След Брекзит хиляди работници от ЕС се тревожат за бъдещето си

След Брекзит хиляди работници от ЕС се тревожат за бъдещето си

© ReutersВсяка година хиляди чужди граждани идват да работят в британските ферми. Но след референдума за излизане от ЕС много от тях се тревожат за бъдещето си, пише Би Би Си.


Основните притеснения са в няколко посоки: дали на работниците ще са нужни визи, дали фермерите ще разполагат с достатъчно работници. И въпреки това доста от земеделците са гласували за излизане от ЕС.


Би Би Си разказва историята на българина Иван (името не е неговото истинско), който работи в стопанство в Кеймбриджшир през последните 9 сезона. Той споделя, че освен парите, е тук, защото работата му харесва и колегите му се отнасят добре с него. Работодателите му са платили за курсове по земеделие и са му помогнали да се установи заедно с други българи в малка къща наблизо. Въпреки това Иван разказва, че впечатленията му са, че много от английските му колеги не харесват чужденците във фермата. "Някои от тях гласуваха за Брекзит, но когато ги попитах защо, не можаха да ми отговорят. Не съм изненадан от резултата. По-възрастните хора винаги гласуват така от носталгия по миналото".
Въпреки че не иска да напуска Великобритания или да търси друга ферма, бъдещето на българина е неясно и може да отнеме две години, докато статутът на гражданите от ЕС бъде изяснен.


Тази несигурност е основата причина за тревогата както на работниците, така и на фермерите.Данните показват, че около 60 000 сезонни работници, предимно от Източна Европа, идват всяка година в британските стопанства.


Голяма част от сезонните работници във Великобритания идват от Източна Европа.

© Reuters

Голяма част от сезонните работници във Великобритания идват от Източна Европа.


Сега някои фермери се притесняват, че след референдума на 23 юни и особено след срива на паунда, много от тях ще предпочетат да отидат в Германия или друга страна, където имат повече икономическа сигурност.


Собствениците на агенциите за набиране на работници споделят, че цари объркване, много хора не са наясно какъв ще е процесът по излизане на Великобритания от ЕС и как ще им се отрази това. Други, които от години работят в Обединеното кралство и са успели да се издигнат в йерархията – като 34-годишния чех Ярда – споделят, че макар да не искат да напускат страната, вече обмислят и план Б за действие.


Според фермера Робърт Лоу, който отглежда овце и зърнени култури, британското земеделие не може да съществува без чуждите работници. Агенциите за набиране на кадри споделят, че е трудно да се осигурят достатъчно кадри за земеделието само от британските граждани.


Въпреки това Лоу е гласувал за излизане от ЕС, тъй като според него "Великобритания никога не е искала да бъде част от схемата за свободно движение на хора". Той е сигурен, че няма да има проблем да продължи да работи с граждани от ЕС, дори смята, че сега ще има бариери и поради това тук ще идват само наистина способните.


В момента в Обединеното кралство текат дебати как да се процедира, като едно от предложениеята е за въвеждане на система като в Австралия – да се допускат само висококвалифицирани кадри. Неквалифицираните мигранти от ЕС обаче са ключов фактор в британската икономика, пише "Файненшъл таймс". 31% от работниците в хранителновкусовата промишленост са от ЕС, в хотелиерския бизнес те са 21%, в земеделието – 16% и т.н. Въпреки това те не заемат работните места на местните – според актуални числа делът на заетите британци е 74.4%, много по-висок спрямо 2004 г., когато бяха приети 10 нови страни членки в ЕС.


Загубата на нискоквалифициран труд от общността няма да може да се компенсира от британските граждани заради естеството й, пише "Файненшъл таймс". Причината не е в мързела на местните, а във факта, че често става въпрос за работа, която е подходяща за необвързани хора, които искат да спечелят пари и да ги инвестират в бъдещето си. Ако обаче си местен жител със семейство и деца, това не са позиции, с които може да осигуриш живота си.


Но ако след Брекзит условията за мигрантите от ЕС станат неблагоприятни, бизнесът на Обединеното кралство може да се наложи да привлича повече местни кадри за нискоквалифициран труд. За целта те ще трябва да предложат по-добри условия, заплащане и социални облаги. Друг вариант е съкращаване на планове за разратване и автоматизиране на част от дейността – въпреки че това не е възможно във всички сектори.


Сега всичко е в ръцете на правителството. Политиците вече дадоха да се разбере, че въпреки желанията на Брюксел, чл. 50 от Договора за ЕС няма да бъде задействан скоро. Отговорността за съдбата на 3 милиона граждани на страни членки във Великобритания ще падне върху следващия премиер, който трябва да бъде избран в началото на септември. Засега прогнозите са, че това ще е вътрешният министър Тереза Мей, която вече обяви, че не може да даде никакви гаранции за статута на тези хора, и обясни, че "този въпрос ще трябва да бъде разгледан в хода на преговорите с ЕС". Тя допълни, че "никой не е длъжен да остане някъде завинаги".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8282 Весело

  Спокойно - накрая ще се извърти нещо. И ще се намери повод БРЕКЗИТ да не се осъществи. Ще победят активните,красивите, хубавите, умните, интелигентните…и пролетариатът ще продължи да бачка !

  [email protected]
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Да не се тревожат. Брекзит няма да има.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Това си е проблем на Великобритания и тя ще си го реши, както сметне за добре.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  Те сигурно и британците се притесняват, че ще трябва сами да си берат ягодите и да си чистят къщите.

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  "Основните притеснения са в няколко посоки: дали на работниците ще са нужни визи, дали фермерите ще разполагат с достатъчно работници. И въпреки това доста от земеделците са гласували за излизане от ЕС."

  И евросубсидии няма да има. Това автоматично прави продукцията им неконкурентноспособна спрямо Полша примерно.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5320 Неутрално

  "Политиците вече дадоха да се разбере, че въпреки желанията на Брюксел, чл. 50 от Договора за ЕС няма да бъде задействан скоро"
  Нивата е дълга...

 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  "Сега някои фермери се притесняват, че след референдума на 23 юни и особено след срива на паунда, много от тях ще предпочетат да отидат в Германия или друга страна"

  Сривът продължава и днес.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Чиба англичани! Всички вие сте подли приятели на Боко! Само посмейте да изгоните 200 000 български работници от англиа, тогава ние ще напуснем керливото ви НАТО! Което ни струва само разходи и унижения, като това да плащаме миилиарди за 45-годиШни изтребители! И да пращаме 20 години вече васални контингенти за да вадим чуждите кестени от огъня!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  "Причината не е в мързела на местните, а във факта, че често става въпрос за работа, която е подходяща за необвързани хора, които искат да спечелят пари и да ги инвестират в бъдещето си. Ако обаче си местен жител със семейство и деца, това не са позиции, с които може да осигуриш живота си."

  Е ще им се наложи да поживеят както много други хора. Без осигуряване на живота. Уелкъм ту дъ риъл уърлд.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 985 Весело

  До коментар [#4] от "Роси": [quote#4:"Роси"] Те сигурно и британците се притесняват, че ще трябва сами да си берат ягодите и да си чистят къщите. [/quote] Ако индийците и пакитата го раздават само инженери и лекари, то ще се намерят хора от Бангладеш за тая табота!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  Много ми е любопитно, как са си говорили английските джентълмени, които скроиха мазалото.

  За българските полит-олигархически извепки с ВЕИ-мора, АЕЦ Белене, Южен поток, плячкосването на въздушните такси от РВД традиционно всяка година - там ни е познато. Говори се цялото време за "7 милиона изрода...боклука... цървула...", "че им флезнеме венозно...", "че им го дзабиеме у кухите глави - сър Стенли Ройс - целио вътре сух, хъ-хъ-хъ", "Раята и жената искат яко клатене, иначе почват да мислят за глупости", "7 милиона знойни педерунгели са се надупили - чакат държавата да ги уважи - не можем току-така да им откажем!" ...

  Ама в Англия едва ли е било така. Нашето е като за пазара 4 милиона КТБ, 10 милиарда ВЕИ, няколко десетки хиляди квадратни километра изсечени гори...една заменена морска ивица - кокошкарски работи, затова и говорът е просташки. Там за един ден изтриха 250 милиарда евро от обезценки, повече подхожда говор на джентълмени.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Той е сигурен, че няма да има проблем да продължи да работи с граждани от ЕС, дори смята, че сега ще има бариери и поради това тук ще идват само наистина способните.

  Вече само ядрени физици ще ви берат ягодите! Явно всички нации в един момент се израждат и изперкват!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 961 Неутрално

  абе що все ми се струва че гробищата на които трябва да ревем, са два меридиана по на изток

  гошо
 14. 14 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 496 Весело

  До коментар [#8] от "Крадолюб ДемоКРАДов":

  извинявай ама ти цъкнах плюс на
  "умния" коментар... Разсеях се. Време е да пия едно кафе...

  www.soundcloud.com/x2805
 15. 15 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  Не е точно така, проблем е за всички европейски граждани, пребиваващи и трудещи се там, дори не само за източноевропейците.
  Великобритания може да е остров чисто географски, но не може да си позволи да остане остров в икономически аспект.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1233 Неутрално
  До коментар [#15] от "frisky":

  [quote#15:"frisky"]Великобритания може да е остров чисто географски, но не може да си позволи да остане остров в икономически аспект.[/quote]

  И кои сме ние, за да и кажем какво може да си позволи и какво не???
  Не трябва ли ТЯ САМА ДА ГО РЕШИ???

 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  Всичко ще бъде регулирано !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#16] от "4ort":

  Нищо не ѝ казваме, просто си чешем езиците
  И като казвам, че не може, това не е защото аз не ѝ разрешавам, а защото съвременната икономика и свързаните с нея пазари не работят по този начин.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  [quote#12:"tribiri"]Явно всички нации в един момент се израждат и изперкват![/quote]
  В цялата история на човечеството няма победена империя. Всички до една загиват от ояждане и собственото си убеждение, че са велики! И всички империи загиват, без изключение! Примери-десетки!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Всичко що не е англичанин вън от ГБ. Това казаха англичаните. Това е тяхно право и ще си изчистят страната от навлеци. А къде ще ходят после гастарбайтерите не е моя грижа. Мен м ее еня за Българите в България. Другите да се спасяват. Няма и тях да мисля. Не плащат нито данъци тук, нито осигуровки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK