Франция възражда Националната гвардия след пауза от 144 години

Част от мисията на Националната гвардия ще са да помагат на претоварените от задачи отряди на полицията.

© Reuters

Част от мисията на Националната гвардия ще са да помагат на претоварените от задачи отряди на полицията.Франция ще създаде Национална гвардия, която да помага на силите на реда в борбата срещу зачестилите напоследък в страната терористични нападения, обяви президентът Франсоа Оланд, цитиран от "Франс прес" и ДПА.


"Президентът на Републиката реши Националната гвардия да се изгради от съществуващите оперативни резерви", уточни Елисейският дворец в изявление след среща на Оланд с депутати специалисти по тази тема, цитирано от БТА.


Френският Съвет по отбраната ще се събере в началото на август, след което ще има консултации с парламентарни комисии през септември. Целта е Националната гвардия да влезе в действие в началото на есента.
Историческата Национална гвардия е създадена във Франция по време на Великата френска революция от 1789 г. от гражданското опълчение на Париж. През периода на реставрация на монархията тя се разформирова с решение на крал Шарл Десети от 1827 г.


През 1830 г. Националната гвардия се възражда по време на Юлската революция и съществува до 1872 г., когато окончателно е разпусната след събитията от Парижката комуна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK