Валутата на "Ислямска държава" вече е в обращение

Валутата на "Ислямска държава" вече е в обращение

© ReutersОрганизацията "Ислямска държава" е пуснала в обращение собствената си валута, с която търгува петрол в Източна Сирия, предаде ДПА, като се позова на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.


Преди време бе съобщено, че групировката е почнала да сече свои златни монети, а очакването бе те да се разменят за 139 щатски долара.


Според цитираната от БТА информация джихадистката групировка вече е наредила на всички търговци на петролни продукти от Източна Сирия да ползват нейната парична единица - златен динар. Той се продавал в местни обменни бюра и се разменял срещу 190 щатски долара.

ИД контролира по-голямата част от Източна Сирия и части от Северен и Западен Ирак.

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Дневник, как я "обращате" тази валута?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 2. 2 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 554 Любопитно

  който бъде хванат с такава валута да му се режат кунките,мисля че ще е най-справедливо

  харпун
 3. 3 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Решението е само едно ЯО.
  В цяла Сирия.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  До коментар [#1] от "Consumer":

  "Обращение" и "обръщение" са две различни думи.
  В случая е използвана правилната дума.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 928 Весело

  Очаква се любителите на конспирации да обявят, че дните на ИД са преброени, понеже ползват злато, а не книжните пари, контролирани от глобалния финансов кабал.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Да си пускат. Сега като почнат едни запасявания с тяхната валета, стой та гледай! Ердоган ще е първия.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Огнян Дъскарев: Криворазбраната политкоректност е като автоцензурата при комунизма

  Наясно ли сме всъщност какво точно е Ислямска държава (ИДИЛ, ИДИС, ИДИ или ДАИШ - говорим за една и съща структура). По-скоро не. В масовото съзнание това е една жестока бутафория, сбор от случайни главорези, които изпращат тук и там камикадзета шахиди да окървавяват Атлантическата действителност, обезумели диваци, които трошат с чукове най-ярките плодове на Месопотамската цивилизация, ритуални екзекуции на пленници, напомнящи, че природата не познава по-голям звяр от човека.

  По темата за корените на "Ислямска държава" и кой поддържа днес терористичните ислямистки организации разговаряме с преводача Огнян Дъскарев, чиито кратки есета и бележки в интернет предизвикват бурни полемики. Огнян Дъскарев е роден в София на 28.10.1954 г. Завършил е Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Преводач от английски на свободна практика. Живее в България и САЩ.

  - Ти си преводач на много книги, но няколко са посветени на исляма – „Силата на разума“ на Ориана Фалачи, „Обединени в омразата“ на Джейми Глазов и последната „Всичко е заради исляма“ на Глен Бек. Има ли нещо общо между трите книги?

  - Книгите на Фалачи и Глен Бек имат много общо – разобличаването на исляма и неразделната връзка на тази религия с днешния световен ислямски терор. И двамата привеждат примери- Фалачи пише за историята на ислямските завоевания в християнския свят и ги свързва с днешното ислямизиране на Италия и Западна Европа, както и с най-големите терористични нападения в историята, извършени от мюсюлмани в името на исляма – 11 септември 2001, САЩ. Фалачи обаче остро критикува и Католическата църква и нейните епископи, които отблъскват обикновените хора от християнството. Глен Бек действа различно – с многобройни цитати от Корана, хадитите (устните предания на пророка Мохамед) и цитати от много видни ислямски теолози и духовници той доказва неразривната връзка на исляма и ислямизма и връзката им със световния ислямистки терор. Според Бек, ако отнемем исляма от „Ислямска държава“, нищо няма да остане от най-мощната терористично организация в историята. За ужас на политкоректните борци против терора, Бек доказва, че всяка жестокост и варварство, извършени от „Ислямска държава“, са изцяло в съответствие с исляма.

  Има и разлика между двете книги – при Бек липсва силата и страстта на Фалачи поради простата причина, че тя е голям писател, а Глен Бек е разследващ журналист, който се опира на документи. „Силата на разума” е талантлив разказ за мъчителното търсене на пътя от италианската писателка, която беше крайно лява в младостта си; „Всичко е заради исляма” е спокоен, неоспорим анализ за съдбовното привличане между религия и терор.

  Но важно е да се знае, че книгата на Бек не е насочена против обикновените мюсюлмани, които той нарича „ нашите съседи, колеги, приятели, членовете на семействата ни – обикновени, нормални хора”. Той подчертава, че редовите мюсюлмани „също са жертва на „Ислямска държава“, Ал Кайда и другите ислямистки терористични организиции”

  Книгата на Глазов, също издадена от МаК, е на по-различна тема – за идейното съответствие между днешните леви западни активисти и ислямистките терористи. Глазов посочва приликата между комунистите - левичарите и ислямистите, т.е. между комунизма (левия радикализъм) и политическия ислям. Тези западни леви активисти аз наричам от 2005 г. ислямо-левичари.

  - „Политическата коректност“ е сравнително ново социално явление и поне в началото като че ли се възприемаше повече като търпимост, толерантност и пр. към малцинствата. Как си обясняваш разрастването на явлението, стигащо в някои случаи до извращения и докъде може да доведе това?

  - В Русия сега много се говори против политическата коректност, но почти всички се страхуват да критикуват президента Путин, което всъщност е най-голямата политическа коректност. Но какво друго да се очаква от страна и хора, които в огромното си мнозинство гласуват убедено и свободно за новия си цар. Политиката на Кремъл днес е антизападна, антиамериканска, антиевропейска. Кремъл съвсем политкоректно се обявява против световния ислямизъм, но в същото време е враг на най-големия враг на световния ислямистки терор – „Големият сатана”, т.е. Америка, както я наричаше навремето аятолах Хомейни. Същото впрочем важи и за уж крайно десните партии в Западна Европа (например Националния фронт във Франция), както и за уж десните български движения – атакисти, патриоти, гвардейци и пр.

  „Ислямът казва: убий неверниците с меча си, разпръсни армиите им. Всичко добро съществува благодарение на меча и сянката му! Хората ще бъдат покорени само с меча”. Това са думи на аятолах Хомейни от книгата му от 1943г. „Разкриване на тайните” /Kashf ul-Asrar/. Хомейни е идол на 77 милиона ирански шиити, а цитатът е кристално показателен. Припомням, че по заповед на моллите, през войната между Ирак и Иран, хиляди деца разминираха минните полета с портрет на Хомейни и ключове за рая в ръка. Ето с кого сключиха ядрена сделка западните ръководители и Глен Бек прозорливо разобличава в книгата си.

  Край опасната тема почти всички ходят на пръсти и не смеят да я докоснат дори отдалеч и незабелязано. През последните години винаги след голямо терористично нападение с много жертви, извършено от ислямистки терористи, неизменно по всички медии политкоректните анализатори и политици автоматично и безотказно започват уморително да твърдят, че ислямският тероризъм няма нищо общо с религията ислям и мюсюлманите по света. Опасната тема неумолимо запушва устите на медиите и коментаторите и плътно замъглява съзнанието им.

  Опасната тема има могъщ съюзник, който вилнее навсякъде из демокрациите – политическата коректност – господар на днешния страх. Политическата коректност е равна на автоцензурата при комунизма. Комунистите измислиха автоцензурата, при демокрацията страхливите и недостойните създадоха политическата коректност, която е сред най-големите врагове на свободата. Днес политкоректността пряко и безсрамно помага на най-злото чудовище в света – ислямисткия терор.

  Но има смели и честни хора, които не се страхуват от опасната тема. Един от тях е известният американски писател, журналист, телевизионен и радиоводещ Глен Бек. Глен Бек винаги е бил смел човек, поради което е обект на постоянни атаки от американските медии. Независимо от това Бек пише и говори точно това, което мисли – изключително рядко качество в днешния свят. Ето защо той е толкова популярен, но и противоречив за мнозина.

  В книгата „Всичко е заради исляма” Бек подкрепя всичките си твърдения за исляма само и единствено с цитати от мюсюлманската свещена книга Коран и хадитите, устните предания на пророка Мохамед. Авторът спокойно анализира и доказва най-еретичното и нечувано твърдение – неразривната връзка на ислямисткия тероризъм и религията ислям. Най-кървавото доказателство е дейността на така нар. Ислямска държава. За ужас на политкоректните борци против терора Бек неоспоримо доказва, че всяка жестокост и варварство, извършени от „Ислямска държава“ са изцяло в съответствие с исляма. А това изцяло противоречи на покорните, политкоректни световни медии и политици, които за съжаление сега са водачите на демокрациите. Напълно естествено е гласове и книги, като на Бек, да бъдат заглушавани и омаловажавани, въпреки, че има и пробойни в политкоректността.

  Политкоректните западни медии успяха да скрият от обществото поразителното изявление на университета „Ал -Азхар” в Кайро. (Този университет, основан в 970 г. след Христа е най-престижният в сунитския ислямски свят, решенията му са равни на закони за мюсюлманите.) На 11 декември 2014г. университетът, който беше домакин на Обама и прочутата му реч от 2009г. за исляма, официално отказа да заклейми като не-ислямска „Ислямска държава“! Отказът беше потвърден на 2 декември 2015г. от главния имам (ректор) на „Ал- Азхар, Ahmed al-Tayeb.

  Отделна глава в книгата е посветена на катастрофалния договор на правителството на Обама и ЕС с режима на моллите в Иран. Скоро бяха премахнати търговските санкции срещу Иран, което ще даде възможност на моллите да печелят милиарди долари, за да плащат на терористичните си организации, без естествено за миг да прекратят атомната си програма. Не всичко в тази необичайна книга е мрачно – има глава с надслов „Какво да се прави”. Там авторът казва може би най-важното – има надежда за исляма – той да бъде реформиран. Това ще бъде колосална задача, заради вековната история на предразсъдъци и реки от кръв. Но наистина има надежда – през януари и декември м.г. президентът на най-многолюдната арабска страна, Египет, открито призова пред събрание на ислямски теолози за „религиозна революция” в исляма и за неговото тотално реформиране.

  Може би именно от царството на идеите ще тръгне промяната в исляма. Преди всичко с идеи трябва да бъде оборена ислямистката, расистка вяра за върховенството на ислямската религия и мюсюлманите над всички други религии и хора. Президентът на Египет направи първата стъпка пред ислямските теолози: „Бог не е създал света само за Umma (ислямската общност). Той не създаде света за една общност, а за общности. Той не създаде света само за една религия, а за много религии”. „Всичко е заради исляма” е сложен, откровен и смел разказ за най-голямото зло на нашето време, но с неочакван и оптимистичен край.

  - Как политическата коректност помага на исляма, или по-точно на ислямизма да изпълни целите си. Би ли припомнил какви са те и как са интерпретирани в книгата „Всичко е заради исляма“?

  - В книгата на Бек са изброени и оборени с примери 13-те смъртни лъжи:

  Лъжа №1: „Ислямът е религия на мира, ислямските терористи в действителност не са мюсюлмани”; лъжа № 2: „Ислямът не е по-различен от християнството и юдаизма”; лъжа № 3: „Джихадът е мирна, вътрешна борба, а не война против неверниците”; лъжа № 4: „Мюсюлманите не искат да живеят при шериата, нито да го налагат на другите; всъщност има много интерпретации на шериата”; лъжа № 5: „Шериатът не е заплаха за Америка“; лъжа № 6: „Халифатът е невъзможна мечта”; лъжа № 7: „ Ислямът е толерантен към не-мюсюлманите; лъжа № 8: „ Ако излекуваме отчаянието, бедността и безработицата в ислямския свят, и дори решим проблема със световното затопляне – това ще бъде краят на тероризма”; лъжа № 9: „Критиците са тесногръди фанатици”; лъжа № 10: „Ислямът уважава правата на жените”; лъжа № 11: „Иран не е опасен, въпреки че може да придобие атомни бомби”; лъжа № 12: „Мюсюлманското братство е умерена, традиционна ислямска организация”; лъжа № 13: „Ислямът уважава свободата на словото”.

  - Сега думите на Ориана Фалачи от „Силата на разума“ звучат пророчески. И не само тя е предупреждавала за всичко, което се изсипва сега в Европа. Смяташ ли, че има някакъв антидот, че това зло все пак няма да успее?

  - Човек е устроен така, че винаги да се надява. Фалачи и Бек също имат надежда – тя се надява, че разумът накрая ще победи, той – че ислямът накрая ще се реформира.

  http://www.transmedia.bg/1519

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  лондонската обсерватория ще им бъде централен банкер .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#1] от "Consumer":

  Парите в обращение не са обръщение към незнаещите.

  Ecrasez l’infâme
 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Един хубав ден тези златни динари ще са много ценни за нумизматите.

 11. 11 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#1] от "Consumer":

  http://rechnik.info/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 12. 12 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Знак,че групировката увеличава силата си,а всички държави бездействат.

  marinov1018
 13. 13 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  [quote#7:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]- Човек е устроен така, че винаги да се надява. Фалачи и Бек също имат надежда – тя се надява, че разумът накрая ще победи, той – че ислямът накрая ще се реформира. [/quote]

  За съжаление е по-вероятно исляма да бъде насила реформиран чрез бодлива тел и напалм...Пак ще повторя думите на един израелски генерал: "Тях ще ги съди техния Аллах. Моята работа е да им уредя срещата."
  Кратко и ясно!

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  Сигурно е привързана към рублата, както левът към еврото.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Уж ги трепят, побеждават, отнемат им територии....
  ...а те държава създадоха, монети сечат, търгуват с петрол....

 16. 16 Профил на meteor
  meteor
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#7] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Съвсем точно, благодарим за тази хубава препратка

 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  [quote#15:"napitbratmu"]
  Уж ги трепят, побеждават, отнемат им територии.... [/quote]
  Според хвалбите на Путин и Обама досега пепел да е останало от тях...

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  [quote#10:"historama"]Един хубав ден тези златни динари ще са много ценни за нумизматите. [/quote]
  Не е точно така.
  Наистина,такъв златен динар ще бъде търсен от нумизматите,
  но при следните важни уточнения.
  Първо,
  Няма да е търсен от всички нумизмати,
  а само от тези,профилирани в монети
  и съвременни арабски пари.
  Второ,
  Ценността на нещо зависи от
  тиража на емисията.
  Ако ИДИЛ нацвъкат огромно количество,
  па макар и златни монети,това ще рече
  и цена равна на номинала,
  или най-точно цена равна на златното
  съдържание,защото се вижда от сега,
  че номиналът на тези парички е надценен
  В смисъл посочен е по-висока цена
  от цената на предмета - златна паричка.
  Всъщност,
  Няма никакви гаранции,че тази валута
  ще просъществува дълго,и че някой
  наистина ще има интерес към нея.
  Валута,зад която не стои реална икономика,
  па макар и златна да е такава валута,
  тя няма никаква притегателна сила,
  доколкото нито е силна валута,
  нито пък е подходяща за влагане
  на излишните пари.
  Който иска това,ще си закупи редки
  и ценни неща или кюлчета злато,
  което е в пъти по-надеждна инвестиция
  от купуването на златни монети
  със съмнително покритие и с още
  по-съмннителна търговска сила и стойност

 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Правилно ли разбрах - 1 ислямски златен динар за 139 щатски долара? Този динар от 24-каратово злато ли е? Че този динар няма стойността и на 1 щатски цент, какви долари...

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 20. 20 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ИД кара великите сили да изглеждат като група безполезни идиоти.

 21. 21 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1096 Весело

  До коментар [#19] от "Lou":

  то не че стойността на долара е висока но щом са решили някои че има някаква стойност,другите са се съгласили инак бой до поамериканчване

 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  чето си пише привързан е към долара

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  [quote#22:"1001"]чето си пише привързан е към долара[/quote]

  Къде го пише това?

  Пише, че се РАЗМЕНЯ (сега) срещу 190 щатски долара.

  По нареждане на Политбюро на ИДИЛ.

  Ами той и левът при бае Тодар се разменяше срещу 0.89 цента.

  По нареждане на съответното Политбюро.

  А при съпартиеца му Виденов - срещу 3,000...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  [quote#23:"chushko"]грантовете от ЦРУ[/quote]

  Засега знаем за грантовете на Кремъл, отпескани на платените любовчийки от Нощните плъ... ъъ, вълци.

  Дето обичат Путин срещу заплащане.

  Нали знаеш как е другото име на платената любов?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  [quote#24:"Norman Granz"]левът при бае Тодар се разменяше срещу 0.89 цента[/quote]

  ПАРДОН!!!

  Mea culpa - ДОЛАРЪТ се разменяше срещу 89 бае Тодарови стотинки с петолъчица.

  Да не си каже нЕкой, че един долар е бил повече от един соцалистически лев?!

  Нема такова нещо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 531 Весело

  Ок. Признавам си грешката.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#14:"Norman Granz"]Сигурно е привързана към рублата, както левът към еврото.
  [/quote]
  Ми то си пише в статията, привързан е към щатският долар ама кой да чете.

  ПУТИН АКБАР
 30. 30 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Да се надяваме да не е дълго в обращение

 31. 31 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#24:"Norman Granz"]По нареждане на Политбюро на ИДИЛ.
  [/quote]
  Търси го във Вашингтон.

  ПУТИН АКБАР
 32. 32 Профил на Император Дмитрий
  Император Дмитрий
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ами ще е в обръщение ами, ердоганчо и НАТО са помогнали за тази цел.

 33. 33 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#18] от "Hawaii":

  Покритието няма да е съмнително, ако разбира се става дума за злато. Ако имат 3 г. злато, монетата винаги ще има стойността на теглото си, пък и повече ако даже и малка част от милионите колекционери по света се заинтересуват от нея. Но това че искат да правят плащането с тези монети задължително е явно че нямат никакви намерения тяхната валута да има стойността си в злато. Апропо, почти във всички страни по света националните банки правят същото с юбилейните монети, продават ти златото 2-3 пъти по скъпо от стойността им в тежест.

 34. 34 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#3] от "православeн патриотичeн рокер":

  Има далеч по-хуманни решения - напалм, химически оръжия, беге сериали, така ще страдат, а няма да умират мигновено.

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  [quote#29:"voltron"]Ми то си пише в статията, привързан е към щатският долар ама кой да чете.[/quote]

  От кого е привързана бе, другарю? От Международния валутен фонд? Ти знаеш ли какво значи "привързана" валута?

  Чел си, ама не си разбрал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  РАЗБРАХТЕ ЛИ, заговора, чиято маша бе Дивото Уйгуско Джудже?
  С анормалните си действия в Сирия, нито спря войната, нито емиграцията, нито жертвите, а утвърди, режима на прокомуно диктатора Асад и легализира ИДИЛ.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#30] от "daam":

  ОБРЪЩЕНИЕТО ще е много дълго и създалите го ще захранват всички спящи ядки по света.
  Путин е върховен негадяй, защото унищожи Россия и продължава!

 39. 39 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  НАСИЩАНЕТО на Европа с имигранти, започна веднага след обявяването, че СССРОССИЯ ще се намеси в Сирия, с авиация, ракети и ново базиране.
  Имаме работа с двойния агент - Нитуп!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#12] от "Михаил Маринов":


  Знак,че групировката увеличава силата си,а всички държави бездействат.

  Е, как ще бездействат, Путя нал ги биеше и до една седмица щеше да ги унищожи, а пък видите ли те пари си секът.

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 42. 42 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#18] от "Hawaii":

  +++
  много добър коментар!

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 43. 43 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 898 Неутрално

  [quote#15:"napitbratmu"]
  Уж ги трепят, побеждават, отнемат им територии....
  ...а те държава създадоха, монети сечат, търгуват с петрол....[/quote]
  Сега ако въпроса беше, че руски самолет е пуснал бомба вече щяхме да знаем че са ранени 6 човека и 4 са загинали, двама от тях мъже, едно дете и бременна жена в 7-мия месец. Ранените са 5 мъже и жена, все цивилни.
  Да, обаче въпроси като кой купува петрола на Идил, кой им изпраща хранителни продукти, няма да имат отговор скоро. Това са неудобни въпроси, даже не се и задават.

 44. 44 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Краят на ИД е все по-близо. В петък италианска делегация посети Сирия, водена от директора на италианското външно разузнаване и бе обсъдено възстановяването на връзките между двете страни и отмяната на Европейското ембарго над Сирия. Вчера пък Хафиер Косо заместник-председател на комисията по външни работи на Европейския парламент посети Сирия. Г-н Косо е обсъдил с г-жа Хадия Абас председател на сирийското народно събрание най-новото положение на международната сцена и събитията в Сирия. ЕС ще си сътрудничи с д-р Башар Ал-Асад най-сетне! Та, вероятно всичкото военно засилване в Европа е не заради Русия, а заради ИД.

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 45. 45 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#3:"православeн патриотичeн рокер"]Решението е само едно ЯО.[/quote]

  Златен, какво е това ЯО, бе ?

  Сподели, сподели !

 46. 46 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Путин само се хвали,но вчера дойде новината за свален руски хеликоптер и двама убити руски пилоти!Русия тепърва ще понася тежки загуби в Сирия,и напъните за оставане на власт на светския терорист Асад са тотален провал за руския терорист Путин!
  До коментар [#17] от "dobrich":

 47. 47 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#45] от "liubo...otdale4":

  Я е може би ядрен,а О е одар хахаха.... Доста неграмотници има по форумите,но поне ни разсмиват!

 48. 48 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#1] от "Consumer":

  Ами това е специфичния термин бе!
  Не да те обръщат на плажа

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 49. 49 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Ислямска държава - най-близкият съюзник на Руслямска дЕржава.

  Gunter glieben glauchen globen
 50. 50 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Де да беше така,но не е така!Краят на ИД за съжаление скоро не се вижда!И докато светския терорист Асад е на власт войната ще продължава!Путин се провали тотално в Сирия!Вчера дойде новината за свален руски хеликоптер и ликвидирани двама руски пилоти!Блатото в което влезе Путин е очевадно,и излизането му от него ще бъде с много жертви и провал!
  До коментар [#44] от "slunchev_den":

 51. 51 Профил на regin
  regin
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Коя банка, а ние знем, че те са частни институти, които радеят за демокрацията и мира, ще обменя тия монети, знаеки, че тия изверги колят всеки, който не зачита тяхния фанатизъм?
  Кой търговец на петрол ще посмее да купи подобна измислица, за да си купи евтин откраднат петрол?
  Значи протекциите на Идилци са банкери и държави, които ги подпомагат вече без да се опитват да скриват тоя факт.

 52. 52 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#43] от "deutschland":

  Отговор си има. Достатъчно е да видиш къде ИДИЛ не прави атентати. При съюзника им Асад.

 53. 53 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#29] от "voltron":

  Как е привързан бе?
  Става дума за разменна стойност!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 54. 54 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  [quote#33:"bcbg"]националните банки правят същото с юбилейните монети, продават ти златото 2-3 пъти по скъпо от стойността им в тежест. [/quote]
  Това с юбилейните монети е различно нещо.
  Става въпрос за ЛИМИТИРАНИ СЕРИИ
  Колкото по-малка като количество е дадена
  лимитирана серия,толкова по-ценни са
  парчетата в нея.
  Ами то и бирените капачки от лимитирани
  серии,струват за колекционерите цени
  десет пъти по-високи от тенекето от което
  са направени....
  И друго ще забележа
  Нумизматите по света наистина са много
  НО СЕ СА МИЛИОНИ
  При това са с различни профили
  Едни събират само древни монети
  Други събират само банкноти
  Трети събират съвременни монети,
  но от определен регион,например
  Европа или Африка.....
  Дори не всички нумизмати,
  ще се заинтересоват от тези жълтички

 55. 55 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#51] от "regin":

  Златото няма нужда от банка за да се обменя.

 56. 56 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  [quote#42:"Hafen der Wahrheit"]+++
  много добър коментар! [/quote]
  Благодаря много !!!

 57. 57 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 898 Неутрално

  [quote#49:"Blood Red Skies"]Ислямска държава - най-близкият съюзник на Руслямска дЕржава.
  [/quote]
  Преди 30г. майка и баща на Осама беше САЩ в борбата му срещу СССР и всички останали талибани и накрая успяха - въведоха шериата в Афганистан през 1995г... ама ти тези неща няма как да ги знаеш, защото не ги публикуват в дневник.

 58. 58 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  [quote#19:"Lou"]Че този динар няма стойността и на 1 щатски цент, какви долари...[/quote]
  Иронията ти е неуместна.
  Този динар ще има точно такава стойност
  каквато е борсовата цена на вложеното
  в него злато
  НЕ ПОВЕЧЕ !!!!
  По простата причина,че
  зад тези ЖЪЛТИЦИ не стои реална икономика

 59. 59 Профил на regin
  regin
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#55] от "bcbg":

  Тогава, защо ние сме в борд? По-добре е да си сечем монети и да си измислим един курс и за какво ни е веро или долар, след като си сечем моенти със злато?

 60. 60 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1411 Любопитно

  [quote#45:"liubo...otdale4"]Златен, какво е това ЯО, бе ? [/quote]

  [quote#47:"protivbspdpsatak"]Я е може би ядрен,а О е одар хахаха.... [/quote]

  Ядрено Оръжие, бе рожби, толкова ли е трудно да се сети човек?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 61. 61 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  [quote#55:"bcbg"]Златото няма нужда от банка за да се обменя. [/quote]
  Това е точно така.
  Както е вярно,че всяка силна валута
  като ДОЛАРА например,също няма
  нужда от банка за да бъде обменян
  По-точно за да бъде в обръщение
  ДОЛАРИ,както и ЗЛАТО приемат всички
  Само,че за въпросните ЖЪЛТИЦИ,
  ако няколко десетки,например банки
  не пожелаят да работят с тези пари,
  това автоматически отнема от тях
  качеството им на атрактивна валута
  с всички последствия от това.
  За самите банки няма да е много трудно
  решение да не пожелаят да работят
  с въпросните ЖЪЛТИЦИ.
  ФЕЙК ЗЛАТО с многократно надценен номинал,
  и най-важното БЕЗ РЕАЛНА ИКОНОМИКА
  ЗАД НЕГО не е най-желаното нещо,
  без което една банка да не може.....

 62. 62 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 685 Весело

  Спукана им е работата на идилците !
  Щом са се захванали валута да пускат е въпрос на време евреите да ги фалират.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 63. 63 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 793 Весело

  Интересно какъв е рейтинга на ИД според Standard & Poor's?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 64. 64 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#49] от "Blood Red Skies":

  Не знам, гледах как в Сирия им свалиха едно ми-25 по бтв новините днес.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 65. 65 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 685 Весело

  [quote#61:"Hawaii"]За самите банки няма да е много трудно
  решение да не пожелаят да работят
  с въпросните ЖЪЛТИЦИ.
  ФЕЙК ЗЛАТО с многократно надценен номинал,
  и най-важното БЕЗ РЕАЛНА ИКОНОМИКА
  ЗАД НЕГО не е най-желаното нещо,
  без което една банка да не може.....[/quote]
  Ще ги приемат на стойността на метала.
  После ще ги претопяват в нещо по ценно.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 66. 66 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 582 Любопитно

  Да видим кои западни банки ще обменят тази т.нар. валута.

 67. 67 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 685 Весело

  [quote#63:"Magen David"]Интересно какъв е рейтинга на ИД според Standard & Poor's?[/quote]
  Почна се !

  Виж коментар 62.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 68. 68 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 274 Неутрално
 69. 69 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Колко лесно беше да се разбият Либия, Ирак, а колко трудно - една бандитска групировка. Може би - интересът клати феса? НАТО струпва бази в Полша и Балтика, но не се чува да струпва такива в обръч около ИД. Странно.

 70. 70 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#60] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Вие путинисчетата ги пишете едни бисери,че е трудно да ви се разшифрофат писанията!ИГИЛ вместо ИДИИЛ и тн.Не се научихте да пишете на добър книжовен български!Вашите пъпове са хвърлени при светските терористи Путин и Асад,за това е трябвало да сложите никнейм Светска терористка с ядрени възможности!Хахаха.....

 71. 71 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  [quote#7:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Огнян Дъскарев: Криворазбраната политкоректност е като автоцензурата при комунизма [/quote]

  То при комунизма не беше автоцензура, а цензура. Тази неточност ми дава още една причина да не прочета пасквила, който си публикувала.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 72. 72 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  нищо не разбирам нали могъщата руска армия отдавна реши проблема с Ислямска държава

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 73. 73 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Атентатите срещу беззащитно цивилно население издават СТРАХ от сблъсък с професионални армии.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 74. 74 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Кървавите граници на исляма

  https://chitanka.info/text/8364/38

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 75. 75 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4032 Весело

  До коментар [#60] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Ами може пък да си е помислил човека че пишеш за Ямболска Област . Нали писа нещо за Динко от Ямбол...

 76. 76 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#24:"Norman Granz"]Пише, че се РАЗМЕНЯ (сега) срещу 190 щатски долара.

  Нарича се валутен борд.

  По нареждане на Политбюро на ИДИЛ.
  [/quote]

  Като имаме пред вид кой командва световните финанси, май не е политбюрото на ИДИЛ, ами са някои със седалище отвъд океана.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 77. 77 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 374 Весело

  Нарича се валутен борд е от мен в № 76

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 78. 78 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Съобщението е доста фрагментарно и не споменава, че в ислямската банкова система златото е основен елемент на разплащатаелната система. И сега хаваладарите базират размена на различни валути на цената златото в ОАЕ. Може би това обяснение би помогнало да се разбере а) че сеченето на собствени златни монети с даденото стойностно изражение в долари не е някакъв произволен акт, а е в унисон на буквата на разбиранията на учените за финансовите отношения съгласно курана;
  Б) златото заграбено от ИД от банките в Мосул едва ли в е обем позволяващ пълна монетаризация на икономиката на територията на емирата, затова е дадена и разменната стойност в долари, за да могат местните търговци да работят.

 79. 79 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#71:"stupid_american"]То при комунизма не беше автоцензура, а цензура. [/quote]

  Да, така е! Даже сега не е автоцензура, колкото и да прилича на такава. Когато има монополни или квазимонополни структури това е неизбежно.

  Демокрацията си е видимо в отстъпление под натиска на концентрираната финансова мощ в политиката.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 80. 80 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1323 Разстроено

  До коментар [#10] от "historama":

  +++! Ужасен, неизтриваем символ на халифата!

 81. 81 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4032 Весело

  До коментар [#76] от "Wagner":

  За каквото знае човекът за това и пише. А иначе системата на търговски отношения за разплащания базирани на злато "хавала " работи от векове

 82. 82 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#79] от "Wagner":

  Някаква конкретика, или просто дрън-дрън да пада?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 83. 83 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#78] от "daskal1":

  Налице е явен опит да се пробва връщане на обвързване на валута към златния стандарт. Почти половин век след "временната" му отмяна от Никсън. Напълно обаче в смисъла на исляма. По-интереснот в случая е друго - това става на една територията на една самозвана и непризната от никого държава, която уж е под ударите на мощни военни коалиции и противници.

  Май излиза, че никой от претендиращите да се борят срещу тази групировка не прави това сериозно. Алтернативата е още по-страшна - никой не може да се справи с нея.  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 84. 84 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тя руската армия само на думи е могъща!Хвалипръцкото в Кремъл само се навира в краката на коня,и понася ритници в муцуната!
  До коментар [#72] от "stg":

 85. 85 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 438 Неутрално

  [quote#2:"bitaka"]който бъде хванат с такава валута да му се режат кунките[/quote]

  Шериатът май и теб те влече, а?

 86. 86 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#82] от "stupid_american":

  Нарича се размяна на мнения във форума и е израз на свободата на словото.

  Иначе смущенията на демокрацията са видими навсякъде в Америка и Европа.

  Ако ти харесва, наричай го и дрън-дрън!

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 87. 87 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 438 Неутрално

  [quote#83:"Wagner"]никой от претендиращите да се борят срещу тази групировка не прави това сериозно. [/quote]

  Никой не иска пак да вкарва пехота в пустинята, да остане там десет години, да похарчи трилиони, да изгуби хиляди войници, а като си тръгне, местните пак да я подкарат по своему.

  С въздушни удари по неясни евтини цели, разпръснати сред цивилните - толкова.

 88. 88 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#81] от "daskal1":

  Работи само в слабо развити икономики при липса на финансови институции. Обявената от ИД мярка е по-скоро пропагандна, но все пак показателна за невъзможността (или за нежеланието) на световните сили да се справят с ИД.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 89. 89 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#86] от "Wagner":
  [quote#86:"Wagner"]Нарича се размяна на мнения във форума и е израз на свободата на словото. [/quote]

  Мненияте обикновено се основават на някаква конкретика, иначе си остават просто "дрън-дрън". Но поне получих отговор на първия си въпрос де. Благодаря.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 90. 90 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  [quote#65:"gemeto"]Ще ги приемат на стойността на метала.
  После ще ги претопяват в нещо по ценно. [/quote]
  Точно така
  И точно това
  ЩЕ ОБЕЗСМИСЛИ СЪЩЕСТВУВАНЕТО
  на въпросните ЖЪЛТИЦИ като "валута"

 91. 91 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#89:"stupid_american"]Мненияте обикновено се основават на някаква конкретика[/quote]

  Конкретиката е в концентрацията на медиите. От 10-те най-големи медийни концерни в света 8 са американски (от тях първите 7). Ако мислиш, че това няма влияние върху медиите, значи си мечтател.

  За повече информация влез в сайта mediab.eu.de и ще се увериш.

  Златна истина е даже в икономиката, че концентрацията на пазарен дял води до ограничение на възможностите за потребителите. В медийния бизнес към това се добавя и манипулацията.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 92. 92 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ИД може да е направила милион глупости,
  но това че продава откраднатия петрол
  за злато вместо за долари е много добре.

 93. 93 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  [quote#83:"Wagner"]това става на една територията на една самозвана и непризната от никого държава,[/quote]
  къде е тази държава, кои са й границите, институциите, правителство, столица? Това са една банда главорези, които се крият под чаршафите на жени, майки, в болници, детски градини, от време навреме се появяват, правят си видео и селфи, и отново потъват между цивилните. Нали иначе само за минута ще бъдат унищожени!

 94. 94 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Съвременното хаваладарство е доста сложна и комплексна система, свряваща курса на златото в Лондон и Швейцария с валитните стойности. Доставя доста грижи на американските служби, защото обемът на сделките преди две години се изчисляваше на 160 милиарда долара годишно, неизвестно каква част отиваща за афинансиране на тероризма и пропагандата му в САЩ и Европа.
  До коментар [#88] от "Wagner":

 95. 95 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  [quote#92:"Dохкeflyt"]но това че продава откраднатия петрол
  за злато вместо за долари е много добре. [/quote]
  кой им плаща в злато?
  Друго, чете ли статията, или си писател?
  В момента продават (обменят) монети срещу долари (злато срещу долари)

 96. 96 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#63:"Magen David"]Интересно какъв е рейтинга на ИД според Standard & Poor's[/quote]

  За сега се пази в тайна!

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 97. 97 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#91] от "Wagner":

  [quote#91:"Wagner"]Ако мислиш, че това няма влияние върху медиите, значи си мечтател. [/quote]

  Любимият ми "аргумент". Ако мислиш така, значи си такъв. Ако пък мислиш онака, значи си онакъв.

  Мечтател съм, да, щото мечтая хората като изказват твърдение, да го подкрепят с някакви факти, а не с дрън-дрън.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 98. 98 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#97:"stupid_american"]щото мечтая хората като изказват твърдение, да го подкрепят с някакви факти, а не с дрън-дрън.[/quote]

  До коментар [#97] от "stupid_american":

  Каза човека чийто любим и единствен аргумент във форума е пороя от обидни епитети.

 99. 99 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#10] от "historama":

  Един ден, и най-вероятно съвсем скоро, на тези динари само името им ще е златно.

 100. 100 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#98] от "yoankata":
  [quote#98:"yoankata"]човека чийто любим и единствен аргумент във форума е пороя от обидни епитети[/quote]

  Можеш ли да подкрепиш твърдението си с примери?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK