Плевнелиев: Крим бързо се милитаризира, балансът в Черно море е нарушен

Плевнелиев: Крим бързо се милитаризира, балансът в Черно море е нарушен

© ReutersИзбори 2022

Ще изразим своята загриженост по отношение на нарушения баланс в региона и от ускорената милитаризация на Крим от страна на Руската федерация. Ще заявим много ясно, че НАТО трябва да демонстрира ангажимент към сигурността на държавите членки от Черноморския басейн и очакваме да бъде признато стратегическото значение на Черно море за сигурността на страните членки на НАТО от региона."


Това заяви президентът Росен Плевнелиев след пристигането във Варшава за срещата на върха на НАТО. Според съобщението на неговата пресслужба той е казал, че по отношение на рисковете пред сигурността в Черноморския регион България има ясна, единна и съгласувана позиция на всички институции.


"Южният и източният фланг на НАТО не трябва да бъдат пренебрегвани. Настояваме за по-засилено присъствие, за по-добра координация, за повече съвместни учения и за подобряване на националния отбранителен капацитет и на този напартньорите от НАТО. От присъединяването си към НАТО страната ни последователно се застъпва за по-силно присъствие на Алианса в Черно море."
Президентът е каза още, че принципната българска позиция е за разширяване на изнесеното напред присъствие на Алианса в Черно море, на изток и на юг, адаптирано към нуждите на всяка една от държавите членки и под командването на НАТО


Във Варшава ще демонстрираме своята воля и единство и ясно ще заявим, че НАТО е основният източник на сигурност и стабилност


Плевнелиев: Крим бързо се милитаризира, балансът в Черно море е нарушен


Преди участието си в първата работна сесия на Северноатлантическия съвет в полската столица президентът посочи, че във Варшава ще се покаже единство, воля и ясно ще бъде заявено, че НАТО е основният източник на сигурност и стабилност за България, за държавите членки и за Европа.


На форума във Варшава България ще приветства участието на Черна гора като наблюдател и като бъдещ член на Алианса и че декларира също така ясен ангажимент към политиката на отворени врати на НАТО. Страната ни беше една от първите държави, които ратифицираха Протокола за присъединяване на Черна гора към НАТО и това е много силен знак за активната българска позиция в региона, посочи държавният глава. България щ и ще покаже, че е активна и знае как да работи за постигането на сигурност и стабилност в региона, допълни президентът.


Плевнелиев припомни, че по време на националните избори и референдума през октомври 2015 г. български институции бяха атакувани и отново определи кибератаките като посегателство срещу държавността и демократичния процес. Държавните и правителствени ръководители от Алианса ще утвърдят решения за подобряване на устойчивостта срещу заплахи в киберпространството, както и в отговор на актуални предизвикателства като хибридни и терористични заплахи. Лидерите ще определят киберпространството като оперативно поле за действия, равноправно на активностите по земя, въздух и море.


Плевнелиев: Крим бързо се милитаризира, балансът в Черно море е нарушен


Алиансът ще подкрепи и международните усилия за борба с трафика на хора и нелегалната миграция в Средиземно и Егейско море. "Внимателно трябва да следим и да не допускаме създаването на алтернативни миграционни маршрути. Ако това се случи, включително в Черноморския басейн, ще настояваме НАТО и ЕС да реагират с операция, сходна по своите ефективност и мащаб с тази в Средиземно и в Егейско море", каза президентът Плевнелиев.


Във водената от държавния глава делегация са включени министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на отбраната Николай Ненчев, постоянният представител на Република България в НАТО Иван Найденов, началникът на отбраната генерал Константин Попов и други.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK