Унгария ще гласува на 2 октомври на референдум за бежанците

Преди броени дни бяха осъдени първите сирийци, незаконно навлезли на унгарска територия през миналата година.

© Reuters

Преди броени дни бяха осъдени първите сирийци, незаконно навлезли на унгарска територия през миналата година.Унгария ще проведе на 2 октомври референдум със задължителна сила на резултата, на който избирателите трябва да дадат одобрението си или да отхвърлят евентуалното приемане на национална квота за имигранти. Датата бе насрочена във вторник от президента на страната.


Будапеща има не само един от най-ярките критици на квотната система на ЕС в лицето на премиера Виктор Орбан, но и заедно с Братислава съди Европейската комисия за това решение. През септември 2015 г. страните членки се договориха за вътрешно разместване на около 160 000 души, получили статут на бежанци или на временна защита.


Референдумът ще се отнася не за съдбата на това решение, а за бъдещи подобни планове за въвеждане на постоянно действаща квота.


Въпросът е: "Искате ли ЕС без одобрението на унгарския парламент да може да налага задължително преселване на чужденци в Унгария?"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK