От Полша искат оставка на Европейската комисия

Витолд Вашчиковски

© Reuters

Витолд ВашчиковскиВъншният министър на Полша поиска във вторник оставка на цялата Европейска комисия, защото политиката ѝ не успяла да съхрани единството в Европейския съюз и да предотврати решението на Великобритания да напусне.


Това става след поредните критики от Варшава и към председателя на Европейския съвет Доналд Туск и призиви на полски официални лица за пренаписване на Лисабонския договор, основополагащият документ на ЕС, в полза на по-малко власт за Брюксел и повече за националните столици.


Витолд Вашчиковски заяви, че някои от прерогативите на еврокомисията би трябвало да бъдат прехвърлени към Европейския съвет – заседанията на правителствените и държавни ръководители на 28-те страни членки. Според него този форум – един от трите стълба в управлението на ЕС заедно с Европейския парламент – е с далеч по-голяма легитимност, тъй като събира избрани от европейските граждани лидери. Европейската комисия – включително структурата ѝ и кой за какво отговаря - се одобрява от европарламента, но е резултат на договорености между държавите членки и еврокомисарите, посочени от управляващите политици, не се отчитат пред избирателите.
Управляващата във Варшава евроскептична консервативна партия "Право и справедливост" спори с Брюксел по въпроси като правомощията на Конституционния съд на Полша, политиката за мигрантите и борбата с предизвикани от човека промени с климата, както и за разрешаването на сеч в последната голяма девствена гора в Европа.


"Питаме се дали това ръководство на Европейската комисия, което преди няколко месеца призоваваше политиците да не се вслушват в избирателите си, има правото да продължи да работи и да ремонтира Европа. Според нашето мнение те нямат такова право", каза Вашчиковски, цитиран от "Ройтерс".


През май председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер каза, че някои държавни ръководители на страните членки слушат изключително какво казват избирателите им и не работят за развиване на "общо европейско чувство".


"Нови политици, нови еврокомисари трябва да се заемат с тази задача и на първо място трябва да дадем нови прерогативи на Европейския съвет, защото той се състои от политици с демократичен мандат", казва сега полският външен министър.


Вашчиковски каза още, че "обикновено, когато един политически проект се провали, а ние трябва да защитаваме политическия проект на европейското единство, някой или трябва да промени правилата на играта, или да даде на други политици шанс за подобрят този проект".


На срещата в Прага на външни министри в понеделник Вашчиковски е заявил, че неговото правителство има желание да оглави група от страни в рамките на ЕС, чиято цел ще бъде обновяване на блока след британския референдум, цитира "Асошиейтед прес". Българският външен министър Даниел Митов каза след срещата в понеделник, цитиран от пресслужбата на министерството, че ЕС трябва да предприеме стъпки към реформиране, като например облекчаването на бюрократичните процедури, завършването и успешното функциониране на единния пазар, както и повишаването на конкурентоспособността на европейската икономика.


Във вторник в Брюксел премиерът Бойко Борисов каза, че преговорите с Лондон за Брекзит трябва да се водят от Европейската комисия, а не от Европейския съвет.


Чехия се включи в призивите от Централна Европа да бъдат ограничени правомощията на еврокомисията.


Премиерът Бохуслав Соботка каза в Брюксел преди събирането на лидерите на 28-те, че "трябва да променим цялостното функциониране на ЕС и мисля, че трябва да променим начинът, по който функционира Европейската комисия. Страните членки би трябвало да бъдат двигателят за позитивни промени в ЕС. Много ще се радвам, ако Комисията помага повече в намирането на компромиси в съюза".


"Ройтерс" припомня, че в момента Чехия е временният председател на Вишеградската група, в която тя координира външната си политика с Полша, Унгария и Словакия – от 1 юли поемаща ротационното председателство на ЕС.


Но Соботка е по-сдържан от Вашчиковски или от външния министър на Чехия, който каза, че Жан-Клод Юнкер е неподходящият човек за председател на еврокомисията. "Бих искал Комисията да уважава повече решенията на Съвета. Ако сме се разбрали, че нямаме консенсус, например за задължителното преместване на бежанци, еврокомисията не може да пренебрегва това."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (219)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  На дълъг път се тръгва с малка крачка. Очевидна е необходимостта от промяна в Съюза. Мигранската политика извади наяве много сериозни проблеми.

  Panta rhei....
 2. 2 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Опс. Тези веднага ще разклатят лодката. В момента, в който Полша ще стане нетен донор, вероятно веднага ще се изнесат от ЕС и те.

  nègre littéraire
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8976 Неутрално

  Полша се усеща по-тежка на ЕСкантара след Брекзита !

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4252 Неутрално

  Гласовете за промяна в ЕС стават все по-настойчиви.И все по-верни .Време на истина за промяна......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Евро комисията си е един паразит. Единственото заради което е създадена е да прокарва волята само на Германия в иначе..мноого "демократичният" ЕС..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Кофти им е на поляците. По-малко пари ще им идват и по линия на ЕС и от емигрантите от УК. Влиянието на Германия се засилва още повече без УК.

  nègre littéraire
 7. 7 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  [quote#1:"Molossian"]Мигранската политика извади наяве много сериозни проблеми[/quote]

  Проблемите бяха замитани под дивана. Повечето политици в ЕС не са на висотата на днешните предизвикателства; а те са няколко мн големи и върват в пакет.

 8. 8 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  Наистина това е едно от най-разумните предложения!
  След като тези тюфлеци докараха нещата до разпад, най-разумно е да си хващат дърмите!
  Едва ли Юнкер и Шулц ще липсват на някого, освен на себе си, на Баце и на Съселя!

  I Want To Believe
 9. 9 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ами да вземат да направят референдуми и в другите 27 страни.И тогава да се види кой,кой е.Ама.

 10. 10 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Правилен въпрос,според мен."Младият господин"се издъни.

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 11. 11 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Полша на гребена на вълната.Само така.

 12. 12 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 442 Весело

  "Управляващата във Варшава евроскептична консервативна партия "Право и справедливост" спори с Брюксел ... за разрешаването на сеч в последната голяма девствена гора в Европа."
  Ухахахахахахаа
  Дайте им да секат на поляците, бе. Като на латвийците, дето си осякаха горите, за да ги изнесат на трупи в Швеция. Шото ще си организират референдъм и пак ще си ги осекат като излязат от ЕС.

  nègre littéraire
 13. 13 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Тия що не си направят един Референдум за присъединяване към САЩ и да мирясат.
  Май наистина поляците им дойдоха в повече и заради тях англичаните напускат съюза.

 14. 14 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Чехия се включи в призивите от Централна Европа да бъдат ограничени правомощията на еврокомисията."

  Ухааааа...

 15. 15 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 891 Неутрално

  "Витолд Вашчиковски заяви, че някои от прерогативите на Еврокомисията би трябвало да бъдат прехвърлени към Европейския съвет – заседанията на правителствените и държавни ръководители на 28-те страни членки. Според него този форум – един от трите стълба в управлението на ЕС заедно с Европейския парламент – е с далеч по-голяма легитимност, тъй като събира избрани от европейските граждани лидери."

  Има резон в това предложение, но за да се изпълни със съдържание, трябва да се промени начин, по който се избира самия президент на ЕС ( европейския съвет), както и мандата му ( който сега е 3 години).
  Президентът на ЕС също трябва да се избира пряко, и то от всички европейски граждани, а не като резултат от неясни задкулисни договорки, какъвто бе случат с Доналд Туск. Всяка от големите европейски партии ( Народна партия, ПЕС, Консерватори, Либерали, националисти и т.н.) да издигне общ кандидат, да се провеждат предизборни дискусии и накрая в пряко гласуване европейските граждани да могат да избират президент на Европейския съюз. Там, в Европейския съвет, който ще се ръководи от Президентът на Европейския съюз и в който ще влизат правителствените ръководители на страните-членки, да бъдат съсредоточени основните правомощия във външната политика, въпросите с имиграцията, европейската военна сигурност. Президентът на ЕС да бъде е главнокомандващ на Въоражените сили на Европейския съюз.

 16. 16 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2170 Весело

  "Питаме се дали това ръководство на Европейската комисия, което преди няколко месеца призоваваше политиците да не се вслушват в избирателите си, има правото да продължи да работи и да ремонтира Европа. Според нашето мнение те нямат такова право", каза Вашчиковски

  Такъв искам да е моят евродепутат!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 17. 17 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Браво и на поляците .ЕК обслужва най вече германия , за сметка на останалите .Единствено Германия е на плюс от търговията с Китай, но за сметка на това Китай заля Европа с боклуци

 18. 18 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 718 Неутрално

  първите нормални гласове... най-сетне... разум

 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5347 Неутрално

  Смятам че са правилни исканията им.Трябва да си носят отговорност за направените грешки и пропуски на това високо ниво.

 20. 20 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Весело

  Поляците тепърва ще има да гърчат Тримата глупаци начело на ЕС - Юнкер, Шулц и Туск.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 21. 21 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Весело

  Сега, требва да сме слепи и глухи, за да не разберем, че над половината европейци не искат да са в този Европейски съюз, поне не по начина по който той функционира в момента...тежка, безидейна бюрюкрация.

 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  Поляците са твърде малки за да водят парада, дори заедно с другите вишеградски.
  Все едно пинчер джафка по немска овчарка

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 23. 23 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Европейската комисия е единствената, която в момента се занимава с проблемите с върховенството на закона в Полша. Съвсем нормално е, че на полските управници не им е приятно някой да ги контролира и изобличава:
  http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-2017_en.htm
  Нашите "избраници" също страдат от ЕК, ама още не смеят да се зъбят като поляците.

 24. 24 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#6] от "100 паунда за долар":

  Историята недвусмислено е показала, че колкото повече нараства германското влияние в Европа, толкова повече щети търпи старият континент. Поляците са напълно прави в случая, а и поне с тези си лидери ЕК доказа, че не може да намери адекватни решения за проблемите на Европа.

 25. 25 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Сложно уравнение е това да обединиш 27-28 народа в едно.
  Почти невъзможно, а точно това трябва да се постигне.

  Аз съм за СЕЩ!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 26. 26 Профил на otrowa
  otrowa
  Рейтинг: 225 Весело

  Ако Англия знаеше, че ще постави началото на разпада на ЕС, дали би направила това повторно??
  Със сигурност ДА.

 27. 27 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#16:"etty1"]Такъв искам да е моят евродепутат![/quote]
  Такъв никога няма да бъде твоят евродепутат, но пък твоят "раболепен" президент вчера призова френско-германският двигател да заработи на по високи обороти, като чели франсетата и дойчовците умишлено са мързелували край пътя и са чакали бившият комсомолец да ги подсети да се размърдат.

 28. 28 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ето повече за мотивите на онзи от снимката:
  http://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/poland-shrugs-off-eu-warning/
  Лошата ЕК клати стабилността и в Полша

 29. 29 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Що не вземат да напуснат и тези. Да си спретнат един юнион с Британия. И без това там само полска...

 30. 30 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Любопитно

  На Боко му предложиха да се присъединим към четворката, той къде се скри в нерешителността си.

 31. 31 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#30:"invicttus"] му предложиха да се присъединим към четворката, той къде се скри в нерешителността си.
  [/quote]
  От мазен курбан не чакай решителни действия

 32. 32 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Напълно подкрепям! Еврокомисията се държеше неадекватно с мигрантската, гръцката и украинската криза и така помогна на британския референдум... защото загуби доверието на хората! Ако имат чест тези хора трябва да си подадат оставката без някой да им го напомня. Но каква чест от приятелчето на съсела Шулц?

 33. 33 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Въпрос на часове беше някой да каже "Юнкер е гол."

 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3791 Весело

  както е тръгнало камерън няма да има на кой да даде молбата за напускане ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "skorpion1980":

  Глупости на търкалета. Правилно е подсказала solange:

  [quote#23:"solange"]

  Европейската комисия е единствената, която в момента се занимава с проблемите с върховенството на закона в Полша. Съвсем нормално е, че на полските управници не им е приятно някой да ги контролира и изобличава[/quote]

  Сега ЕК им била виновна за Брекзита. Но щом вълната популизъм заля дори консвервативни общества като Британия, вероятно наистина скоро ще дойде края на "проекта".

  nègre littéraire
 36. 36 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#34] от "дерибеев": +++++

 37. 37 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#1:"Molossian"]Мигранската политика извади наяве много сериозни проблеми. [/quote]
  Съгласна съм. Само че вината не е в ЕК, колкото и да е разочароващ Юнкер като председател. Отделните държави приемат правилата на ЕС, а после се правят на ощипани.

 38. 38 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "Molossian":

  Напълно съм съгласен.Управлението на ЕС не е стабилно изобщо и трябват реформи.

  marinov1018
 39. 39 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#22:"Boyant"]Поляците са твърде малки за да водят парада, дори заедно с другите вишеградски.
  Все едно пинчер джафка по немска овчарка[/quote]

  А зад пинчера стои един голям американски булдог.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#39] от "Репей":

  Не стои ... со крото с обклаго да не се налага бох

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 42. 42 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 960 Весело

  До коментар [#34] от "дерибеев":

  Не бери грижа - за тая работа били упълномощени исландците.

 43. 43 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  От ЕС се отцепи,втората икономика в Европа и петата в света.Това въобще не стряска командващата коалиция Германия-Франция,както орахатените брюкселски чиновници.Да се махат по бързо,можем и без тях.Не,не можем.

 44. 44 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#37] от "solange": "Отделните държави приемат правилата на ЕС, а после се правят на ощипани."

  Няма правила, които са написани за криза.Когато е ясно, че некадърниците не могат да се справят с кризата им искаш оставка.Възможно ли е първия призив от ЕС към Великобритания да бъде "омитайте се по-бързо", възможно ли е ?! 45. 45 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 520 Неутрално
 46. 46 Профил на bg_brusselaar
  bg_brusselaar
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Pravo i spravedlivost pǎrvo da poizčistjat oakanoto v Polša i togava da se zaemat s Evrosǎjuza. Mnogo e prozračna celta im – da mahnat Tusk, kojto ne e ot tjahnata partija. Edinstven Evroparlamenta e prjako izbran ot graždanite na Evropa. Promenite trjabva da sa v uveličavane pravomoštijata na Evroparlamenta.

 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3638 Весело

  [quote#3:"karabastun"]Полша се усеща по-тежка на ЕСкантара след Брекзита ! [/quote]
  Че то си е и така, какво ти тук "усещане" ...

 48. 48 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1838 Любопитно

  Поляците са абсолютно прави!
  Но това ще им излезе през носа. Еврокомисарите изобщо не са безобидни. Нито лобито зад тях.
  Ще се случи голям политически катаклизъм в Полша. Даже с физически отстранявания. За да пребъде краят на демокрацията в остатъчна Европа. И не само в Полша ще се случва.
  Лятото ще е адски горещо. В един друг смисъм.
  Империя се гради....
  !

 49. 49 Профил на bg_brusselaar
  bg_brusselaar
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#25] от "dustman":

  Az sǎšto.

 50. 50 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Весело

  Немци и французи не смеят да се оплачат, въпреки че населението им недоволства. Когато те се оплачат, тогава целият ЕС ще се разпадне.

 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  [quote#8:"2.50"]Наистина това е едно от най-разумните предложения! [/quote]
  Не бързайте да си фъргате капите и да викате "Оппп!" ...

  Погледнете позицията на Баце.
  От българска гледна точка това е най-добре.
  Да Му се не надяваш ... За втори път ...

  Дано, дано, даноооо,
  До Нашето Богоподобното същество
  Е застанало някое умно поне едно ...

 52. 52 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#35] от "100 паунда за долар":

  Проектът си беше супер до 2007. Явно на такива слепи фенове на ЕК за всичко като теб, имащи я безгрешна във всичко, не им е ясно, че основното разделение не е за и против ЕС като цяло, а за и против Лисабонския договор. Без него нямаше да има никакви настроения за излизане нито във Великобритания, нито в друга от останалите 27 страни-членки.

 53. 53 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  [quote#34:"дерибеев"]както е тръгнало камерън няма да има на кой да даде молбата за напускане ....[/quote

  Не се тревожи, ще се намери.
  ....Камерън няма да има на КОГО да.....

  Граматиката, граматиката!!!!
  Кой не е кого!

 54. 54 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#48] от "AzDebil": за да се изгради Империя е нужно единомислие...точно в момента няма начин това да стане.

 55. 55 Профил на White Hawk
  White Hawk
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Поляците си взимат най-много пари от европейския бюджет, ама им знае много устата.

 56. 56 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#44:"invicttus"]Възможно ли е първия призив от ЕС към Великобритания да бъде "омитайте се по-бързо", възможно ли е ?! [/quote]
  Доста тъпа реакция на паникьосани чиновници. Юнкер специално е голямо разочарование.
  Само че оставката на ЕК в момента е безсмислена. ЕС е това, което са го направили страните членки. Има много постижения и успява да обедини държавите членки за много неща.
  От друга страна, провалът срещу радикализма, който разяжда обществата отвътре, е грандиозен, но никой не смее да отвори темата.

 57. 57 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#55] от "White Hawk": Дали ?!

 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  А, според мене трябва да се даде повече власт на ЕП и най-важните решения в ЕС да се взимат от ЕП, а не от ЕК или ЕС (европейски съвет).

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1838 Любопитно

  За империя не е нужно единомислие. Нужна е сила и ресурс. Плюс решителна воля. Единомислието се установява после.... ако ме разбираш...
  !

 60. 60 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  поляците се уплашиха, че нема кой да ги пази от Германия.....Нищо за откровено расистките изказвания в Англия за полските водопроводчици....

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 61. 61 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#44] от "invicttus":

  Не само е възможно, но е единствено правилното. Не случайно човекът който възроди Франция, един от бащите на ЕС
  ( ген.Де Гол) докато е жив твърдо се противопоставя на членството на Великобритания, въпреки молбите и за присъединяване . Англичаните винаги са се стремели да унищожат всяка континентална сила която не могат да контролират и това е в основата на тяхната политика (няма приятели, има интереси ).

 62. 62 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#58] от "Иво": Икономически съюз е добре, всички имат ползи.Но политически е орел, рак и щука.Може ли комисар (да кажем италиански) да върви против интересите на собствения си народ.

 63. 63 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#52] от "skorpion1980":

  Ти проследи ли дебата за Брекзита в УК? Темата за Лисабонския договор, колко пъти беше повдигната? Кое точно не ти харесва в проекта? Че има изпълнителен орган, като ЕК, който трябва да играе ролята на лошото ченге, и да следи за изпълнението на правилата, които се вземат преди това взаимно, а не всеки да дърпа чергата към себе си?

  nègre littéraire
 64. 64 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Един съюз , при който всеки може да прави каквото му дойде на ум , престава да бъде съюз !

 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4532 Неутрално

  Сравненете това което е казал поляка с казаното от Борисов.
  Това сравнение ще ви даде голямата разлика между поляка и нашия пожарникар.
  Докато мисълта на Витолд Вашчиковски вече търси и предлага път за разрешаване на проблемите, то дребната душица на Боко се е хванал да определя кой какво трябвало да прави.
  Добре че Даниел Митов заема по-активна позиция!.....
  Като вземем предвид и казаното от чешкия премиер, можем спокойно да заключим че страните от Източна Европа биха могли да изиграят (а и трябва) много сериозна роля в преосноваването на бъдещия ЕС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#61] от "dorn": ген.Де Гол

  ген. Де Гол е бил и против НАТО.Ебаси примера.

 67. 67 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  До коментар [#12] от "100 паунда за долар":
  Пак ли щръклееш бе, човек?
  И пак греда ...
  Носи каска!

  https://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-gbp.en.html

 68. 68 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#63] от "100 паунда за долар":

  Там е работата - ЕК просто дърпа чергата към Германия главно и към Франция, един вид оставя едни да са по-равни от други. За тези 28 различни националности НЯМА ПОДХОДЯЩО УНИВЕРСАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО! СЕЩ е утопия! ЕК не е лошото ченге, тя е некадърното ченге.

 69. 69 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#67] от "xm...": стерлинга е паднал с 0.19 стотинки...бе, ша го преживеем някак си...докато уравновеси.

 70. 70 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Полша е нормална страна!Евала!!

 71. 71 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  ПОПУЛИСТИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ - РАЗЛАЙТЕ СЕ!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 72. 72 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 891 Неутрално

  1. Част от функциите на ЕК ( европейската комисия) наистина трябва да се прехвърлят към ЕС ( европейския съвет, състоящ се от държавните и правителствени ръководители на страните- членки) начело президентът на ЕС (избиран пряко от всички граждани на ЕС). Това са обща външна политика, обща европейска сигурност и отбрана, обща имиграционна политика, и обща външнотърговска политика.

  2.Формулата на ЕС за Еврокомисията - всяка страна-членка с еврокомисар, е абсурдна и безумна.
  Всеки комисар води безбройна бюрокрация и огромен брой чиновници след себе си. Европейската партия ( някоя ор Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти, европейските консерватори, европейските либерали, националистите) с най-много места в парламента да може да излъчва кандидат за председател на ЕК, който прави предложение пред европарламента за състав на ЕК (европейска комисия), като броя на комисарите да не надхвърля нормалния размер на един правителствен кабинет, което означава 12-14 европейски комисари максимум ( а не както е в момента 28). Така естествено ще отпаднат безумни комисии като тази за езиковото многообразие и подобни абсурди. европарламентът обсъжда, гласува и избира ЕК.

  3.. Абсурдно е да има и 28 ( ти повече) работни/официални езици в Европейския съюз. Работните/официалните езици трябва да са максимум 4-5, в съответствие с тяхната тежест и разпространение в Европа и света. Такива очевидно са английския, френския, немския и испанския. Това са езицитте, които трябва да са работни и да се използват за комуникация. Така цялата безумна бюрокрация от чиновници-преводачи и прочие ще се съкрати с поне 50%.

 73. 73 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#71] от "Депутат 241": "ПОПУЛИСТИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ..."

  Не е лошо да идаш подготвени лозунги, ма понякога е нужно да поглеждаш и през прозореца.

 74. 74 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Абсолютен провал на Юнкер.

  Никога повече мутри начело на България.
 75. 75 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ще се окаже, че Брекзит е най-хубавото нещо, което се е случвало на ЕС изобщо. Не, защото Великобритания излиза (както се радват някои, и аз не знам защо), а защото самоблокиралата се задръстена брюкселска администрация ще бъде ревизирана изоснови, пък дано това го свършат достатъчно далновидни политици, които направят нещо работещо и полезно на народите на Европа.

 76. 76 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "... за пренаписване на Лисабонския договор, основополагащият документ на ЕС, в полза на по-малко власт за Брюксел и повече за националните столици...." БРАВО, ПОЛША! ВИЕ СТЕ ИСТИНСКИ ЕВРОПЕЙЦИ! Дано поне 20 държави- в момента - членки на ЕС , да ви подкрепят!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 77. 77 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Представяте ли си 1/4 от работоспособното население да е без работа? Трудно е да си го престави човек, но е факт в някои държави от ЕС.
  Да не мислите, че тези държави се радват, че са в ЕС? Но кой ли ги пита.

  Пропагандата промива мозъците на младите и набляга на: Свободни сте да се движите из ЕС и да работите където си искате.
  И какво му е хубавото на това? Да се откъснеш от близки и проятели за да си на гурбет някъде си. И ако се заселиш там, да загубиш род и родина.
  За сиромашните българи, тази перспектива може да звучи добре, но не и за народи които са свикнали да са богати и сами да определят живота си.

 78. 78 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Някои хора тук повтарят като папагали. Защо пък да е толкова бюрократизирана администрацията в Брюксел? Върши си работата.

 79. 79 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Опа, нещата взеха да стават дебели! Както винаги при такива събития нпо ошките са се снишили и чакат опорни точки!

 80. 80 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#75] от "Moonshine":

  Дано си прав, но по досегашните реакции на евролидерите относно случилото се на Острова, по-скоро изглежда, че ще се търси максимално втърдяване на досегашния курс, ще има стремеж към показване на мускули, а конкретно отоносно политиката на ЕС към Великобритания идеята е да се покаже, че ЕС губи, ама кралството губи в пъти повече. Времето ще покаже какво предстои.

 81. 81 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#43] от "chicago514":

  Втора никога не е била, но 6-7 ... то е САМО Лондон, провинцията е като среден Мисисипи по расизъм, беднотия и безхаберие

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 82. 82 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#77] от "dissident":
  Абе каква 1/4 ако се махнат измислените работи и ученето две десетилетия, нещата отиват към половината, a перспективи никакви!

 83. 83 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#80] от "skorpion1980": "...по-скоро изглежда, че ще се търси максимално втърдяване на досегашния курс..."

  което означава, че ще работят усърдно против съюза.щото всички гледаме какво и как се случва.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#81] от "ivanchoLA":"Втора никога не е била, но 6-7"

  Абе, направо си е беден, изостанал остров

 86. 86 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#66] от "invicttus":

  И какво като е бил против НАТО. Франция и тогава и сега разполага с ядрено оръжие, член е на съвета за сигурност на ООН и едва ли някой би предприел открита въоръжена агресия срещу нея .

 87. 87 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#84] от "ivanchoLA":

  Иванчо, гледай си ЛА и не се меси в работите на Европа. Само там може да се слагаш между умните.

 88. 88 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#86] от "dorn": "...и едва ли някой би предприел открита въоръжена агресия срещу нея..."

  нужно ли е да ти давам примери, че французите са най-добри домакини...на инвазия.

 89. 89 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#87] от "dissident":

  Аз съм глобален, живея също в ЛА и Лондон ... за сега де, ако наистина излязат ще трябва на континента ... но пак хората трябва да пътуват да виждат да се учат за да не са коне с капаци, като тебе и тия дето гласуваха за излизане.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 90. 90 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#22] от "Boyant": Нали знаете поговорката, че МАЛКИТЕ КАМЪЧЕТА обръщат колата Или не Ви е удобна тази поговорка?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 91. 91 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Браво на Бокото. Доволен съм от него.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 92. 92 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#90] от "Логика": "МАЛКИТЕ КАМЪЧЕТА"

  Съжалявам, ма Обединеното Кралство си е доста голям камък...ако евентуално не си сляп.

 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4532 Любопитно

  [quote#87:"dissident"]Иванчо, гледай си ЛА и не се меси в работите на Европа. Само там може да се слагаш между умните.[/quote]
  Ти защо не си гледаш само Мо, а си се довлякъл тук да отсъждаш кой какво да прави?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#85] от "invicttus":

  Беден не е, просто до ЕО никои не се е занимавал с провинцията всичко и всички в Лондон и/или именията на десетки километри от заселени места. Проблема е че не може нетехнически хора да решават технически проблем ... пълен цирк. Още повече наследствени безработни защо могат да гласуват без ден трудов стаж не мога да разбера .

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 95. 95 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#25:"dustman"]Сложно уравнение е това да обединиш 27-28 народа в едно.
  Почти невъзможно, а точно това трябва да се постигне.

  Аз съм за СЕЩ! [/quote]

  Поне 2-ма сме След като англетата са вън, спокойно вече мога да приема СЕЩ и да му се радвам.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 96. 96 Профил на invicttus
  invicttus
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#94] от "ivanchoLA": 'изчакай малко...и за САЩ ще разбереш.

 97. 97 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  До коментар [#90] от "Логика":

  [quote#90:"Логика"] Нали знаете поговорката, че МАЛКИТЕ КАМЪЧЕТА обръщат колата Или не Ви е удобна тази поговорка? [/quote]

  Очевидно много искате колата да бъде обърната, и наистина, ролята на вишеградските е деструктивна. Обаче аз все пак мисля, че ще се намери начин малките камъчета да бъдат поставени на такова място, че да не пречат на колата.

  Тръгнал пан насран да иска оставка на ЕК, щото ЕК, видиш ли не паднала на колене пред британците, а ги пуснала да си одат...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 98. 98 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#96] от "invicttus":

  В САЩ Тръмп няма да бъде избран, тои и сега не може да хвана освен кресливия плебс ... Калифорния има наи много делегати тъи че ще го духа

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 99. 99 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#92] от "invicttus": Вижте- имах предвид Полша и Чехия..Много повече ме интересува дали ще се приеме предложението на тези 2 държави за преустройство на ЕС в посока запазване на националните държави, намаляване на бюрокрация и ЕС регулации и премахване на възможността ЕК да си присвоява незаконно държавен суверенитет от държавите -членки на ЕС, отколкото ю.к. Лично аз се успокоих, когато снощи по моя молба, ник "Еребус" ми прати една гръцка статия, в която се разказваше част от съдържанието на настоящата статия. Да е жив и здрав съфорумеца, защото след тази статия вече успях да поспя поне 6 часа снощи....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 100. 100 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Отдавна са за махане. ЕС се ръководи ултра кретенски поне от едно 7-8 години насам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK