Посланик Гьокче: Няма да има ограничения за гостуващите българи в Турция

Посланик Сюлейман Гьокче.

© Георги Кожухаров

Посланик Сюлейман Гьокче.Избори 2022

Турската нация недвусмислено демонстрира урок "едно към едно" как се спира преврат. Това заяви посланикът на Турция Сюлейман Гьокче на пресконференция, посветена на актуалните развития в съседната страна.


На въпрос как ще се отрази обявеното извънредно положение в Турция върху пътуванията на българи от и към Турция посланик Гьокче коментира, че няма да има никакви рестрикции. "Извънредното положение е административна мярка. Това позволява на институциите да търсят улики, връзки с извършителите на преврата и техните поддръжници. Целта е да се поддържа общественият ред и по никакъв начин мярката не засяга икономиката , туризма и т.н."


Във връзка с коментар на ДАНС, че няма информация за училища на Фетхуллах Гюлен (основният заподозрян от властите за опита за преврат) у нас, Сюлейман Гьокче, който във вторник пред БНТ съобщи за такива институции, отвърна, че "няма да коментира казаното от българските власти и да влиза в противоречие с тях".
По повод призива на президента Плевнелиев към властите в Анкара да не позволят страната да бъде въвлечена в безкрайна спирала на репресии посланикът заяви, че всички човешки права и свободи ще бъдат спазвани, както е по конституционен ред и международното право.


"Дискусията за смъртното наказание е малко преждевременна, тъй като още не се е стигнало дотам. В момента дебатът в Турция е повече за това как най-добре да запазим демокрацията, свободата и конституционния ред в едно мирно обкръжение, което да не изисква смъртно наказание", коментира Гьокче по повод възможността от връщането на най-тежката присъда в Турция. Той изтъкна, че въпреки съобщаваните от медиите огромен брой задържани и уволнени хора (над 50 000) много малка част от тях всъщност са арестувани. "Повечето са освободени от работните си места. Това е временна мярка и чиновниците все още продължават да получават заплати, осигуровки и т.н."


Посланик Гьокче подчерта, че от изявление на турския премиер пред парламента днес се разбира, че извънредното положение може да продължи само месец и половина, въпреки че е поискано одобрение за 3 месеца. "Тази мярка не е желана от никого", добави дипломатът. Той добави, че няма поводи за тревога относно безопасността на изборите за български президент в Турция, където живеят значителен брой български изселници.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK