На всички турски учени е забранено да напускат страната

Съветът за висше образование препоръча преди броени часове да се подмени ръководството на всички университети в страната.

Съветът за висше образование препоръча преди броени часове да се подмени ръководството на всички университети в страната.На всички учени в Турция е забранено да напускат страната, съобщи националната телевизия TRT.


В текста се казва, че решението е взето от Съвета за висше образование и че забраната да се пътува в чужбина засяга представители на академичните и университетските среди.


Официалното писмо с нареждането е разпратено до всички университети и институти, допълва TRT.
То е изпратено и до учебни и изследователски заведения в чужбина с уточнение, че "до второ нареждане" се спира сътрудничеството по размяна на специалисти. Освен това се призовава да се обадят всички учени зад граница, с които скоро не е имало връзка.


Във вторник националната телевизия съобщи, че Съветът (Yüksek Öğretim Kurumu или YÖK) е наредил да бъдат отстранени всичките 1577 ректори и декани на държавни и частни университети в страната. Ректорът на университета "Акдениз" е първият, който вечерта се оттегли от поста си.


Тези съобщения са на турски медии, а на официалния сайт на Съвета за висше образование, който не изглежда особено активен, няма никаква публикация от 13-14 юли насам.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK