Румъния ще гласува на референдум дали да забрани гей браковете

Румъния ще гласува на референдум дали да забрани гей браковете

© ReutersРумъния е все по-близо до насрочването на референдум, на който почти сигурно ще се отхвърли възможността за признаване на брака между хомосексуални, съобщи "Ройтерс".


В сряда Върховният съд на страната единодушно постанови, че са валидни събраните по-рано тази година 3 милиона подписи под петиция с настояване за всенародно допитване по този въпрос.


В Конституцията на страната е записано, че семейството се създава "на базата на свободното съгласие за брак между съпрузите".
Но гражданската инициатива Коалиция за семейството иска този текст да се коригира и вместо "съпрузите" да пише "между мъж и жена". Според нейните привърженици само брачен съюз между мъже и жени може по естествен начин да създаде семейство и да отгледа деца.


Малцина политици подкрепят еднополовите бракове в социално консервативната страна с влияние на православната църква, обяснява "Ройтерс". Организации за защита правата на ЛГБТ общността казват, че ако бъде одобрена, промяната на практика ще направи невъзможно легализирането на еднополови бракове.


Валер Дорнеану от Върховния съд казва, че с колегите си не са тълкували същността на предложението, а дали то отговаря на правните изисквания.


Съгласно закона Конституцията може да се променя след предложение на президента, правителството, една четвърт от депутатите или поне 500 000 граждани. Парламентът първо трябвада одобри поправката и след това тя да бъде подложена на национален референдум.


"Не е работа на Върховния съд да реши дали да допусне еднополовите бракове в нашата конституция или да преформулира определението за семейство", цитира думите на Дорнеану държавната агенция "Аджарпрес".


Общо 28 правозащитни организации, включително "Амнести интернешънъл", настояха съдът да не допуска петицията до процедура за референдум. "Инициативата създава враждебна и унизителна атмосфера на пренебрегване на ЛГБТ общността в Румъния, се казва в съвместното изявление на организациите MozaiQ и TRANSform.


Друга организация - ACCEPT, призова парламентът да подготви такъв въпрос за референдума, който ясно да прави разлика между брак и семейство. "Политическата класа трябва да не забравя, че семейството е институция, основана на любовта и уважението, включваща и хомосексуалните двойки, семействата с един родител или хетеросексуални двойки, съжителстващи на семейни начала", се казва в позицията на организацията.


Възможно е референдумът да се проведе заедно с парламентарните избори по-късно тази година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK