Във Варшава Румъния ще получи подробен план как НАТО ще ѝ помага в криза

Във Варшава Румъния ще получи подробен план как НАТО ще ѝ помага в криза

© Stoyan Nenov, ReutersНяколко дни преди срещата на върха на НАТО имаме потвърждението на съюзниците, че Румъния няма да си тръгне от Варшава с празни ръце: ще имаме подобрен план за отбрана.


Нещо, което не изглежда голяма работа в сравнение с батальоните, които предстои да бъдат разположени на територията на Полша и балтийските страни, но не е и дребна работа, като се има предвид, че преди две години нямахме никакъв план. Нещо, което казва много за начина, по който в действителност се развиват нещата вътре в НАТО и пред какви трудности трябва да се изправи Румъния.


В продължение на 10 години от присъединяването към НАТО и до срещата на върха преди две години в Уелс Румъния беше членка на алианса (почти) само с името си. На Румъния и на България им беше отказан подробен план за спешна отбрана (т.нар. план за непредвидени ситуации), защото политическите лидери на НАТО не сметнаха, че двете страни имат нужда от такова нещо. Дори поляците и балтийците не разполагаха с такива планове до 2010 г., но знаем от телеграмите на Уикилийкс, че дотогава те са били осъществени и са включвали девет дивизии на НАТО и значителен брой военни и щурмови кораби, въздушна подкрепа и т.н.
Поляците са членове на НАТО от 1997 г., значи и те са чакали доста дълго, докато НАТО се реши да направи планове за отбрана. Как се обясняват тези закъснения? Казано просто, чрез политическа директива.


От 1991 г. насам абсолютният постулат, мантрата, повтаряна по няколко пъти на ден от цялото западно ръководство на външната политика - от Белия дом до Берлин през Брюксел - беше, че "Русия не представлява заплаха". Нямаше никакво значение, че източните страни обръщаха внимание, че нещата стоят по съвсем друг начин, и дори неутрални, но запознати с проблема страни като Финландия, дискретно даваха значими сигнали.


Веднъж прокламиран, принципът, че "Русия не представлява заплаха", беше възприет като стратегическа действителност. Следователно НАТО се намираше в невъзможна ситуация. За да правиш планове за непредвидени ситуации за източните страни, трябва като алианс да идентифицираш потенциален агресор, от който се защитаваш, и тъй като в региона друг потенциален агресор освен Русия не съществува, НАТО беше длъжна, за да прави планове за отбрана, да вземе предвид възможна руска агресия. Но веднъж приета тази предпоставка, би означавала, че НАТО все пак допуска, че Русия може да представлява заплаха, което противоречи на официалната политическа линия.


По тази причина в продължение на десет години източните страни бяха оставени без планове за отбрана. Едва през 2009-2010 г., след руската агресия в Грузия през 2008 г., поляците и балтийците успяха да убедят съюзниците да изготвят все пак тези планове. Когато Румъния каза, че и тя иска подобно третиране, НАТО каза, че не съществува никаква заплаха по адрес на Румъния, сякаш Грузия се намира на Балтийско море.


Говори се, че на Богдан Ауреску (по това време държавен секретар във външното министерство-бел.ред.) му е отнело две години преговори, докато получи съгласието на НАТО за изготвянето на такива планове за отбрана, одобрени през пролетта на 2014 г., преди срещата в Уелс, и подозираме, че дори Ауреску не е сигурен, че тези преговори щяха да бъдат успешно приключени, ако руснаците не бяха нахлули в Украйна и не бяха анексирали Крим.


Сега, две години по-късно, имаме потвърждението, че ще получим "надграден" план. "Надграден" по отношение на какво? Очевидно на променящото се естество на съществуващите заплахи. Ако вземем предвид, че на съюзниците им отне 20 години да приемат очевидната реалност на руската заплаха, резултатите не са за подценяване. Най-накрая натовските стратегии започват да се адаптират бързо към действителността, без вече да бъдат сковавани от абсурдни "идеологически" принципи. Това е добрата част от новината. Лошата част е, че ако НАТО чувства нужда да надгражда плановете за отбрана на Румъния, това означава, че от другата страна руснаците се движат твърде бързо в Крим, където правят собствените си "надграждания".


Румънският проект за военноморско сътрудничество между страните с излаз на Черно море беше подкопан от предателството на българския премиер Бойко Борисов и сега е на везни. Многонационалната сухопътна бригада, която Румъния предложи да приеме и да ръководи, е нещо много добро на хартия, но засега му липсва "многонационалният" компонент, защото твърде малко от съюзниците потвърдиха, че искат да участват.


Подобреният план за непредвидени ситуации е предназначен да компенсира до някаква степен дисбаланса, който се очертава между решенията, взети от НАТО за отбрана и обезкуражаване в Полша и балтийските страни, и тези, които се предвиждат за Румъния. Важно е обаче да видим, че ще бъдат взети конкретни мерки през следващите години от съюзниците на първо място спрямо Румъния, защото по отношение на България вече си изяснихме в кой лагер играе. (БТА)


Румъния пледира за засилване на вниманието на НАТО


НАТО трябва да отдели повече внимание върху региона на Черно море, както и да подкрепи съюзническите усилия в регионален план за осигуряване на стабилността и сигурността, заяви в прессъобщение румънският президент Клаус Йоханис, който ще участва на срещата на върха на НАТО във Варшава в петък и събота, предаде Аджерпрес.


"Румъния подкрепя приемането на обща декларация НАТО-ЕС, която ще допринесе за структурирането на стратегическото партньорство между двете организации и ще подкрепи усилията на НАТО за укрепване на отбранителните способности на партньорите от алианса", се посочва още в съобщението.


"В този смисъл в рамките на срещата ще се постави особен акцент и върху задълбочаването на сътрудничеството на НАТО с източните партньори, по-специално Украйна, Грузия и Молдова", се отбелязва още в документа.


В неделя румънският президент ще се срещне с полския си колега Анджей Дуда.

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Весело

  Ха-хааааааа
  До преди само 2 години това беше немислимо
  ПУТИН направи и невъзможното,
  това да се случи......

  КРИМ КРЕМЪЛ ЗАТРИВА.......

 2. 2 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Когато нашите войски пробиха румънската отбрана при Сталинград на 19.11.1942 г. установихме, че независимо че температурата е 10 градуса под нулата, румънските войници и офицери толкова са бързали да избягат че са го направили без шинелите си. Така се сдобихме с огромно количество топли дрехи съвсем свободно.
  Из спомените на маршал Чуйков.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  Просто държавите от бившия Варшавски договор дълго време бяха „замразени“ и сега явно е дошло време да се ''стоплят'' с нови планове.

  [email protected]
 4. 4 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Нямаше да има "дрънкане" на оръжие, нямаше да има "приближаване" на НАТО. Нямаше да има увеличение на военните бюджети.
  Но човек трябва да гледа позитивно. България спечели много от действията на "стратега" - и не бива да го забравяме.
  1. Бяха спрени всички корупционни проекти Белене, Бургас-Александрополис и Южен поток
  2. Търговското салдо с русия беше минис 10 милиарда лева, сега е минус 5 милиарда. Спестили сме 5 000 000 000 лева и те са останали у хората. Цени на газ и гориво.
  3. Доставката на газ ще бъде НАСИЛА диверсифицирана след 20 години. Първата фирма вече купи газ, която не е на Газпром
  4. ДПС се разцепи. Сега ВСЕКИ българин от турски произход знае, че ДПС всъщност е про-руска партия, на агенти на ДС. Това вече не може да се промени.
  5. Има реални войници и американски танкове в България. Което не е заплаха за никой, но дава реална сигурност на България.
  6. Като гранична държава България ще бъде наблюдавана по-внимателно от западния свят и ще получаваме повече помощи.
  Българските русофили мразят най-много две не

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1918 Весело

  Малий! Домнуле Клаус Йоханис яко е опънал жартиерите на балерината от Банки. Ся кво ше правим с предателя от България дето вече си "изяснихме в кой лагер играе". Това вече е нетърпимо. Мамалигата да ни сочи като руски подлоги... Боко да се измята от яхтите и да събаря МОЧА докато още има време.

 6. 6 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 461 Неутрално

  [quote#1:"Hawaii"]До преди само 2 години това беше немислимо [/quote]
  А сега прочети статията и конкретно пасажа че 4 години преди Крим е изготвен такъв план за Полша и прибалтийците.

 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  "Предателството на Борисов". Право куме в очи.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Румънският проект за военноморско сътрудничество между страните с излаз на Черно море беше подкопан от предателството на българския премиер Бойко Борисов

  по отношение на България вече си изяснихме в кой лагер играе


  Истината казана направо не е лицеприятна! Що така бе Бойко?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 9. 9 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 549 Любопитно

  " беше подкопан от предателството на българския премиер Бойко Борисов"
  Може би е време всеки гербер да прогледне как гледат на сикаджията съюзниците и приятелите ни.

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Обръчът около империята на злото се затяга.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1321 Гневно

  "Румънският проект за военноморско сътрудничество между страните с излаз на Черно море беше подкопан от предателството на българския премиер Бойко Борисов" - В интерес на истината, Румъния има аспирации за Молдова. И затова се сблъсква остро с Русия, която защитава голямото руско малцинство в тази бедна бивша съветска република. В този проект, трябваше да влезе и ненатовска държава - Грузия. Но до тук с оправданията....Бойко Борисов съвсем ясно влезе в руския филм, прожектиран ни от Путин. С руска риторика попита: "Вие какво искате, война ли"...И прати външния министър и министъра на отбраната да "воювали"!? Такова публично поведение е НЕДОПУСТИМО и СРАМНО за премиер на държава член на ЕС и НАТО!!!!

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#2] от "Каишков - Системен нарушител":
  .."румънските войници и офицери толкова са бързали да избягат че са го направили без шинелите си "..До Сталинград руснаците с шинели ли бягаха?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Абе то и Хитлерчо даде "план за отбрана" на Фокшани лично на маршалът Антонеску, ама кво стана после....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 15. 15 Профил на tonywalker
  tonywalker
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Днес ли ще обявяват войната?

 16. 16 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Едно време, когато България и Румънич бяха във Варшавския договор, румъниците отказваха достъп на Съветски войски към България, в случай на агресия от Турция.
  Каквото повикало, такова се обадило!
  Сега и ние трябва да откажем сухопътен коридор на турски войски, ако случайно Румъния бъде нападната от Русия.
  След неотдавнащно посещение на турски президент в Румъния, румъния засили религеозните връзки на своите 400 000 турци с Турция. А монак Маковей, популярна и й нас се ЗАЯДЕ с България, намирайки "румънски сигани" в няколко български села!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Начи, да съм на мястото на г-н Плевнелиев, като отида във Варшава, ще поискам НАТО да ни пратят у нас поне 50 000 съюзническа армия! Не може мамалигарите и водопроводчиците да измъкват всичко! Все пак ние държава членка на ЕС и НАТО ли сме или някой карибски протекторат? А армия ни трябва, за да се чувстваме защитени от иранската и севернокорейската заплаха!
  Сега, някой да не каже руснаците нещо. Те не ме притесняват. Армията няма да е срещу тях. Пък и с тях сами ще се спраеим ако трябва. Все пак всеки умен българин патриот помни как с генерал Колев ги смачкахме!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  [quote#10:"EU defender"]Обръчът около империята на злото се затяга. [/quote]
  Наглата Русия си е направила някаква държава, в опасна близост до военните бази на НАТО - нали тъй ?

  [email protected]
 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#15:"tonywalker"]Днес ли ще обявяват войната?[/quote]

  Кой? Русия ли? Ами нека пробват

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#16] от "Крадолюб ДемоКРАДов":
  "когато България и Румъния бяха във Варшавския договор, румъниците отказваха достъп на Съветски войски към България, в случай на агресия от Турция" - Защо лъжеш? Ти бил ли си войник по това време?!

 21. 21 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#13] от "Никола Георгиев":

  "Това, което ни спасява са американските военнослужещи", знаеш ли при нужда за колко минути ще бъдат евакуирани, ако стане нещо сериозно? Боже колко наивници има в този форум....

 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#13] от "Никола Георгиев":
  Не леж на тази кълка, не бъди толкова сигурен, щото и царот Боби 3 и политиканите около него Филов, Милов, какви още бяха, така мислеха 1941-1944, не сме обявали война на СССР, само на САЩ и Англия, а те далеко няма да ни нападнат, ще минем м/у капките , ама ядец ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Статията поставя в доста неудобно положение ББ. Румънците ще си тръгнат от срещата с план за защита при нападение. А ние без такъв план, което означава че евентуалният противник /знаем КОЙ е/просто ще нападне нас не Румъния. Що така бре Бойко?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#18:"karabastun"]Наглата Русия си е направила някаква държава, в опасна близост до военните бази на НАТО - нали тъй ?[/quote]

  Наглата Русия завзе територии от Грузия и Украйна. Това може да се случи с всеки неин съсед. С България също може да се случи, в черноморския район.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1321 Весело

  До коментар [#16] от "Крадолюб ДемоКРАДов":
  .." румъния засили религеозните връзки на своите 400 000 турци"...Много лъжеш, ейййй!....Какви 400 000 турци в Румъния?

 26. 26 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#20] от "dobrich":

  Що питаш? Очевадно не е бил въобще на белия свят, та камо ли войник....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  [quote#17:"Разпознаваем Президент (реформатор)"]Начи, да съм на мястото на г-н Плевнелиев, като отида във Варшава, ще поискам НАТО да ни пратят у нас поне 50 000 съюзническа армия! [/quote]
  Поляците си знаят интереса.
  Ние ако ако храним 100 000 съюзническа войска в България а НАТО си плаща за олинклузив както за останалите над 1000 мирикански военни бази за икономиката ще е добре!
  Ама като колония можем да си храним чужда войска и на далечна територия примерно в Полша и Румъния!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  България на Бойко Борисов отново е дефинирана като предателска страна, играеща в региона за Русия. Самата Русия определя България като предателска и несигурна. НАТО вероятно няма да представи план за България. Така става с всички, които искат да седят на два стола. Борисов е типичен пример тип -Тодор Живков или Андрешко, изберете сами. А България е в каруцата в калта.
  Лошото е, че такива български управници като Борисов закопават страната за десетилетия и колекционират негативни епитети в чужбина за сметка на българите. Позор!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Все по-ясна става дългосрочната мисия на НАТО...

 30. 30 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  [quote#21:"redsky"]"Това, което ни спасява са американските военнослужещи", знаеш ли при нужда за колко минути ще бъдат евакуирани, ако стане нещо сериозно?[/quote]

  Я дай разчета бе "стратег", за да разберем и ние!

  Имало едно време ссср...
 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  [quote#24:"EU defender"]Наглата Русия завзе територии от Грузия и Украйна. Това може да се случи с всеки неин съсед. С България също може да се случи, в черноморския район. [/quote]
  Ми че в България това си се случи, благодарение на Великобритания българите загубиха половината от земите населени с българи!
  Русия си казват "Крим Наш" всичко останало е либертофонски теории!
  Полша има балансирана политика и всичките тези действия с НАТО ги търгуват така ,че да имат огромни печалби. само българските "дипломати" не могат да договорят нищо изгодно за това ,че са послушници на чужди гаспадари!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#10] от "EU defender":
  "Обръчът около империята на злото се затяга."
  Но халката от веригата , наречена Бойко Борисов нещо много поддава. Мека е като .... таквоз.

 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#16] от "Крадолюб ДемоКРАДов":
  "Сега и ние трябва да откажем сухопътен коридор на турски войски, ако случайно Румъния бъде нападната от Русия. "

  Правилно. Не трябва да допусним турските войски да се притекат на помощ на руските войски, защото Путин и Ердоган винаги ще са дружки.

  подпис
 34. 34 Профил на block
  block
  Рейтинг: 834 Неутрално

  оф добре, че поне румънците имат малко акъл в главата за разлика от нашите кратуни и продажници

 35. 35 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#30] от "citoplast":

  Да сметнеш 2+2, не трябва да си математик. А да направиш извода по-горе, не трябва да си стратег, въпрос на малко акъл. Жалко, че не ти е по възможностите.

 36. 36 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Путин да бъде награден с орден "За заслуги към Атлантическата солидарност" Без неговото неоценимо съдействие някои аспекти на европейската сигурност нямаше да се променят никога!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 37. 37 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Румънците нещо ги гони яка параноя !!!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 39. 39 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#1:"Hawaii"]До преди само 2 години това беше немислимо
  ПУТИН направи и невъзможното,
  това да се случи...... [/quote]

  Кое Румъния да е в НАТО?! На мястото на НАТОвците бих се притеснил сериозно да не вляза в конфликт с една от двете сериозни ядерни сили на планетата... и то заради какво, заради някакви въжделения на романещите към Молдова...
  П.С. До колко ще е хубаво за БГ Молдова да се разрастне още малко примерно да стане в перспектива 25млн... а БГ около 5? Това явно е стратегическият интерес заради който всеки българин е готов да умре на източния фронт?

 40. 40 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  С откровени алабалистики на обикновенна ватенка не ми се занимава! Явно конкретиката е доста сложна материя за каскет като теб!

  Имало едно време ссср...
 41. 41 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  ще им палят свещи и ще стискат палци за тях,горе-долу това ще е плана на нато)

 42. 42 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#21:"redsky"]наеш ли при нужда за колко минути ще бъдат евакуирани, ако стане нещо сериозно?[/quote]

  За колко?

  The best way to predict the future is to invent it.
 43. 43 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#38:"Никола Георгиев"]
  А сега няма как да нападнат, защото стоят срещу съюз в пъти по-силен от тях. [/quote]

  България тогава е била в тогавашния ЕС и НАТО... но едва се изхлузи от перспективата да е поделена между съседите... но са минали повече от 50г и е време да се прави същата грешка отново... отново да се избере "по-силния и перспективен" и да се излезе от поредната битка гол, бос, ама все пак надяваме се жив.

 44. 44 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 693 Весело

  [quote#16:"Крадолюб ДемоКРАДов"]След неотдавнащно посещение на турски президент в Румъния, румъния засили религеозните връзки на своите 400 000 турци [/quote]

  Ти да видиш!
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Comunit%C4%83%C8%9Bi_etnice_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#21:"redsky"]"Това, което ни спасява са американските военнослужещи", знаеш ли при нужда за колко минути ще бъдат евакуирани, ако стане нещо сериозно?[/quote]
  Ти сигурно си на щат в руската армия, та си толкова добре запознат?
  А дали, "ако стане нещо сериозно", вместо евакуация, да се прибегне към десант на допълнителни сили, а?

 47. 47 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Айде, да не го казвам аз, ето ви хора навътре в проблема....американска мурзилка...
  NATO views trouble between Russia and nearby countries as a military problem. That makes sense. NATO is a military alliance run by military officers who think in military terms. Our conflict with Russia, however, is essentially political, not military. It cries out for creative diplomacy. NATO is a blunt instrument unequipped for such a delicate task. If Europeans believe tit-for-tat escalation is the best way to deal with Russia, let them pursue it. But it should be their choice, not ours.

  https://www.bostonglobe.com/opinion/2016/07/04/nato-necessary/DwE0YzPb8qr70oIT9NVyAK/story.html

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 48. 48 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#46] от "choss":

  Несъмнено така ще стане Иначе ти препоръчвам да се запознаеш с плановете на САЩ за западна Европа по време на студената война и може и да ти светнат някои неща.

 49. 49 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Ако НАТО и ЕС искаха лоялна България,трябваше да я нахранят и сама щеше да скъса с Русия.
  27г. потъваме.И потъваме още по-силно,щото съюзниците ни тупат енергично по рамото какви сме им "отличници" за разлика от гърците.
  Сега сме били "ясни" за кого играем.
  Абе,смешници...точно за секунди, ако мечката и скункса се сборят,няма да има никакво значение кой за кого е играл на земята.
  Спрете да си играете с живота на хората и да им прибирате парите за оръжие и нещата сами ще си дойдат на мястото.Видяхме ви какво постигате с война за демокрация.

 50. 50 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 549 Весело

  До коментар [#29] от "Лео":
  [quote#29:"Лео"]Все по-ясна става дългосрочната мисия на НАТО...[/quote]
  Прав си. Явно мисията има две цели. Редуциране на Росията до Московско княжество и масов мор по пенсионерите - бивши ЗКПЧ-та , милиционерски началници и партийни секретари чрез вдигане на кръвото и инфаркти.


 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1321 Весело

  [quote#49:"jjeessii"]Ако НАТО и ЕС искаха лоялна България[/quote]
  Малката, готованковския манталитет е обречен винаги на провал! Изказването ти е типично за русопил, който е отворил човка и чака да го хранят....

 52. 52 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#48] от "redsky":
  [quote#48:"redsky"]плановете на САЩ за западна Европа по време на студената война и може и да ти светнат някои неща.
  [/quote]

  СтанА ми интересно, дай да прочетем, ако обичаш...

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 53. 53 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#23:"Fred"]А ние без такъв план, което означава че евентуалният противник /знаем КОЙ е/просто ще нападне нас не Румъния. Що така бре Бойко?[/quote]
  Щото "Русия много ще я заболи", казА Бойку.
  Нашия пръв ГЕРБ-ер /Гражданин за Евразийски Регрес на България/ повече го е грижа за интереса на Русия, отколкото за националната сигурност на България.

 54. 54 Профил на Sp.Ace
  Sp.Ace
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#37] от "442":

  Румънците са намислили нещо за Молдова. Затова имат нужда от войска, която да ги пази от евентуални ответни действия на Русия, ако, да речем, присъединят Молдова или части от нея към себе си. Руснацит биха могли да вдигнат на бунт руското малцинство там. Поне така мисля.

 55. 55 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#48:"redsky"]Иначе ти препоръчвам да се запознаеш с плановете на САЩ за западна Европа по време на студената война и може и да ти светнат някои неща.[/quote]
  Напълно безсмислено е да се запознавам с плановете от преди 30 г.
  Студената война приключи - с разпад на СССР.
  Новата Студена война, към която жужето тласка страната си, ще приключи по същия начин - този път с разпад на РСФСР-то.

 56. 56 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ние проблеми с посрещане на руски войски нямаме. Един хляб и малко сол все ще намерим. Да му мислят румънци,унгарци, чехи, поляци,словаци, че още им държи влага......от Втората световна насам.....

 57. 57 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#9] от "zegi":

  Прав сте, но герберите назад не се обръщат. Нали ги задминахме румънците.

 58. 58 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#23:"Fred"]

  Статията поставя в доста неудобно положение ББ. [/quote]
  Всъщност статията поставя в неудобно положение румънският президент.
  Нали той се обясняваше, че не ставало въпрос за общ натовски флот, а за обикновени учения.
  Не бил точен превода

 59. 59 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#56] от "1_bulgarin":

  оди да се навеждаш в руското посолство.
  там дават орденьи и грамотьи.

 60. 60 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#51] от "dobrich":
  Добрич,не си разбрал,мойто момче.Не говоря за чинията ти,стига пък и ти!
  Става въпрос за инвестиции,работа,казано по-просто.Да инвестират у нас,да произвеждаме,да се вдигне стандарта ни и ставаме първи врагове на Русия.
  Още ли живееш с илюзиите,че западняците живеят по-добре от нас,защото са по-умни,по-предприемчиви и по-работливи от нас,тъпите и мързеливите.И че има голяма файда от тяхната работа?
  Нищо подобно.Просто на тях им е определено по-голямо парче от баницата.Те затова и не протестират срещу бежанците.
  Ако имаме файда от Русия-както в момента сме гладни умрели без руските клиенти-викай ми русофил.Пука ми на портфейла.
  А нашите министри нека рапортуват на Дик-а на Клинтън,че сме готови да се откажем от Белене,само за едната похвала.
  За мен Русия и САЩ са еднакви и еднакво вредни. 61. 61 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#56:"1_bulgarin"]Един хляб и малко сол все ще намерим[/quote]

  ... и да не намерим, те сами ще си го намерят и откраднат ...

 62. 62 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  [quote#60:"jjeessii"]Става въпрос за инвестиции,работа,казано по-просто.Да инвестират у нас,да произвеждаме,да се вдигне стандарта ни[/quote]
  Инвестиции? Никой капиталист няма да направи инвестиция, ако не печели от нея!!!!!!........Преди 1990 г. държавата инвестираше, в производства, предназначени за износ в СССР. Но след това СИВ се саморазпусна и всички тези инвестиции фалираха....

 63. 63 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  [quote#60:"jjeessii"]западняците живеят по-добре от нас,защото са по-умни,по-предприемчиви и по-работливи [/quote]
  Ами не знам, но при нас трудолюбието и предприемчивостта са убити от комунизма. Западния модел се оказа по устойчив от източния, комунистическия. Само не ми давай за пример Китай?........

 64. 64 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#13] от "Никола Георгиев":
  [quote#13:"Никола Георгиев"]Това, което ни спасява са американските военнослужещи в съвместните ни бази тук. [/quote]
  Абе те и руснаците навремето ни спасяваха по същия начин, ама сега ги плюете. Що така? Пък и що все някой трябва да ни спасява? Вероятно защото с такъв главнокомандващ сега сме за никъде.

 65. 65 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#62:"dobrich"]Инвестиции? Никой капиталист няма да направи инвестиция, ако не печели от нея!!!!!![/quote]

  Тънкият момент с инвестициите не е само с печалбата. в уравнението за възвръщаемост на капитала основен компонент е риска. При липса на гарантирани търговски права /съд/ и срастване на мафия и власт се оказва, че не сме никак атрактивна територия за инвестиции. Вярно е, че сме толкова малки, че едно усилие в правилната посока и може наистина да ни залеят с инвестиции и работа ... но има доста хора тук, на които това статукво им харесва.

 66. 66 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 830 Неутрално

  ... Тиквоча пък има план да попълни щата на мвр с паравоенните групички на путин в България - да охраняват яхтите, чайките, руските туристи и правата им .. не ни трябват зелени човечета - те са вече тук и чакат команда. Вече и руски анклави си имаме по морето - основателна претенция за кремълския ненормалник.
  ...мъка, мъка, герберска .. няма оттърване от боклука на каишка към масква ... альоо, мат'ряла, спиш ли?!?

  Колкото повече, толкова повече!
 67. 67 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1321 Неутрално
 68. 68 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Бойко Борисов е проклятието на България.

 69. 69 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#62] от "dobrich":
  Печалбата им е,че ни откъсват завинаги от СССР с всички произтичащи от това ползи.Не всичко се осребрява веднага.
  Трудолюбието и предприемчивостта на българина се убиват от безнадеждността и корупцията,а не защото е кофти материал.
  Западният модел впрочем доста се промени,даже бих казала,че е по-скоро източен и южен,ако се има предвид кой работи и скоро ще почне да гласува като мнозинство в западните страни.Тогава ще стане интересно.Хеле пък ако парите на калпак вземат да секнат...
  САЩ и Русия успешно си играят на лошото и лошото ченге с целия свят.Не ми пука за тях,стига България да спечели от ежбите им.

 70. 70 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  [quote#69:"jjeessii"]ни откъсват завинаги от СССР[/quote]
  Това ли ни е голямата трагедия? СССР се САМОразпусна, можехме ли да бъдем с държава, която представа да съществува и модела който е налагала до тогава катастрофира?

 71. 71 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "НАТО трябва да отдели повече внимание върху региона на Черно море" , докато Турция държи ключа за Босфора нищо подобно няма да се случи.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 73. 73 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#69:"jjeessii"]САЩ и Русия успешно си играят на лошото и лошото ченге с целия свят.Не ми пука за тях,стига България да спечели от ежбите им. [/quote]

  Тя България, дори когато привидно е печелила/възползвала от интригите на "великите сили", накрая се оказвало, че е губила ... може би единственото изключение е приобщаването на част от Добруджа ..

 74. 74 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#12] от "dobrich":

  отиди обяснявай ,че Победата им е Пирова.....с 27-28милиона жертви!На всичко отгоре могучий ссср не съществува,няма и световна социалистическа революция,пък за каманизъм да не говорим!Сега да видим как Рассия сама ще се справи с "фашисткий"Запад....

 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Нас сигурно въобще няма да ни споменат. И ще са прави. Такива ветропоказатели , никой не и уважава.

 76. 76 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Ако вземем предвид, че на съюзниците им отне 20 години да приемат очевидната реалност на руската заплаха
  ---
  И къде е тази заплаха бе мамалиг? Нещо не я виждам -- виждам само разполагане на оръжия и батальони по руските граници в източна европа, ежедневни провокации от страна на нато, нови бази по цял свят....

  Войната е Мир...винаги сме били във война с Океания....

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 77. 77 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#28:"penetrating"]Борисов закопават страната за десетилетия и колекционират негативни епитети в чужбина за сметка на българите. Позор![/quote]

  верно!? Викаш дай да разполагаме натовски бази и ракети и тука, флотилийки разни, да се ежим на рашките, и като си заминат натовци кО праим?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 78. 78 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "Каишков - Системен нарушител":

  горките комунисти, и шинели си нямали, та се радват на изоставените от убитите...

  Birds of a feather flock together.
 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Любопитно

  МОЧА имени Лелина

  Интересно, Пешке.
  Досущ си привиждаш що Фюрера вижда?

  До коментар [#76] от "Пешката":

  Ако вземем предвид, че на съюзниците им отне 20 години да приемат очевидната реалност на руската заплаха
  ---
  И къде е тази заплаха бе мамалиг?

  Нещо не я виждам -- виждам само разполагане на оръжия и батальони по руските граници в източна европа, ежедневни провокации от страна на нато, нови бази по цял свят....

 80. 80 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Любопитно

  МОЧА имени Лелина

  Интересно, Пешке.
  Досущ си привиждаш що Фюрера вижда.

  До коментар [#76] от "Пешката":
  Ако вземем предвид, че на съюзниците им отне 20 години да приемат очевидната реалност на руската заплаха
  ---
  И къде е тази заплаха бе мамалиг?

  Нещо не я виждам -- виждам само разполагане на оръжия и батальони по руските граници в източна европа, ежедневни провокации от страна на нато, нови бази по цял свят....

 81. 81 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#38] от "Никола Георгиев":

  невежата на бате, договор за ненападение име м/у СССР и Хитлерова Германия не Бълграия, това първо. Второ фашетата у нас около цар Борис 3 активно помагаха на Хитлер със стоки, логистика, с окупация на съюзниците на Великите сили Югославия и Гърция, поради което и ни нашокаха канчетата с третата Национална катастрофа....

  Апропо царот Боби 3 и фашетата около него в 1940-41 бяха повече от сигурни че съюзът на хитлеретата е
  [quote#38:"Никола Георгиев"]..... в пъти по-силен от тях.[/quote] Великите сили....
  ДА, ама НЕ, се получи накрая...... така че по кротко с агресията в мирно време да не се получи Ирак 2003 стори.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 83. 83 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#82] от "Никола Георгиев":

  боклуци като фашетата-хитлерета логофетов, филов, царот боби 3, какво разбират от политика? Ами нищо!! Както показва историята!!!
  Господ си прибра царот овреме, ама останалите боклуци нямаха този късмет!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 84. 84 Профил на sirsven
  sirsven
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#31:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Ми че в България това си се случи, благодарение на Великобритания българите загубиха половината от земите населени с българи! [/quote]

  Лъжеш, другарю. Благодарение на Великобритания България успя да опази Съединението, а това са земите на Източна Румелия - Тракия и Родопите. Благодарение на Русия България губи Добруджа и излаза си на Бяло море. Русия НИКОГА не е признавала границите на Българската Екзархия, за разлика от Германия и Великобритания например. И досега Русия не крие този факт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK