенето на английски език и други фактори. След 5 години непрекъснато пребиваване във Великобритания, притежателите на такава виза могат да кандидатстват за право за постоянно пребиваване.


На практика обаче доказването, че 5 години не си напускал страната не е толкова лесно. Ако си отсъствал известно време, ако си бил продължително навън в неплатен или в творчески отпуск или за да учиш и пътуваш, няма да е лесно, казва Роласън.


Предизвикателство ще е кандидатстването за право за постоянно пребиваване във Великобритания дори за хора, които живеят тук от 10 или дори 20 години, ако не си пазят данъчните декларации или е трудно да бъдат открити тези документи в архивите.


Роласън смята, че в крайна сметка разрешението граждани от ЕС да останат в страната ще трябва да се уреди със закон и някакъв вид документ, а това означава процедура за кандидатстване и регистриране за такъв документ.


Тези права със сигурност ще бъдат обект и на преговорите с ЕС за развода с Великобритания.


По законите на ЕС тези преговори могат да продължат до две години, а за удължаването на този срок е нужно единодушно решение на всички останали 27 държави.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pascaleto
  pascaleto
  Рейтинг: 374 Весело

  Аз вече имам билет за България !

 2. 2 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "pascaleto":

  Ами добре дошъл на родна земя

 3. 3 Профил на pascaleto
  pascaleto
  Рейтинг: 374 Неутрално
 4. 4 Профил на Alien.Aryan
  Alien.Aryan
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Замина и последната надежда за възраджане на българските села

  Ако русофилията е обикновено национално предателство, то ЕС- и американофилията са не само такова, но и симптом на тежко психическо заболяване.
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Много е рано още за каквито и да е разсъждения още.Този референдум практически няма никаква юридическа сила,трябва да се разчита на морала на политиците в парламента и английската кралица.Аз лично не се съмнявам,че ще се съобразят с гражданите и като се гласува,тогава сигурно ще започнат да се правят нови правила и закони.То затова излизането на Великобритания от ЕС ще трае две години,няма да е от днес за утре.

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Нещо не виждам реакция на българските власти по тая тема. Алоу, Дондуков 1 и 2, има ли пилот в самолета?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 952 Неутрално

  а по леко ,слуги навсякъде трябват

  гошо
 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Отдела, предлагам да закриете филиала в Лондон. Мисля че няма смисъл да харчите пари там вече.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "...Но юристи, специализирани по въпросите на имиграцията казват, че ситуацията не е толкова еднозначна...." Естествено- при напускане на ЕС една държава връща обратно 100% от обема на държавният си суверенитет и ИМА ПРАВО да решава дали и колко чужди за нея граждани да приеме на територията си- нали и това е една от причините за брекзита! Българските граждани пребивават в ЕС в качеството си на ЕС граждани. Излизане на ю.к. от ЕС означава, че ю.к. има право да третира тези граждани като чужденци и да предвиди квоти/ правни условия за оставането им/ пребиваването им в ю.к.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Глупостите с точковите системи са от 90-те години. Сега се прилагат за тези, които живеят по дърветата в Африка. Много българи вече пътуват по света за удоволствие и имат успешна кариера в България или в други страни. Тъй че пускайте ги британците по пързалката. По пътя, който са избрали, ще се докарат до "болния човек на Европа", каквито бяха преди Тачър.
  Но да не бързаме с излизането им от ЕС. Референдумът е само за отчитане на нагласи и няма юридическа стойност. След нови избори депутатите ще решат.

 11. 11 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Въпросът, Дневник, е "могат ли българите да останат в България и колко дълго?"

 12. 12 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 479 Неутрално

  хАма разбира се че могат. Кой ще изгони работна ръка!

 13. 13 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#6] от "Darth Plagueis":

  Още не са им казали какво да приказват.

 14. 14 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 322 Весело  Промяната няма да е моментална!

  Нито ще покажат вратата на тези българи,
  5-10% от бг.масата там
  които наистина работят
  контрибуитивен труд!!

  да му мислят най-вече бг."европеистите"
  Които европейски планове кроят там
  и са се внедрили по разни служби,
  към европески фондации,
  европейски организации.....

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 15. 15 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Точно ние сме черните овци на Англия барабар с Румъния и ние сме първите дето ще ни бият шута от там.

 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#11:"cognitive"]е "могат ли българите да останат в България и колко дълго?"[/quote] Две календарни години , с начален срок- днес, 14.06.2016г. и краен срок 14.06.2018г., ако нямат други правни основания за пребиваването си в ю.к. и не покриват изискванията на новите британски закони, които ще бъдат договорени с ЕС.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на Жоро Г
  Жоро Г
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Интересно как ще се променят нагласите на британците след като за една нощ загубиха 10 процента от заплатите си ( заради срива на паунда).

 18. 18 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#15] от "Svetoslav Vitanov":

  Тук ви очакваме с отворени обятия

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 19. 19 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Нещата са взаимни- УК няма да посмеят да предприемат мерки срещу вече законно живеещи в УК граждани на ЕС. От страх същите ограничителни мерки да не се предприемат към граждани на УК, живеещи в страни от ЕС.

 20. 20 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#1:"pascaleto"]Аз вече имам билет за България ! [/quote]
  Да и се радваш!

  Не вярвам някой живеещ 10 години в страна от ЕС да иска да се върне. А и за какво? с какво Бг може да привлече? заплати? компетентно управление? с нищо.

  " Всеки път когато се връщам в Бг разбирам ясно че ,най-доброто решение, взето от мен когато и да е било, е да напусна Бг."

  Просто и ясно.

 21. 21 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 96 Неутрално

  До коментар [#18] от "Consumer":

  Аз съм в България не се изразих правилно)))

 22. 22 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 645 Неутрално

  На британците ще им се наложи да се научат да берат ягоди и сами да си чистят къщите.Жертви на болното си имперско самочувствие....

  rock n' roll is king!
 23. 23 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#20] от "panzerino":

  У нас търсят квалифицирани и ниско платени кадри.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#19:"panzerino"]УК няма да посмеят да предприемат мерки срещу вече законно живеещи в УК граждани на ЕС[/quote] Напротив- ю.к. си въвеждат нов закон и всеки чужд/ небритански / гражданин, който не отговаря на правните му условия, може да попадне под рестриктивният му режим.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 96 Неутрално

  До коментар [#20] от "panzerino":

  Що говориш глупости има не 1 или 2 случая на хора които се връщат в България и правят собсвен бизнес ама няма как повечето да се върнете понеже работите като чистачи и да направите бизнес. Няколко от ИТ фирмите където сега правят стотици милиони са точно на такива българи.

 26. 26 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#22] от "TAC":

  Великобритания има една цяло поколение от хора, които нямат един трудов ден през живота си. Цели квартали оцеляват разчитайки на социални помощи. Един британец получава от държавата толкова, колкото един емигрант получава ( в сектора на нискоквалифицираните) за труда си. Явно средната класа си каза думата. За квалифицираните британци, дребния и средния бизнес нещата няма да се променят. Търтеите и корпоративни структури вероятно ще преживеят някои сътресения.

 27. 27 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#1] от "pascaleto":

  Защо, гонят ли те?

 28. 28 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#23:"Consumer"]У нас търсят квалифицирани и ниско платени кадри. [/quote]
  За да ги доят до гроб със заплати по 200-300 Е.
  Колко взема един лекар, например? 300-400Е?? то и затова всичко свястно се разбяга от Бг... .

 29. 29 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Отново неграмотен превод.

 30. 30 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#20] от "panzerino":

  Има над 2 млн. българи пребиваващи в други страни от ЕС колко имат добра работа и перспектива ? Дали са 7-8 % и то само ако включим и учащите. Сервитьори, чистачи, кухненски помощници, общи работници, шофьори, бармани, градинари са основните професии за българите в чужбина.

 31. 31 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#28] от "panzerino":

  Лекарите получават далеч по-големи възнаграждения. В България склонността от непрекъснато оплакване за какво ли не е огромен проблем. Тук всеки иска спортна кола, но в Англия не му е проблем да се вози всеки ден 1 час с градския транспорт, за да измие чиниите на пакистанския си бос, нали ?

 32. 32 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#30:"power_decided"]Сервитьори, чистачи, кухненски помощници, общи работници, шофьори, бармани, градинари са основните професии за българите в чужбина. [/quote]
  Е, и? всякаква работа е достойна за уважение.
  И не всеки иска да става бизнесмен, за Бога!
  А и въпросът е в бъдещето на децата им.

  Бг е загубена кауза. Бг е нестабилна, с наработещи институции, липса на перспектива и визия за бъдещето, управлявана от комунистически псевдо-политици и наследниците им.
  Бг общество е незряло, ретроградно.
  За съжаление, това са простите истини.

 33. 33 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#31:"power_decided"]Лекарите получават далеч по-големи възнаграждения. [/quote]
  По 700-800 лв получава болшинството.
  Със скъпотия в Бг колкото в най-богатите държави от ЕС.

 34. 34 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#23] от "Consumer":

  Тук полуграмотни лекари, инженери и прочие получават добри възнаграждения с оглед на уменията си. Образователната система е пълна пародия и от много години само бълва неграмотници. По-евтино е да купиш технология и да наемеш квалифицирани кадри оттам да обучат персонала ти отколкото да чакаш на местните хвалипръцковски "учени" и "специалисти".

 35. 35 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#33] от "panzerino":

  Виждали ли си автомобилите на служебния паркинг в болница ? Виждал ли си жилище на лекар ? Информиран ли си къде ходят да почиват тези хора ? Хората в България се стремят да водят децата и близките си по лекари в чужбина, защото местните касапи само пълнят гробищата. Трябват и умения не само претенции.

 36. 36 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#32] от "panzerino":

  И как точно един емигрант работещ като чистач ще осигури добро образование на децата си, която и да е развита страна, за да имат шанс за нещо повече ?

 37. 37 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#34] от "power_decided":

  Е нали имаше лаф: Като знам какъв инженер съм как да отида на лекар. ВУЗ-те получават субсидии "на глава" и приемат с двойки, като 90% изкласяват, даже "на сила".

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 38. 38 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#35:"power_decided"]Хората в България се стремят да водят децата и близките си по лекари в чужбина, защото местните касапи само пълнят гробищата.[/quote]
  За това е виновно образованието, така или иначе.
  А иначе- за останалото- това е картинка съзвучна с всички останали аспекти на Бг живот.

 39. 39 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#36:"power_decided"]И как точно един емигрант работещ като чистач ще осигури добро образование на децата си, която и да е развита страна, за да имат шанс за нещо повече ? [/quote]
  Както става във всички останали държави от ЕС.
  Висшето във всички страни от ЕС е безплатно. Достъпът- свободен-има и стипендии и всичко останало.

  Не съди по Бг родни картинки!

 40. 40 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 96 Неутрално

  До коментар [#28] от "panzerino":

  То за това всеки лекар кажи речи има собствена болница че взима по 200-300Е по-добре си стой в чужбина и не се връщай нема да объркаш))) Е там чинии виж или някой старец да му бършеш гъза че много глупости пишеш. Всеки ден четем за пенсионери дето мятат по 10 бона от терасите иначе сме бедни

 41. 41 Профил на pascaleto
  pascaleto
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#27] от "Finland":

  Не. Молят ме да остана.

 42. 42 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#39] от "panzerino":

  Аз не знам за добър университет в развита страна, които да е безплатен. Примерно King's College, Oxford и прочие са станали безплатни. Откога е това ?

 43. 43 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 238 Весело

  Ами те ягодите няма да свършат..

 44. 44 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  [quote#9:"Логика"]Излизане на ю.к. от ЕС означава, че ю.к. има право да третира тези граждани като чужденци и да предвиди квоти/ [/quote]
  ахаха ама резултатите от референдума не влизат в сила от 00:00 бе! Това са само резултати от референдум, официалното излизане ще се договори на друга дата, трябва да се започне процедура по излизане.... и докато не се приключи тази процедура, Великобритания официално все още е член на ЕС. Това да не е дай ми шапката - на ти шапката.

 45. 45 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 96 Неутрално

  До коментар [#42] от "power_decided":

  Не знам дали гледа ма скоро показаха колко германци и англичани учат в България явно имат излишни пари за образование след като било безплатно при тях))) смятай къв капацитет е тоя ръб

 46. 46 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#9] от "Логика":

  Точно.
  Няма нужда от заблуждение - достъпът до Великобр. на работна ръка ще бъде контролиран и то ОТ УТРЕ.
  Сега ще видите как се приемат закони за 1 ден и как започват да действат от следващия ден - това го има само там.
  Само първо трябва да си изберат ново правителство, след оставката на Камерън.

 47. 47 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#44] от "deutschland":

  Ще видите, дойчланд, как работи британския парламент. Много бързо сменят шапките - специално за емигрантите.
  А относно въпросите за своб. търговия и сигурно много други, които не са им изгодни - ще протакат до последно

 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#46:"elibal"]Сега ще видите как се приемат закони за 1 ден и как започват да действат от следващия ден - това го има само там. [/quote] Вероятно това е единственото, заради което си струва да бъдат уважавани, но от друга страна- в ю.к. има от 2008г. ислямски съдилища, които отсъждат не според законите на ю.к., а според шериата и са част от системата на официалните съдилища в ю.к., но и това е друга тема...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#44:"deutschland"] Това да не е дай ми шапката - на ти шапката.[/quote] Две години ще е точно така

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#45] от "Svetoslav Vitanov":

  Не е хубаво да го казвам, но колко може да се развие интелектуално един човек, когато основния му трудов живота минава в чистене на боклук, миене на коли и дейности от този род. Направо ми става готино като ми кажат, че всички най-добри българи били вече в чужбина и само тези, които нямало как да пробият навън стояли още тук. Ще бъде страшно, когато тези надменни общаци се върнат в България, изхвърлени от новите си "родини". Най-хубаво е кухненски помощник да те учи как да си вършиш работа, защото той бил в чужбина и ги разбира нещата.

 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#32:"panzerino"]Бг е загубена кауза. [/quote]
  Хайде , хайде- гледайте си там гастарбайтерството и оставете съдбините на България на нас- българите в България! Пък и никой не Ви задължава да си пъхате носа в българските вътрешни работи- нашите проблеми са си наши проблеми и ние трябва САМИ да си ги решим!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#42:"power_decided"]Аз не знам за добър университет в развита страна, които да е безплатен.[/quote]
  Всички университети в Германия, например, за безплатни. Без таксата.
  И образованието в Германия е с "пъти" по-добро от който и да е било Оксбридж.

 53. 53 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#50:"power_decided"]но колко може да се развие интелектуално един човек, когато основния му трудов живота минава в чистене на боклук, миене на коли и дейности от този род. [/quote] Може, когато този човек следва, има по-голяма работоспособност от другите, по-мотивиран е и знае, че след 4-5 години ще има възможност да работи това, за което е учил. Вие можете ли да работите по 12 часа дневно, и от 20:00ч. да учите за семестриален изпит до 03:00ч. през нощ? Е- аз живеех така 3-4 календарни години и не съм умряла, нали? Щом аз мога, значи и други могат!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 54 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#50:"power_decided"]Не е хубаво да го казвам, но колко може да се развие интелектуално един човек, когато основния му трудов живота минава в чистене на боклук, миене на коли и дейности от този род. [/quote]
  В съзвучие с дарвинизма, царящ сега в Бг.
  Не трябва да ти припомням че, мнозинството от най-забележителните учени от 20 век са деца именно на такива родители с ниски доходи. Или- средна класа.

  Боже, до къде докараха тази Бг- да се пишат такива неща е срамно даже.

 55. 55 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#53] от "Логика":

  Такива хора сте малцинство. Всеки докато е учил е работил, каквото намери, за да попълва бюджета. Колко са тези хора от общия брой българи в чужбина ? Надали има повече от 2-3%. Повечето дори не научават на работно нито езика в страната, в която пребивават. Какво остава да говорим за придобиване на квалификация, допълнителни умения, преквалификация и т.н.

 56. 56 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#54] от "panzerino":

  Надявайте се Иванчо да се е родил гении. А дано ама надали.

 57. 57 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#50:"power_decided"]Не е хубаво да го казвам, но колко може да се развие интелектуално един човек, когато основния му трудов живота минава в чистене на боклук, миене на коли и дейности от този род.[/quote]
  В едно по-справедливо общество от нашето трудолюбивите получават шанс за израстване в професията.
  Пример от реалния живот - безработен в Северозападна България - гледач на възрастни в Англия - научаване на езика - допълнителна квалификация - по-висока заплата като квалифициран гледач - покупка на жилище - спокоен и предвидим живот.
  Кажи сега до кой етап щеше да стигне въпросният безработен, ако беше останал в Северозападна?

 58. 58 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Правилата за провеждане на референдумите позволяват, ако нито една страна не е минала 70-75 процента, да се свика нов. В момента тече подписка именно за това, като 100 хиляди подписа, необходими за разглеждането на въпроса в парламента, ще бъдат достигнати далеч преди обяд.

  Да ме прощават английските пенсионери и социално слаби, но ние без бой няма да се дадем. Лично аз вече обмислям да преместя седалището на фирмата си в България, тъй като гордите британци не заслужават (а може и да не искат) моите данъчни подаяния.

  https://petition.parliament.uk/petitions/131215

 59. 59 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Ще повторя, референдумът няма задължителен характер. Още нищо не се е случило.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 60. 60 Профил на Gabr1ela
  Gabr1ela
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "ambros":

  Не е точно така, точковата система се използва все още спрямо хора от трети страни, използваше се и за българи до 2014. Откъде е Вашата информация, че не се използва от 90-те?

 61. 61 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Проблемът беше, че "оставащите" бяха сигурни в победата и не си направиха труда да гласуват. Докато "излизащите" са се мобилизирали до степен хора, които не са гласували от 80-те да отидат при урните.
  При повторен вот и пълна мобилизация на двата лагера, маргиналите ще го отнесат с поне 10 процента. И дано самодоволните евробюрократи най-накрая слязят (паднат!) на земята. Поне с това съм съгласен с Фараж
  Всяко зло за добро

 62. 62 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 531 Весело

  Хайде гонете ги, че тук имаме нужда от работна ръка за по 200-300€

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 63. 63 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Въпросът могат ли българските и останалите граждани да останат в ЮК има само един отговор и той е отрицателен. След откриването на процедурата по чл.50 от Лисабонския договор позитивното право на ЕС, както и международните договори, подписани от ЕС, вече няма да се прилагат в ЮК; логично е , когато един член напусне една общност правилата й вече да не се прилагат по отношение на напусналия. Виенската конвенция е абсолютно неприложима

 64. 64 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#59] от "Николай Колев":

  Камерън защо подава оставка ?

 65. 65 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#64] от "power_decided":
  Защото за него това е своеобразен вот на недоверие. Само че излизането от ЕС е в правомощията на двете камари на парламента, а там разположението на силите е силно в полза на оставането. В долната (камарата на общините), доколкото съм чувал, от 535 депутати, 500 са ЗА оставането, а в камарата на лордовете почти 100% са ЗА. А последните са пожизнени, а не избираеми. Във Влбр. са изключени "резки" промени, поради традициите в парламентаризма. Както в едната, тъй и в другата посока.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 66. 66 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#65] от "Николай Колев":

  Ще им бъде трудно на пожизнените лордове да обяснят на повече от половината възрастно население, че мнението им няма значение. Този парламентаризъм ще преживее ли една революция стил Кромуел.

 67. 67 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#22] от "TAC":

  Петимен съм пакистанец водопроводчик да видя

 68. 68 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Както каза Доналд Тъск /някво шефче там в ЕС/ относно Брексекзита - Което не те убива те прави по силен. Просто острова си избра да бъде остров. Европа продължава напред без тях и по важното е че има шанс да заработи по добре, което нямаше да се случи ако британците бяха останали. Сега чакаме и разпада на великобритания.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 69. 69 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#60:"Gabr1ela"]Откъде е Вашата информация, че не се използва от 90-те? [/quote]

  Разбира се, че точковата система се използва и днес. Имах предвид, че си е отживяла времето и по същество унижава човешкото достойнство. България отдавна не е в безизходицата от края на комунизма и първите години на демокрацията. Всичко това има смисъл за хора, спасяващи се от глад, войни и насилие. Ние вече можем да пътуваме и работим навсякъде в ЕС. Е, добре, скоро може би без UK.

 70. 70 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Бpитaнcĸитe пaзapи зaгyбиxa oĸoлo 100 милиapдa пayндa oт cвoятa ĸaпитaлизaция, a бpитaнcĸaтa вaлyтa пpoдължи дa ce cpивa cпpямo дoлapa. И това само за 5 часа

 71. 71 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  [quote#66:"power_decided"]ще преживее ли една революция стил Кромуел. [/quote]
  Говориш за съдбата на крал Чарлз ли? Или за нещо друго? Щото историята с Кромуел има и край. А англетата, затуй са англета. Те помнят "пълната история", а не само части от нея.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 72. 72 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 96 Неутрално

  И да ви питам понеже Великобритания не е България кой луд ще откаже на народа си и после ще очаква да влезе през живота си в политиката там? това е равно на самоубийство или ще гледаме мегдана 2

 73. 73 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#72] от "Svetoslav Vitanov":

  Камерън показа,че е пич,политик с достойнство.У нас подобен ход направи преди години Фил Димитров и това още дълго няма да се повтори!

  rock n' roll is king!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK