ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.4%
 • 20.2%
 • 13.6%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.5%
 • 4.7%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:55
 • ДПС:35
 • ВЪЗР:26
 • БСП:24
 • ДБ:20
 • БВ:13
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 99.03% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Най-приятните градове в света са малки и зелени

Най-приятните градове в света са малки и зелени

© ReutersВ крайна сметка размерът и зеленината имат значение – малко са приятните относително големи градове по света, където жителите не са натъпкани по апартаменти и градски транспорт, а могат да си позволят къща с двор и куче, удобно пътуване до работа предимно в сферата на услугите и приятни места и паркове за отмора вечерта или през уикенда.

Това е логиката, поради която в тазгодишната класация за най-приятни за живот градове на "Икономист интелиджънс юнит" (Economist Intelligence Unit) има провинциални австралийски имена като Пърт и Аделаида. В челната десетка за 2016 г. единствено Мелбърн е с малко под 4 млн. жители – всички останали са с доста по-малко население. Това потвърждава правилото, че най-приятните градове са по-лесни за управление, предлагат повече разнообразие на жилища и културни забавления, не се налага да пътуваш по повече от 1 час до работа, няма замърсяване, шум, претоварена инфраструктура, престъпност. Европейските участници в топ 10 – Виена, Хелзинки и Хамбург - са емблематични за това.


Глобални центрове като Ню Йорк, Лондон, Париж и Токио може да са сочени от хората като места, към които се стремят заради богатството и възможностите им, но тези мегаполиси са пренаселени, с хронични проблеми с транспорта и високи разходи за живот, които често обезсмислят усилието.
Лондон например е на 53-то място. Глобалните бизнес центрове стават жертва са собствения си успех, казват авторите и е спорно и въпрос на лично усещане доколко по-високите доходи компенсират неудобствата, измерени през факторите за приятен живот.


От EIU са използвали основно няколко за класацията си 30 критерия, обединени в 5 групи – здравеопазване, стабилност, култура, околна среда, образование и инфраструктура.


Диспропорциите между включените 140 града са значителни – ако челните десет са с показател над 95 от 100 единици в индекса, градовете на дъното набират едва около 30 единици.


В отличаването на тези разлики е и смисълът от класацията – да предвидят колко и какви допълнителни разходи би трябвало да предвидят при преместване на персонала си. Така се оказва, че за служител, местещ се от Мелбърн в Порт Морсби, ще трябва да се добавят 20% повече средства, включително за повече сигурност.


Именно проблемите със сигурността са причина за слизането в класацията на няколко градове, преживяли терористични нападения и безредици. Положението в 29 града (20% от анализираните) се е влошило през последните 12 месеца и това е особено отчетливо във Франция, Турция, САЩ и Белгия. Едва 6 града са се изкачили в списъка.


"Последната класация рисува мрачна картина", казва пред "Блумбърг" водещият редактор Джон Коупстейк. "Глобалната тенденция за влошаване качеството на живот в градовете се превърна в потискащо присъствие през последните години със зачестилите терористични нападения в големи градове. Но дори да изключим тероризма, наблюдаваме нестабилност по света, безредици, политическо и социално напрежение и геополитически конфликти от САЩ през Турция до Украйна."


Най-добрите за живот:


1. Мелбърн
2. Виена
3. Ванкувър
4. Торонто
5. Калгари
6. Аделаида
7. Пърт
8. Оуклънд
9. Хелзинки
10. Хамбург


Най-лошите за живот:


1. Дамаск
2. Триполи
3. Лагос
4. Дака
5. Порт Морсби
6. Алжир
7. Карачи
8. Хараре
9. Дуала
10. Киев


Най-напредналите за 5 г.:


1. Техеран
2. Дубай
3. Хараре
4. Абиджан
5. Кувейт
6. Катманду
7. Варшава
8. Братислава
9. Баку
10. Хонолулу


Най-изостаналите за 5 г.:


1. Дамаск (-26.1%)
2. Киев (-25.1%)
3. Детройт
4. Москва
5. Бахрейн
6. Триполи
7. Санкт Петербург
8. Париж
9. Атина
10. Каракас

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK