Босфорът бе затворен за танкери "заради сигурността" (допълнена)

Полицейска машина използва водно оръдие за разпръскване на демонстранти на един от мостовете над Босфора.

© Reuters

Полицейска машина използва водно оръдие за разпръскване на демонстранти на един от мостовете над Босфора.Турските власти за управление на морския трафик обявиха, че временно затварят пролива Босфор за петролни танкери "от съображения за сигурност". Съобщението е на шипинг агента GAC и е цитирано от "Ройтерс".


Малко по-късно GAC съобщи с електронно писмо, че "трафикът за транзитни кораби се върна към нормалното за кораби, които не пренасят опасни товари".


Преминаващият през Истанбул морски път е един от най-деликатните на планетата. През него минават над 3% от глобалните доставки на петрол, идващ основно от Русия и района на Каспийско море.
През Босфора минават и значителни количества зърно, изнасяно от големи производители като Русия, Украйна и Казахстан.


Според представител на GAC товарни кораби продължават да минават, вклюително такива за насипни товари. Очевидец на "Ройтерс" казва, че при изгрев в събота в южната част на Босфора не се виждал трафик.


Няколко руски търговци на петрол казват пред агенцията, че никой не ги е уведомявал за промяна в режима на Проливите. Терминалът на пристанище Новоросийск работи нормално и според "Транснефт" танкерите там ще продължат да товарят до 25 юли, независимо от случващото се с Босфора.


През последните десетина години Русия пренасочи доста от износа си към балтийски терминали и там дори не е достигнат капацитетът, така че при продължително затваряне на трасето през Истанбул може да се използва балтийското направление.


Турция също пренася през Грузия значителни обеми петрол от Азербайджан и Казахстан, но по суша до средиземноморското си пристанище Джейхан.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK