Какво губи България от Брекзит

Какво губи България от Брекзит

© Reuters



Напускането от британците на ЕС означава за България много неща, включително загуба на вноските на Лондон от стотици милиони евро за българската икономика и нарушаване на баланса на силите в съюза. Ето част от нещата, които би изгубила икономиката ни:


- Десетки хиляди българи, работещи във Великобритания, са с неясен статут, правото на влизане в страната, пребиваване, обучение и правене на бизнес най-вероятно ще се определи с нова система, включваща визи и нови документи, изискващи доказване на доходи или владеене на английски, например. Страната ще бъде с ограничен достъп за нови работници от ЕС и България, които в момента изпращат стотици милиони евро в родината си всяка година.


- България ще изгуби 5% от сумата, която получава съгласно бюджетната рамка на ЕС. Това са около 550 млн. евро, за следващите 7 години. Това е сумата, която българската икономика използва от общо около 8.5 - 9.5 млрд. паунда, които Лондон внася всяка година в периода 2016 - 2019 г.




- Ще се оскъпи участието на България в общия бюджет, тъй като пропорционално ще трябва да се запълни сумата, която Лондон внася.


- Предстоят болезнени битки за орязания бюджет между страните членки, които може да доведат до още по-сериозно свиване на бюджета.


- Нарушава се установеният баланс на силите в ЕС. Според Саймън Хикс от LSE и член на борда на Voter Watch всички инициативи, водени от Великобритания, ще пострадат.


- Реализира се сценарият, при който без Обединеното кралство в ролята на балансьор ЕС ще стане място с повече регулаторна тежест на бизнеса, по-слаба защита на интелектуалната собственост, ще се засили натискът за хармонизация на данъчната политика, както и ще се увеличи облагането на финансови транзакции.


- Ефектът от поддържането на Лондонското сити като глобален финансов център е, че правителството на Великобритания изчезва като традиционно най-гласовият противник на по-засилените и по-централизираните финансови регулации в ЕС.


- Няма да се подсилят позициите на страните, настояващи за засилване на надзора и пренасянето на все повече негови функции в Брюксел и Франкфурт. За България това може да има по-скоро негативен ефект, тъй като едно затягане на контрола и изнасянето на повече надзорни функции навън може да скъса корпоративни и политически зависимости в БНБ и КФН и така да повиши доверието и в банковия, и в небанковия сектор и да подобри функционирането им.


- Най-вероятно ще се промени сегашното ниво на дебата за въвеждане на единна корпоративна данъчна основа, доколкото Лондон е против подобна реформа. В България корпоративният данък е 10%, но за сметка на това данъчната основа е широка. Подходът на много от големите икономики в ЕС (като Германия и Франция) е точно обратният – там има тясна данъчна основа, но за сметка на това ставките са високи. Ако се стигне до унифициране, със сигурност Париж и Берлин няма да приемат подхода на София, което ще доведе до пренаписване на данъчното законодателство у нас.


- Косвен ефект върху енергийната политика. Великобритания отдавна е критичен фактор в интеграцията на европейския енергиен пазар, настоявала е за либерализация и силни политики за опазване на околната среда, но по-малка намеса на Брюксел. Източноевропейските страни ще изгубят силен съюзник в борбата за либерализация на енергийните пазари, както и адвокат на тезата, че държавата трябва да определя енергийните си приоритети, а не ЕК.


- Правителството трябва да съкрати сроковете и да ускори подготовката за председателството на ЕС от страна на България през 2018 г. Причината е, че преди българското председателства по календар предстояха британското и естонското. Сега Естония и България ще трябва да започнат мандата си половин година по-рано.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Малко по малко ще разберем какво ще губим.

 2. 2 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 472 Неутрално
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Но пък може някой инвеститор да се премести у нас !!! Бойко сега да стЕга червения килим.

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Като цяло негативните последици за България са доста преувеличени.

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  С две думи, затегнете коланите. 😶

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Неутрално

  С оглед на вече по-пълно осъзнатото предупреждение (което в Брюксел най-сетне надявам се са разбрали), с оглед преместването центъра на ЕС по-наизток, с оглед евентуалното излизане на страната, която най-силно пречеше за развитието на ЕС, България може и да спечели от този Брекзит.
  Стига само да си изиграем правилно картите.
  Германия може и да премести част от своите поръчки от Великобритания към други страни. Защо между тези страни да не е и България?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Какво ще загуби България ли? Нищо на практика. Някои българи ще загубят в личен план, но като цяло изчезва една вечна несигурност от ЕС, което е повече от намаляването с 5% на ползваните пари.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на modus operandi
  modus operandi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ние не губим, губят англичаните

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  По-интересно ми е какво губят българските медии, в т.ч. и "Дневник" и "Капитал", тъй като бяха похарчени големи средства и трудочасове в името на пропагандата.

 10. 10 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 977 Весело

  "- Няма да се подсилят позициите на страните, настояващи за засилване на надзора и пренасянето на все повече негови функции в Брюксел и Франкфурт. За България това може да има по-скоро негативен ефект, тъй като едно затягане на контрола и изнасянето на повече надзорни функции навън може да скъса корпоративни и политически зависимости в БНБ и КФН и така да повиши доверието и в банковия, и в небанковия сектор и да подобри функционирането им."

  К`во К`во Речи ?!?!?!

  хем лошо хем хубаво ми добре после ще питам кристалната си топка за + и - те

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  По-скоро:
  "Какво губят Боко и Пеевски от "Брекзит"?

 12. 12 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "За България това може да има по-скоро негативен ефект, тъй като едно затягане на контрола и изнасянето на повече надзорни функции навън може да скъса корпоративни и политически зависимости в БНБ и КФН и така да повиши доверието и в банковия, и в небанковия сектор и да подобри функционирането им."

  ... за някои "елементи" в България може да има по-скоро негативен ефект

 13. 13 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#4:"svoboden"]Като цяло негативните последици за България са доста преувеличени. [/quote]

  Подкрепям!

  Чувам страхове, че вече българите нямало да могат да работят в УК. Ами преди да влезем в ЕС как имаше българи, които работеха там?

 14. 14 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Продължаваме напред !

 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Стига с тоя рев.Като искат да излизат прав им път.За мен това е положително събитие,защото ще се увеличи тежестта на Германия.Ако се абстрахираме от глупостта на Меркел с бежанците Германия може да ни е пример за подражание и локомотивът,който дърпа ЕС напред.Нашата цел трябва да е влизане в Шенген и еврозоната
  А този прецедент с напускането може да отвори пътя от ЕС да се изгонят крадливите гърци,които само смучат като кърлежи другите държави в ЕС.

 16. 16 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  - Нарушава се установеният баланс на силите в ЕС. Според Саймън Хикс от LSE и член на борда на Voter Watch всички инициативи, водени от Великобритания, ще пострадат.

  как това е лошо? досега великобритания само е дърпала нещата в неин интерес и винаги е слагала спирачка на много от евроинициативите.

 17. 17 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 581 Неутрално

  В листа с губещи са и САЩ. Няма го вече проксито на американците в ЕС. Европа ще се ориентира на изток, а съюзът ще стане по-единен, точно защото най-голямата спирачка се маха... и също, защото много скоро всички ще се убедят, че излизане от ЕС не е ОК. Самото Обединено кралство няма да е дълго обединено, след като Шотландия ясно им каза, че иска в ЕС... както и Сев. Ирландия.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 18. 18 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Завода на Тойота в Англия си търси ново местоположение в ЕС - централна или източна Европа.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "ще се засили натискът за хармонизация на данъчната политика, както и ще се увеличи облагането на финансови транзакции"

  Специално тези 2 неща ако се случат, биха имали и предимства, не само недостатъци. Друг е въпросът, че изглеждат много фантастични. Защото дори и само в Еврозоната би било изключително трудно да се договори дори и малка хармонизация на данъчната политика - толкова големи са обективните различия между отделните страни. А що се отнася до облагането на финансовите транзакции - то е възможно само ако обхваща и другите големи финансови центрове в целия свят.
  Това, което вероятно ще се случи, е че Еврозоната ще направи някакъв опит за следваща стъпка по пътя към интеграцията, а за останалите членове на ЕС ще остане по-скоро обвързването с правилата за върховенсгтво на закона и общия пазар. В този смисъл, излизането на Великобритания от ЕС е може би част от един цялостен процес, при който интеграцията ще продължи да се развива преди всичко в Еврозоната, а значението на членството в ЕС до известна степен ще намалее. От тази гледна точка, за България има 2 пътя - или да се положат усилия за влизане в Еврозоната (подобно на Прибалтийските страни и Словакия), или да разчитаме преди всичко на собствените си сили.

 20. 20 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няма да загубим пари от еврофондовете, защото за да ползват европейския пазар британците трябва да направят специални фондове за бедните страни от ЕС - като програмите на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия, или като Българо-швейцарската програма. Освен това трябва да отворят трудовия си пазар за граждани на ЕС - ако не щат - мита и граници за британските стоки. Единствено от помощи ще са на някаква далавера.

 21. 21 Профил на topaloff
  topaloff
  Рейтинг: 238 Весело

  Ще останат необрани ягоди на острова

 22. 22 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Доста точен анализ. Мога да добавя и че британските инвестиции в България ще спаднат, даже елементарното купуване на недвижимост.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 23. 23 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Спокойствието ражда решения на проблемите!

 24. 24 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 534 Любопитно

  Нещо не мога да разбера... първо:

  ----------------------------------------------
  - България ще изгуби 5% от сумата, която получава съгласно бюджетната рамка на ЕС. Това са около 550 млн. евро, за следващите 7 години. Това е сумата, която българската икономика използва от общо около 8.5 - 9.5 млрд. паунда, които Лондон внася всяка година в периода 2016 - 2019 г.
  ----------------------------------------------

  а после пишете:

  ----------------------------------------------
  - Ще се оскъпи участието на България в общия бюджет, тъй като пропорционално ще трябва да се запълни сумата, която Лондон внася.
  ----------------------------------------------

  Последно, вноската на УК ще се компенсира ли с увеличение на вноските на останалите държави и ако ДА, то как точно ще загубим тези 550 мил. евра? И междудругото тези вноски в бюджета на ЕС не бяха ли процент от БВП на държавата?

 25. 25 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Умряха ни парите за асфалтя. Сега ше правим магистралите с 2 метра по - тесни.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 27. 27 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Неутрално

  България трябва да внимава за всеки изхарчен лев.
  Всеки неоправдан разход се превръща в престъпление.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 646 Любопитно

  Ама ВЕЛИКОБРИТАНИЯ няма да ИЗЛЕЗЕ днес. Нито УТРЕ. Нито след ГОДИНА. НИТО след 2! Чакайте!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 30. 30 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  "- Ще се оскъпи участието на България в общия бюджет, тъй като пропорционално ще трябва да се запълни сумата, която Лондон внася."
  Великобритания не само внася, но и получава субсидии от ЕС - за земеделие, както и за благоустройство на някои райони. Така че сумата която трябва да се запълва не е толкова голяма.
  Проблем за Великобритания ще бъде, че за да се избегне ефекта на доминото ЕС няма да е склонен на големи отстъпки при новите споразумения.

 31. 31 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ами около милиард евро годишно с неполучените и дадените допълнително на Брюксел.. Отделно ще се превърнем в 100% роби на прищевките на Меркел и Райха.. Не че досега не пробвахме, де..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 32. 32 Профил на Вяра
  Вяра
  Рейтинг: 237 Неутрално
 33. 33 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#30] от "blagoj":

  Германия и Великобритания бяха най-големите нетни донори на Ес..тоест това което внасят в Брюксел е с няколко милиарда повече от това което получават..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 34. 34 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Докато Германия е в ЕС, няма страшно. И най-важното, да сме винаги заедно с нея. Никога не сме бъркали, когато сме го правили… в дългосрочен план, разбира се. А, англичаните тепърва ще разберат, че всъщност гласуваха не за излизане от ЕС а за прекратяване на Британската империя и преминаването и към по-модерни начини на съществуване на отделни независими държави. Нещо, което не се случи отдавна, когато другите империи се разделиха с доминионите си след края на ВСВ. Е, дойде ред и на тази империя.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 35. 35 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Доста от изброените не са добре обмислени. Например за запълването на бюджета. Без Великобритания бюджетът ще бъде по-малък, няма какво да му де запълва. Ще се увеличи влиянието на България в европейския парламент. ЕС ще работи по-хармонично, защото няма да има кой да е контра на всичко. И т.н.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 37. 37 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Е има и добри страни все пак.
  Поне ще намалеят колите с десен волан )
  Да си пазят пакистанците и индийците, те и без това са държава в държавата, и те най вероятно са гласували за излизането от ЕС.
  На англичаните не им трябват Европейци, те си имат АзиЯдци.
  Няма какво да ги мислим, те си имат стотици хиляди тонове злато, заграбено от Америка и Азия ще си го харчат, и няма да се бъркат с високомерното си мнение за всичко.
  Гудбай, Довиждане ..........

 38. 38 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Централизация, движение към конфедерация или федерация на ЕС, износ на надзорни функции към центъра. От единни политики към общи евро закони в повечето области - данъчни, здравни, пенсионни, каквото се сетите.
  Създаване на редица общоевропейски органи - миграционни, общо полицейски, военни, надзорни и др.
  Е това ще стане за 50 години, не за 2, но пътят е натам.

 39. 39 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  За България ще има затягане на коланите, особено при "социално слабите". И това е естествено, защото гражданите на Великобритания не желаят да плащат чрез вноските в ЕС на българските "социално слаби". Фактически искат по-малко или ако може без помощи на всички имигранти. Това от друга страна е невъзможно в желаната от тях степен, защото без имигранти Великобритания няма да може да осигури този ръст на икономиката си, с който гласуващите за излизането са свикнали.

 40. 40 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Според мен ефектите върху нетната вноска на България в ЕС (вноска минус трансфер) е последното, което ни вълнува.
  Остава другото:
  - достъпът до трудовия пазар;
  - достъпът до образователната система;
  - влиянието на Великобритания върху вземаните решения в Брюксел (доколкото те са в унисон или в разрез с нашите предпочитания).
  Това са важните за нас неща.

  Но англичаните ще трябва да преглътнат:
  - бъдещо отпадане на част от териториите от Обединеното Кралство;
  - засилване ролята на Франкфурт за сметка на Лондон;
  - изнасяне на част от бизнеса от острова в ЕС, особено на този, който е свързан със сложна мрежа от пазари и заводи, които може да са пръснати и в самия ЕС. Евентуално регистриране на фирми в ЕС, които да поемат част от функциите на централите в Кралството, включително и част от данъците ще се плащат не в Кралството, а на новото място.
  - поевтиняването на паунда не е ясно с какъв ефект ще е. Първо, защото не се знае доколко трайно и дълбоко ще е. Второ, защото това ще повлияе положително на вноса. Трето ще докара на острова инфлация - много или малко, ще видим.
  - много вероятно е нещо да се случи на имотния пазар. Който е пазарувал скъпо, може и да почувства дискомфорт, ама така е в живота. Зависи, кога си се включил в играта.

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 41. 41 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#34:"трафоПОСТ"]Докато Германия е в ЕС, няма страшно. И най-важното, да сме винаги заедно с нея. Никога не сме бъркали, когато сме го правили… [/quote]

  Win of the day!!!

 42. 42 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Да си кажем честно Англия няма и 1% земя в Европа! )
  Прав и път, крива и пътека...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 43. 43 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ОПРАВЕТЕ СИ ТЕКСТА:
  За България това може да има по-скоро ПОЛОЖИТЕЛЕН
  (ПОЛОЖИТЕЛЕН, ПОЛОЖИТЕЛЕН, ПОЛОЖИТЕЛЕН!!!!!!)
  ефект, тъй като едно затягане на контрола и изнасянето на повече надзорни функции навън може да скъса корпоративни и политически зависимости в БНБ и КФН и така да повиши доверието и в банковия, и в небанковия сектор и да подобри функционирането им.

 44. 44 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 467 Любопитно

  EU defender
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  09:18
  10 май, 2016

  "Никакъв Brexit няма да има. Англичаните не са толкова тъпи. Евентуалното излизане от ЕС ще означава, че бизнеса масово ще се изнесе в държави от ЕС, за да може да продължи да работи. Стотици хиляди работни места ще бъдат загубени. UK има много по-голяма нужда от ЕС, отколкото ЕС от UK."

 45. 45 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#40:"mitkaloto_"]Остава другото:
  - достъпът до трудовия пазар;
  - достъпът до образователната система; [/quote]
  1. С РАБОТНИ ВИЗИ - щом има търсене (на работна ръка) ще има и предлагане. Тези, които в момента работят там, уредили са се и нямат нарушения на обществения ред, без проблем ще им издадат многогодишни такива.
  2. Английската образователна система е платена! Както от цял свят, който има пари, отива и учи там, така и ние. Пари да има!

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Кво пък, в ЕС разговаряме на 25 езика, 30?
  Един по-малко...

  "Какво губи България от "Брекзит""

 47. 47 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  [quote#30:"blagoj"]Великобритания не само внася, но и получава субсидии от ЕС [/quote]

  От Revenue Total national contribution като извадиш Expenditure и става 4, 36 милярда

  http://ec.europa.eu/budget/figures/interactive/index_en.cfm

  Обаче понеже бюджета треба се балансира , тея 4,36 ше се резнат и то стрина Крина ше го направи преимуществено от асфалтя на трансданубийците. Ше има и още резане щото требат и допълнителни средства за изхранване на тея новите на Мути.

 48. 48 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 889 Неутрално

  "За България това може да има по-скоро негативен ефект, тъй като едно затягане на контрола и изнасянето на повече надзорни функции навън може да скъса корпоративни и политически зависимости в БНБ и КФН и така да повиши доверието и в банковия, и в небанковия сектор и да подобри функционирането им." - Редактора, къде си

 49. 49 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#45] от "cristo_n":
  За достъпа на нови работници до трудовия пазар - тепърва ще видим. Още повече, че не знаем доколко икономиката на Англия ще абсорбира шока от напускането на ЕС (когато и ако се случи). Може да се окаже, че търсене на труд може и да намалее.
  За достъпа до образователната система - ако нищо не се промени от сега (зависи какво ще договорят Брюксел и Лондон) - ОК. Мисля че самите англичани няма да имат против това. Но, ако се вдигнат таксите - тогава немски, холандски, френски, датски и пр. университети ще станат по-изгодни са българчетата (също и шотландски най-вероятно) и потокът към английските университети ще намалее.

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 50. 50 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 510 Неутрално

  [quote#28:"power_decided"]Кофти ден за берачи на ягоди, скубачите на марули, чистачите и проститутките. Обратно в България и пред Народното събрание. Време е българската сган да си спомни, че някога сме били народ с достойнство, а не изтривалки и трябва да се борим за достойно място под слънцето, а не да зарязваме страната си, защото имало "спасение" в чужбина.[/quote]

  Браво за коментара !

 51. 51 Профил на berry_yabalki
  berry_yabalki
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дневник защо пишете глупости?! Значи, първо да кажа, че британците са очевино недоразвити островни маймуни, които тепърва ще осъзнаят каква глупост са тръгнали да правят, което ще доведе и до резултати далеч не толкова катастрофалфи (поне дългосрочно) колкото масово се очаква. Първо, ЕС не се напуска за един ден, нито визи се въвеждат за два. Това ще е поне 2 години процес на преговори и почти със сигурност Англия ще стигне до споразумение с ЕС, в което ще стане втората Швейцария. Няма да има нито визи, нито мита. Макар и островни маймуни като цяло, аристокрацията им е доста на ниво и не са дебили (нито ЕС). Най-притеснителното е масовата паника в момента и страха, който се насажда. Лоша ситуация, така е, но пък не е задължително да е катастрофална. А самия ЕС, ако не се осъзнае, че текушият му вид на бюрократическа и безхарактерна лелка е проблем, едва ли ще оцелее и до 2019 г. Очевидно проблем има и трябва да се адресира. За мен най-важното е да се акцентира над свободната търговия и човекопоток (не бежански, това не е манастир, нито е решение на проблем създаден на хиляди километри от Европа). Политически всеки си бута собствения интерес (особено Англичаните, които са изключително нагли) - какви политически партьори на Източна Европа, какви пет лева? Вие нормални ли сте? Те ни имат за най-долната измет на планетата! Дайте да сме обективни! Нека продължим да правим бизнес с тях както до сега, всеки да профитира колкото може и да престанем да се правим на модерно загрижени как губим "приятел".... писна ми от емоционален булшит, да мислим малко рационално!

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Ха дано, в напреден план.

  В дългосрочен заден е било друго.
  СССР и България (поотеделно и заедно)
  катастрофирали в съюзи с Германия.
  България, все пак, оцеляла.

  Разбира се, ЕС Германия и ЕС България са реалности нови
  и различни.

  До коментар [#34] от "трафоПОСТ":

  Докато Германия е в ЕС, няма страшно. И най-важното, да сме винаги заедно с нея.

  Никога не сме бъркали, когато сме го правили… в дългосрочен план, разбира се

 53. 53 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 773 Неутрално

  цоцането от еврофондовете намалява

 54. 54 Профил на dimitar17
  dimitar17
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Като чуя за тия милиони , които ще загубим от вноските на британците и направо откачам!!!!! Ще загубят двама трима лапачи като пееф например.Това не са пари които движат икономиката ни!

 55. 55 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#4] от "svoboden":

  [quote#4:"svoboden"]Като цяло негативните последици за България са доста преувеличени. [/quote]
  Особено последната точка, в която не виждам нищо негативно.

 56. 56 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Когато губиш не знаеш какво губиш и когато печелиш, не знаеш какво печелиш. Всяка радяла е тъжна и всеки брак е радостен, поне в началото. Важни са принципите! Ако мотивите за раздялата са разсъжденията на англичаните, че участието им в ЕС е "минавка" за тях, значи трагедията им започва още от деня на гласуването им. От сега нататък ще седят на прага на Европа и горчиво ще плачат. Европа е светлина и мечта за целия свят. Там, в тяхната Британска общност, в която хората говорят езика им от най-ранно детство, но имат различна култура и манталитет, едва ли ще се чувстват достатъчно комфортно. Те обърнаха гръб на Европа и то не за пръв път. Да се махат! На добър им час!

 57. 57 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Промитомозъчна статия, която коментира не факти , а възможности и хипотези, чиято степен на реализуемост е твърде съмнителна.

 58. 58 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Добро утро (в пряк и преносен смисъл)! Хубава новина - от ЕС трябва да остане единствено свободна зона за търговия без останалите политически и социални панделки и звънчета.

  Всяка нация - за своя пеш. След разпада ще се види, кой колко струва. В най-добрите си времена (Освобождение - 1912 и началото на 30-те - 1940) БГ е била необвързана страна.

  В личен план - портфейлът набъбна по линия на металите и евро-шорта и RE. Не съм в stocks от две години, тогава ликвидацията на ам. част донесе добър capital gain преди срива на C$. Ако къщичката от карти по фондовите борси се сгромоляса тази есен, ще има добри възможности. Cheers

 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Неутрално

  Всъщност вътре в самия ЕС има няколко държави, които имат доста опит в изграждането на съвместни икономически връзки и взаимоизгодни отношения.
  Това са страните от бившата организация СИВ, които заедно с Германия и Франция (не можем да не включим и тях) биха могли да изиграят съществена роля при обновяването на новия ЕС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Една друга загуба, според мен, е, че така се засилва много влиянието на Германия, която, както разбрахме е доста послушна към америка.

 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2038 Любопитно

  България СПЕЧЕЛИ от Брексит ! Бих казал, че както Британия (заедно със САЩ и СССР) преди 70 години ни отърва от фашизма, сега пак Британия извоюва за НАС Европа на суверенните държави и ни защити от безумията на еврочиновниците. Европа няма да е същата, а за да оцелее ще намери работеща формула

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#28] от "power_decided":

  ние с вас един народ не сме.

 63. 63 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Нищо не губим, напротив - печелимм един конкурент в ЕС по-малко и един пирон повече в ковчега на ЕС. Това е повод за празнуване. Ако Великобритания наистина излезе от ЕС, разбира се.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  цоцането от еврофондовете
  =======
  .....ще е по внимателно. Всеки член ще виси на собствен крак и кръшкането ще е по малко. До коментар [#53] от "pixel":

  Bukalemun
 65. 65 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#4] от "svoboden":


  [quote#4:"svoboden"]Като цяло негативните последици за България са доста преувеличени.[/quote]

  Мисля, не са преувеличени, а и са пропуснати някои ефекти от начинанието.

  Ecrasez l’infâme
 66. 66 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  А след като Германия ще отделя повече пари за имигранти, сметката ще е съвсем друга.

 67. 67 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#49] от "mitkaloto_":

  Ами 99% от източно европейците във Великобритания работят в земеделието, търговията, строителството, консервна промишленост - такива неща. Те са свързани с местното потребление, а населението на UK не се очаква да намалява особено, така че и потреблението не се очаква да спада. Няма основание за загуба на тези работни места.
  А виж, в бизнес услугите, в банковия сектор - там се очакват по-големи размествания!

 68. 68 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#51] от "samocskasamo":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

 69. 69 Профил на marina1980
  marina1980
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не знам.
  Но усещам,че ЕС потъва заради тежката бюрокрация,краденето на фондове и ордите поканени на софра диваци.
  Нещо трябваше да се случи,защото ЕС е в агония,а случването е живот и надежда.
  Световните кукловоди се провалиха!
  Те ни искат безродна,безнародна,мулти-култи,постоянно мигрираща маса послушни КЛИЕНТИ.Наложиха ни хомото,за да изчезне семейството.Осиновяване на негърчета и азиатчета вместо раждане и продължаване на рода.Щедро се финансира постоянното налудничаво обикаляне из света на новия мулти-култи самотник в пубертет до 40г.,на практика безплоден и безотговорен.Насърчават и въоръжават плодящи се диви,агресивни общества и се вменява в дълг на цивилизованите да се грижат за тях,вместо за своите си проблеми.Цел аморфна,послушна цветна биомаса.
  Да,ама не.
  Англичаните заявиха,че са национална държава и правят само това,което им е изгодно-на тях,не на ЕС.
  Добро утро и вятър под крилата на Вишеград,който отдавна се зъби ядно на Меркел и-ако играем като отбор,и за България.Надежда,че ще върнем мигрантите кой откъдето е,каквото и да плаши Турция.Ясно да заявим,че мюсюлманите са сбъркали континента.Да видим Русия толкова голямо зло ли е и кой има интерес да мислим така.След Камерън и брюкселските зелки с оставки.
  Англичаните показаха,че можем да си върнем физиономията.Това е добрата новина,според мен.


 70. 70 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  За съжаление, в резултат на Brexit България и българите ще загубим. Даже не знам дали днес сме в състояние да оценим размера на загубите.
  Боя се също дали това, което става във Великобритания сега няма да се превърне в начало на една верижна реакция, в която да бъдат въвлечени и други европейски страни.
  Тогава бъдещето ни ще стане още по-трудно предсказуемо!

  The best way out is always through Robert Frost
 71. 71 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Като изключим увеличената вноска и намалената част, която ползваме, всичко останало изброено лично на мен ми звучи като позитиви за България.

 72. 72 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Не е ясно България какво губи. Но ГЕРБ е в паника заради проблеми в хранилката

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 73. 73 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  [quote#70:"Realistka"]Тогава бъдещето ни ще стане още по-трудно предсказуемо! [/quote]
  ОНД?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 74. 74 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  [quote#53:"pixel"]цоцането от еврофондовете намалява [/quote]
  ЪХЪ

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 75. 75 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  [quote#69:"marina1980"]Световните кукловоди се провалиха! [/quote]
  Направо не е за вярване.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 76. 76 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Надявам се нашите сънародници в ОК да нямат сериозни проблеми, а на тези, които тепърва искат да ходят, след 2019г., успех. На ЕС - да се реформира бързо, за да няма други напуснали, но никакви отстъпки за ОК, иначе ще последват и други.

 77. 77 Профил на kozhouharov
  kozhouharov
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Значи 51.6% от британците са прости пияници. Винаги съм знаел, че са много пияниците при тях!
  Честито на ЕС, ръчната спирачка най-накрая е изключена!

 78. 78 Профил на kozhouharov
  kozhouharov
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#61] от "dark'star":

  Те еврочиновниците изсипват милиарди в България и ако не са тези политики, България да е още в рецесия след имотния балон! Икономиката ни е базирана на парите от Европа!!!

 79. 79 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 483 Любопитно

  "За България това може да има по-скоро негативен ефект, тъй като едно затягане на контрола и изнасянето на повече надзорни функции навън може да скъса корпоративни и политически зависимости в БНБ и КФН и така да повиши доверието и в банковия, и в небанковия сектор и да подобри функционирането им."

  Вероятно искате да кажете, че ще има ПОЛОЖИТЕЛЕН ефект, а не отрицателен.

 80. 80 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 871 Неутрално

  "Какво губи България от Брекзит"

  Абсолютно нищо. Несъстоятелен и неверен коментар, който очевидно подценява публиката.Още от времето на Тачър/"Искам си парите обратно"/, англичаните искат да са "по - равни" в ЕС. Очевидно не разбират, че ЕС може без тях, но не и те без ЕС. Направиха си референдума/който между другото, няма обвързваща сила/, нека да напуснат ЕС. В същия момент Шотландия и Северна Ирландия ще обявят независимост от Кралството, за да останат в ЕС. А за гордите островитяни, визи за Европа и мита за стоките им. Към момента те са най - привилегированата държава - членка на ЕС. След следващия референдум, като им дойде акъла, отново на опашката за членство. Няма да им е за първи път. До сега в историята на ЕС два пъти са подсмърчали в чакалнята за членство. Франция/без Оланд/ и Германия/без Меркел/, пак няма да имат нищо против. За най - различни сили в света съществуването на ЕС е ужасен кошмар и те работят денонощно за унищожаването му. Мигрантското нашевствие е един от начините. Досегашният английски шантаж е друг начин. Впрочем разликата от 1 милион гласове е твърде малка. Все пак почти половината от гласувалите са проявили разум. За напускането на ЕС гласуваха почти всички "островитяни"/а те никак не са малко/, с произход от Индия, Пакистан и Бангладеш. Кашата която забърка Камерън, ще доведе единствено до разпадане на т. нар./от тази сутрин/ Обединено кралство. Кралицата няма да му го прости. Ако Англия наистина е демокрацията за която се представя Дейвид незабавно трябва да подаде оставка. Той обаче заяви, че няма да го неаправи....... След напускането им/ако се случи/, ЕС ще стане много по - силен.
  WASP - бял, англосаксонец, протестант = господар на света. Всички останали не заслужават дори пренебрежението му, защото не могат да му бъдат равни. В Кремъл са отворили шампанското. Малко са избързали.

 81. 81 Профил на sib
  sib
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "mititu":

  "За България това може да има по-скоро негативен ефект, тъй като едно затягане на контрола и изнасянето на повече надзорни функции навън може да скъса корпоративни и политически зависимости в БНБ и КФН и така да повиши доверието и в банковия, и в небанковия сектор и да подобри функционирането им." "

  Кул-то-во!
  Това, който го е измислил...евалата!
  Значи, подобряването на функционирането на БНБ и повишаването доверието в банковия сектор на България ще има негативен ефект върху България! УАУ!

 82. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  [quote#80:"subaru"]А за гордите островитяни, визи за Европа и мита за стоките им.[/quote]
  Нито визи ще има, нито мита. Ю.К., даже Англия не е случайна страна, най-вероятно ще си извоюват некакъв специален статут като Швейцария.

 83. 83 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2038 Любопитно

  [quote#78:"kozhouharov"]Икономиката ни е базирана на парите от Европа!!![/quote]Парите от Европа са ОТРОВА за икономиката на България, понеже се раздават на "наши фирми" и убиват свестния бизнес. Не им искаме парите, а да ни оставят да работим , да си пуснем АЕЦ, да си пуснем заводите, да има работа за всички

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 84. 84 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2038 Весело

  [quote#22:"stein"]Мога да добавя и че британските инвестиции в България ще спаднат[/quote]Какво щяло да спадне ??? какви инвестиции ?
  Само българската държава може да инвестира в България, всичко друго е далавера - без полза

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 85. 85 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#81] от "sib":

  Ама хич не четете значи! Я прочетете предходното изречение преди цитираното от вас и ще разберете смисъла на твърдението. Там пише: "Няма да се подсилят позициите на страните, настояващи за засилване на надзора и пренасянето на все повече негови функции в Брюксел и Франкфурт." Ето това ще има по-скоро негативен ефект върху БГ, защото няма да се случат тези неща и съответно няма да може "да се скъсат корпоративни и политически зависимости в БНБ и КФН и така да се повиши доверието и в банковия, и в небанковия сектор и да подобри функционирането им" чрез "едно затягане на контрола и изнасянето на повече надзорни функции навън".

 86. 86 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#35] от "lechevalier":

  "Без Великобритания бюджетът ще бъде по-малък, няма какво да му де запълва. Ще се увеличи влиянието на България в европейския парламент. ЕС ще работи по-хармонично, защото няма да има кой да е контра на всичко. И т.н. "

  Тц, тц, к'ви конгениални мисли, както би казал Остап Бендер.
  В тоя ред най-хармонично работеше българския парламент по Бай Тошово време....

 87. 87 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#86] от "kirsner":

  Сравнението ти е идиотско.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK