Швейцария се готви за тежки преговори с ЕС за имиграцията след Брекзит

Швейцария се готви за тежки преговори с ЕС за имиграцията след Брекзит

© Associated PressЕвропейският съюз (ЕС) е решен да покаже, че не е склонен на отстъпки за Великобритания след референдума за Брекзит. За целта Брюксел се готви да убеди Швейцария, че ще загуби достъпа до единния пазар, ако приведе в действие плановете за ограничаване на свободното движение на граждани на страни членки, съобщава "Гардиън".


Преговорите между Брюксел и Берн са в ход вече две години и е вероятно в близките седмици да се стигне до решение, пише вестникът. Проблемите тук са същите, които ще възникнат при излизане на Великобритания от ЕС – до каква степен Лондон ще трябва да позволи свободно движение на граждани на страни членки, за да запази достъпа до единния пазар.


Швейцария иска да постигне споразумение възможно най-бързо, за да има правителството време да прокара необходимите закони. Крайният срок за тях е февруари 2017 г., след като на референдум през 2014 г. швейцарците гласуваха за ограничаване на имиграцията от ЕС.
Бившият лидер на радикалните либерали Филип Мюлер заяви в неделя, че заплахата от Брекзит трябва да служи като предупреждение за швейцарците на фона на знаците, че преговорите между Брюксел и Лондон ще бъдат обвързани с ограничаването на миграцията. Според Мюлер може да се наложи Швейцария едностранно да изготви решение, според което миграцията може да бъде контролирана в определени сектори на икономиката, ако с Брюксел бъде постигнато съгласие, че в тези области безработицата е много над средните стойности. Политикът призна, че в момента ЕС и Швейцария не намират много допирни точки.


Предлаганият от Берн компромисен вариант предвижда възможността да могат да се налагат квоти за мигранти, когато безработицата в даден икономически сектор или регион на страната достигне нива над средните за Швейцария. За това може да следи съвместна комисия на Швейцария и ЕС.


Не е известно дали това предложение ще се хареса на Брюксел, който държи много на запазването на свободата на движение. Някои политици в Швейцария предлагат правителството да насрочи нов референдум за миграцията.


Достъпът на Швейцария до европейските и световни пазари е силно зависим от ЕС, което поставя страната в неизгодна за преговори позиция. Липсата на решение по въпроса с мигрантите заплашва стотици двустранни споразумения между Берн и Брюксел и създава опасност от налагане на санкции.


Преговорите трябваше да бъдат подновени миналата седмица, но бяха отложени след отзвука от референдума във Великобритания. Председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц обясни, че "в светлината на преговорите за Брекзит свободното двожение на хора сега играе по-голяма роля".


56% от износа на Швейцария е предназначен за ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Тежки,тежки!?На Свис никой не може и да и определя законите и правилата!И затова е силна...и ЕС ще се съобразява с нея!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8181 Неутрално

  Е, защо ЕС трябва да е против квотите за мигранти за Швейцария - хаосът по-добър вариант ли е ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Вероятно ще има нов референдум, но този път за всички договори от т.нар Първи пакет договори и тогава швейцарците може би ще гласуват да се запазят договорите, т.е. и свободата на придвижване.Друг вариант е да има временни квоти, но това не е дългосрочно решение, тъй като членът в Конституцията им, ако не бъде обезсилен, е с дълго-, а не краткосрочно действие. Но швейцарските политици са много премерени, не бързат и ще намерят начин да постигнат максималното.

 4. 4 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Да вземат Норвегия, Исландия, ОК и Швейцария да си направят един съюз и така да влизат в преговори с ЕС. Поединично са слаби, но заедно могат повече.

 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Ес-то да не се чуди с какви глупости да се занимава, а да обърне внимание на заплатите и безработицата по периферията.. Ако се взиват нормални заплати и има ниска безработица там никой няма да иска :-/трябва/ да се мести и нещата ще дойдат по местата си!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  За ЕС настават все по-тежки времена.

 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 685 Неутрално

  То е доста двулично немци и франсета да искат да продължават да взимат 5-10 заплати по-големи от българи и румънци и да мрънкат от имиграцията..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Голям трън сме им на западните страни. Ами ако няма свобода на движението на европейските граждани, за какво е създаден този ЕС? А какво ще стане, ако някой ден приемат и Украйна?
  И това на фона на емигрантската вълна от трети страни! Което остава много сериозен и нерешен проблем за сега.
  Проблемът с вътрешната миграция в ЕС е несравнимият стандарт в нашите и техните страни. И ние и ЕС трябва да работим най- вече за подобряване на икономическата ситуация в нашите страни. Ние най- вече. Това трябва да е национален приоритет за всички правителства за напред.

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Никъв гювеч. Като се цепят от колектива, колектива ще им го отцепи. СОРИ само събиране не става, това и наЩе мутри не го могат, а те са творци в бизнеса.

 10. 10 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#7] от "ostin22":

  проблемът не е във франсетата и германците получаващи по 5 пъти повече. Проблемът е, че в България повечето фирми не могат да достигнат ниво до което да плащат като в Германия и Франция.

 11. 11 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "alabalko":

  Като нямат общи граници,как ще го направят ?
  През Швейцария нищо не може да влезе или излезе ,без съгласието на ЕС.
  До коментар [#5] от "ostin22":


  [quote#5:"ostin22"]Ес-то да не се чуди с какви глупости да се занимава, а да обърне внимание на заплатите и безработицата по периферията.. Ако се взиват нормални заплати и има ниска безработица там никой няма да иска :-/трябва/ да се мести и нещата ще дойдат по местата си![/quote]
  За да стане това,трябва ЕС да се скъса от реформи , да намали значително данъците,и да ореже тотално социалните помощи т.е точно обратното на това което иска местния матрял
  До коментар [#7] от "ostin22":


  [quote#7:"ostin22"]То е доста двулично немци и франсета да искат да продължават да взимат 5-10 заплати по-големи от българи и румънци и да мрънкат от имиграцията..[/quote]
  Ами произвеждат си и ги взимат............кой пречи на Българите(или който и да е там) също да печелят добре...........или пак стигаме до фундаменталните неща ?
  До коментар [#8] от "danid":


  [quote#8:"danid"]Проблемът с вътрешната миграция в ЕС е несравнимият стандарт в нашите и техните страни. И ние и ЕС трябва да работим най- вече за подобряване на икономическата ситуация в нашите страни. Ние най- вече. Това трябва да е национален приоритет за всички правителства за напред.[/quote]
  Да,за да стане това-начело ти трябва някой който е икономически,финансово и предприемачески грамотен...........все неща,които Тиквун не -и пак стига до това.............защото тогава мятряла го избира ?

 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  А колко беше хубаво едно време като имаше жителство.
  Мисля, че ЕСССР трябва да върви в тая посока. Естествено при условие, иска да има Европа, а не обратното - да я няма. Засега везните са силно наклонени към последното.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 13. 13 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#11] от "kapitalcho":

  и какво? останалите страни от ЕС ще сложат ограда и няма да дават нищо да влиза и излиза от Швейцария? Стоките могат да излизат от Швейцария по суша и да се изнасят, просто ще се попълват митнически декларации. Би било глупаво да забраниш транзитния транспорт на стоки

 14. 14 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Анализът на текста на предложената статия показва, че всъщност ЕС няма никакво намерение да прави радикални реформи. Че неговите наднационални (а и някои от националните) лидери имат намерение или да не правят никакви реформи, или реформите да са чисто козметични. Просто за успокояване на публиката.

  Причините за бързото нарастване на настроенията и действията срещу ЕС в неговия сегашен вид обаче са напълно реални. И са фундаментални. Те са политико-икономически и социални. Така че дори ако козметичните лустросвания успеят да поуспокоят публиката, това ще бъде кратковременен ефект. След което нагнетяването на напрежението, особено ако евроскептичните партии се сетят да се обединят за обща борба срещу общия противник.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Неутрално

  Швейцария като правителство има проблеми, които трябва да разреши. Не е много ясно как ще стане в оставащото време. Май ще въведат едностранно ограничения в правилата за миграция и с това ще денонсират споразумението с ЕС. Лошо, втори Брексит ще ми дойде вече в повече.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#10] от "alabalko":

  А ти мислиш ли че някога ще бъде допуснато това? Именно от франсета, дойчландовци, американци и сие..Чувал ли си за лицензи, патенти, роялтис... Вече не можеш да произвеждаш и "фафли" ако не си купен от тях и използван за ниската ти цена на труда..Обричат ни да сме трета категория хора завинаги!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "messera":

  този виц го разоравяй на швейцарците, те най-добре си знаят

 18. 18 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#4] от "alabalko":

  тези държави, ако се бореха да бъдат в съюз, и сега си го имат - казва се ЕС.

 19. 19 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#13] от "alabalko":

  иенно това не искат швейцарците. Веднъж като се научиш на благини: отворен пазар, без митнически формалности, много е трудно да дадеш заден ход.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  принудата като ценност е все по малко ценена

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 279 Весело

  [quote#1:"messera"]На Свис никой не може и да и определя законите и правилата[/quote]

  оооо, може, може - сащ им скръцнаха със зъби и банковата тайна умрE безславно...

  reddit.com/r/The_Donald/
 22. 22 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  @Достъпът на Швейцария до европейските и световни пазари е силно зависим от ЕС, което поставя страната в неизгодна за преговори позиция. ... 56% от износа на Швейцария е предназначен за ЕС[email protected]

  Тоест каквото си искат швейцарците няма да го получат.

 23. 23 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#1:"messera"]?На Свис никой не може и да и определя законите и правилата!И затова е силна...и ЕС ще се съобразява с нея!![/quote]

  До коментар [#1] от "messera":

  Глупости на търкалета. По принцип 'Свис' се е опъвала да влиза в общия пазар с години, обаче след като са преживяли едно десетилетие стагнация и рецесия са изпили 'горчивия хап' и са се асоциирали с ЕС и общия пазар. След влизането в общия пазар икономиката им отново живва. Така че толкова по въпроса за великите швейцарци.

 24. 24 Профил на marina1980
  marina1980
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "ostin22":
  Немци и франсета вземат няколко пъти по-високи заплати,защото си печатат парите и субсидират стоки и труд.Отделно и най-важно:отдавна са си заели пазарни ниши и на нас подхвърлят трохи под формата на ишлеме,т.е.бели робини шият за жълти стотинки.
  Ако не си съберем акъла и озаптим корупцията,все ще сме гладни и злобни.За съжаление,на тези,които трябва да ни договорят пазари,им трябваме гладни,за да сме управляеми.Водят ни едни офшорни "инвеститори",дето с камъни да ги убиеш.
  Държавите в ЕС започват да напускат или да се двоумят за напускане най-вече заради миграцията.Вярно,някои мрънкаха срещу източноевропейците,но чашата преляха гостите на Меркел.Защо Меркел продължава да държи на тях,въпреки риска да остане сама в ЕС,не мога да разбера.Какво я мотивира яростно да изгонва страни-членки и да натиска останалите заради аллах акбар-а,дето поне няколко поколения нищо не става от него.

 25. 25 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  whipping boy ... сега така ще ги наплескат, че да се чуе в Лондон. Аман от протекторати и обслужващи територии, хванали малко бизнес и помислили се за велики. Карино време да бъдат напляскани.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 26. 26 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "alabalko":


  [quote#13:"alabalko"]и какво? останалите страни от ЕС ще сложат ограда и няма да дават нищо да влиза и излиза от Швейцария?[/quote]
  Не по ефикасно-мита и визи
  [quote#13:"alabalko"] Стоките могат да излизат от Швейцария по суша и да се изнасят, просто ще се попълват митнически декларации. Би било глупаво да забраниш транзитния транспорт на стоки[/quote]
  Няма да го забраниш-просто налагаш 400-500 % данъци върху митата.
  Да загубите ще бъдат взаимни-но кой ще издържи повее и има ресурсът за това.
  До коментар [#22] от "yoankata":


  [quote#22:"yoankata"]Тоест каквото си искат швейцарците няма да го получат.[/quote]
  Плюс това 56 % е износът за ЕС,но останалата 44 % също минава през територията на ЕС

 27. 27 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  [quote#24:"marina1980"]Вярно,някои мрънкаха срещу източноевропейците,но чашата преляха гостите на Меркел.Защо Меркел продължава да държи на тях,въпреки риска да остане сама в ЕС,не мога да разбера.[/quote]

  До коментар [#24] от "marina1980":

  Защото не се раждат германчета и няма кой да работи и да консумира германското производство. Иначе меркел не е луда да поема такъв риск за кариерата си като въдворяване на нови имигранти, ако чужденците в интервала 20-40 години не бяха повече от германците. Благодарение на чужденците в последните 2 години броят на раждания в Германия надхвърля половин милион и е рекорден след бейбибума. Но в германия бейбибума май не е бил голям, понеже няколко милиона германци са държани като военнопленници в СССР до 1955 и около 1 милион са се пренесли в по-добрия свят от сибирските строежи.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 28. 28 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#27] от "vxa15365434":

  проблемът на Германия при ражданията е следният - липсата на места в детските градини. Когато имаш общество където и двамата родители трябва да работят за да издържат детето, тогава са нужни градини. За да изгледаш добре едно дете в Германия за 18 години са нужни 250 хиляди евро.
  В Германия се записват за градини още по време на бремеността. Чак сега, след като дойдоха стотици хиляди, ако не и милиони чужди решиха да строят градини.
  Намаляването на населението не е проблем за Германия. Проблем е за пенсионната система, но рано или късно ще има грижи, защото растежът не може да е безкраен. Свиване трябва да се случи някога. Друг проблем е липсата на жилищно пространство в градовете. Всяка година се строят поне 200 хиляди жилища по-малко отколкото е нужно, което напряга пазара на имоти и наемите летят във въздуха. Новото строителство е адски скъпо поради сумати норми, спуснати от държавата, които трябва да се спазят.
  А и вносът на емигранти не гарантира, че ще се оправи пазара на труда. Към 80% от безработните млади са деца на емигранти, които деца не са успяли да се образоват/интегрират. Децата на био-германците много по-рядко отпадат от училище.

 29. 29 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#27] от "vxa15365434":

  Забравих. Германчетата в Германия не са определящи за консумацията на германската продукция. Принципно германците не консумират много и това е проблем на икономиката им, която не е базирана на услугите, а на износа. Културата е на пестене за бъдеще време/пенсионна възраст. Съответно германската икономика не е разчетена върху услугите.

 30. 30 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#26] от "kapitalcho":

  какво мито, като стоката минава транзит през Италия за да се натовари на кораби за щатите?
  Отделно, Швейцария и Норвегия могат да играят ролята на бутикови страни производителки при които в премиум сегмента митото да не е от значение за потребителя. Нека германците се концентрират върху нискокачествена масова продукция. Швейцарците 50км тунел в срок и бюджет направиха, а Берлин още няма ново летище, а пък в Хамбург цената на филхармонията скочи 10 пъти. Митът за германското инженерно изкуство се разпада (особено покрай Фолксваген).

 31. 31 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Да не забравяме за германските експреси на Сименс, на които лятно време им отпада климатика и пътниците се возят при 35-40 градуса, но без възможност да отворят прозореца.

 32. 32 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#31] от "alabalko":

  Нормално не са свиканли да ги оперират просто, това е навсякъде където повечето време е студено/топло. В Рио примерно точно обратното лятото е супер, зимата си носиш яке за метрото да не изстинеш.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 33. 33 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#30] от "alabalko":


  [quote#30:"alabalko"]какво мито, като стоката минава транзит през Италия за да се натовари на кораби за щатите?[/quote]
  Тя може и да отива за Патагония(стоката),но минава през територията на ЕС(въздух или суша),и последната като собственик на територията може да налага каквито иска мита,данъци или данък транзит.
  Ако Щвейцария има технология да телепортира стоката до САЩ без да използва територията на ЕС,това е друга тема.
  [quote#30:"alabalko"]Отделно, Швейцария и Норвегия могат да играят ролята на бутикови страни производителки при които в премиум сегмента митото да не е от значение за потребителя. [/quote]
  Сигурно могат-само че има ли големи мита,това им убива бизнеса/износа.
  А големите пазари за които всички се борят са:
  ЕС
  САЩ
  Китай

 34. 34 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#29] от "alabalko":

  Момче, много пишеш, а малко четеш! Германия приема в момента закон по силата на който новите бежанци имат 3 години да научат немски и да си намерят работа. Ако ли не - следва депортация. Освен това имаше огромен скандал, че Турция задържа сирийците с образование - разбираш играта, да не ти обяснявам. сега Ердоган се е усетил и им предлага турско гражданство дори. Днес го има в пресата. А експортно-ориентираната икономика е ахилесовата пета. Меркел се опитва да обърне тренда, да има повече консумация вътре в германия.
  Има германски телевизии в интернет - гледай ги, за да разбереш играта на германия.


  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 35. 35 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#34] от "vxa15365434":

  а ти момче знаеш ли колко често Германия извършва депортации? Може би 5-10% от всички случаи, които подлежат на депортация биват депортирани. В много случаи тези, които трябва да бъдат депортирани си намират доктор, който да им направи диагноза за някаква болест. Други ще потънат под друго име. Не е рядка практика един и същи човек да се регистрира под няколко имена (имаше случай на сириец с 11 регистрации с различни имена) и да получават помощи за всяка регистрация. Банките са задължени да отварят сметки на всеки, който им покаже хвърчащ лист, че е подал документи за статут. Законите срещу пране на пари и тероризъм реално бяха спрени.

 36. 36 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#33] от "kapitalcho":

  странно тогава...как така Китай не е в ЕС, но успява да изнася страшно много за ЕС при положение, че има мита? Отделно, че прекалено високи мита могат да вкарат ЕС в проблеми със СТО, по същия начин, по който Китай се жалва в СТО за високи европейски мита.

 37. 37 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#24] от "marina1980":

  [quote#24:"marina1980"]Немци и франсета вземат няколко пъти по-високи заплати,защото си печатат парите и субсидират стоки и труд.Отделно и най-важно:отдавна са си заели пазарни ниши и на нас подхвърлят трохи под формата на ишлеме,т.е.бели робини шият за жълти стотинки. [/quote]

  Много тъпотии написани тук съм прочел, но дори в конкуренцията на безработния бай Таню, социалния и другаря, успявате да изпъкнете по своята глупост и свещена простота. Дано се намери някой да ви субсидира и няколко мозъчни гънки, че имате огромна нужда от тях, пък ако може да ги накара и да функционират заедно, ще има шанс и да прогледнете...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 38. 38 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Берн предлага напълно разумно решение,от което може да се отстъпи малко .например да се договори с колко трябва да е по-висока безработицата или при съгласуването,какво е сектор на икономоката и как се преценява безработица в сектор.А и необходимостта за това да следи съвместна комисия на Швейцария и ЕС допълнително ограничава възможността за реално налагане на квоти.А по отношение на Британия,това е достатъчно неприемливо,защото няма как да обяснят на избирателите,че сега могат да ограничат свободата на движение на хора,но пак ще трябва да го правят съвмвстно с Брюксел.Може и налагането на квоти да се обвърже с вноската за достъп до общия пазар ,това няма да повлияе нито на ЕС,нито на Швейцария,но ще бъде особено дразнещо и неприемливо за британците.

 39. 39 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#27] от "vxa15365434":
  Вносът на мигранти-работници и консуматори не е измислен от Меркел.Това се прави и от други страни,но с много условия:профил на кандидата,специалност,образование,изобщо всичко до най-малката подробност,проучват се внимателно.Никоя държава не взима безразборно мигранти,каквото падне,напротив,пресяват ги стриктно,защото те ще живеят с тях.
  Меркел прибира всякакви маймуни,които ще струват скъпо на данъкоплатеца да ги прави хора.Освен това,тя ги прави не германци,а граждани на ЕС.Разликата е много голяма и е абсолютно редно според мен да има допитване до останалите държави-членки.Ако кажат да-ок,но ако не??Каквито и нужди да има Германия от работна ръка,при голямата вътрешна безработица в съюза,особено в източна Европа,Гърция,бъдещите членки и т.н.е редно първо работата да се предложи на "своите".

 40. 40 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  До коментар [#39] от "jjeessii":
  Аз не съм Меркел. Нейната политика се подкрепя от ХДП и от СДП. Вземете и напишете едно писмо до канцлера Меркел и изложете мислите си. Напишете също писмо до председателя на Бундесбанк, който поиска 1.8 милиона нови имигранти в Германия, порицайте ги, поискайте обяснения и кажете, че Вие разбирате по-добре от тях германските проблеми и знаете решенията на проблемите им.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 41. 41 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#40:"vxa15365434"]Напишете също писмо до председателя на Бундесбанк, който поиска 1.8 милиона нови имигранти в Германия, [/quote]

  До коментар [#40] от "vxa15365434":

  За какво са му, дава ли някакво обяснение?

 42. 42 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  Йонке, изказването му го има някъде в нета. Нямат нова работна ръка. Освен това старите хора не харчат много пари (коли, жилища, почивки) и няма консуматори на стоките, които Германия произвежда. Но ООН също смята, че на Европа й трябват поне 10 милиона нови имигранти, за да се справи със застаряването. Бундесбанк пуска много интересни анализи. Например за имотния балон в Германия. Част е от цялата система за събиране на данни за взимане на правителствени решения. Другите звена са германската статистическа служба и разузнаването. Решенията на Меркел са дълбоко и всестранни обмислени и съгласувани със Социалистическата партия. Тя не е луда да си навлече гнева на гражданите само от състрадание към бежанците.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 43. 43 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 446 Неутрално

  [quote#40:"vxa15365434"]Вземете и напишете едно писмо до канцлера Меркел и изложете мислите си.[/quote]

  Канцлерът получава всеки ден такива писма. И какво от това?

  [quote#40:"vxa15365434"]поискайте обяснения и кажете, че Вие разбирате по-добре от тях германските проблеми и знаете решенията на проблемите им. [/quote]

  Не е нужно да се обясняват такива неща. Достатъчно е да се посочат данни за милионите безработни младежи в Испания, Италия и Гърция. А защо не и в Украйна, където хората буквално гладуват, защото нямат работа.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 44. 44 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 446 Неутрално

  [quote#30:"alabalko"]Митът за германското инженерно изкуство се разпада (особено покрай Фолксваген)[/quote]

  Да добавим и Deutsche Bank, която вследствие на "успешно" управление представлява най-големият риск за системата. Не ми се мисли, какво ще се случи, ако или когато Deutsche Bank изпадне в положение на фалит. Цяла Европа ще гръмне.

  Най-лошо ще е, ако решат да спасяваме банката - данъците ще трябва да станат 80%.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 45. 45 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 446 Весело

  [quote#31:"alabalko"]35-40 градуса, но без възможност да отворят прозореца[/quote]

  Защото няма прозорци!

  Получава се така, че или седиш на 40 градуса и се потиш като идиот, или умираш от студ, защото не могат да изключат климатика и във вагона е около 15 градуса.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 46. 46 Профил на leni_n
  leni_n
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Който е бил в Швейцария знае за какво става въпрос. Швейцарците няма току така да допуснат нашенските и румънските цигани да започнат да си правят катуни край приказните им селца или всякаква паплач от Афганистан, Пакистан, Нигерия, Конго и някъде си от гъза на географията да ги залее отвсякъде.

 47. 47 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#24:"marina1980"]Защо Меркел продължава да държи на тях,въпреки риска да остане сама в ЕС,не мога да разбера.Какво я мотивира яростно да изгонва страни-членки и да натиска останалите заради аллах акбар-а,дето поне няколко поколения нищо не става от него. [/quote]

  Според мен, Меркел и зап. европейските "елити" като цяло са в "Zugzwang" (принудителен ход в шахмата) . Покрай Интернет и новите форми на плурализъм като цяло, политическото образование на населението на собствените им страни рязко започнаа да се покачва. Често там място намират мнения, които до скоро бяха подложени на вътрешно-издателска цензура под формата на политическа коректност.
  А както знаем, образованият електорат е бич за всяка власт. Хората започват да поставят въпроси и да изискват отговори, които овластените често не желаят да дават, тъй като тяхната "визия" за бъдещето коренно се различава от тази на електоралните маси, които "елитите" сами често определят като "NAZI-s" - разб. националисти, несъгласни с идеите на Интер-национала.

  https://www.youtube.com/watch?v=qRUL0m9IlFk

  От там и принудата да вливат "бежанци", които да се погрижат за наличието нa вътрешни конфликти и борби, които да пълнят официозните медии, докато наистина съществените решения остават на заден план.

  [quote#27:"vxa15365434"]Защото не се раждат германчета и няма кой да работи и да консумира германското производство. [/quote]

  Това е...донякъде. Ниската раждаемост на коренните европейци е по-скоро следствие на "мерките", които се прилагат вече в течение на доста време. Под "мерки" имам предвид официалния наратив и насищане на информационното пространство с феминистка пропаганда, левичарски идеологеми и зле прикрити PR-кампании против раждаемостта сред коренното населени. Всичко това води до изграждане на "непопулярен" образ в общественото съзнание на традиционното семейство и образът на майката като цяло.
  Един от резултатите от горе-споменатото информационно "програмиране" е фактът, че процентът на разводите в Германия, е близо 50% - небивало число, по-високо от всякога преди.
  Ниската раждаемост е факт. Наскоро ми попадна правителствен доклад, качен на сайта на бундестага, където откровено си бяха написали, че мерки за увеличаване раждаемостта на коренното население, въобще няма да се разглеждат в този доклад. Какво по-добро доказателство за това, което описвам...?!? За съжаление не намирам линка...

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  [quote#8:"danid"]И това на фона на емигрантската вълна от трети страни![/quote]
  Наистина, много странна е тази загриженост за мобилността вътре в ЕС при положение, че безконтролно ги залива цунами от африкански, афганистанци, пакистанци и какви ли не хора с друг етнос и религия. Носители на съвършено друг манталитет, често представляващи сериозна криминална опасност и товар върху социалните системи.

  Отчасти разбираемо, загубата на работното място е веднага и удря конкретната личност докато тези имигранти са глобална и дългосрочна опасност, не е конкретна персонална заплаха. Но това показва, че тези хора са заврели носът си в личните проблеми и малко мислят каква държава ще оставят на децата си. Говоря глобално за западноевропейските страни,не само за Швейцария.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  [quote#47:"trial_jezz"]Ниската раждаемост на коренните европейци е по-скоро следствие на "мерките", които се прилагат вече в течение на доста време. [/quote]
  Моделът на "работещата жена" който беше наложен, това е причината.

  Индустрията имаше нужда от работна ръка на конвейера защото роботите още не бяха измислени, разрушиха традиционният модел при който мъжът печели и издържа семейството а жената гледа дома и децата. За целта намалиха доходите на мъжете и за да се издържа семейството жената задължително трябва да работи.

  А това гарантирано означава намалена раждаемост, трудно е хем да се работи хем да се раждат и гледат деца. Докато при арабите работещата жена е огромна рядкост и съответно раждаемостта висока.

  Постига се с с относително нисък жизнен стандарт но на тях това не им прави впечатление. За разлика от западняка който денонощно е атакуван с реклами за високият стандарт, дори луксозен начин на живот. Което става цел за него. Реклами за многодетно семейство да сте виждали?

  И второто е, че семейството постави на предно място високият жизнен стандарт, своят и на децата си. И за целта се намалява броят на децата съответно разходите за тях.

  Последното е жестокият дефицит на доходи за младите семейства, т.е. във фертилната възраст. Не стига че трябва да решават фундаментални проблеми искащи големи разходи като дом и обзавеждането му за които нямат пари но и деца да раждат и гледат, чисто икономически не се връзва бюджета. Отлагат и после вече е късно.

  Да решат тези проблеми чрез целенасочено финансово стимулиране на раждаемостта, но на КАЧЕСТВЕНАТА част от популация /образованите/ и нещата ще се обърнат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  [quote#42:"vxa15365434"]Но ООН също смята, че на Европа й трябват поне 10 милиона нови имигранти, за да се справи със застаряването. [/quote]
  Това ли е единственият начин за решаване на проблема с раждаемостта. Бърз начин е, вярно. Но пък дългосрочните последици?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  [quote#8:"danid"]Ами ако няма свобода на движението на европейските граждани, за какво е създаден този ЕС? [/quote]
  По-точният въпрос е "Защо ни приеха?". За да влязат в пазарите ни, още ли не си го разбрал? Навремето живеехме с илюзията, че искат да ни вземат заводите. Че тези заводи са нещо ценно. Лично съм го чул от един явно ченге който просъска "Няма къде да бягат, от нас ще ги купуват".

  Глупости на търкалета, освен 10-20 по-едри производства и то главно суровини, металургия, химия другото въобще не ги интересува. ПАЗАРИТЕ са важното, потребители им трябват на тях, с производството нямат проблеми.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на Ivaylo Vasilev
  Ivaylo Vasilev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#1] от "messera":

  Швейцария е силна, защото половината и БВП се формира от износ за европейски страни. От своя страна, този износ е позволен, защото Швейцария позволява европейски граждани да живеят и работят в страната. Ако Швейцария забрани ддостъпа на граждани от ЕС, ЕС ще забрани вноса на стоки и услуги от Швейцария, а как ще се справя тя от там нататък, това си е неин проблем. Така че за късмет ние (Европейския съюз) сме силната страна в този случай.

 53. 53 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2027 Любопитно

  [quote#51:"Fred"]По-точният въпрос е "Защо ни приеха?". За да влязат в пазарите ни, още ли не си го разбрал?[/quote]
  Това всъщност ни устройва, щото ценното на един пазар не е бройката на мераклиите, а платежоспособността им. А платежоспособен пазар означава само ако населението си повдигне стандарта на живот — броя на мераклиите се подплати с повече пари в джоба на същите тези мераклии. Това, последното обаче става само ако не се пречи на икономиката да си се развива както намери за добре, без политическо управление от типа "ръчно управление". Ей тук ще е сблъсъка дето предстои и политиците-шофьори ще загубят, защото или ще прогонят местните пътници и ще се "качат пътници-бежанци" които ще искат да сменят шофьора с техен, или ще настоящите политик-шофьори ще огладнеят до там, че ще се наложи официално да питат местните пътници къде искат да върви автобуса, че да не се стигне до сваляне на шофьора някъде по пътя и замяната му с друго местен шофьор...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 54. 54 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 337 Неутрално

  ООН определя,че Европа има нужда от внос на 10 млн. нови хора.
  Цели държави се обезлюдяват,но ООН не се кахъри кого и колко ще засели там.
  Излиза,че ООН вместо да миротворства и помага на нуждаещите се,се е загрижил за раждаемостта ни.
  И то по специфичен начин:вместо мерки за насърчаване на раждаемостта предлага внос на евтина работна ръка и непретенциозни потребители-примати.Най-добрият начин да затриеш местното население,но това едрия бизнес въобще не го касае.За същата цел дребен не оставиха.
  Поредната организация-паразит.

 55. 55 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#3:"kamenpavlov"]Вероятно ще има нов референдум,[/quote]
  До коментар [#3] от "kamenpavlov":
  А защо не и трети? А?

  КАТО ЧЕТА БЕЗУМНИТЕ СТАТИИ и шаранските ти/ви коментари, предлагам направо да правят 3 референдума поред(с две от три резултат), а защо не и 5 референдума (три от пет)

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 56. 56 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#55] от "Mickey":

  Ами, доколкото чета немска преса, швейцарските политици (без народната партия) имат намерение да питат, докато не получат желания отговор И до февруари няма да има окончателно решение - това е трудна демокрация, а не популистка. Взели са решение, но то трябва да се изпълни разумно, не като в ОК да питат гугъл, ден след референдума, "Какво е ЕС?". В Швейцария пращат един ферман по пощата и обясняват за какво се гласува.

 57. 57 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#54:"jjeessii"]Най-добрият начин да затриеш местното население,но това едрия бизнес въобще не го касае.[/quote]

  Нещо повече - в представите на Комун-Интернационала и носителите на "леви"-идеи, чиито поддръжници са болшинството от европейския "елит", националните държави са пречка са пречка пред визията им за единно световно правителство.
  Когато едно общество е монолитно, често в него съществува единство по определени належащи въпроси, защото както знаем, "Обединението прави силата". Това е проблем пред овластения "елит", който още от Римско време използва тактиката на "Разделяй и Владей", за да прокарва заплануваната си агенда.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 58. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#57] от "trial_jezz":

  Комунистическата идея не включва световно правителство, а напротив.

  Държавнокапиталистическата, както и частнокапиталистическата обаче именно от световно правителство и световна жандармерия се нуждае.

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK