Водещи политици в Германия призоваха да се ремонтира ЕС

Водещи политици в Германия призоваха да се ремонтира ЕС

© Phil Noble, ReutersКлючови политици в Германия като външния министър Франк-Валтер Щайнмайер и колегата му от финансовото министерство Волфганг Шойбле призоваха да се подобрят процедурите в Европейския съюз само седмица след като повечето избиратели във Великобритания решиха страната им да напусне ЕС. Социалдемократът Мартин Шулц предложи да се създаде горна камара на Европарламента, на който той е председател от 2012 г.


Двамата министри се аргументират с това съюзът да стане по-разбираем и приемлив за гражданите на страните членки. Но в изявленията им се чуват директни критики към Европейската комисия и начинът, по който тя разпределя бюджета на съюза.


Шойбле: Отговорни са правителствата
Шойбле призова във вестник Welt am Sonntag държавите да са по-прагматични и да се заемат с "междуправителствен подход" за решаване на проблемите. Той се оплака, че на политиците от ЕС им е отнело прекалено много време за взимане на решенията за справяне с мигрантската криза миналата година, както и че администрацията в Брюксел работи с твърде дълги срокове.


"И скоро осъзнаваш, че Комисията не се справя с нещо или че сме затънали в Европейския съвет. Тук идва отговорността на правителствата", казва Шойбле в интервюто за Welt am Sonntag.


Той обаче добавя, че истинско реформиране на европейските институции минава през промяна на договорите на ЕС, а това отнема много, много време. В същото време финансовият министър отхвърли подозренията, че се опитва да намали правомощията на Европейската комисия – един от трите стълба на управление на съюза.


"Разбира се, че ще се придържаме към връзките между отделните държави – никой и не иска те да бъдат прекъсвани – но има някои неща, които единствено обединена Европа може да реши и трябва да докажем това", заяви Шойбле в неделя пред ARD.


Водещи политици в Германия призоваха да се ремонтира ЕС

© Phil Noble, Reuters


Габриел: По-малко еврокомисари, повече пари за иновации


По-радикален в идеите си е вицеканцлерът, министър на икономиката и лидер на социалдемократите Зигмар Габриел. Той заяви, че броят на еврокомисарите трябва да бъде оптимизиран и че в Брюксел трябва да помислят отново в какви посоки разпределят съюзния бюджет.


"Европа, в която 27 комисари искат да се доказват, повече няма смисъл. В този смисъл би било добре нещата да бъдат ограничени", казва той в интервю за Neue Osnabruecker Zeitung в събота. Ден по-късно той повтори пред телевизия ZDF: "Това, което имаме в момента – 27-28 еврокомисари, прилича на административен апарат без всякаква връзка с избирателите".


Относно структурирането на бюджета Габриел каза, че Европа трябва да помисли добре дали да продължи да излива 40% от еврофондовете в земеделски субсидии (основен получател е Франция - бел.ред.) и да влага далеч по-малко средства в изследвания, иновации или образование.


Шулц: Горна камара на Европарламента


Германецът Мартин Шулц, който е председател на Европейския парламент, постави друг акцент в този дебат. Той написа в понеделник за Frankfurter Allgemeine Zeitung, че Еврокомисията би трябвало да бъде превърната в "истинско европейско правителство" под контрола на евродепутатите.


Освен това Европарламентът, според него, се нуждае от горна камара, съставена от представители на страните членки. Не е ясно дали Шулц си представя нещо като Сенат, или е вдъхновен от германската представителна система, в която Бундесратът представлява интересите на отделните федерални провинции.


Водещи политици в Германия призоваха да се ремонтира ЕС

© Pascal Rossignol, Reuters


Вишеград: Не повече, а по-добра Европа


Лондонският Guardian твърди в понеделник, че четирите централноевропейски държави от Вишеградската група настояват за една по-малко централизирана Европа. Полша, Чехия, Словакия и Унгария оформят лоби, действащо против принципите на бащите-основатели, пише изданието. В района бяха раздразнени от факта, че ден след референдума Франк-Валтер Щайнмайер покани на среща колегите си от останалите 5 страни, създали ЕС – Франция, Холандия, Италия, Белгия и Люксембург. Разговорите приключиха с призив за по-тесен политически съюз, организиран около еврото, което в момента в Централна Европа използват единствено словаците.


Дариуш Калан от полския Институт за международни изследвания казва не само, че в района реакцията след референдума е "шок и безсилие", но и че има опасения, че "Германия и Жан-Клод Юнкер ще използват Brexit, за да ускорят интеграцията в ЕС, на което категорично се противопоставят четирите държави, страхуващи се, че ще бъдат маргинализирани".


Тази позиция ще се чува по-силно от обичайното в следващите 6 месеца, защото Словакия от 1 юли е временен председател на ЕС. "Вместо безкрайните теоретични дебати за "повече Европа" или "по-малко Европа", трябва да се фокусираме върху "по-добра Европа", казаха в съвместно изявление четиримата премиери.


Симпатизанти на евроскептичната управляваща полска партия "Право и справедливост" казват, че ЕС трябва да си остане "свободна търговия и свобода на придвижването, а не да ни командват от Брюксел – ЕС е за търговия, НАТО за отбрана". Най-многотиражният полски вестник Gazeta Wyborcza заяви в редакционна статия, че "Brexit е добра новина за опонентите на евроинтеграцията, популистите, последователите на националния егоизъм, изолационизъм и ксенофобия, както и за Владимир Путин, който прави всичко възможно да раздроби ЕС".

Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8939 Неутрално

  Но Европейският съюз трябва да се промени изцяло - от икономическите взаимоотношения до нормите на поведение. Ако иска да остане, разбира се. Иначе центробежните сили ще бъдат много по-страшни. Досега ЕС се плашеше от силното, мъжко поведение на Чехия, Унгария, Полша. Те държат на своето, може би защото лидерите им са израснали по време на социализма и знаят как да се борят. Страшното е, когато центробежните сили започнат от големите държави, от тези, които крепят Европейския съюз.

  [email protected]
 2. 2 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  При всеки ремонт, най-важни са уменията на ремонтиращия.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Той се оплака, че на политиците от ЕС им е отнело прекалено много време за взимане на решенията за справяне с мигрантската криза.....Егати наглия немец.Тя тази криза стана щото правителствата слушаха другарката Меркел.

 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Повече ЕС,но по нови,разумни правила!Същото се отнася и за Великобритания след БРЕКЗИТ-а!

 5. 5 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#2] от "napitbratmu":

  Колю Фичката мисля ще свърши идеална работа.

 6. 6 Профил на ufccaq
  ufccaq
  Рейтинг: Любопитно

  теа пролетта ли имат избуре?

 7. 7 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Орел и рак и щука,
  не зная по каква сполука,
  такваз им работа дошла
  да теглят наедно кола.
  И ето те са впрягат,
  напъват са, напрягат,
  ей тъй, че ще са пукнат чак,
  а пустите кола не мръдват пак.
  Те можаха покара
  най-лесничко товара,
  но на, орелът кат крилат
  все теглял нависоко,
  кир Рачо - теглял наназад,
  а щуката - в дълбоко.
  Кой крив, кой прав - не знам,
  Товарът и до нине там.
  Несговорна дружина - не могат си почина.

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Основен ремонт си трябва.

 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 820 Неутрално

  ЕС е създаден в името на либералната демокрация.Нормално е да го критикуват противниците й.

 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Съмнявам се, че лесно може да бъде реформиран ЕС

 11. 11 Профил на otrowa
  otrowa
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тотална промяна трябва. Оставка на всички управляващи в момента и преструктуриране. Създаване на собствена армия. Защита на границите и суверенитет.

 12. 12 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  [quote#1:"karabastun"]Страшното е, когато центробежните сили започнат от големите държави, от тези, които крепят Европейския съюз.[/quote]

  Великобритания е жив пример за влиянието на т.н. центробежни сили...
  За сега срещу тях, Европа няма механизъм на противодействие, следователно е нарушен Третият Закон на Нютон...
  Физиката на Брюксел куца...ако не се предприемат спешни и ефективни мерки, скоро да чакаме изместване орбитата на въртене...

  Форумът е в будна кома...
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  ЕС със сигурност ще се промени. Да се надяваме, за добро. Тази огромна бюрокрация, не избрана, а назначена ,трябва да се намали, безсмислените регулации, премахнати.

 14. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Пе-ре-строй-ка!
  Пе-ре-строй-ка!
  Пе-ре-строй-ка!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 15. 15 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 667 Весело

  Бе като ви гледам какви сте оправачи...,как да ви повярвам- форумни маргинали дето не можете и себе си да оправите. Хайде юруш на минусите...

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  “Относно структурирането на бюджета Габриел каза, че Европа трябва да помисли добре дали да продължи да излива 40% от еврофондовете в земеделски субсидии (основен получател е Франция - бел.ред.) и да влага далеч по-малко средства в изследвания, иновации или образование.”

  То читавото образование си остана при англичаните...
  Да не забравяме и “езиковата бариера”, разбира се!
  Германската икономика, може и да е трета в света, но френският е по-разпространен и едва ли франсетата ще пропуснат да го налагат занапред!

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на xzn48499610
  xzn48499610
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако смисъла на ремонта е да се даде повече власт на некомпетентни пенсии като Меркел, която щеше д азагроби ЕС по-добре е да разпускаме.

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4105 Неутрално

  Вишеградската четворка готвят нещо, за което ние нямаме информация. Водеще там е Полша - притеснена от имперските реваншистки амбиции на Русия. Словакия и Унгария не са толкова изявени антируски, но пък се дразнят от хегемонията на другите 3 големи - Франция, Испания и Италия, които стоят плътно до Германия.
  Нас за нищо ни нямат, тъй като Баце си трае, и чака началниците да се разберат, а той тайно да завърти някоя далавера с Путин.

 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1518 Любопитно

  Преформатирането на ЕС е неизбежно.
  ПЕРЕСТРОЙКА ... и то навреме !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Скъпи приятели,

  Трябва да се сплотяваме и да изработваме общи стратегии, а не да изграждаме крепости за защита на недалновидни национални интереси. Трябва да ангажираме лидери от политическия, икономически и граждански сектори, не просто да говорим и обсъждаме, но и да постигаме резултати, да допринасяме и да разрешаваме проблемите. Появата на нови икономически, демографски и политически сили определя необходимостта да се задълбочат връзките с партньори, които споделят нашите ценности. Трансатлантическите отношения са стратегически важни с оглед на растящите предизвикателства към нашия либерално-демократичен ред."
  " Скъпи приятели,

  Европейският съюз е ежедневен плебисцит за желанието ни да живеем заедно. Историята показва, че без постоянни усилия всичко, което сме спечелили, може да бъде изгубено. Дебатите по миграцията, възможното излизане на Великобритания от ЕС, популистите и евроскептиците само препотвърждават това заключение. Днес повече от всякога трябва да възвърнем доверието в жизнеността на Европейския проект, в липсата на негова алтернатива. Трябва да разсеем съмненията на европейците и да ги уверим, че знаем накъде сме се запътили."
  ми .. това е

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Пак британците трябваше да ви кажат "Царят е гол". Дано ви провокират да свършите нещо смислено, но се съмнявам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1586 Любопитно

  Ремонт, ремонт, колко да е ремонт...
  Германия е ПСИХОБОЛНИЯТ ЧОВЕК на Европа.
  Искат си Четвърти райх и това!
  И ще го наложат!
  След това - поредния крах не само за Райха, но и за завладяните.
  ПСИХОПАТИЯ! Германска!
  А трябвало е още след първата световна война Германия да се превърне в чисто селскостопанска федерация от държавички. БЕЗ НИКАКВА ИНДУСТРИЯ. Да не могат да реализират мераците си за световна империя.
  И след втората световна е можело да ги превърнат в селскостопански протекторат. Но недалновидната геополитика .....
  Сега Европа ще плаче под Германски Ботуш.
  Ботушът си е ботуш. Винаги вмирисан.
  !

 24. 24 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Трябва да се преосмислли ЕК, като странна и недемократична институция в ЕС - там комисарите уж се избират от ЕС, но на практика само се одобряват, а се избират чрез партийни машинации.
  Освен това европейските граждани да вземат по-живо да се интересуват от ЕС изборите, а не апатично да пропускат избора и после да реват, че ЕС не бил прдставителен. Също така е време за образуване на евро-партии, а не на съвкупности/коалиции впоследствие.

 25. 25 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#21:"Moonshine"]Пак британците трябваше да ви кажат "Царят е гол". [/quote]

  До коментар [#21] от "Moonshine":

  Британците нищо такова не са казали. За съжаление.

 26. 26 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Евросъюза в сегашната си корумпирана и неефективна форма е обречен на загниване и загиване. С високоплатени чиновници-лобисти няма как да има бъдеще. Създаване на нови структури няма с нищо да оправи положението. Просто трябва чиновниците да бъдат намалени а не увеличени. Второ Европарламента да се превърне в реален парламент а не както сега - в свърталище на разни шарлатани, които получават милиони непонятно за какво.

 27. 27 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  И всички наши форумни критикари на ЕС, които все мечтаят да ни включат към друг ЕС -2/Евразийски сАюз/, как не обелиха и една лоша дума за ЕС-2???

 28. 28 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#11] от "otrowa":

  Е то хубави заклинания ама с политикани - управлявани с дистационно няма как да стане. Все едно нашто Бойко да стане нещо повече от върбова свирка. Ми то толкова си може. Таи ЕС същата работа - там Меркелката си закла цобствената държава като пусна милиони ислямисти паък камо ли за ЕС.

 29. 29 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Единственото добро което може да направи Ес е мнооого по-малко Германия във всички сфери!Това определено не се харесва на всички гореговорили.. А иначе по-рано или по-късно неминуемо ще се стигне до съдбата на Ссср...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 30. 30 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Това в момента по принцип не е никакъв европейски съюз, а германски райх с прилежащи територии..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 31. 31 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Gazeta Wyborcza заяви в редакционна статия, че "Brexit е добра новина за опонентите на евроинтеграцията, популистите, последователите на националния егоизъм, изолазионизъм и ксенофобия, както и за Владимир Путин.."

  Достатъчно е да надникнем във форума на "Дневник" и ще разберем, колко е вярна тази преценка

  Mутри, вън!
 32. 32 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#23:"AzDebil"]Германия е ПСИХОБОЛНИЯТ ЧОВЕК на Европа.[/quote]

  Ох, не знам, дали са психично болни, но седят върху вулкан.

  Или поне такова е мнението на George Friedman от Stratfor:
  https://www.youtube.com/watch?v=eNMYqjMJKyc

  Германия е най-силно зависимата от експорт държава, и от тази гледна точка, най-силно зависимата от ЕС. 58% от експорта на Германия е в ЕС.

  Представете си, какво става с БВП на Германия, ако експорта спадне с 10%. Затова Германия ще се бори със зъби и нокти за запазване на цялостта на ЕС и за лидерска позиция в ЕС. В същото време, политиката на Германия е проблематична от гледна точка на ЕС-периферията, която прогресивно обеднява.
  Гърция, Испания, Италия, дори Франция се давят в безработица. Едно цяло поколение в Гърция и Испания е загубено, вследствие на липсата на перспективи в близките години.

  Именно това е и позицията на Фрийдман, според който в един съюз не може да има стабилност, ако в центъра безработицата е 4,5%, а в периферията надхвърля 25%. При такива условия солидарността е невъзможна.

  По какъвто и начин да се реформират структурите в ЕС, ако не се решат проблемите на тънещите в дългове и безработица държави (нямам предвид само Гърция), евроскептицизмът ще расте.

  Намирам предложението на Габриел, описано в статията за най-разумно. Усилията трябва да бъдат насочени към създаване на заетост във високо-технологичните браншове на бъдещето, и то основно в периферията на ЕС. Ако това не се случи, ще се премине към алтернативата ЕС на няколко скорости. И без това САЩ предвиждат водеща роля на Полша в близкото бъдеще - срещу Русия и срещу Германия.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 33. 33 Профил на materazzi
  materazzi
  Рейтинг: 231 Неутрално

  фобос и деймос наближават Земята скоро ... няма да има нужда от ремонт

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  Ремонт със старите материали на Шойбле няма да свърши работа !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 36. 36 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#32] от "EP":

  Именно! Германия си гради европейският райх на гърба на 20% безработица в южната периферия и 5-10 пъти по-ниски заплати в източната... И ми говорят за още по-тясно обвързване.. На основа на какво???

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 37. 37 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#24:"yoankata"]Освен това европейските граждани да вземат по-живо да се интересуват от ЕС изборите, а не апатично да пропускат избора и после да реват, че ЕС не бил прдставителен[/quote]

  Съгласна съм! Но...достатъчно ли са информирани европейските граждани за изборите в ЕС. Чия задача е да информира гражданите? Има ли адекватна обществена и медийна дискусия за ЕС изборите? Липсва информация за всички важни теми в ЕС. Ето например, вземи СЕТА - гражданите не са информирани, какво е това СЕТА, какво е това TTIP, добро ли е, лошо ли е, коя партия е против, коя е за. Цари пълно информационно затъмнение по въпроса.

  Освен това, според мен, на милионите млади безработни в ЕС им е все тая за ЕС изборите. Те искат работа и бъдеще. И понеже го нямат това, ще стават все по-евроскептични, каквито и промени да се направят в европейските институции.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 38. 38 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 193 Неутрално

  Федерация или конфедерация?

 39. 39 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 193 Неутрално

  До коментар [#35] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Охи!

 40. 40 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Някой много пеят но само защото са вътре в ЕС. Нека само да си предсавим малка държава като Словакия напр. извън ЕС.
  Ще е жалка картина на всички фронтове. Да видим как ще ми се прави на независима и без Общия пазар и отворените граници..

 41. 41 Профил на Черен Гана студент
  Черен Гана студент
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#36] от "ostin22":

  На основа на все по-тесните технологични и икономически дадености в съвременността. Една отделна европейска дължава е обречена на упадък, бавен и безславен, ако не може да следва бъдещото развитие в тези области. Само съюз от европейски държави може да е конкурентноспособен и в крак с технологичното и иновативното темпо на съюзи като НАФТА (САЩ, Канада), АСЕАН, или нечовешкото темпо на производителност и иновации на Япония, Китай и Корея.

 42. 42 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#24:"yoankata"]Трябва да се преосмисли ЕК, като странна и недемократична институция в ЕС - там комисарите уж се избират от ЕС, но на практика само се одобряват, а се избират чрез партийни машинации. [/quote]

  Нищо чудно, че имаш толкова минуси на коментара. Аз като пиша от сума време, че ЕС трябва да се реформира към повече демокрация, ме обявяват за ушанка. В статията са споменати някои добри идеи, включително и казаното от Габриел за многобройните комисари, избирани само и изключително с връзки. Аз ги наричам политбюро. Спомената е и (според мен налудничава) идеята за горна камара на един парламент, който всъщност не е истински такъв. В една истинска демокрация парламентът трябва да назначава комисията (правителството) и да приема законите.

  Общо взето обаче в написаното няма нищо конкретно, освен нуждата от промяна на съюзните договори (улучено точно в десятката), което обаче щяло да отнеме много време. Ами действайте тогава бързо с умни предложения, че иначе на европейските народи им свършва търпението! Задават се още референдуми.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 43. 43 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 508 Неутрално

  [quote#21:"Moonshine"]Пак британците трябваше да ви кажат "Царят е гол".[/quote]

  Точно заради британците ЕС е на това дередже, заради постоянните им претенции за изключения, постоянното им мрънкане и желание да бъдат по специални в рамките на съюза. Компромисите бяха заради тях и резултатите от това са видими.

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 44. 44 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Горна камара? Този е идиот.

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Любопитно

  [quote#31:"cinik"]Gazeta Wyborcza заяви в редакционна статия, че "Brexit е добра новина [/quote]
  Защо Gazeta Wyborcza не е окачествила новината за САЩ, Китай и Индия? Да не би шляхтите да ги смятат тия за "втора ръка" икономика? Или както обикновено са прави пропаганда?

 46. 46 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#37:"EP"]Липсва информация за всички важни теми в ЕС. Ето например, вземи СЕТА - гражданите не са информирани, какво е това СЕТА, какво е това TTIP, добро ли е, лошо ли е[/quote]

  Аз да си призная за СЕТА чух наскоро. ТТИП е абсолютно засекретен - до такава степен, че премиера ни не го е чел, а евродепутатите доколкото разбрах са можели само да го погледнат, но не и да вземат записки или да ги изнасят след това. От тази секретност ми настръхва косата. Не може да е добро това нещо ТТИП!

  [quote#37:"EP"]Освен това, според мен, на милионите млади безработни в ЕС им е все тая за ЕС изборите. Те искат работа и бъдеще. И понеже го нямат това, ще стават все по-евроскептични, каквито и промени да се направят в европейските институции.[/quote]

  Виж, това с безработицата не мисля, че е в прерогативите и задълженията на ЕС. Държавите членки си определят законите, данъците и инфраструктурата (макар и донякъде финансирана от ЕС), които са определящите фактори за привлекателността на икономиките за инвестиции. По периферията на ЕС се шири корупция, а за това не е виновен ЕС. Не може ЕС да е отговорен за всичко - все пак той е преди всичко единния пазар с прилежащите бюрократи и регулации на пазара.

  А за реформирането на ЕС мисля трябва да има някакъв единен политически живот - да има европейски партии, за които да гласуватме на наднационално ниво. Сега е едно странно половинчато положение от съюзи от различни национални партии.
  До коментар [#37] от "EP":

 47. 47 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Няма нужда от 27 комисари, само за да се намери служба за представител на всяка държава-членка. Кристалина Георгиева се разхожда 4 пъти в месеца до София за сметка на европейските данъкоплатци.

 48. 48 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 508 Неутрално

  "Най-многотиражният полски вестник Gazeta Wyborcza заяви в редакционна статия, че "Brexit е добра новина за опонентите на евроинтеграцията, популистите, последователите на националния егоизъм, изолационизъм и ксенофобия, както и за Владимир Путин, който прави всичко възможно да раздроби ЕС". "

  Дали "повече Европа"(СЕЩ) или по "малко Европа"(ЕС) - мисля, че отговора се крие в последната част от цитата на полския вестник.

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 49. 49 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1981 Разстроено

  "Мартин Шулц предложи да се създаде горна камара на Европарламента, на който той е председател от 2012 г."
  Не му лесно.

 50. 50 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  [quote#34:"m7fq7h"]петнайси патя ма отгърмеха[/quote]
  Проявили са разбиране. Малко ти е.

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Любопитно

  [quote#32:"EP"]Или поне такова е мнението на George Friedman от Stratfor[/quote]
  Това същият ли е ония Джордж Фрийдман, основателят на частната разузнавателна компания Статфор, чийто кредитни карти бяха хакнати, а Уикилийк им публикува цялата кореспонденция?
  И защо трябва да вярваме на един шпионин-политолог, дето не може да си опази собствената фирма!?

 52. 52 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#42:"Wagner"]В една истинска демокрация парламентът трябва да назначава комисията (правителството) и да приема законите. [/quote]

  То идеята на ЕК (правителството) на теория е, че се избира от ЕП, обаче на практика е точно както го описваш - връзкари назначени от нинамкой си и си е точно едно 'политбюро' (супер сравнение). Много по-добре би било, ако имаше партиен живот на европейско ниво и победилата партия излъчва на практика ЕК/правителство. Освен това не мога да разбера защо има и съвет на държавите членки и ЕК - някак не се ли дублират тези два органа? Единия е излишен със сигурност.

  [quote#42:"Wagner"] многобройните комисари, избирани само и изключително с връзки. Аз ги наричам политбюро.[/quote]
  ++++

  [quote#42:"Wagner"]Задават се още референдуми. [/quote]

  Тука не съм съгласна. Тоест не споря дали се задават или не, а по-скоро споря с подтекста на думите ти. Ако мислиш, че британците гласуваха заради тези неща, които си говорим в момента много се заблуждаваш.

  Ако искаш да разбереш за какви глупости се изговориха покрай Брекзита в ОК и защо британците (излючително глупаво гласуваха за екзит) погледни клипчетата на този швейцарски господин (Самуел Кнопф) във тубата:

  https://www.youtube.com/watch?v=MsNXmfqQqOU

  Освен този клип има клипове оборващи Brexit fallacies, които ги има като щракнеш на канала му. Много кратко и простичко излага аргументите за и против. Ако те мързи да ги гледаш мога да ти ги обобщя.

  До коментар [#42] от "Wagner":

 53. 53 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#42] от "Wagner":
  До коментар [#37] от "EP":

  А някой разбира ли какво се има предвид под 'горна камара'??

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Ако не... кораба потъва!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 56. 56 Профил на m7fq7h
  m7fq7h
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#32:"EP"] 58% от експорта на Германия е в ЕС. [/quote]

  е колко е на UK? 57%?

 57. 57 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#46:"yoankata"]Виж, това с безработицата не мисля, че е в прерогативите и задълженията на ЕС. Държавите членки си определят законите, данъците и инфраструктурата (макар и донякъде финансирана от ЕС), които са определящите фактори за привлекателността на икономиките за инвестиции.[/quote]

  Съгласна съм...донякъде.

  Държавите членки, които имат евро, не контролират монетарната си политика. Оттам липсва инструменти за напасване на конкурентоспособността. Няма синхрон между фискална и монетарна политика. Ако имаш обща валута, трябва да имаш и други общи неща.

  Другото е, че на младите безработни им е все тая, кое е, и кое не е в прерогативите на ЕС. Тези хора са едно загубено поколение, което ще става все по-евроскептично, ако не се предприеме нещо. От друга страна, ако тези всичките милиони безработни тръгнат да се местят в друга европейска държава, същата ще пропищи като Великобритания от вътрешно-европейската миграция, и ще тръгне да прави челни стойки, на които достатъчно се нагледахме последните години.  [quote#46:"yoankata"]А за реформирането на ЕС мисля трябва да има някакъв единен политически живот - да има европейски партии, за които да гласуватме на наднационално ниво. Сега е едно странно половинчато положение от съюзи от различни национални партии. [/quote]

  Аз пък признавам, че изобщо не съм наясно с тия европейски партии. Няма ли вече такива? Как ще се става член в такава партия?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 58. 58 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Когато Меркел , Оланд и Юнкер нарушаваха всички закони за имиграцията на ЕС, еврокомисарите мълчаха и не си мръднаха пръста!
  Също и по въпроса за т.н. квоти и заплахите на австрийци и холандци към Източна Европа , че ще спират европфондовете.

  Това беше грубо, цинично и тъпо, но никой от ЕК не се намеси!

  Още тогава питах защо комисарят по миграцията не води общата политика за справяне с мигрантската криза, а главната дума има Меркел.

  Още много такива примери има за пълната неадекватност на комисарите. Никаква изпълнителна власт нямат.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 59. 59 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#56:"m7fq7h"]е колко е на UK? 57%?
  [/quote]

  Ами около 50% от износа на ОК е за ЕС.

  80% от износа на ОК е в услуги, а тия ще бъдат най-засегнатото перо при екзит, защото не е ясно как ще бъдат регулирани. ОСОБЕНО финансовите такива.

  До коментар [#56] от "m7fq7h":

 60. 60 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#31] от "cinik":

  Значи англичаните правят добро на Путин по логиката на поляците. Много елементарно и повърхностно е това мнение.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 61. 61 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Любопитно

  [quote#53:"yoankata"]'горна камара'[/quote]

  Аз не разбрах...

  Но явно Шулц иска да се реорганизация по немски модел.

  Нека изчакаме Wagner да се включи, той повече ги разбира тия неща.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 62. 62 Профил на m7fq7h
  m7fq7h
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#59:"yoankata"]80% от износа на ОК е в услуги, а тия ще бъдат най-засегнатото перо при екзит, защото не е ясно как ще бъдат регулирани. [/quote]

  precisely, и има тези, че не подлежат на търговски споразумения

 63. 63 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#51] от "wanderer":

  Ами не му вярвай! Той е тъп, неразбираш от Global Affairs, политика и икономика.

  Виж, че не може да си опази фирмата от хакери

  Може би ти ще ни обясниш ситуацията, и ще опровергаеш фактите, върху той гради анализа си.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1518 Любопитно

  [quote#38:"thespiritswithin"]Федерация или конфедерация?[/quote]
  ++++++++++++++
  ТОВА Е ВЪПРОСЪТ !!!
  ++++++++++++++
  колкото и да се правят на слепи и глухи
  трябва веднъж завинаги ЕС да реши !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#33:"materazzi"]фобос и деймос наближават Земята[/quote]

  Това да не са корабите на извънземните

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 66. 66 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#52:"yoankata"]Ако искаш да разбереш за какви глупости се изговориха покрай Брекзита в ОК [/quote]

  Аз съм до голяма степен в течение. Препоръчах даже във форума статията на Бейджхот в "Економист" преди референдума. Беше много весела.

  Но аз съм за повече директна демокрация, поне в държави с демократични традиции като Великобритания. Освен това съм убеден привърженик на обединена Европа, но на истински демократична и единна, а не на лъжовна такава.


  [quote#53:"yoankata"]А някой разбира ли какво се има предвид под 'горна камара'?? [/quote]

  Има се пред вид нещо като в повечето демокрации, като например във Великобритания Камарата на лордовете, в Германия и Австрия (федерални държави) Бундесрата. В ЕС в действителност има нещо подобно, то е съвета на правителствените глави, но не е съвсем същото.
  Това обаче не е истинския проблем. Парламентът на ЕС както функционира сега, не е истински парламент. Той трябва да се реформира.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 67. 67 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 729 Неутрално

  РАЗГЕЛЕ!
  НАЙ-ПОСЛЕ!!!!

  Най-после една статия за РЕШАВАНЕ НА ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА за Брексита.
  А не само да препечатвате помията от медиите на глобалните Чичковци - че британците били "тъпи" , че "съжалявали" , че си "посипвали главите с пепел" след Брексита. И че "ще правят нов референдум", че ще "емигрират в българия и Румъния".
  А ЕС в този си вид бил съвършен.
  Ако ЕС бяха послушали Британия по-рано БРЕКСИТ НЯМАШЕ ДА ИМА.
  Колко пъти Британия (която е от първите създатели на ЕС) предупреждаваше че се подменя същноста на ЕС и че ще стане мазано?
  А?

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 68. 68 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  Централизация и федерализация му е маиката, сега е времето за пипане яко.
  Тия източните чифути да мълчат докато не станат нетни контрибутори

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2070 Неутрално

  Този Шулц май не е оправил всичките си роднини иприятели,та иска Горна камара,за да може европейският данъкоплатец да храни още търтеи...Май и Шулц трябва да си ходи,а европейските органи трябва още да се опростят,за да станат по-гъвкави и да могат бързо да реагират на предизвикателствата...

 71. 71 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#60:"Сорос"]Значи англичаните правят добро на Путин по логиката на поляците. Много елементарно и повърхностно е това мнение. [/quote]

  Във форума има сума прикрити пропагандатори на Путин, които искат да ни убедят, че той е всемогъщ и всеможещ.
  Такива мнения наистина са си повърхностни и елементарни. Това обаче е академичен израз. Аз като по-открит човек ги наричам пропаганда.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 72. 72 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#56] от "m7fq7h":

  Ти изобщо разбра ли, аз какво съм написала?

  Същественото в случая е, че половината от БВП на Германия е експорт.

  Каква част от БВП на Великобритания е експорт - това е важното. До какъв срив на БВП ще доведе спадът на експорта?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 73. 73 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  "Gazeta Wyborcza заяви в редакционна статия, че "Brexit е добра новина за опонентите на евроинтеграцията, популистите, последователите на националния егоизъм, изолационизъм и ксенофобия, както и за Владимир Путин, който прави всичко възможно да раздроби ЕС"."

  Газета Виборча не бърка. Това е точна диагноза на ситуацията и германските министри да си гледат работата. Меркел се справя прекрасно и се превърна в "Желязната лейди" на този век.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 74. 74 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#68:"ivanchoLA"]Тия източните чифути да мълчат докато не станат нетни контрибутори [/quote]

  Иванчо, темата е за Европа. Източните ... таквози, не са ли в Америка, бе? Само че те никога не са нетни контрибутори. Свикнали са да са получатели.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 75. 75 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":
  [quote#3:"chicago514"]Егати наглия немец.Тя тази криза стана щото правителствата слушаха другарката Меркел.[/quote]
  Ега ти наглия ганю си!
  Ми нали точно такива неща не трявбва да стават. И то не само от добра воля на някой си, а ЕС да си има защитните механизми.
  Е затова бе и брексита. А не защото британците са "тъпи" както ганьовци се надпреварваха да плещят.
  Прочети бавно коментар 67

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 76. 76 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#57:"EP"]Държавите членки, които имат евро, не контролират монетарната си политика. Оттам липсва инструменти за напасване на конкурентоспособността. Няма синхрон между фискална и монетарна политика. Ако имаш обща валута, трябва да имаш и други общи неща. [/quote]

  Тия мантри ги пробутваха разни гръкофили покрай гръцката криза. Замисли се какво значи това гърците да имат 'собствена монетарна политика'. Това означава да могат безконтролно да си печатят ли печатят драхми и да обезценяват стойността на спестяванията на хората, пенсиите и заплатите на държавните служители например. И това го имате за някаква голяма благодат ли??? Голямата монетарна манна небесна за решаване на проблемите? Аз въобще не виждам това как щеше да помогне.
  Айде да речем хората със спестявания, пенсионерите и хората на заплати - да го 'еди какво си'. Ами какво правим с бизнеса? Ти представяш ли си да имаш бизнес и да имаш внос на консумативи в твърда валута и приходи в гръцки драхми? Представяш ли си какво е да плащаш сега, а да имаш приход след еди колко си месеца? Или обратното? Как се осчеводява това и как ти знаеш дали ще излезеш на сметка или ще потънеш? Айде огромните компании купуват деривативи примерно върху ЕфЕкса, а средните и малките могат ли това да си го позволят? Ами не естествено! А представяш ли си какво е да правиш бизнес в държава с огромни лихви каквито са при меките валути?? Или с бързо изменящя се лихва?? Можеш ли да си сигурна, че ще изкараш висока добавена стойност от да речем 20% печалба, при лихви от 15% за заемите например (а всеки бизнес взема заеми в един или друг момент)? И при това внасяш консуматив в друга валута и обменния курс може да скочи всеки момент!

  Въобще защо се връзваш на тия приказки с меките валути, че виждаш ли това бил проблема на такива шибаняшки държави като Гърция и Испания? Ако може ли видиш ли да си печатят щели да бъдат Германия! Глупости за наивници са това.

  Да не забравяме, че откак тези хрантутници гърците са влезли в ЕС доходите са им скочили минимум 2х, а ако бяха фалирали извън ЕЗ шяха да ги спасяват не 'лошите' ЕС, а МВФ и разни други хиени, които щяха да им наложат МНОООООГО по-жестоки условия.

  [quote#57:"EP"] Тези хора са едно загубено поколение, което ще става все по-евроскептично, ако не се предприеме нещо.[/quote]

  Съгласна съм, че положението е трагично за младите и даже тези на средна възраст. НО не знам защо трябва да стават евроскептични. Защо не вземат да стават малко по национално скептични? Да се обърнат към правителствата си, защото те са главните виновници за кризите в ПИГС. Гърците защо не 'скинджуват' продажните си политици, които с години вземат заеми и ги раздават на наши хора по топли държавни позиции? Защо гърците например нямат никаква събираемост на данъците, нямат НПК и геодезично разчертаване на земята (забравих името на службата, но на практика там няма централно картографиране на земята и постройките) и т.н.

  В края на краищата ЕС не е майка кърмилница, а просто един общ пазар на стоки, услуги, капитали и работна сила.

  [quote#57:"EP"] същата ще пропищи като Великобритания от вътрешно-европейската миграция[/quote]

  [quote#57:"EP"]Няма ли вече такива? [/quote]

  Тц! Европартии няма. Това, което има в момента са едни обединения от сходни национални партии постфактум.

  Тоест, гласуваме за депутати по държавите - примерно ние си излъчихме хора като Джамбазки и Станишев на нациоално ниво и тия хубавци като се озоват в ЕП се асоциират към Европейски партийни обединения. Което е меко казано странно...
  Повече резон би имало, ако европейски партии същвствуваха и водеха кампании и гласувахме директно за тях. Това ми е личното мнение... Според мен хората биха били по заинтересувани в политическия процес.

  До коментар [#57] от "EP":

 77. 77 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Той написа в понеделник за Frankfurter Allgemeine Zeitung, че Еврокомисията би трябвало да бъде превърната в "истинско европейско правителство" под контрола на евродепутатите."

  Това е всъщност разумното предложение. И може би също преки избори за европейски президент, в които да участват всички европейски граждани.

 78. 78 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#66:"Wagner"]Великобритания Камарата на лордовете[/quote]

  Това пък точно за демократична институция ли го имаш? Да не дадеш за пример и кралицата след малко като виден демократор!

  Между другото не знам защо се прехласваш точно по ОК като държава с дълга демократична традиция. Според мен те имат толкова дълга традиция, колкото повечето западни държави.

  Само недей ми цитира подписването на Магна Карта като някои други форумци като начало на демократичната традиция, че ще изпадна в някаква истерия!

  [quote#66:"Wagner"]Аз съм до голяма степен в течение.[/quote]

  Не мисля. чета ти коментарите и оставам с впечатление, че много надценяваш англичаните и причините, по които гласуваха така.

  До коментар [#66] от "Wagner":

 79. 79 Профил на КОНСТАНТИНОПОЛ
  КОНСТАНТИНОПОЛ
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Е как да се ремонтира ЕС ве джанъм? Първо трябва да отстранят халифата на Шмеркел, после я свалят от власт в ЕС. Че получовечи пак са изнасилили германки.....

 80. 80 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun": ≪Страшното е, когато центробежните сили започнат от големите държави, ....≫

  Не когато – те започнаха от голямата държава Англия. И едва ли са по-слаби във Франция. Но дори ако се светкавични, предлаганите от немските политици реформи не струват. Те не засягат двете основни причини за пораждането и за възхода на евроскептицизма.

  Първата от тези две причини е несъответствието между права и отговорности на управленческите евроинституции. Директивите на европарламента и разпорежданията на еврокомисията са задължителни. Но те са задължителни за държавите от ЕС, а не пряко за техните народи. За да станат задължителни за гражданите на дадена държава, управляващите в тази държава трябва да ги включат като част от своето законодателство или като част пот дейността на изпълнителната власт. И когато идиотизмите на евроинституциите водят до нежелани за народа последици, той обръща своя гняв към националните управляващи институции и политици, а не към истинските виновници от евроинституциите. Защото връзката между реалните виновници и реалните потърпевши е прекъсната на национално ниво. А това, тази фактическа безотговорност на управленческите евроинституции, ги прави абсолютно безотговорни и затова те си правят каквото си искат, без наистина да помислят за последствията. Така те не носят дори прословутата ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ, колкото и малка да е ефективността на тази отговорност върху политическото поведение на политиците.

  Втората причина е във факта, че в света, предизвикан от господстващата политико-икономическа управленческа система, възниква и тече процес на разширяване и задълбочаване на пропастта между бедни (социални групи и държави) и богати (социални групи и държави), който започва някъде около 1970/1975 година от най-бедните социални групи и държави, но който вече е достигнал и до богатите държави в ЕС, и до САЩ (точно той е причина за успехите на Сандърс и на Тръмп). А постоянно нарастващата разлика в жизнения стандарт на народите в различните държави на ЕС генерира антагонистични отношения между тях. Между бедни и богати държави. И точно това е причина за възникването на четворката Чехия, Словакия, Унгария и Полша, към която България би трябвало отдавна да се е присъединила.

  Това са двете основни причини за нарастването на центробежните сили в ЕС. И всякакви реформи в ЕС, които не вземат предвид тези причини и не ги елиминират, дори ако имат някакъв положителен ефект, той ще бъде силно ограничен и само временен. А предложенията на немските политици не само че не вземат това предвид, но като че ли сочат посока на развитие, която ще усили силата, влиянието и значението на антиевропеизма.


  À à ѐ ѝ ò – „”

 81. 81 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#31] от "cinik":
  [quote#31:"cinik"]Brexit е добра новина за опонентите на евроинтеграцията, популистите, последователите на националния егоизъм, изолазионизъм и ксенофобия[/quote]
  И ТОВА Е ТОЧНО ТАКА!!!!!! Няма да си заравяме главите в пясъка, нали?
  ВЪПРОСЪТ Е - КОЙ БЕ ВИНОВЕН ЗА БРЕКСИТА????
  Дали "тъпотията" на британците? (както цяла седмица ни заливаха медиите на едни Чичковци)

  Или ИЗРАЖДАНЕТО на ЕС(на който британците бяха всъщност от първите създатели)
  Или накратко - КОЙ ВСЪЩНОСТ ОБСЛУЖИ ПУТИН?????
  Или

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 82. 82 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Аз съм за Горна камера на Европарламента, но "сенаторите" да се избират от правителствата на държавите с минимален мандат от 6 месеца(ако в дадена държава се смени правителство след 4 месеца, да не се сменя сенатора), броя на сенаторите да варира от 1 до 6 според населението с право на гласуване за локален парламент(най-вече граждани на съответната държава).Сената да отговаря след успешно гласуване в Европарламента с икономически договори на ЕС с трети държави, като TTIP със САЩ и CETA с Канада, без да се налага на локалните парламенти на отделните държави да гласуват допълнително.

  Es muß Geld fließen!
 83. 83 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Любопитно

  [quote#66:"Wagner"]Парламентът на ЕС както функционира сега, не е истински парламент. Той трябва да се реформира. [/quote]

  Как точно?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 84. 84 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#74] от "Wagner":

  Защо се гавриш с момчето? То явно не знае какво е ч***т. Явно и не подозира, че това е обида на етнически принцип, но инак е пръв антирасист! Не дава косъм да падне от по-препеченките главички.

 85. 85 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#74] от "Wagner":

  Ми и в Европа, не знам си каква четворки иска еди какво си. Чакаи бе! Кои си да искаш като не си нетен донор, кво е това които плаща тои поръчва музиката ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 86. 86 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#81:"Mickey"]Или ИЗРАЖДАНЕТО на ЕС(на който британците бяха всъщност от първите създатели) [/quote]

  Глупости. Въобще не са били създатели. Те едва ги пуснали в съюза и се оказва, че с право не са ги искали. От влизането си почват с изисквания и саботаж срещу обединена Европа.

  [quote#81:"Mickey"]Дали "тъпотията" на британците?[/quote]

  Точно тъпотията им, да. И омразата към източноевропейците.

  До коментар [#81] от "Mickey":

 87. 87 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#85:"ivanchoLA"]Кои си да искаш като не си нетен донор, кво е това които плаща тои поръчва музиката ...
  [/quote]

  До коментар [#85] от "ivanchoLA":

  Всеки член на ЕС е донор - всеки плаща членски внос, чрез който се издържа бюрокрацията на съюза. Всеки пълноправен член има право 'да оределя музиката' като участва във вземането на решения. четворката и петорката и т.н. имат право на мнение както всичко останали.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#72] от "EP":

  80% е експорт на високотехнологични услуги, които включват банкови и легани. Смятаи че лежа ще е пълен.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 90. 90 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#87] от "yoankata":

  Само дето тия на изток получават повече отколкото слагт, докато не се промени ратиото да си мълчат .

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 91. 91 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#82] от "slan777":

  Аз пък съм за
  1) Горна Камара от предтавители само Белите Държави.(така наречените дойни крави)
  2)Дъжавите Бозайници да получават право на представители само ако покрият минимума критерии за Бяла Държава.

  Не може разни комунистическо-ченгесарски подлоги (като нашия Архонт, Пръмова, Бокова и мутри и мутреси) от руски Троянски Коне да имат глас в ЕС.
  3) Лесен шут на тези дъжави-бозайници които не показват резултати а само чакат да крадат от данъкоплатците на ЕС

  Виж 67

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 92. 92 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 729 Неутрално

  [quote#86:"yoankata"] От влизането си почват с изисквания и саботаж срещу обединена Европа. [/quote]
  До коментар [#86] от "yoankata":
  Глупостите ги дрънкаш ТИ.
  Разбира се че са от СЪЗДАТЕЛИТЕ.
  И НЕ саботаж са правили, а са искали ИСТИНСКИ ЕС.
  Не като този.
  И ПАК СЕ ОКАЗАХА ПРАВИ!!!!!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#76] от "yoankata":

  Значи, Йоанка, аз въпреки че съм чела разни книжки за монетарна и фискална политика, разчитам изцяло на анализи, направени от друг по темата.

  Не изключвам изобщо вероятността да си много права. Но не знам, какво е решението за Южна Европа. Факт е, че Испания и Гърция, та дори и Италия продължават да затъвят. Всъщност не Великобритания, а Гърция трябваше да напусне Общността (или поне в случая с Гърция валутната зона). Ако в Брюксел никой нищо не направи по тоя въпрос, нещата ще ескалират, и дестабилизацията на ЕС ще продължи. А това не е в интерес на никого. В Брюксел трябва да работят по-свежи глави, с идеи и с визии. Тия, дето са сега там, не стават - Юнкер и Шулц показаха, какво могат.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 95. 95 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Идеята за втора камара на Европарламента не е лоша.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 96. 96 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#89] от "ivanchoLA":

  Питам за цял от БВП, Иванчо. 80% от БВП на Великобритания е експорт? Искаш да кажеш, че Великобритания бие Германия и Китай по експортно-ориентирана икономика?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 97. 97 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 729 Неутрално

  [quote#86:"yoankata"]Точно тъпотията им, да. И омразата към източноевропейците. [/quote]
  Ти явно не познаваш британци. Те са с пъти по толерантни от българите. Ти и останалите ганьовци мразите британците а искате да сучете. Ще сучете от Путя си накрая
  До коментар [#86] от "yoankata":


  [quote#81:"Mickey"]ВЪПРОСЪТ Е - КОЙ БЕ ВИНОВЕН ЗА БРЕКСИТА????
  Дали "тъпотията" на британците? (както цяла седмица ни заливаха медиите на едни Чичковци)

  Или ИЗРАЖДАНЕТО на ЕС(на който британците бяха всъщност от първите създатели)
  Или накратко - КОЙ ВСЪЩНОСТ ОБСЛУЖИ ПУТИН????? [/quote]

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 98. 98 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#78:"yoankata"]Между другото не знам защо се прехласваш точно по ОК като държава с дълга демократична традиция. Според мен те имат толкова дълга традиция, колкото повечето западни държави.
  [/quote]

  С това не съм съгласен. Великобритания не познава диктатура от времето на Оливър Кромуел. Знаеш в кой век е. А в повечето от така наречените западни държави до миналия век си имаше собствени диктатури или бяха под властта на чужди такива.
  Всичко е относително, като повечето истини. Малко истини са абсолютни.

  Само да не ме затапиш сега с романа на Дизраели "Sybil or The Two Nations", където страната е описана като разделена на бедни и богати, две отделни нации, които не знаят нищо една за друга и живеят напълно отделно.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 99. 99 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#77:"ijj"]И може би също преки избори за европейски президент, в които да участват всички европейски граждани. [/quote]

  До коментар [#77] от "ijj":

  +++++++++++++ Много добра идея!!

 100. 100 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#98:"Wagner"]където страната е описана като разделена на бедни и богати, две отделни нации, които не знаят нищо една за друга и живеят напълно отделно. [/quote]

  До коментар [#98] от "Wagner":

  Няма нужда от романи в съвсем реалния живот те са класистко общество, разделено на 'бедна' работническа класа и 'богата' средна класа + 'висока класа' и новосъздадената 'безработническа класа' от хора, които поколения наред живеят на помощи и то доста комфортно. По този показател с класите ОК не се отличават много от Индия с техните касти... е малко преувеличавам, но разделението на класи в ОК е доста разединяващо. Въобще не може да се говори за равен старт в живота и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK