Митов призова Великобритания възможно най-бързо да информира ЕС за намеренията си

Митов призова Великобритания възможно най-бързо да информира ЕС за намеренията си

© Анелия НиколоваОчакваме от Великобритания възможно най-скоро да информира държавите членки на ЕС за бъдещите си намерения, като това ще ни даде възможност да вземем своите собствени решения и да проведем по-информирана дискусия във формат 27. Това е заявил българският външен министър Даниел Митов на неформална среща на министри на външните работи и техни заместници, проведена днес във Варшава по покана на полския първи дипломат Витолд Вашчиковски, съобщиха от МвнР. Според съобщение на румънското външно министерство във формата са участвали Австрия, България, Гърция, Полша, Словакия, Словения, Испания и Унгария, както и британският държавен министър за Европа.


Целта на срещата е била обмяна на мнения на тема последиците от резултата от референдума във Великобритания от гледна точка на отношенията ЕС - Великобритания и даването на нов тласък на европейския проект, посочва агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.


"Трябва да подчертаем, че популистите във Великобритания, които създадоха нереални очаквания, трябва да понесат своята отговорност. Още при обявяването на резултатите те започнаха да се отричат от обещанията и идеите си, свързани с бързото напускане на ЕС, и точно по тази причина е нужно да понесат последствията след този резултат", посочва Даниел Митов.
Митов призова Великобритания възможно най-бързо да информира ЕС за намеренията си

© Министерство на външните работи


Според него ЕС трябва да предприеме стъпки към реформиране, като например облекчаването на бюрократичните процедури, завършването и успешното функциониране на единния пазар, както и повишаването на конкурентоспособността на европейската икономика.


Румънският външен министър Лазар Команеску е подчертал необходимостта от запазване на единството и солидарността в действията на 27-те и е обърнал внимание на нуждата от изясняване на процедурата, която следва, както на равнище ЕС, така и във вътрешен план в Обединеното кралство.


Полският външен министър Витолд Вашчиковски е заявил, че неговото правителство има желание да оглави група от страни в рамките на ЕС, чиято цел ще бъде обновяване на блока след британския референдум, предаде БТА, като цитира "Асошиейтед прес". По-рано днес той бе на среща в Прага с първите дипломати на Чехия, Словакия, Унгария, Германия и Франция. След това домакинства формата във Варшава, където участва и българският външен министър.


Източна Европа се готви за тежки преговори след Брекзит


"Файненшъл таймс" написа в неделя, че страните членки от Източна Европа се подготвят за тежки преговори с Лондон и в Брюксел, на които ще поддържат твърда до неотстъпчивост позиция най-вече за правата на имигрантите от ЕС във Великобритания. Страни като Полша и Словакия изглеждат най-решителни за защита на гражданите си и е много вероятно да налагат вето на всяко предложение от Великобритания за запазване на търговските привилегии с ЕС, ако в замяна няма пълно запазване правото на свободно движение на хора през британските граници.


Но именно въпросът Лондон да си върне пълния контрол над границите и миграционната политика бе сред основните мотив на мнозинството, избрало Брекзит.


Томаш Проуза, чешкият министър по европейските въпроси, е цитиран от "Файненшъл таймс" да казва, че "има опасност и други кампании за ограничаване свободата на придвижане в ЕС да наберат скорост и да се стигне до разделяне между Изтока и Запада".


Чехия, Полша, Унгария и Словакия почти сигурно ще водят преговорите след Брекзит като блок, координиращ позициите си във Вишеградската група, което подсилва позициите им.


Смята се, че във Великобритания в момента живеят общо около 1.2 милиона души от четирите централноевропейски държави. Проуза казва, че в ще се следва принципът за реципрочност – каквито права имат гражданите от ЕС във Великобритания, такива ще имат и британците в Европа. "Така че преговорите вероятно ще отнемат между 3 и 7 години", допълва той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK