Президент избра жена си за кандидат за вицепрезидент

Даниел Ортега с първата дама Росарио Мурийо.

© Reuters

Даниел Ортега с първата дама Росарио Мурийо.Президентът на Никарагуа, който през ноември се явява на избори за нов мандат, определи съпругата си за кандидат за вицепрезидент.


Бившият лидер на подпомагано от бившия СССР партизанско движение днес отново е много популярен и почти сигурно ще спечели трети пореден мандат като държавен глава.


На 6 ноември никарагуанците гласуват и за парламент.
Във вторник при регистрирането на кандидатпрезидентската двойка Даниел Ортега каза: "Няма съмнение, че кандидатът за вицепрезидент трябва да бъде жена. И коя може да е по-подходяща от партньорката, която е проверена на дело и е доказала, че е много ефективна и дисциплинирана?"


Президент избра жена си за кандидат за вицепрезидент

© Reuters


70-годишният политик и преди е казвал, че едно "съвместно управление" с жена си Росарио Мурийо би било символ на равенството между половете.


Тя има опит в администрацията като говорител на правителството, свързана е със Сандинисткия фронт за национално освобождение (FSLN) от 70-те години и е женена за Ортега от 2005 г. - година преди той да стане президент.


Фронтът свали от власт през 1979 г. режима на Анастасио Сомоса, но през 80-те години води продължителен граждански конфликт с подпомаганите от САЩ отряди, известни като "контри". Предвождан отново от Даниел Ортега, FSLN се върна на власт през 2007 г.


Дама - Марта Маккой, е кандидат за вицепрезидент и на опозиционната Конституционалистка либералн апартия

© Reuters

Дама - Марта Маккой, е кандидат за вицепрезидент и на опозиционната Конституционалистка либералн апартия

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK