S&P понижи рейтинга на Турция, лирата поевтиня рекордно

S&P понижи рейтинга на Турция, лирата поевтиня рекордно

© Associated PressАгенция "Стандарт енд Пуурс" (S&P ) понижи рейтинга на Турция от ВВ+ на ВВ след неуспешния опит за преврат и изчислява, че в следващите 12 месеца страната трябва да рефинансира половината от чуждестранните си задължения, окито определя на около 170 млрд. долара.


Веднага след съобщението турската лира поевтиня рекордно спрямо американския долар. Предишното най-голямо обезценяване на националната валута бе от септември миналата година - 3.0750 за долар, а сега курсът слезе до 3.0769 за долар.


"След опита за преврат в Република Турция на 15 юли смятаме, че поляризацията на турската политическа сцена допълнително отслаби нейните институционални балансьори", се казва в официалното съобщение.
Анализаторите на S&P очакват "период на засилена непредвидимост на събитията". "Това може да ограничи притока на капитали към зависимата от чуждестранни пазари икономика", се казва в съобщението за понижаване на рейтинга с една стъпка.


"Негативната перспектива отразява виждането ни, че турската икономика, фискалните и дълговите показатели може да се влошат отвъд очакванията ни, ако политическата несигурност отслаби още повече инвестиционната среда и потенциално засили натиска над баланса по плащанията."


В понеделник Moody’s - друга от големите три агенции, съобщи, че започва ревизия на оценката си в светлината на последните събития с тенденция за понижаването ѝ. Ако рейтингът бъде свален с една степен от сегашния Baa3, това ще вкара турския дългов статут в "спекулативната" зона в скалата на агенцията.


"Въпреки провала на преврата, Moody’s смята, че самият факт, че той започна, отразява по-широк спектър политически предизвикателства, а кредитният риск остава повишен."


Анализаторите на агенцията очакват негативно отражение върху кривата на растежа на Турция, която и без това бавно провежда нужните реформи. Прогнозата за тази година (преди метежа) е за 3% от БВП растеж след 3.5% през миналата година.


От Moody’s припомнят ,че както държавният, така и частният сектори са силно зависими от външно финансиране, а тази зависимост държи страната заложник "на внезапна промяна в доверието на инвеститорите".


Засега Fitch, третата голяма рейтингова агенция, се въздържа от бързи действия, вероятно защото редовният преглед на турския рейтинг е насрочен за 19 август. Но в първото ѝ съобщение се казва, че има повишен политически риск за кредитния профил на Турция, макар да трябва да се изчака и да се види дали с действията си правителството няма да задълбочи политическото разделение в страната и независмостта на институциите.


Оценката на Fitch за държавния дълг е BBB-, което е една стъпка над спекулативната зона.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK