Нови правила за трансфер на лични данни между Европа и САЩ влизат в сила от днес

Зам.-председателят на ЕК Андрус Ансип

© Eric Vidal, Reuters

Зам.-председателят на ЕК Андрус АнсипЕвропейската комисия одобри днес новото споразумение за трансфер на лична информация между Европа и САЩ - "Щит на личните данни" (Privacy Shield), съобщиха от пресцентъра на ЕК. То влиза в сила незабавно.


За първи път всеки европеец ще разполага с механизми за правна защита срещу масовото наблюдение, извършвано от американските институции. За целта е назначен специален омбудсман в Държавния департамент на САЩ.


Новото споразумение бе изработено, след като Европейският съд обяви за невалидно предишното Safe Harbour заради иска на австрийския правист Максимилиан Шремс. Тогава съдът постанови, че старият договор нарушава европейските правила, според които данни на европейски граждани могат да се пренасят само в държави със същата или по-висока степен на защита.
Според магистратите Вашингтон не гарантираше в достатъчна степен, че държавните институции няма да имат достъп до личната информация на европейците.


Според сегашните промени Министерството на търговията на САЩ ще извършва редовно актуализиране и преглед на участващите дружества, за да гарантира, че те спазват правилата, които са приели по свое желание. В противен случай те подлежат на санкции.


"Работихме усилено с всички наши партньори в Европа и САЩ, за да може резултатът да отговори на очакванията и да приключим възможно най-бързо. Потоците от данни между двата континента са от основно значение за нашето общество и икономика — вече разполагаме със стабилна рамка, която гарантира, че това предаване се извършва при най-добрите и най-сигурните условия", коментира зам.-председателят на ЕК Андрус Ансип.


Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви, че новото споразумение въвежда по-строга защита на потребителите и улеснява възможностите им да се обърнат към съда при нарушение на правата им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK