Ердоган обяви 3 месеца извънредно положение (допълнена)

Ердоган обяви 3 месеца извънредно положение (допълнена)

© ReutersСлед продължилото почти 6 часа заседание на Съвета за национална сигурност президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че в страната се въвежда извънредно положение за срок от 3 месеца. Конституцията му позволява удължаване на срока до 6 месеца.


Изключителната мярка ще влезе в сила в момента на публикуването ѝ в Държавен вестник. Тя позволява на държавния глава и правителството да заобикалят парламента в прокарването на нови закони, както и да по своя преценка да ограничават права и свободи.


Целта на тази мярка е да се защити обществото от атаки срещу принципите, на които е основана страната ни, добави той. Според него не е изключено опитите за атаки срещу властта да продължат.
Още не е ясно какви точно извънредни правомощия ще получат властите и кои граждански свободи и права ще бъдат ограничени, но се предполага, че на първо място ще бъде намалена свободата на медиите, както и на събирането на публични места.


По предварителна информация се планира създаването на специален трибунал за метежниците, както и изграждането на специален затвор за осъдените. Продължава прочистването на държавния апарат от заподозрени привърженици на обвинения за основен вдъхновител - живеещия в САЩ Фехтулах Гюлен, като броят на отстранени, уволнени и задържани вече наближава 60 000 души.


Почти сигурно е, че предстои ускорен ремонт на закони, включително на този за държавния служител, за да се предотврати повторение на кризата.


Сред обсъжданите от анализатори следващи стъпки са цялостна реформа на структурата на въоръжените сили и разпускане на жандармерията и прехвърлянето на частите ѝ към полицията.


От спешни действия се нуждае Втора армия по границата със Сирия и Ирак, където се води борба с екстремистите от Кюрдската работническа партия, терористите на Ислямска държава и ислямистките групировки.


На много места ще бъдат назначени нови командири, след като в часовете след опита за преврат бяха задържани или временно отстранени 103 генерали и адмирали, т.е. около една трета от висшия състав на въоръжените сили. За най-драматично се смята положението във военновъздушните сили.


Президентът Реджеп Тайип Ердоган и Партията на развитието и справедливостта се възползват от създадената от тях динамика на разчистване на апарата от противници на властта и сегашната подкрепа от четирите опозиционни партии ще е само временно и до определени рамки, коментира "Хюриет".


Ще действам като президент и върховен главнокомандващ, каза Ердоган.

© Reuters

Ще действам като президент и върховен главнокомандващ, каза Ердоган.


Действам напълно в рамките на конституцията, каза още Ердоган в сряда вечерта. Той говори, че не е изключено и други държави да са замесени в опита за преврат.


Не приемам критиките от ЕС и им казвам да не ни се пречкат, обяви президентът в реч в президентския дворец в Анкара.


Никога не сме жертвали демокрацията си и няма да я пожертваме, заяви Ердоган и обясни, че въоръжените сили ще предоставят частите си на разположение на губернаторите из страната.


Според него заговорниците са като раково заболяване, от което армията и обществото ще бъдат прочистени и излекувани.


Речта на Ердоган бе предавана на живо по големи екрани на площад "Таксим" в Истанбул.

© Reuters

Речта на Ердоган бе предавана на живо по големи екрани на площад "Таксим" в Истанбул.


Преди последователните заседания на Съвета за национална сигурност и на правителството - и двете под председателството на президента - вицепремиерът Нуреттин Чанъкла каза, че въвеждане на извънредно положение или някакъв специален режим в страната "е изключено да се обсъжда".


Но между заседанията на Съвета и министрите депутатът Мустафа Сентоп, председател на конституционната комисия в парламента, каза, че Конституцията позволява обявяването на извънредно положение и че то може да продължи за срок до 6 месеца.


Гражданите едва ли ще усетят някакъв отрицателен ефект, ако такъв режим бъде обявен, добави депутатът пред телевизия NTV.


Според него смъртното наказание би трябвало да бъде възстановено в Турция за определени престъпления като, например, опит за насилствена промяна на конституционния ред в страната.


Ердоган обяви 3 месеца извънредно положение (допълнена)

© Reuters


Какво казва Конституцията?


Обявяване на извънредно положение във връзка с масови актове на насилие и сериозно влошаване на обществения ред


Член 120. В случай на сериозни признаци за масови актове на насилие, насочени към разрушаване на свободния демократичен ред, установен от Конституцията, или на фундаментални права и свободи, или сериозно влошаване на обществения ред поради актове на насиле, Министерският съвет на свое заседание под председателството на Президента на Републиката и след консултации със Съвета за национална сигурност може да обяви извънредно положение в един или повече райони или на територията на цялата страна за период, който не надхвърля 6 месеца.


Правила, свързани с Извънредното положение


Член 121. В случай на обявяване на извънредно положение съгласно условията на член 119 и 120 от Конститцията (бел.ред. - Член 119 засяга природно бедствие, епидеия или тежка икономическа криза), това решение трябва да бъде публикувано в Държавен вестник и да бъде незабавно представено на Народното събрание за одобрение. Ако Народното събрание е разпуснато, то трябва незабавно да бъде свикано. Народното събрание може да промени срока на извънредното положение, да го удължи, но само за период от 4 месеца, всеки път след молба от Министерския съвет, или да отмени извънредното положение.


В случая на обявяване на извънредно положение съгласно Член 119 може да бъдат налагани на гражданите финансови, материални или трудови задължения и, предвид етеството на всеки вид извънредно положение, със Закон да извънредното положение трябва да се регулират процедурите за това как трябва да бъдат ограничени или суспендирани правата и свободите съгласно принципите на Член 15, как и с какви средства ще бъдат предприети необходимите мерки, какъв вид власт ще бъде предоставена на обществените служители, какви промени трябва да се направят със статута на обществените служители, както и процедурата за прилагане на извънредното управление.


По време на извънредното положение Министерският съвет заседава под председателството на Президента на Републиката и може да издава укази със силата на закон по въпроси, определяни от нуждите на извънредното положение. Тези укази трябва да бъдат публикувани в Държавен вестник и още същия ден да бъдат представени на парламента за одобрение; времевата рамка и процедурите за това одобряване от парламента трябва да бъдат посочени в Процедурните правила.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK