Откъс от "Черните флагове" на носителя на "Пулицър" Джоби Уорик

В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Черните флагове" на носителя на "Пулицър" Джоби Уорик - анализ на зараждането на терористичната организация"Ислямска държава" и биография на един от основателите й - Абу Мусаб аз Заркауи. Издател е "Изток-Запад", а преводач на български Жана Тотева.


Откъс от книга втора: Ирак/129
Глава 16: "Твоят край е близо"


През пролетта на 2006 г. американски разузнавателен самолет поддържа необичайно близко наблюдение над иракското селце Юсуфия, група едноетажни къщурки и малки ферми, разположени покрай напоителните канали на река Ефрат, на около 30 километра южно от Багдад. Този регион отдавна се смята за плацдарм на бунтовническите атаки срещу столицата. Но в началото на април един информатор посочва града като място за спорадични срещи на високо ниво на АКИ. И разбира се, веднага, на 8 април един дрон, причислен към Специалния отряд 6-26 на генерал майор Стенли Маккристъл, улавя движение на необичаен конвой автомобили, влизащ в града. В рамките на два часа щурмови екип от елитната армия на бойците на Делта Форс е на път.
Няколко хеликоптера се спускат в Юсуфия в 1.56 ч. през нощта и няколко минути по-късно командосите разбиват вратата на къщата, за която се предполага, че е нелегална квартира. Канонада от огнестрелни оръжия избухва отвътре. Единият защитник носи пояс-бомба и се втурва срещу американците, следван от втори, но и двамата са застреляни, преди да успеят да се взривят. Третият самоубиец се взривява по-рано и по вътрешната стена полепват части от тялото му, но не наранява никого. След като стрелбата спира, войниците намират шест трупа и арестуват петима оцелели, един от които е ранен. Изземат и голямо количество пушки, автомати, патрони и гранати, а в една от стаите откриват любителски видеозапис.
Разчистването продължава, когато наблюдаващите камери прихващат още автомобили, приближаващи към друга ферма, на няколко мили нагоре по пътя. Роторите на хеликоптерите отново се завъртат и отново екипът Делта се струпва около заключената врата със заредени оръжия. Но този път дванайсетте иракчани се предават без съпротива. Сложени са им белезници и са качени на хеликоптерите, за да ги откарат в Багдад.
В оперативния център на Маккристъл анализаторите преглеждат находките от деня и се чувстват объркани. Експертите по контратероризма на Специален отряд 6-26 остават с празни ръце в опитите да открият нещо за самоличността и миналото на дванайсетте арестувани мъже във фермата. И все пак всичко в срещата в Юсуфия сочи, че тази група е важна. Няколко от арестантите са по-възрастни и другите се отнасят към тях с очевидно уважение. Странно, но от дванайсетте иракчани само един арестант носи телефон, което означава, че другите са били достатъчно хитри, за да се отърват от тях при първия знак за приближаването на командосите.
Задържаните в Юсуфия бързо са прехвърлени във военновъздушната база Балад на Маккристъл, където генералът възлага на най-добрите анализатори и следователи да разкрият кои и какви са те. Американците вече са убедени, че някои от задържаните са офицери от мрежата на Заркауи с висок статут и се фокусират специално върху тях. Най-интересен от всички е един набит бивш борец в средата на трийсетте, когото Маккристъл нарича с прякора Мубасир. Мъжът говори изненадващо добър английски и изглежда му прави удоволствие да прави остроумни забележки и да поучава американците на техния език. По време на първия разпит той говори на превзет елегантен британски акцент и изразява фалшиво нетърпение от факта, че трябва да седи с часове, докато му задава въпроси..
– Колко мислите, че ще продължи това? Защото аз трябва да се върна при семейството си – казва Мубасир, според писмения отчет на Маккристъл. Мъжът твърди, че е видео консултант, който е бил нает от другите задържани за еднодневна задача и не знае нищо за тероризма. Както и с другите в групата, неговият първи разпит не довежда до нищо полезно.
Отделен екип преглежда материалните улики, иззети при рейда в Юсуфия. И тук попадат на забележително откритие: на един от записите, иззети в първата къща, следователите откриват дълго нередактирано видео на мъж в черен нинджа костюм и бели маратонки, който стреля от картечница, опряна на хълбока му. Значимостта на находката е ясна: мъжете в къщата в Юсуфия, които и да са те, определено са с достатъчно висш ранг в йерархията, за да разполагат със суровия материал от пропагандната лента на Заркауи.
Хората на Маккристъл се приближават все повече до истината, но така и нямат представа къде е базата на Заркауи. Някои от сцените са направо комични, показващи как Заркауи се бори с всички сили, за да разбере как да борави с картечницата. След като накрая изпразва пълнителя ѝ, той подава оръжието на един от хората си, който я хваща за дулото и веднага я пуска с болезнен вой. Мъжът явно няма и представа, че металът след стрелба ще пари и ще го изгори. Тези "гафове" по-късно ще бъдат пуснати публично от американците в опит да подронят пропагандния имидж на Заркауи като кален опитен уличен боец. Като допълнителен шамар, Маккристъл убеждава служителите в Белия дом да намалят наградата за залавянето на Заркауи от двайсет и пет на пет милиона. Той смята, че това символично понижение ще нанесе неизмерим ущърб на огромното му его.
Но американците все още бягат подир вятъра. В следващите седмици те продължават претърсването на региона около Юсуфия и добавят и няколко други нови зони в северен и западен Ирак към приоритетния списък, базиран на анализи на терена, които биха могли да служат за фон на пропагандното видео. Разпитите на Мубасир и другите задържани в Юсуфия се влачат с дни, но не довеждат до нищо. В приблизително тригодишния лов на Заркауи явно отново са стигнали до задънена улица.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  И още преди да свърши пролетта, на 7 юни Заркауи виде девиците.

  !!! +18 и нелиберали !!!

  http://www.shababek.de/pw3/wp-content/uploads/2014/11/Zarqawi_dead_us_govt_photo.jpg

 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  Много интересно.Изглежда си заслужава да се прочете.

  klimentm
 3. 3 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Може да го смятат за успешен президент но Обамата ще се запомни с факта , че остави тези от ИД живи,вместо да ги погребе и да бяхме забравили..

 4. 4 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 867 Неутрално

  [quote#3:"lynyrdS"]Може да го смятат за успешен президент но Обамата ще се запомни с факта , че остави тези от ИД живи,вместо да ги погребе и да бяхме забравили.[/quote]
  Малко са хората, които си въобразяват, че САЩ разполагат със силата да погребат организация от такъв мащаб. Въпреки, че приложиха цялата сила, с която разполагат, с упоритост и постоянство, краят на талибаните в Афганистан дори не се задава зад хоризонта. Така че победата над ИД не е нещо, което е във възможностите на САЩ.

 5. 5 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#4] от "Отнесен":

  Глупости...ако не е по възможностите на някого- това е Путин и актуалната му Русия..
  САЩ си играят собствена игра... към момента даже от тяхна гледна точка е много успешна...

 6. 6 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ИСЛЯМСКИЯТ АНТИХРИСТ (1-ВА ЧАСТ) МАХДИ: ОЧАКВАНИЯТ МЕСИЯ В ИСЛЯМА


  http://bogolubie.blog.bg/drugi/2012/10/11/isliamskiiat-antihrist-1-va-chast-mahdi-ochakvaniiat-mesiia-.1008430

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 7. 7 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Друго си е, герои, патриоти, громят лошите, сеят демокрация, оу yeah baby!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 8. 8 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 461 Неутрално

  И на никой ли не му идва на ума, че УСА си играе много добре играта с голям успех: да поддържа огъня непрекъснато в Близкия Изток, та голяма част от мусулманите да се бият там и да се избиват един друг, и да са далече от УСА? Ами този район е сега магнит за мусулманите с кухи глави (то ако имаш нещо в главата, не можеш да бъдеш муслим), отиват там, умират, идват други, пак умират и т.н. Като странични благоприятни ефекти: бежански поток към Европа, понеже еврИпейците се бяха взели много насериозно (макар че нямат никаква база за това - политически и военно са джуджета, освен Великобритания, но тя излезе предвидливо), пък и така се омаломощава един потенциален икономически конкурент; затъване и големи разходи на Русия в тази война.
  Господата явно не са оценили нещо много важно: УСА е енргетически независима от останалия свят, използвайки ресурсите на Америките. За какво й е Близкия Изток, за какво й е Европа? УСА има интереси само във Великобритания, другото талаш не е интересен.

 9. 9 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Сега интересът на УСА е в Азия, и то източната и Югоизточната част. И в Америките. Европа е един залязващ регион.

 10. 10 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#4] от "Отнесен":
  "Малко са хората, които си въобразяват, че САЩ разполагат със силата да погребат организация от такъв мащаб. Въпреки, че приложиха цялата сила, с която разполагат, с упоритост и постоянство, краят на талибаните в Афганистан дори не се задава зад хоризонта."
  ...........................
  Абсолютно вярно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK