Норвегия обмисля да подари на Финландия планински връх за стотния ѝ рожден ден

Норвегия обмисля да подари на Финландия планински връх за стотния ѝ рожден ден

© Associated PressНорвегия обмисля да подари планински масив на Финландия за стогодишнината от независимостта ѝ, съобщи в. "Гардиън", цитиран от БТА.


На 6 декември догодина държавата Финландия става на един век. Норвежкото правителство обмисля да измести границата с около 40 метра, като по този начин ще подари на скандинавския си съсед планински връх, който ще стане най-високата точка на финландска територия.


"Все още има някои формални пречки и не съм взела окончателно решение", каза норвежкият премиер Ерна Солберг пред медиите. "Но мислим по въпроса."
Най-високата точка във Финландия е в неприветливия планински хребет Халдитшохка, който е част от по-голям масив, известен като Халти, е на 1324 м. надморска височина и се намира на около 320 км. зад Полярния кръг.


Ако Норвегия направи жеста си, най-високият връх на Халдитшохка, който е висок 1331 м., ще бъде вече на територията на Финландия и така най-високата й точка ще се увеличи със 7 м.


Идеята е на 76-годишния пенсиониран географ и държавен топограф Бьорн Гейр Харсон. Той писал до норвежкото външно министерство през юли 2015 г., че жестът от норвежка страна ще изреже "незабележимите" 0,015 кв. км. от територията й, но пък Финландия много ще се зарадва.


В отговор външното министерство заявило, че макар и да приема предложението, член 1 от конституцията на Норвегия гласи, че страната е "неделима и неотчуждаема".


Фотогалерия: Северно сияние над Норвегия >


Норвежкият преподавател по право Йойвинд Равна от норвежкия Арктически университет обаче твърди, че този текст от конституцията не се отнася до дребни корекции на границата и посочва, че границите на Норвегия с Финландия и Русия в най-новата история са били местени заради изменения на речни корита и промяна на местоположенията на пясъчни плитчини и островчета.


Публичната реакция в Норвегия и Финландия в голямата си част е положителна, като единствено против са представителите на туземната общност сами, които се движат свободно през границата и са на мнение, че тя трябва да е ничия земя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK