Какъв е бизнесът на православните патриотични рокери "Нощни вълци"

Какъв е бизнесът на православните патриотични рокери "Нощни вълци"

© YouTubeГрупа на общоруския мотоклуб "Нощни вълци" ще премине през България през уикенда на път за Словакия, където е финалът на шествието "Славянски свят 2016". В него се включва и българското поделение, както и симпатизанти от общо 12 страни.


Организацията, на която често е гостувал президентът Владимир Путин, има репутация на една от най-активните националистически структури, подкрепяни и финансирани от Кремъл. Нейният основател и лидер Александър Залдостанов - Хирург, е сред санкционираните от САЩ и Канада заради личното му участие в превземането на обекти на украинската отбрана и система за сигурност в Крим.


Руски анализатори ги определят като типичен формат на паравоенни проправителствени милиции заедно с казашките организации. Медиите ги наричат православни патриоти.
Любимата емблема на "Нощни вълци", която те поставят върху руския трикольор всъщност е гербът на СССР, от който е премахната само централната част със сърп и чук на фона на земното кълбо и е заменена с руския имперски орел.

Любимата емблема на "Нощни вълци", която те поставят върху руския трикольор всъщност е гербът на СССР, от който е премахната само централната част със сърп и чук на фона на земното кълбо и е заменена с руския имперски орел.


Възникнал през май 1989 г. като първия в СССР клуб на любители на мотори, "Нощни вълци" е руска версия на организации като Hells Angels и Bandidos и своеобразен опит да не бъде допуснато навлизането на подобни американски структури след краха на комунизма. Освен с редовните си годишни походи и събирания край Севастопол те станаха известни с участието си в прокремълски шествия и акции.


След бурните антиправителствени протести след парламентарните избори от зимата на 2011-2012 г. те получиха подкрепа като закичени с оранжево-черните Георгиевски лентички улични отряди, готови да разгонят носещите бели ленти привърженици на опозицията. Лидери на "Нощни вълци" бяха в авангарда и на инициативи като "Антимайдан" след събитията в Киев и анексирането на Крим. Другите по-отчетливи структури, активирани в контраакции, бяха също подпомагани от властта патриотични и антизападни организации като младежките "Наши" и производните ѝ, както и чеченски общности, инструктирани от безпрекословно предания на президента лидер Рамзан Кадиров.


След като опозицията и либералните медии бяха задушени, структурите на "вълците" станаха активни зад граница с походи "Към Берлин!", по стъпките на бойната слава или поклонения в Атон.


Откъде идват парите на "Нощни вълци"?


Екатерина Винокурова разказва в изданието "Знак", че днес това е доста мощна и разпространена в руските региони бизнес структура. Значителна част от дейността ѝ минава през обществени организации на Залдостанов и съратниците му.


Поради това е трудно да се посочи някакъв едър бизнес, на който се дължи благосъстоянието на ръководството и "старейшините". Става дума за множество "вълчи" фирми за търговия на едро и дребно, автосервизи, мотосалони, охранителни, детективски, посреднически и консултантски компании.


Холдинг "Волк"


Търговският регистър показва, че Умар Кремльов например (вторият човек в "Нощни вълци") притежава частната охранителна фирма ЧОО "СБ Волк" (първоначално тя се нарича ЧОП "Ночные волки"). Тази година тя е сключила договор за охрана за 16 млн. рубли с ГУП "Московское имущество", а предходната година имат поне два договора за общо 11 млн. рубли за охрана също в района на Москва.


Кремльов притежава и други фирми, включително и такива с патриотични имена като бижутерската "Кремльовское золото", "Сталинград" за посреднически услуги и спортното "Патриот".


Охранителни фирми с неизменното "Волк" има в Москва, както и на доста от регионалните лидери от Тамбов до Башкортостан - ЧОП "Волк-50" (Севастопол) или ЧОП "Волк 1423" (Воронеж). Това кара някои да говорят за неформален холдинг "Волк".


Доста от членовете и ръководителите на "Нощни вълци" имат автокъщи, салони за мотоциклети, ремонт и обслужване на автотехника, фирми за товарни превози, но също така се занимават със строителство, ресторантьорска дейност, търговия със спиртни напитки и бира, както и с медицинска техника и лекарства, здравни и стоматологични услуги.


Имотните казуси


"Нощни вълци" привлякоха вниманието и с два казуса, свързани с внушителни имоти.


Единият е в Севастопол, където властите им дадоха под "обществена аренда" с отстъпка от 99.9% около 266 хектара земя на планината Гасфорт, където от 2008г. те провеждат годишния си събор.


Вторият засяга много по-скъп обект – участък на остров в Москва, който също може да бъде предоставен под наем за реализиране на "общоруски многофункционален младежки проект "Московский байк-центр". Годишните наеми тук се движат от 500 000 рубли за целия учатък, ако той се използва за социално-образователни проекти, и 50 милиона, ако обектът е търговски.


Агенциите за имоти оценяват терена на 95 милиона долара и припомнят, че има планове на федералните власти върху него да се издигне огромен парламентарен комплекс.


Изгодната обществена дейност


Но анализът на бизнес модела на организацията показва, че местният бизнес по-скоро не е съществен за дейността ѝ, тъй като на федерално равнище тя действа основно чрез обществена дейност, за която получава грантове от властта.


В цял свят рокерите са символ на дистанциране или дори бунт срещу институциите, властта, големия бизнес и политиците. В Русия главният рокер е кавалер на Почетния орден на Русия, член на съвета на директорите на телевизия "Звезда" (военният канал) и се гордее, че първата барикада в Луганск (Източна Украйна) са вдигнали украинските "вълци".


Самият Залдостанов формално е напуснал участието си в почти всички бизнес структури (с изключение на дружеството за търговия ООО "Байк.В.Центр"), но е сред учредителите на множество неправителствени организации, включително МАНО (младежка автономна нетърговска организация) и МОО (междурегионална обществена организация) "Ночные волки", едноименна фондация за подкрепа на патриотични проекти, както и на МОО "Русские мотоциклисты и обществената организация "Сталинградский призыв" във Волгоград.


Жени, пенсионери и коледни тържества


Бурният ръст на регионалните отделения на "вълците" е от лятото и есента на 2015 г., когато главната оррганизация започна редовно да получава големи дарения.


Често тези грантове не идват директно от Кремъл. През последните години няколко новогодни рокерски представления за деца бяха финасирани с милиони рубли от властите в Москва. През декември миналата година 9 милиона рубли им даде "Съюзът на жените на Русия" за организиране на новогодишни тържества около елхата. Въпреки президентския грант "вълците" продаваха и билети по 2000 рубли.


Мнозина критикуваха странната конструкция, издигната за целта – тя прилича много повече на декор от "Лудият Макс", включва руският имперски орел, над който се извисява... умалено копие на монумента "Родината-майка зове" от Мамаев Курган край Сталинград или на воинът от монумента в берлинския Трептов парк.


В заявката за гранта пише: "В приказен - и поради това разбираем за децата – маниер се преподават историческото и духовн онаследство на руския народ, днешните проблеми на Русия". Приказките задължително свършват с щастлив край и той изисква победа над... американците. В същото време "Съюзът на жените" отказа грантове на хосписи и доброволци в помощ на сираци.


Православното направление


Мотопробегът до Атон от тази пролет бе финансиран през декември 2016 г. с 3.5 млн. Рубли от Националния благотворителен фонд през Междурегионалната обществена организация "Руски мотоциклетисти", създадена Евгений Строгов учредил със Залдостанов МАНО "Ночные волки". Целта на проекта е "да развива институциите на руската обществена дипломация и да се попиляризират културно-историческите ценности на Русия и руското православие".


Мото-поклонения се финансираха през септември 2015 г. със 7 млн. рубли от друг оператор на грантове – Съюзът на пенсионерите на Русия. Походите на Хедерацията за мототуризъм (също учредена от Строгов) се наричат Русская дорога".


В такива мероприятия рокерите имат опит още по времето, когато обикалят из Калининград. Но през 2007-2008 г. в клуба влиза Алексей Вайц – дългогодишен "политтехнолог",(работил и по поръчка на ФСБ) и отговорен секретар на основаният през 2004 г. Фонд за историческа перспектива, провъзгласил за своя цел "създаването на информационно-аналитично поле, в коет остратегическите въпроси на настощето и бъдещето ще се разглеждат в неразривна връзка с възстановяването на историческата памет на руската цивилизация и укрепването на националното самосъзнание". Вайц подготвя церемонията аз връчване на премията "Вяра о слово", на която присъства патриарх Алексий II. Когато влиза във федералния съвет на партия "Правое дело", тя сменя идеологията си от либерализъм на "европейски национализъм" и консерватизъм.


Мнозина свързват завоя на рокерите към православието и патриотизма именно с появата на Вайц.


През 2009г. те се срещнаха с патриарх Кирил, който благослови тяхното шоу в Севастопол, комбинирано този път с патриотична част, посветена на 65 години от освобождаването на града от наицистите и подкрепа за Черноморския флот на Русия, базиран там. Преди това на 12 юни (Денят на Русия) Залдостанов и съратници организираха православен поклоннически мотопоход по местата, посветени на паметта на Александър Невски.
Залдостанов има нескрита слабост към "Бащата на народите" и упорито нарича Волгоград с името му от миналото Сталинград, където бе организиран турнир по бокс "Десетте удара на Сталин".


По повод близостта му със силния човек на деня – президентът Владимир Путин, анализатори казват, че напоследък тя все повече прилича на демонстрация от страна на Залдостанов, отколкото е реалното положение. Част от целите на подобни демонстрации е да се създава впечатление, че като изпълняват някои "държавни поръчки", хората му са недосегаеми и имат своеобразни индулгенции от властта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK