Брекзит и революцията срещу солидарността

Брекзит и революцията срещу солидарността

© Reinhard Krause, ReutersРедакцията публикува от портал "Култура" текста на Даниел Смилов за гледните точки около Брекзит като революция.


Of Mans First Disobedience, and the Fruit
Of that Forbidden Tree, whose mortal tast
Brought
Death into the World, and all our woe


За първото човешко непокорство и плода
на запретеното дърво, със своя бренен вкус
довел смъртта в света и цялата ни земна скръб
(Джон Милтън, "Изгубеният рай", превод Александър Шурбанов)
Мистър Адам (Смит) и мис Ева (да речем Томпсън) си живеели съвсем прилично в рая или много близо до него. Ползвали всичките му не малки блага и спазвали основното правило – да не натискат един голям червен бутон, закачен на ябълковото дърво в градината им. На него ясно си пишело: "Не пипай!" Един ден се появила змията Найджъл и започнала да убеждава - Ева ли първо, Адам ли (не е много ясно), да натиснат бутона. Аргументите за това били основно два.


Първо, разбира се, била гордостта от Познанието. Те трябвало според Найджъл да разберат какво ще стане, ако натиснат бутона. Адам бил длъжен да се покаже смел мъж пред Ева, а пък и на нея й било станало скучно. Второ, Найджъл ги убедил, че отнякъде ще дойдат безкрайно количество българи и румънци, с които Адам и Ева ще трябва да делят благата от градината си на стари години. Като разбрали това и двамата – тя ли първо, той ли – натиснали бутона.


Така започва модерната версия на Милтъновата поема "Изгубеният рай". Как тя ще продължи все още не знаем, макар че Адам и Ева вече започват да добиват представа за живота навън. Паундът им се срина веднага. Вместо да започнат да получават по 350 млн. на седмица допълнително за здравната им каса (както Найджъл обещаваше), още в първите 20 минути на "излизането" изчезнаха 350 милиарда от стойността на акциите на местните фирми. Отличният кредитен статус на Адам и Ева беше понижен - от "Фич" ли, от "Мудис" ли беше. Така че далеч не е изключено двойката да размисли, да прогони Найджъл с пръчка и да се опита да забрави за инцидента с червения бутон. Макар сложно и унизително, това най-вероятно ще се окаже резервният им ключ за връщане обратно.


Но този текст не е за бъдещето, а за това как се стигна дотук и особено за втория аргумент, който ги убеди да излязат. Неговата същност е липсата на солидарност и не толкова по отношение на нас – българите и румънците, а по-принцип – към всеки, дори един към друг. Змията на съвременния популизъм – макар че "популизъм" отдавна е нищо незначещо клише – прави точно това: тя убеждава хората, че те не дължат никому нищо, че могат и трябва да максимизират ползата единствено за себе си, че ще се справят напълно сами и ще успеят да запазят благата си, без да ги споделят с друг. Найджъл – в този смисъл – е наследник на друг английски гений: Томас Хобс.


През XVII в. Хобс си представял света точно по този начин – изпълнен със себезаинтересовани монади, ходещи калкулатори, които изчисляват непрекъснато ползата за себе си и действат с цел да я максимизират. Днес обаче Найджъл забравя основното следствие, което Хобс e извлякъл от тази картина. А то е много неприятно – война на всеки срещу всеки и нуждата от авторитарен Левиатан за предотвратяването й. И макар че настоящият Найджъл засега забравя това следствие, друг Найджъл или Владимир, или Виктор ще се сети или вече се е сетил за него.


От гледна точка на Хобс Европейският съюз е невъзможна антиутопия. Това е политическа общност, която твърди, че в нея интересите на всички могат да бъдат защитени чрез солидарни политики. И най-важното – в нея всички действат със съзнанието, че заедно ще са по-добре, че интересите на всеки отделен член трябва да бъдат вземани под внимание в общите решения. Това е обратното на света на ходещите с калкулатори монади. Ето защо Найджълите и Доналдите по целия свят са се обединили точно срещу него – той е основният им враг.


Brexit е революция срещу солидарността


Brexit е представян като най-различни други видове революция. Във всяко от твърденията по-долу има известни истини, но те не достигат до същността на феномена:


1) Революция срещу нефективността на ЕС и неговата бюрократичност: Това е просто митологема. Цялата администрация на ЕС е по-малка от нашето МВР. Много се приказва и за "невъзможните" и "прекомерни" регулации на ЕС, които обременявали бизнеса. Със сигурност има и излишни или не добри регулации, но като цяло и това е димка. Всъщност, ако от утре UK спре да прилага европейското право, в законодателната му система ще зейнат такива празноти, които парламентът в Уестминстър няма да може да запълни с години, дори ако просто дословно копира европейските норми. Цялото Сити ще остане без финансова регулация, например (която пък може да се окаже излишна, ако бизнесът вече се е изнесъл от него). И обърнете внимание – измина цяло денонощие след exit-а, а никой не е показал и една ЕС норма, която да плаче да бъде отменена;


2) Революция на старите срещу младите: Групите над 45 години масово са гласували за излизане, докато младите са направили точно обратното. Какво ни показва тази поколенческа разлика обаче? Тези, които максимално са се възползвали от благата на еврочленството в предкризисните години, днес са срещу това, което им е донесло успех. Всъщност, става дума за страх, че могат да загубят тези блага и привилегии, че трябва да ги делят с други, които са новодошли било то от друго време (младите) или от друго място (българите и румънците). В този смисъл основното пак не е поколенческото, а липсата на солидарност и страхът, че губиш привилегии. Вярно е, че по-възрастните поколения навсякъде в Западния свят стават консервативна по своя характер сила. Но обяснителният механизъм минава не толкова през възрастта сама по себе си, а през липсата на солидарност и страха от загуба на "статус";


3) Революция на работническата класа: И в това има някаква истина, но все пак трябва да се има предвид, че далеч не само тази класа е гласувала за напускане. Става дума за половин Великобритания, включително за до 40% от хората в изключително богати райони като Лондон, например;


4) Бунт на (потенциален) ляв електорат: Това също е невярно, защото едва ли някой от гласувалите за Leave очаква, че UK извън ЕС ще се върне към традициите на социалната държава от времето на Клемент Атли. Напротив, далеч по-вероятно е Великобритания да се управлява от консерватори и тачъристи. В крайна сметка напускането на ЕС е точно техен проект. В този смисъл Корбин допусна ключова, жестока грешка, като не се включи активно в кампанията за оставане. Той направи лейбъристите напълно излишни и заслужава да си ходи (както и ще стане) след Камерън;


5) Бунт на масата срещу елита: Всъщност, това също е митология, която се използва от определени елити. Борис Джонсън може да бъде представен като част от "масата", точно толкова, колкото и Доналд Тръмп, Берлускони или Сакскобургготски. Истината е, че "масата", "хората", или поне големи групи от тях, са загубили вяра, че заедно могат да направят нещо смислено. Затова представителите на колективното им действие са еманация на безсмислието – от Доналд Тръмп през Фарадж и Бепе Грило, та чак до някои местни образци. Просто големи групи хора излъчват да ги представлява не някой, който е способен на позитивни действия, а някой, който внася шум в системата и блокира възможна промяна. В този смисъл изборът на подобни "елити" е рационална стратегия на големи групи, желаещи да се консервира статуквото и да се предотврати по-съществена реформа;


6) Бунт на нацията срещу наднационалното и глобализма: Безспорно в това също има истина, но не и цялата истина. В крайна сметка дори Фарадж трудно може да бъде описан като крайно-десен, радикален националист – Великобритания остава доста по-цивилизована в това отношение от много други държави. Да, чувството за национално превъзходство е типична черта за островитяните, но също така те са и най-отворената към други нация в Европа, пътуват най-много и са общували с други народи от векове. А и национализмът предполага някаква солидарност поне вътре в рамките на нацията. Малцина от тези, които са гласували за излизане, са борци за еманципацията на малцинствата вътре в страната, междукласова солидарност, щедрост към бедните или някаква друга форма на солидарност.


Затова Brexit e революция, която в пълнота може да бъде схваната само като изблик на повсеместна антисолидарност – недоверие и липса на емпатия на всеки срещу всеки. В дълбочина, става дума за бунт на коалиция на съвременните хобсианци, на тези, които виждат политиката като абсолютно лишена от всякаква солидарност, взаиморазбиране, търсене на консенсус и компромисни решения. ЕС – като очевиден наднационален антипод – е техният основен враг в континентален и световен мащаб.


Популисткият синтез


Дефиницията на Кас Муде за популизъм има два елемента: 1) противопоставянето на народ (маса) на (корумпиран) елит; и 2) хомогенност, еднородност на народа – т.е. липса на вътрешен плурализъм. Тези изисквания са верни, но за да се разбере специфичната черта на популизма в богатите общества на Запада, трябва да се прибави и още една характеристика:


3)антисолидарния характер на всеки един от хомогенната маса народ.


Затова съвременният западен популизъм не е толкова комунитарен и изобщо не е еманципационен по отношение на уязвими или изпаднали в беда членове на общността, каквито са били популизмите през 30-те години, или какъвто беше този на Хуго Чавес, например. Напротив, зад популистка програма в западните общества застават най-разнообразни групи. Помислете например за тези, които ще подкрепят Тръмп в САЩ, и ще получите представа за популисткия синтез:


- Традиционни националисти;
- Квази и открити расисти и ксенофоби;
- Либертарианци и техни съмишленици, гравитиращи около Tea Party;
- Уплашена от загуба на статута си средна класа;
- Местен бизнес, уплашен от глобалната конкуренция;
- Работници, страхуващи се от конкуренцията на имигранти;
- Нежелаещи да плащат данъци за колективни програми като Obamacare (универсална здравна осигуровка);
- Антиетатисти;
- Религиозната десница, уплашена от културно и сексуално различие


Тайната на Тръмп е, че на всяка една от тези групи той предлага по нещо – на едни стена, на други пушка, на трети кръст, на четвърти мита върху вноса, на пети – отмяна на Obamacare и т.н. Единственото общо между всички тези групи е липсата им на солидарност спрямо (част от) останалите членове на собственото им общество и – разбира се, спрямо всеки "външен". Тръмп няма рецепта за това, как тези групи да заживеят по-добре, отколкото са сега. Той просто им обещава, че те няма да станат по-зле, че статуквото ще се запази, било със стена или с някаква тарифа за мита. Така или иначе, единственото, което Тръмп не иска от никой от тях е солидарност с някой друг. Солидарността е това, което той анатемосва.


Всъщност гореописаната коалиция – популисткият синтез – е този, който спечели референдума и във Великобритания. Вярно е, че имаше и такива, които натиснаха червения бутон само от любопитство какво ще се случи. Те са от онези, които вече съжаляват. Но масата, народът, който подкрепи Brexit, имаше гореописаната структура и състав.


Непопулисткото ляво и дясно имат трудна задача. Те трябва да убедят хората, че антисолидарността, хобсианството не са единствената форма на водене на политика. Следвоенна Европа е успяла да направи това и със социалната държава, и с ЕС.


Brexit поставя под въпрос втория ключов проект на този дълго време успешен модел. Ако преосмислянето и заздравяването на ЕС не се случи бързо, ако не се намерят политици, които да върнат вярата на хората, че могат да подобрят ситуацията си заедно, с колективни действия, може да се окажем в свят на недоверие и гледащи се лошо монади. Свят, в който крачката от антисолидарност на всеки срещу всеки лесно може да премине във война на всеки срещу всеки. А според Хобс, в един такъв свят, ако няма авторитарен Левиатан, животът е nasty, brutish and short (груб, скотски и кратък).


Каквото е било навярно и първото усещане на Адам и Ева след натискането на червения бутон.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (177)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 967 Весело

  Дневник, по забавен е текста на Смилов в нощта на референдума когато явно се е бил объркал сериозно в резултатите.

 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1241 Весело

  ...Ползвали всичките му не малки блага и спазвали основното правило – да не натискат един голям червен бутон, закачен на ябълковото дърво в градината им. На него ясно си пишело: "Не пипай!" Един ден се появила змията Найджъл... и те открили как се прави сайдър

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 967 Весело

  Даниел Смилов в нощта на референдума преди обрата за брекзит:
  1. Оставането на Великобритания в ЕС показва едно: и най-големите скептици нямат основания да излязат и са по-добре вътре, отколкото вън. Това ще има безспорна стабилизираща роля за съюза и ще му даде възможност да се справи по-спокойно с другите кризи: миграционната и банково-финансовата. Всъщност и двете са под контрол и има достатъчно ресурси и идеи за окончателното им решаване.

  МЛАДИТЕ ОБЪРНАХА РЕФЕРЕНДУМА: ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОСТАВА В ЕС С 52%

  2. Популистки бунтове тук и там ще има в Европа. Но очевидно центърът е силен и ще удържи. Може и да тръгне някаква референдумна мода, но тя по-скоро ще демонстрира невъзможността на мисията "exit", както стана в английския случай.

  3. Следващото голямо изпитание ще е Тръмп в САЩ. Шансовете му да внесе смут намаляват, обаче, и след вероятната победа на Хилари Клинтън ще можем да кажем, че най-високата треска от национал-популисткия грип започва да отминава.

  4. Тези, които са се надявали на геополитически разпад на ЕС, ще трябва да преглътнат неуспеха на блъфа си. Ловенето на риба в мътна вода няма да се случи, което означава, че Русия ще трябва да намали драстично конфронтацията със Запада и да започне реални стъпки за решаването на кризата в Украйна. След американските президентски избори това ще е вече неизбежно - просто няма да има никакъв смисъл от понасянето на сериозни икономически щети за дългосрочно загубена кауза.

 4. 4 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 252 Весело

  Farage: "I'm Spartacus!"

  https://www.youtube.com/watch?v=0zGMsAvPocc

  от 1:16 ))))

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 5. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Брекзит не е революция срещу солидарността ,а срещу тарикатщината. Група много хитри чиновници, решиха че могат да манипулират хората и те поне нали са прости няма да се усетят

  15.02.1989 - 07.02.2018
 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1318 Весело

  Чочката сега ще почне да плюва по Смилов....

 7. 7 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Популистките партии и центробежните сили не дойдоха от нищото. Те бяха резултат от недалновидна ултра-либерална, бюрократична и марксистка доктрина, наложена на Великата Идея за обединена Европа с подписването на договори, като Лисабонския. Какво правят всички онези 70 000 бюрократи в ЕС? Нужни са Реформи. ЕС има нужда от Реформатори, от истински ДЕСНИ, не либерални марксисти-бивши комунисти, като Меркел,Оланд, Барозу, а ДЕСНИ. В противен случай ЕС ще се сгромоляса, а тогава вече Бог да ни е на помощ.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Brexit е бунт на оядената и тъпа маса срещу възможността и друг да яде с тях. Бунт на тъпотията срещу ума, бунт на егоизма срещу разума. Въобще англичаните показаха на света, че са в болшинството си тъпи, ограничени и немислещи егоисти, които не сакат те да са добре, а Вуте да не стане добре!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Весело

  Аййййй, разкош!

  Либерастките социопати, които вият у нас срещу солидарността със стари, бедни и болни - сега завили, че не искали по-богати и по-здрави да се солидаризират с тях!

 10. 10 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 287 Весело

  Стига с тоя брекзит бе, изтърка се новината. Чакаме референдум за отделянето на Великобритания от планетата Земя! И преместването и на Марс! Колкото по-скоро, толкова по-добре!

 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Няма "революция срещу солидарността".
  Просто Брюксел започна да налага солидарност.

 12. 12 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Харесва ми текстовият шарж на Смилов, но самият автор сменя посоките като по поръчка.
  В нощта на референдумът пише, че УК остават в ЕС и това е вид победа. А само 24 часа по-късно излиза с нова версия, удобна за имиджът му.
  Хората (и авторите) без собствено мнение, което да отстояват, дори и да е губещо, са категория, за за която има много определения. Нелицеприятни, но верни.
  Възпитанието не ми позволява да ги посочвам тук.

 13. 13 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 252 Неутрално

  След спекулациите, инглизите ще дръпнат напред икономически. Догодина всеки евроскептик ще ги дава за пример, като причина за референдум в собствената му държава и излизане от ЕС.
  Фараж е прав и Сорос също. Това му беше на съюза. Ще е цяло чудо да прескочи трапа.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Подкрепям написаното от автора.

 15. 15 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 696 Неутрално

  К'ва солидарност, к'ви 2 лева..? Тука в Бг кой е солидарен и к'во и е солидарното та мрънкаме че Юкей не бил.. Не пищим ли на умряло срещу всеки бежанец, срещу всеки ром..тези с доходи 50 000 лева не плащат ли десятък като тези с 400..Не се ли разтвори ножицата между бедни и богати тук повече и отколкото е в Юкей.. не са ли същите екземпляри които пишат тук, че не трябва да даваме на никого пари от техните данъци..ама пищят на умряло, че британците не щат да дават данъците си на тях.. Двуличие та дрънка..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  До коментар [#13] от "bad_owl":

  Иди бързо до аптеката и стой на студено! Горещините не прощават!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#15] от "ostin22":

  издишаш, другарю. емигрантите в ОК внасят повече данъзи отколкото получават помощи и т.н.

  Birds of a feather flock together.
 18. 18 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Ами да. Аз не искам да съм солидарен с надутите англета. Така хубаво се наиграха, че сега се чудят дали не сънуват империи. А хен им се иска да са велики, хем да сме под тях, пък хем и да сме солидарни.
  Хммм.... сърби ме, боли ме, драго ми е.
  Лично аз много се радвам, че си го забодоха!
  Да ме прощават четящите.

 19. 19 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Любопитно

  [quote#7:"Monsieur"]Какво правят всички онези 70 000 бюрократи в ЕС? [/quote]

  Това къде го видя? Може ли линк?

  Аз знам за около 30 000 души администрация, повечето от които се занимават с превод на 24–те национални езици.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 20. 20 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#0:"Смилов"]1) Революция срещу нефективността на ЕС и неговата бюрократичност: Това е просто митологема. Цялата администрация на ЕС е по-малка от нашето МВР. [/quote]

  С такова числово сравнение удобно се подминава въпросът какво върши тази администрация на ЕС, тоест какво работи един брюкселски чиновник, който вместо да е на работното си място в 9,00, пристига съм 10,30, пие кафе докъм 11 и нещо, дочаква обедната почивка, към 14 и нещо сяда най-накрая да "свърши нещо", след което си тръгва примерно час преди изтичането на работното му време.

  И понеже Смилов напоследък е навлязъл в дебрите на литературните аналогии, аз пък да вметна, че брюкселското чиновничество отдавна се е качило на "Вълшебната планина" на Томас Ман, където времето е спряло и пребиваващите в луксозната клиника-пансион за туберколозни отдавна нямат нищо общо с онези "в равнината", защото живеят в своя свят и със своя дневен ред извън реалността.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 21. 21 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 409 Неутрално


  Могъщия анализатор Смилов !!!

  Всичко може, всичко знай ...

 22. 22 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 252 Весело

  До коментар [#16] от "lz2":

  На теб ти трябва май тоя съвет. Целата икономическа "драма" е спад на паундчето с 0.07 спрямо еврото /това сравнено с миналия месец/ )) Направо света се свърши да знаеш. Жалки вопли да се стресне материалот, нищо съществено реално.

  http://www.x-rates.com/graph/?from=GBP&to=EUR&amount=1 - ей сам да си види

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 23. 23 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  "Така че далеч не е изключено двойката да размисли, да прогони Найджъл с пръчка и да се опита да забрави за инцидента с червения бутон. Макар сложно и унизително, това най-вероятно ще се окаже резервният им ключ за връщане обратно."

  Най-добре ще е така да постъпят

 24. 24 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Брекзитът подбуди маса драскачи да хванат перото и залеят читателите с цистерна от душевни помии и миш-маши.
  В статията няма нито един логично направен извод.
  Мастилото е напръскано, но ръката е водена от болна с въздух под налягане.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  [quote#12:"tolex"]...но самият автор сменя посоките като по поръчка.
  В нощта на референдумът пише, че УК остават в ЕС и това е вид победа. А само 24 часа по-късно излиза с нова версия, удобна за имиджът му. [/quote]
  Явно не е очаквал британците да се окажат толкова елементарни и толкова лесни за манипулация.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Оригинален текст на Смилов, чак приятен за четене
  Не мисля обаче, че антисолидарността е главната причина.
  Както някой беше написал, Джонсън години наред създаваше измислена от него карикатура на ЕС, Камерън до скоро му пригласяше, и в един момент създадоха едно чудовище, което не можеха да контролират. До последния момент социологиите сочеха точно обратния резултат, и много хора не гласуваха, спокойни, че няма нищо страшно. Големите агенции се отказаха /странно/ от екзитполове, така че и през деня на вота "спокойните" не знаеха колко всъщност е неспокойно. Някой някъде спечели страшно много пари !!!
  Един друг пък, източен маниак, си мисли, че и той спечелил, и ей сега ЕС ще се разпадне, и няма да има санкции, и кой го знае какво още си мисли ... както обикновено, без кръчмаря
  ЕС ще оптимизира механизмите и правилата си, а и в Англия измамените камилчета ще потърсят отговорност от политиците, които ги излъгаха ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 27. 27 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Интересби разсъждения, но безсмислен текст. Не разбрах какво точно цели. Разтегнати едни локуми и подточки на третата вече си се загубил, а след няколко параграфа почва пак с нова редица. На всичкото отгоре жестоко се е объркал, като е сложил либертарианците при лийвърите. Чаеното парти не са либертарианци, а леви анархисти и са по-близо до нашите (пък и чуждите) Зелени, само дето не прекарват всичките си глупости през екологията.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  [quote#13:"bad_owl"] инглизите ще дръпнат напред икономически[/quote]

  Никакъв шанс. Напротив, Лондон ще загази.

  Иначе ми е силно интересен дебилният мит за бюрократщината в Брюксел. Всеки роден експерт го тръби наляво и надясно, щото му е казано от някъде..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#17] от "Realistic Cock":

  Въобще не си схванал за какво пиша..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 30. 30 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  Засега има предупреждение......никакъв юридически факт.

 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Весело

  [quote#24:"СДС"]Брекзитът подбуди маса драскачи да хванат перото и залеят читателите с цистерна от душевни помии и миш-маши. [/quote]
  Е, хайде, хайде!
  Смилов е в бранша още от преди Брекзита.
  Подбудите му са други, финансови и стомашно-чревни ...

 32. 32 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#28] от "Darth Plagueis":

  Готов съм да се обзаложим , че инглизите ще направят двоен ръст на икономиката си спрямо общия на ЕС до края на годината. Ти кажи на какво.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 33. 33 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  [quote#8:"lz2"]Brexit е бунт на оядената и тъпа маса срещу възможността и друг да яде с тях. Бунт на тъпотията срещу ума, бунт на егоизма срещу разума. [/quote]
  Рядко съм съгласен с вашите коментари, но съжалявам, че на този не мога да сложа повече от един +

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 34. 34 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Като начало, могат да почнат с премахването на досадното съобщение - "този сайт ползва бисквитки за ваше добро"...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 35 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Брексит беше тотална победа на маркетинга и рекламата пред разума.Както и тотална победа на таргетирания,спямо общия маркетинг и реклама.Привържениците на Брексит обещаваха на всеки каквото иска да чуе,както и засилваха собственито му страхове.Брексит беше пример за директен мултилевъл маркетинг,само че избора беше безплатен.Щото колкот и сфективно да ме убеждават,че прахосмукачка за 3 000 лева ще ми подобри значително живота,дори и да им повярвам ще трябва да ги платя,а и инстиктивно ше се замисля,от какво ще се лиша като ги дам.Тук пускат бюлетина,Поведението на тези ,които гласуваха за Брексит е като на някой взел бърз кредит,за да плати абитурентски бал.

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  [quote#12:"tolex"] но самият автор сменя посоките като по поръчка.
  В нощта на референдумът пише, че УК остават в ЕС и това е вид победа. А само 24 часа по-късно излиза с нова версия, удобна за имиджът му.[/quote]
  точно . и ако въобще има революция то тя е срещу смиловщината . лицемерието и двойните стандарти

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#20:"Репей"]тоест какво работи един брюкселски чиновник, който вместо да е на работното си място в 9,00, пристига съм 10,30, пие кафе докъм 11 и нещо, дочаква обедната почивка, към 14 [/quote]
  Изивнявай, ама това е пълна глупост. Работил съм с брюкселски чиновници и мога да те уверя, че никой от тях не отива на работа в 10.30 и т.н. Напротив, спазват си съвсем точно работното време. Освен това са ефективни и добре организирани.
  Това, че ЕС като цяло изглежда неефективен се дължи на политически решения, а не на липсата на професионализъм на служителите му.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#32] от "bad_owl":

  Нема как да стане облог - с тоя си акаунт и регистриран само преди месец. После ще си регистрираш друг, а облога ще остане само нещо висящо и губене на време.
  Сега и малко по-сериозно по темата - Лондон е световен финансов център. Само дето пазарът с финансови инструменти в Еврпа също е регулиран от лошите бюрократи и ЕС иска в неговите рамки той да се извършва в страни, членки на ЕС. Затова и всички щатски компании, търгуващи на пазарите имат регистрирани дружества в Лондон. Е, сега ще трябва да се регистрират някъде в ЕС, а Лондон ще загуби целият този ОРГОМЕН паричен ресурс, може би най-големия си приход и бизнес.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#28] от "Darth Plagueis":

  Иначе ми е силно интересен дебилният мит за бюрократщината в Брюксел"

  Само броя на преводачите е колко средно голям град в Б-я. Заплатите им са по големи от тея на програмисти /почти магьосници/ тук. Само това ми е достатъчно на мен да кажа закривай.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 40. 40 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 643 Весело

  До коментар [#32] от "bad_owl":

  [quote#32:"bad_owl"]Готов съм да се обзаложим , че инглизите ще направят двоен ръст на икономиката си спрямо общия на ЕС до края на годината.[/quote]
  Ми като си толкова сигурен и смел- те ти ги фючръсите върху Футси, слагай всички спестени рубли там и "до края на годината" ще си богат

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 41. 41 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Весело

  Революцията срещу солидарността я започнахте вие.
  Защо и най-бедните в ЕС трябва да плщата за ВЕИ-та?
  Защо половината Западен елит се ръкува с Боко, олицетворението на корупцията у нас?
  Защо и с пари на € данъкоплатеца пълните гушата на Пееф бей от Де Пе Сей?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 42. 42 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#38] от "Darth Plagueis":

  или да го изтъргува, като почне да приема емигранти от ЕС и да им плаща социални помощи и т.н.

  Birds of a feather flock together.
 43. 43 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#38] от "Darth Plagueis":

  [quote#38:"Darth Plagueis"]Е, сега ще трябва да се регистрират някъде в ЕС, а Лондон ще загуби целият този ОРГОМЕН паричен ресурс, може би най-големия си приход и бизнес.[/quote]
  За да сме по-конкретни, вероятно ще се пререгистрат във Франкфурт, а ОК ще загуби повече от 12% от БВП.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 44. 44 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1963 Весело

  До коментар [#3] от "neznaiko.bg":

  Тва верно ли е писано в статия на дневник?!?
  Може ли линк!

 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "... И най-важното – в нея всички действат със съзнанието, че заедно ще са по-добре, че интересите на всеки отделен член трябва да бъдат вземани под внимание в общите решения..." Това просто е невярно твърдение и е някакво клише, пропагандирано от политиците с цел да замажат очите на ЕС данъкоплатци. Аргумент- който иска, да си направи труда и да разбере какво е "решение, взето с квалифицирано мнозинство" в ЕП/ ЕК и тогава пред очите му ще лъсне цялата лъжа и заблуда на цитираното клише. Само, че- еврочиновниците никога няма да ви кажат в прав текст това, което съм написала- имате възможността да го научите само в дисциплината "Право на ЕС", която се изучава в ЮФ на вузовете във всички ЕС държави...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#39] от "bad_owl":

  Целата им администрация е по-малка от тази на родното МВР. А митът продължава да е дебилен, поради две причини - първо, тия, които обикновено мрънкат срещу бюрократщината мрънкат и за националния си интерес, което е шизофрения.
  И второ, същите тия, имайки предвид родните статистики, никога не са и няма да се сблъскат с тая бюрокращина.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 252 Весело

  До коментар [#40] от "Dexx":

  Точно това правя )))))))) Ходи си изяж вратовръзката.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 48. 48 Профил на freedom713
  freedom713
  Рейтинг: 8 Весело

  "Brexit е революция срещу солидарността"

  Не! БРЕКЗИТ е революция срещу статуквото! Революция серщу еднополярен свят, командван изцяло от няколко стари банкерски фамилии. Докато се правите, че не го разбирате, ще ядете шамари. Това е само началото!

 49. 49 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 967 Неутрално
 50. 50 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Ако преосмислянето и заздравяването на ЕС не се случи бързо, ако не се намерят политици, които да върнат вярата на хората, че могат да подобрят ситуацията си заедно, с колективни действия, може да се окажем в свят на недоверие и гледащи се лошо монади.

  [quote#7:"Monsieur"]Популистките партии и центробежните сили не дойдоха от нищото. Те бяха резултат от недалновидна ултра-либерална, бюрократична и марксистка доктрина, наложена на Великата Идея за обединена Европа [/quote]

  [quote#11:"xmm"]Няма "революция срещу солидарността".
  Просто Брюксел започна да налага солидарност.[/quote]

  И авторът на статията, и коментарите пропускат един фактор със значение за английското "Аут".
  Лондон е световната столица на т.нар. финансова индустрия, т.е. на тези, които печелят много, срамно много, но реално не произвеждат нищо. Точно те агитираха най-много за оставането на Великобритания в съюза (естествено, защото имат материален, финансов интерес, а не от скруполи за солидарност). Това няма как да не подразни обикновения човек, вкл. англичанин.
  Все едно да слушаме Искров, че заплатата му на шеф на БНБ (ок. 45 000 месечно) е незаслужено малка предвид неговите отговорности и заслуги, вкл. по казуса "КТБ", и да му гласуваме още по-голяма заплата.
  Долу-горе така звучи за обикновения англичанин агитацията от Лондонското Сити за оставането в съюза.

 51. 51 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#7] от "Monsieur":

  [quote#7:"Monsieur"] ултра-либерална, бюрократична и марксистка доктрина, [/quote]

  ..Сеньор ти и компания тия термини за нищо ги нямате..как може хем марксистка, хем ултра -либерална...как може да обвинявате някого че хем имало свръхрегулации и бюрократичност,хем ултралиберализъм ...
  ..То някой като назубрят едни клишета ,че после не можем да им изчетем дипломите..Къде бе сеньор е марксизма къде либерализма ..

 52. 52 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  Революция срещу нефективността на ЕС и неговата бюрократичност: Това е просто митологема. Цялата администрация на ЕС е по-малка от нашето МВР
  ____________
  Да бе , за ама едни 160 милиарда евра са похарчили за:
  Справяне с миграционната и бежанската криза
  Научни изследвания и растеж
  Селско стопанство
  Администрация

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 53. 53 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Даниеле, Брекзит не е никаква революция, Брекзит е заговор срещу солидарността, срещу Европа без граници, визи и мита, Брекзит е приплод на кремълските мозъци в амока им да разпаднат Европа. Брекзит е абсурд за Обединеното кралство - да се приемат резултатите за всички, без да са подкрепени в абсолютно всички автономни части на кралството, в това число в Шотландия и Ълстър. Даниеле, Брекзит е рецепта за провал, разпад и путинизация на Европа, бунт на лумпени и пробив на империята на злото

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1741 Весело

  ПРав си Смилов, много си прав. Революция срещу солидарността е. Да же по-лошо.
  КАСАПНИЦА СРЕЩУ СОЛИДАРНОСТТА Е!
  Касапница срещу полезната за теб и такива като теб тинк-танкчета, бюрократчета, демагогчета, лобисчета... солидарност.
  Онази солидарност, която няколрко стотин милиона граждани на ЕС проявяваха Зорноволно ДА ВИ ОСИГУРЯТ ПРИВИЛЕГИЯТА ДА ПЕЧЕЛИТЕ ГРАНТОВЕТЕ СИ НА ТЕХЕН ГРЪБ, ДОКАТО ОСИГУРЯВАХТЕ ПЕЧАЛБИТЕ НА СОРОС И ТРАНСНАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ!
  Е тази ПРИВИЛЕГИРОВАНА солидарност наистина е на свършване!

  !

 56. 56 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#20:"Репей"]С такова числово сравнение удобно се подминава въпросът какво върши тази администрация на ЕС, тоест какво работи един брюкселски чиновник, който вместо да е на работното си място в 9,00, пристига съм 10,30, пие кафе докъм 11 и нещо, дочаква обедната почивка, към 14 и нещо сяда най-накрая да "свърши нещо", след което си тръгва примерно час преди изтичането на работното му време[/quote]
  Тебе интересува ли те какво и колко и срещу колко пари и какво правят работниците и служителите на компаниите,чийто продукт потребяваш.Интересува те цената,качеството и това на алтернативните продукти Продукта на ЕС само като нормативна база ,сравнен с това което би направило и договорило националното правителство е с по-добро качество и на пренебрежимо ниска цена от 0,05 % от БВП. Щото останалите 0,95% са за политики и субсидии

 57. 57 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Даниеле, да ти припомня и още нещо - революции се правят в градовете, в селата се правят бунтове на свинари, овчари и феодали. Виж инфографиките във Файненшънъл таймс - няма нито един голям град над 100 000 жители във Великобритания, където брексаджиите имат мнозинство! Селото срещу града, това не е революция, а контрареволюция....

 58. 58 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#54] от "kirsner":

  +++++++++

  Жалко, че утре ще те изтрият и баннат за тези думи.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 59. 59 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#56:"slonsco"]Тебе интересува ли те какво и колко и срещу колко пари и какво правят работниците и служителите на компаниите,чийто продукт потребяваш.[/quote]

  Пишеш глупости, като приравняваш брюкселското чиновничество с частна компания, който не прибира всяка година от 28-те си членки Х броя пари, за да функционира.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 60. 60 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#53] от "Nikolai Tsekov":

  Точно така е както си га написал... само дето някой изглежда се е заблудил че борбата за свобода и демокрация е приключила в Европа... не само не е ,ами има и нови врагове..комунистите бяха прости миндили..тия са по-префинени понеже понаучиха малко мурафети...демагози ,всякакви популисти и прочие..

 61. 61 Профил на freedom713
  freedom713
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да се ползва думата "солидарност" за популистки цели и пропаганда, е долно и гнусно! Тази дума винаги е била символ на онеправданата класа от обществото, а сега я ползвате за богатите и заможните, които с никого и нищо не са солидарни. Дори на държавно ниво няма никаква солидарност. България е забита в ъгъла, сякаш е някакво мизерно псе, а не равноправен член на ЕС. Кой е солидарен с нас? На нас само ни заповядват, а ние изпълняваме. Това ли е солидарност бе, другари???

 62. 62 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Казах ви, че ще има салтоморталета...

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#37:"Dexx"]Изивнявай, ама това е пълна глупост. Работил съм с брюкселски чиновници и мога да те уверя, че никой от тях не отива на работа в 10.30 и т.н. Напротив, спазват си съвсем точно работното време. Освен това са ефективни и добре организирани. [/quote]

  Написаното горе от мен са примери от Люксембург, където е изнесена част от администрацията. Със здраве.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 66. 66 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 252 Разстроено

  До коментар [#46] от "Darth Plagueis":

  Пич това е толко плоска лъжа , че просто не може да бъде. Ти си умен човек, земи се информирай малко от друго място, вместо от заглавията на "либералните" /и аз вече не знам как да ги наричам/ медии.
  Само в сградата на комисията работят повече хора )))) Виж я на снимка бе мамка му колко е голяма.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 67. 67 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#55:"AzDebil"]ДА ПЕЧЕЛИТЕ ГРАНТОВЕТЕ СИ НА ТЕХЕН ГРЪБ, ДОКАТО ОСИГУРЯВАХТЕ ПЕЧАЛБИТЕ НА СОРОС И ТРАНСНАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ! [/quote]

  ..То пък вии тоя комплекс на скъсани бедняци и неудачници , няма никога да го преодолеете никога ...аман от философи без два лева в джоба..ами не може всички да са богати ,трябват и надничари и пазачи..

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1741 Весело
 70. 70 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Статията би била по-сполучлива ако беше малко по-обективна. Автора прави знак на равенство между анти-солидарност и глупост. Уви не е толкова просто. По-скоро аз би поставил равенство между солидарност и глупост. Около 10% от българските избиратели предимно от ромските махали искат безплатно електричество. Но това не значи, че трябва да сме солидарни с тях. Така са и англичаните - в един момент не могат да смогнат да са солидарни с вълните от имигранти от които искат безкрайни социални помощи за многодетните си семейства. А и от българия и румъния бая роми с абсолютно същите цели се изсипаха в англия.

 71. 71 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1963 Весело

  До коментар [#25] от "Храбър":


  [quote#25:"Храбър"]Явно не е очаквал британците да се окажат толкова елементарни и толкова лесни за манипулация. [/quote]
  Що само британците?
  Ако направят референдуми по други места, ще обявите и другите за "елементарни и лесни за манипулация"!
  Обаче съм сигурен, че "най-умните и красивите, най-работливите и не подаващи се на манипулация" сте вие;- привържениците на Радан и гурото -товарищ Костов, Иван Йорданович!

 72. 72 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Смилов и останалите български класически пазарни либерали, познати днес още като палеолиберали, неолиберали, пазарни фундвменталисти, либертарианци, монетаристи, обективисти, остеритетни фетишисти, асоциални, десни и реформатори, стоят пред руините н собствената си идеология, която разсипа ЕС само за 26 години.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 73. 73 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "...Много се приказва и за "невъзможните" и "прекомерни" регулации на ЕС, които обременявали бизнеса. Със сигурност има и излишни или не добри регулации, но като цяло и това е димка..." Абе, смешнико смилов- какво ти разбира главата от ЕС регулации, чл.3 и чл.6 от ДФЕС? Ти не знаеш защо всеки самонает е пропищял от ЕС регулации, не знаеш какво са ЕС регламент и ЕС директива; каква правна сила имат, тръгнал да твърди, че в ЕС нямало прекомерни регулации! Това е все едно санитарка да дава съвет на лекар -хирург как да оперира един апандицит и понеже е чула, че хирургът казва:"Тази операция е сред по-леките- прави се за половин час или 40 минути- отваряш , изрязваш и затваряш", да го повтори и да си въобрази , че и тя може да извърши хирургическа операция на апандицит, понеже е мноооого лесно

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 74. 74 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#54] от "kirsner":
  До коментар [#55] от "AzDebil":

  не бъдете толкова строги, и той деца храни
  е, можеше да се мине и без сърцераздирателния патос, но влага сърце в работата човекът

 75. 75 Профил на bask79
  bask79
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Сега чакам от Смилов анализ как германеца богатее за сметка на всички останали в Европа и как солидарно разпределя благата си!

 76. 76 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Така се случва с всеки, който е чел Адам Смит м/у редовете и е повярвал в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита, саморегулираща се сила.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 77. 77 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#39:"bad_owl"]Само броя на преводачите е колко средно голям град в Б-я.[/quote]
  Всъщност, колко са преводачите ?
  Колко е цялата администрация ?
  Ама само ако знаеш, без дрън-дрън

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 78. 78 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1741 Весело

  До коментар [#74] от "stile libero":

  И ти си прав!

  !

 79. 79 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1047 Весело

  До коментар [#3] от "neznaiko.bg":

  Смилов има готов анализ за всяка една ситуация.
  Това е продуктивност

 80. 80 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Мистър Адам (Смит) и мис Ева (да речем Томпсън) си живеели съвсем прилично в рая или много близо до него. Ползвали всичките му не малки блага и спазвали основното правило – да не натискат един голям червен бутон, закачен на ябълковото дърво в градината им. На него ясно си пишело: "Не пипай!" Един ден се появила змията Найджъл и започнала да убеждава - Ева ли първо, Адам ли (не е много ясно), да натиснат бутона."

  взе да ми просветва тактиката - Найджъл е новия Путин!
  Найджъл е виновен!

 81. 81 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Проблемът на Смилов и сие е, че разбраха, че след Брекзит на Западноевропейската Олигархия, която ги корумпира тука с грантовете си, ще е вече много, много трудно да държи Народа далеч от урните. Ако Западноевропейската Олигархия позволи на немците, французите, холандците, австрийците, испанците и италианците да гласуват на Референдум, то и те ще покажат вратата на българите, румънците и останалите източноевропейци, избягали на Запад от корумпираната си Върхушка, на която такива като Смилов и сие служат.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 82. 82 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Анализите" на Смилов и сие служат на Олигархията и на целта и да държат Народа, Демоса далеч от урните, като го облъчват с "правилните" гледни точки.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 83. 83 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#38] от "Darth Plagueis":

  Точно обратното на това което си написал ще се случи. Маса паричен ресурс ще напусна континента в посока Англия. Именно заради безумните регулации на ЕС.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 84. 84 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И кво стана ся с евроатлантическите ценности?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 85. 85 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1963 Любопитно

  До коментар [#41] от "Крадолюб ДемоКРАДов":


  [quote#41:"Крадолюб ДемоКРАДов"]Защо и най-бедните в ЕС трябва да плщата за ВЕИ-та?
  Защо половината Западен елит се ръкува с Боко, олицетворението на корупцията у нас?
  Защо и с пари на € данъкоплатеца пълните гушата на Пееф бей от Де Пе Сей? [/quote]
  Защото са солидарни с беднотията във България и по този начин, активно помагат на някои хора у нас да не се върнат обратно в нея!

 86. 86 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Весело

  [quote#43:"Dexx"]За да сме по-конкретни, вероятно ще се пререгистрат във Франкфурт, а ОК ще загуби повече от 12% от БВП. [/quote]
  За да сме съвсем конкретни - ще се пререгистрират в Кипър и Малта

  И нищо кой знае колко няма да загубят от БВП, защото това не ви е сръдня между съседки, та да спрат да си услужват с чаша олио или ориз ...

 87. 87 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Референдумът е новата революция. И господарите на Смилов вият на умряло. Защото идва Видовден.
  Лошото е, че като всяка революция и тази освен новото носи и разрушения. - както каза разтреперан нашия велик президент: "референдумът е ядреното оръжие на демокрацията"

 88. 88 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ЕС е недъгава структура, която произвежда масова безработица, масова бедност, неравенство, кредитно и финансово робство и стопява средната, работеща класа, води до ниски доходи и корупция.

  ЕС трябваше да си остане само икономическа общност, с ниски мита, а не да се изроди в политически недъг, под пантофа на класическо-пазарнолибералната догма.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 89. 89 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#87] от "stile libero":

  Ако Великобритания излезе, то грантовете, които идват от там ще се облагат и за Смилов и сие няма да остане много като се тегли чертата.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 90. 90 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#27] от "д-р Тошков":

  Едва го изчетох. Накачени цитати, високопарни слова, въобще ентелектуален културтргер. Прочее, авторът дали е прочел една книжка на Умберто Еко -"Нулев брой". Да я прочете, осмисли, ако може, разбира се и тогава да поокоригира начина си на писане. Остава и алтернативно, да знае как, но така да си прави, по комсомолски.

  Common sense !
 91. 91 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  българите прости, британците прости, само Смилов е умен.

 92. 92 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#49] от "neznaiko.bg":


  [quote#49:"neznaiko.bg"]Не е в Дневник. [/quote]
  Много благодаря! Наистина интересно четиво, заслужаващо да се прочете от всички, които повтарят постоянно променящите се "мантри" на "богоизбрани журналисти".

 93. 93 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#7] от "Monsieur":

  Статуквото е оптимално и Парето ефективно,но непопулярно.На ЕС му трябва комисия по пропагандата с интернет евангелисти,тролове,специалисти по черен ПР,ако се правят непопулярни неща,това да става под фалшив флаг,като се препятства възможността който и да било освен ЕС да прави нещо под флага на ЕС,щото сега доста политици оправдават свои решения с "така иска Европа" често по въпроси извън компетентността на ЕС,Мръсна война се печели с мръсни средства.

 94. 94 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#43] от "Dexx":

  И ще се радват на 51% данъци, транзакционни разходи, финансова регулация и забрана на финансови "иновации".

  Само беден, неоправдан български пролетарий е в състояние да е толкова наивен.

  Ха на бас, че след Брекзит Ситито в Лондон ще се пръсне по шевовете, защото няма да може да побере желаещите от континентална Европа да се регистрират там.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 95. 95 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 546 Весело

  До коментар [#12] от "tolex":

  еми какво да прави ,заплата трябва да изкарва

  гошо
 96. 96 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Винаги съм смятал Смилов за ж*лък пла*модий и се оказах прав.
  След дитирамбите в ноща на вота, сега ж*лък опит да реабилитира гл*павата си теза с този лицемерен п*сквил...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 97. 97 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#53:"Nikolai Tsekov"]Даниеле, Брекзит не е никаква революция, Брекзит е заговор срещу солидарността, срещу Европа без граници, визи и мита, Брекзит е приплод на кремълските мозъци в амока им да разпаднат Европа. [/quote]

  Пусти ингилизи станали московци, а пък уелсци -донски казаци!

 98. 98 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ако Великобритания наистина излезе от ЕС, то БВП на ЕС ще се срине от 14.600 млрд € на 12.000 млрд. € или срив от близо 18%.

  Това е единственото, което липсва в момента е Брюксел.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 99. 99 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2953 Весело

  Революция на старите срещу младите: Групите над 45 години масово са гласували за излизане, докато младите са направили точно обратното.
  _____________
  Я да видим кои са младите в UK?
  От десетилетие всеки второ бебе хго кръщават я Хазан , Мохамет!
  Младежката безработица в целия ЕС е висока.


  " Истината е, че "масата", "хората", или поне големи групи от тях, са загубили вяра, че заедно могат да направят нещо смислено. Затова представителите на колективното им действие са еманация на безсмислието "

  Ето я голямата митологема на ЕС - корпокрацията е е наложена със законодателство и "европейски изисквания" - експеримента ЕС изглежда по тъп от соца на социалистическите страни със СССР , от Бай Тошо поне ни останае нещо което още не можем да боядисваме а от ЕС и Баце ще остане само изронен асфалт!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 100. 100 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  [quote#3:"neznaiko.bg"]Даниел Смилов в нощта на референдума преди обрата за брекзит: [/quote]

  Това се произвежда с Тържествения Комплект - основно оръдие на труда на уманитарската пишурка.

  ТЪРЖЕСТВЕН КОМПЛЕКТ
  НЕЗАМЕНИМО ПОМАГАЛО
  ЗА СЪЧИНЯВАНЕ НА ЮБИЛЕЙНИ СТАТИИ,
  ПРАЗНИЧНИ ФЕЙЛЕТОНИ,
  А СЪЩО ТАКА И НА ПАРАДНИ
  СТИХОТВОРЕНИЯ, ОДИ И ТРОПАРИ

  https://chitanka.info/text/16079/29

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK