Русия засилва военното присъствие в Калининград преди срещата на НАТО

Русия засилва военното присъствие в Калининград преди срещата на НАТО

© ReutersКрай гражданското летище в балтийския анклав на Русия – Калининград, група от 20 руски военнослужещи чака автобус да я отведе до базата й.


"Ние сме за допълнително укрепване на силите", казва пред "Ройтерс" един от младите мъже, без да даде повече подробности.


След избухването на конфликта в източна Украйна и Русия, и страните от НАТО започнаха да засилват отбранителните си способности в региона. Това накара представители и от двата лагера да говорят за опасност от нова конфронтация в стила на Студената война.
В този смисъл за Москва стратегическото място тук е Калининград. Тази малка територия между натовските Полша и Литва позволява на Кремъл да демонстрира военната си мощ в северната част от Алианса.


По време на тридневния си престой тук журналист на "Ройтерс" в анклава става свидетел на достатъчно видими признаци за засилване на руското военно присъствие: камиони, извозващи военно оборудване от пристанището във вътрешността на Калининград, пристигащи на малки групи военни, работа за увеличаване на мерките за сигурност по една от базите, докато в друга, където има военен радар, са в ход мащабни строителни дейности.


По време на тридневния си престой тук журналист на "Ройтерс" в анклава става свидетел на достатъчно видими признаци за засилване на руското военно присъствие.

© Reuters

По време на тридневния си престой тук журналист на "Ройтерс" в анклава става свидетел на достатъчно видими признаци за засилване на руското военно присъствие.


Достъпът на чужденци тук е възможен само със специално разрешително, но въпреки това на журналистите от агенцията в един момент е наредено да изтрият някои от направените снимки. Руското министерство на отбраната не отговаря на въпросите на "Ройтерс" за военните укрепления в Калининград.


Според военни експерти и западни дипломати Русия се готви да изпрати нова порция ракети в анклава и да изгради мрежа от системи за противовъздушна отбрана, която да затрудни преминаването на натовските самолети в балтийските страни и Полша.


Засилването на руското военно присъствие ще е в дневния ред на започващата на 8 юли двудневна среща на върха на НАТО във Варшава. Москва обяснява, че е била принудена да отговори заради приближаването на Алианса към границите й.


Радарна станция


Калининград се ражда след края на Втората световна война, когато съветската армия окупира немското пристанище Кьонигсберг. Прекръстен е в чест на загинал през 1946 г. съветски лидер. След разпадането на СССР през 1991 г. се превръща в руски анклав без общи граници с Русия.


Според експерти от НАТО плановете на Русия са да разположи ракети земя-въздух, с които да блокира достъпа на Алианса до въздушното пространство на трите балтийски страни и на една трета от Полша.


Съществуват опасения, че балтийските страни, в които има съществени руски малцинства, могат да бъдат сполетени от съдбата на Украйна. За разлика от Киев обаче, Естония, Литва и Латвия са членки на НАТО и Алиансът е длъжен да ги защитава от всяка опасност на територията им.


Военна база в процес на изграждане в Пионерски, Калининград.

© Reuters

Военна база в процес на изграждане в Пионерски, Калининград.


Според репортер на "Ройтерс" най-усилена е работата по модернизирането на инфрастурктурата около военния радар в град Пионерски по северното крайбрежие на Калининград. Самият радар, който покрива цялата територия на Европа и служи за ранно предупреждение за въздушна атака, започна да функционира през 2014 г.


Според информация на интернет страницата на агенцията, отговаряща за строежите на военните, повишената активност тук е свързана с изграждане на казарми, отоплителна централа, столова, медицински пункт, пожарна, социален клуб, спортни съоръжения и др.


По разкази на местни източници на "Ройтерс" новите постройки ще могат да приютят няколкостотин войници.


В главния град на анклава, който също носи името Калининград, също се наблюдава засилена дейност. Камиони пренасят малка артилерийска техника от пристанището, а в някои случаи пратките са покрити с брезент. В град Светлий пък е обновена наблюдателницата. Според местни хора тя е част от мрежа, която има за цел да защити подразделението, в което се съхранява арсенала на Балтийския флот.


Според военни експерти и западни дипломати Русия се готви да изпрати нова порция ракети в анклава и да изгради мрежа от системи за противовъздушна отбрана

© Reuters

Според военни експерти и западни дипломати Русия се готви да изпрати нова порция ракети в анклава и да изгради мрежа от системи за противовъздушна отбрана


Местене на ракетни установки


Според източници на "Ройтерс" е вероятно в близките 2-3 години Русия да разположи в Калининград ракети "Искандер М".


Това разгръщане е част от дългосрочен план за модернизиране на системата за противоракетна отбрана на страната, но Москва вероятно ще го представи като отговор на засиленото присъствие на НАТО в региона.


Според анализатора Владимир Абрамов руският план за Калининград не е да изпрати там многочислена армия или сериозна военна техника и оръжия, а да модернизира структурите си. За Абрамов Русия и Западът са еднакво виновни за създалото се напрежение.


"Контингентът в Калининград се модернизира качествено, а не количествено. Нашите хора добре разбират каква глупост би била голямо разгръщане в анклава".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK