Фондация "Бертелсман": Капацитетът на властта в България остава слаб

Фондация "Бертелсман": Капацитетът на властта в България остава слаб

© Юлия ЛазароваПо-добре в ЕС от Унгария, Хърватия, Кипър и Гърция, но по-зле от Румъния. Така изглежда България в годишната оценка за степен на развитие, направена от над 100 специалисти по молба на германската фондация "Бертелсман".


От разпространения в четвъртък доклад с 10-бална система се вижда, че най-висока оценка (6.3.) България получава за екополитика, по средата (4.9) е в икономическите политики и е под средните оценки за социална политика (4.3).


Авторите на изследването, посветено на перспективите за бъдещето пред 41 държави, членуващи в ОИСР и в ЕС, стигат до извод, че през последните две години проблемите се задълбочават, отчасти дори драматично.
Българската част от доклада е дело на Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии и СУ "Св. Климент Охридски" и Мария Попова, преподавател по политически науки в McGill University в Монреал, координирани от Франк Бьонкер, преподавател по икономика и публична администрация в университета Riesa до Дрезден.
Управлението


Според тях България е със слаби позиции за капацитет на изпълнителната власт (36 позиция). Тази година тя леко е подобрила този показател и се е върнала на нивото от 2014 г. Оценката е, че представянето на правителството се е подобрило, включително след вълна от протести, принудила агенции и регулаторни органи да се отворят за повече прозрачност и участие на обществеността. Създаването на фискален съвет би подобрило оценките за ефекта върху бюджета от правителствените политики, препоръчват авторите. Според тях има проблем с централизираното координиране дейността на министерствата, а в комбинация с особеностите на коалиционното управление се отварят възможности върху властта да влияят частни интереси.


Отчетността


Влошава се отчетността на административните служители, гражданският интерес не се фокусира върху политики, засягащи големи групи хора, неравностойно е познаването на това какво се върши, а медиите не предоставят висококачествена и достоверна информация.


Ограничен ресурс за контрол имат депутатите, отслабват се функциите и независимостта на Сметната палата, а фигурата на новия омбудсман потенциално отслабва ролята на тази важна институция, се изброява в доклада.
Икономическите сдружения са относително по-силни, но и те не работят заедно добре, а други организации по интереси типично действат като активисти на определени интереси, а не като анализатори.


Икономическа среда


Относително ниска спрямо международните стандарти е оценката за макроикономическата среда (34), но все пак се отчита известно подобрение. Авторите посочват позитивни факти като овладяването на дефицита, постепенното намаляване на безработицата, гъвкавият пазар на труда. Но също така България е силно зависима от еврофондовете, данъчната ѝ система е основана в значителна степен върху сборовете по ДДС и макар корпоративните и подоходните данъци да са ниски, има прекалено много бюрокрация.


Социална защита


Социалната мрежа е с толкова "дупки", че по този показател България е на дъното (40) по социални политики и оценката ѝ се влошава спрямо 2014 г. Сравнително слабо образование със значителна неравномерност в разпределението му в страната, висока степен на неравенството в доходите и социалното изключване, трудно интегриране на малцинства, чужденци и хора с недостатъчно образование са други от изброените оценки.


Ниско е качеството на здравеопазването, бюджетните помощи за отглеждане на деца са ограничени и само подкрепата от семейството и силни закони за отпуск по майчинство позволяват да има толкова голяма заетост при жените.


Под въпрос е устойчивостта на пенсионната система. Няма адекватна политика за интегриране на мигранти, ксенофобията е масова.


Слаба демокрация


В този дух качеството на демокрацията в България е относително слабо (35) и тук няма промяна спрямо 2014 г. С намаляване властта на важни конституционни институции Унгария слиза тази година н апоследно място по индекс на демократичност.


В България има подобрения като преференциалното гласуване и възможността за референдуми, но фирмите продължават да плащат на партиите срещу услуги от властта, много медии са притежавани от бизнес групи в правителствени договори и търгуват благосклонни публикации срещу нови бизнес поръчки. Структурата на собствеността на медиите често е непрозрачна, независими онлайн медии започват да влияят на изборния процес.


Добрите новини са само за екополитиките (16 място) и подпомагането на сектора на възобновяемите източници, което напоследък се ограничава. Сравнително добра е защитата на горите и биоразнообразието Но страната няма единна стратегия за водните си ресурси и макар екоорганизациите да са най-влиятелните представители на гражданския сектор, бизнес интереси водят до нарушаване на екополитики особено в минното дело и туризма.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 938 Неутрално

  За съжаление.... си го знаем.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 2. 2 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Политическа оценка, при която са важни тези неща, които на практика и от гледна точка интересите на народа на България и на самата държава всъщност не са важни.

 3. 3 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 734 Весело

  Както казваше старшината в поделението: На теория и ПРАКТИКА е едно, в действителност - съвсем друго!
  Звучи по-оптимистично от колкото си представях но статистиките са едно а миграцията - друго. Като почнат гърци да работят като камериери и гледачи на възрастни в България ще го повярвам.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 4. 4 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Българската част от доклада е дело на Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии
  _______________________________________

  Абсолютни простотии.
  Доклад,правен от пишман-политик струва 2лв без ДДС.

 5. 5 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#4:"ret"]Абсолютни простотии. [/quote]

  Най-висока оценка България получавала за екополитика.

  На всяко влизане в магазин си спомням простотиите на двете каки еколожки от първото правителство на сикаджията. Впрочем, има ли друга страна в Европа, където вместо в торбичка с дръжки да ви дават стоката в найлонов плик?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 6. 6 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1046 Любопитно

  Бамааму, това го пишем от години

  Ама друго си е Бертелсман да го каже

 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Нещо за огромния ръст на държавния дълг??

 8. 8 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1935 Весело

  До коментар [#5] от "bgkurshum":

  В тУРЦИЯ,но тя е само 1/3 в Европа

  Шегувам се,по темата-прав сте

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  Социалната политика поощрява мързела.
  Социална политика = слаба държава.

 10. 10 Профил на Румборак
  Румборак
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#5:"bgkurshum"]първото правителство на сикаджията[/quote]
  Нали уточнихме с вас, че 'сикаджията' имаше само едно правителство - това в периода 1997-2001?

  Новото лице на СДС пъпчаса от мутри

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1996/09/23/1010877_novoto_lice_na_sds_pupchasa_ot_mutri/


  Кръгът “Олимп” е свързан със СИК

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2000/04/28/255458_krugut_olimp_e_svurzan_sus_sik/

  Такива ми ти работи...

 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Доста "специфичен и неповторим" е този доклад.

  Колкото до властта - тя е достатъчно силна, щом няма ни един линчуван политик и ни една ограбена по робинхудски мутра.

  Но от либералчета какво друго може се очаква? Само "доклад".

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#9] от "atmanpg":

  Привежда мързела на народа към нивото на готованството на елита.

  Пък и не е нормално човек залудо да работи за чужд рахатлък.
  Който когато прави нещо за себе си, не се държи като мързелив.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  моето и твоето бият нашето казано с много безсмислици в статията .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Фондация "Бертелсман": Капацитетът на властта в България остава слаб$

  Най- после някой да каже , че Простия / както казва баща му / ,
  е гол . Ред е на овчарчето , дето казало за козите уши на цар Траян.
  П П Вместо кози уши , може да се каже за празно пространство между ушите .

 15. 15 Профил на Румборак
  Румборак
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#14:"papyre"]празно пространство между ушите[/quote]
  Ако пространството между ушите на Борисов е празно и въпреки това бие десет пъти на избори всички останали, то резонният въпрос е какво ли трябва да има между техните уши? Вакуум?

 16. 16 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Бертелсман. Едно от последните. Фамилията не успя да се наложи. Днес са едни от многото. И ние с вас. Позор, нали?

  Мърфи е оптимист!
 17. 17 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  "От разпространения в четвъртък доклад с 10-бална система се вижда, че най-висока оценка (6.3.) България получава за екополитика, по средата (4.9) е в икономическите политики и е под средните оценки за социална политика (4.3)."

  Ами да се живи еколозите и Тома Белев . А за това "под средните оценки за социалната политика " да дадат обяснения Първанов , адаша на Пикльото от Брюксел и "най- успешния социален министър" Калфин. Що ли се сещам за фактите и бръщолевенето на боговете ?

 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#15:"Румборак"]Ако пространството между ушите на Борисов е празно и въпреки това бие десет пъти на избори всички останали, то резонният въпрос е какво ли трябва да има между техните уши? Вакуум?[/quote]

  Отговора просто е прост , за не простите.
  " Аз съм прост , и вие сте прости. Затова се разбираме добре . "
  А разбирателството , естествено , води до успехи. Каквито и да са . Разбра ли къде е вакуума ? Ако не - анализирай оценката на бащата на любимеца ти - " Як си , сине , ама си будала . "
  П П Ползата от победите на Балката на избори се вижда и от
  горния анализ на проучването , което обсъждаме . Но на кьоравия ни липсата на ток му пречи , ни слънцето му помага.

 19. 19 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Как може да отслабне нещо, което изобщо го няма. Тук няма никаква власт. Тя е само за злоупотреба.

 20. 20 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Нормално, НПО с неизвестни донори да настоява за граждански съвети в управлението, не се заблуждавайте, "граждански съвет" в понятийния апарат на новговора не означава, че участват граждани, "граждански съвет" означава съвет между държавни служите и служители в НПО. НПО-тата са всъщност едно хитро изобретение, чрез което се изземва гражданската инициатива и премахва последната възможност за гражданско участие в управлението, при тва най готиното (не за граждните) е това, че никой дори не избира ръководствата на НПО-тата. В случая виждаме исторически момент в който демокрацията си заминава окончателно.
  ПП: Иначе снимката кърти и аз така си представям средния евроатлантически неокомсомолец.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 21. 21 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#15:"Румборак"]Ако пространството между ушите на Борисов е празно и въпреки това бие десет пъти на избори всички останали, то резонният въпрос е какво ли трябва да има между техните уши? Вакуум?
  [/quote]

  Както в целия прогресивен свят в главите на избирателите на подобни е пълно с неизпълними обещания. В днешния свят неизпълняваните обещания са средството чрез което можеш да накараш мнозинството да задоволява капризите ти, без да хабиш никакъв ресурс, освен този на говорния си апарат.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 22. 22 Профил на Радослав Тодоров
  Радослав Тодоров
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Икономическа" "среда" в превзетата "държава" (мафиотизираната, както казва и френският посланик)?!
  Къде е конкуренцията?! Най-долу: сравнение. Лукойл управлява правителството, парламента и политически назначената КЗК и затова надценката на бензиноколонките у нас да е 8 пъти по-голяма, отколкото в богата Европа. Първият министър, който трябва да си тръгне, е Лукарски. Той "крепи" най-неконкурентоспособната и корумпирана икономика в ЕС - българската. Не предлага на МС създаване на държавни данъчни складове за гориво или споразумение за такива със съседните ни държави, за да бори монополите и корупцията. Дори опозицията подкрепи неговия кандидат за нов комисар в КЗК. А Горанов крие кой е собственик на данъчните складове (за разлика от Дянков). Ето резултатът от досегашното им „управление“ - 4/5 от пазара на горива у нас е дизел - според Евростат appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=lc_lci_lev&lang=en и https://www.energy.eu/fuelprices/ със средното възнаграждение в Румъния може да се купи 1,45 пъти повече количество дизел, отколкото в България, а в Унгария – 1,86 пъти повече. Ето цялото сравнение:
  Romania 1,45
  Hungary 1,86
  Latvia 1,88
  Lithuania 1,96
  Croatia 2,22
  Poland 2,31
  Slovakia 2,39
  Czech Republic 2,40
  Estonia 2,43
  Portugal 2,67
  Malta 2,71
  Greece 3,22
  Cyprus 3,39
  Slovenia 3,47
  United Kingdom 4,72
  Spain 5,06
  Italy 5,24
  Ireland 6,28
  Finland 6,79
  Netherlands 7,01
  Sweden 7,22
  Germany 7,26
  France 7,72
  Austria 8,02
  Belgium 8,12
  Denmark 8,35
  Luxembourg 9,35

 23. 23 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Смешно е когато става ясна,че между ушите на пожарникаря-комунист няма нищо,а дали е въздух или вакум е без значение.Важното е какво има между ушите на тези които гласуват за него и го възхваляват по форумите,а то е видно,че са по-зле и от Винету Методиев.Тона е положението с видимите резултати.

 24. 24 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Калпави политиканти; калпав мат'риал....
  Е няма такава държава!

  Да разлая троловете!!
 25. 25 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Социалната мрежа е с толкова "дупки", че по този показател България е на дъното (40) по социални политики и оценката ѝ се влошава спрямо 2014 г"
  Тук са социално изключени 50% от населението. Неравенството е като в латиноамериканска страна, заплащането като в азиатска, а стандарта на живот като в африканска страна. Какво търсим в ЕС, не ми е ясно.

 26. 26 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 715 Неутрално

  "Фондация "Бертелсман": Капацитетът на властта в България остава слаб"

  А доходите? Или за назначените капиталисти той няма значение? Политиката на ниски разходи за труд обезлюдава страната (от млади и способни хора).

  И в морето ми е до колене .....................
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Слаб ни е ангелът на нас, особено когато сме на избори. Оттам и останалите слабости.

 28. 28 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1046 Любопитно

  До коментар [#15] от "Румборак":

  Абе Румбурак, той и инж Лазаров бие с манипулации изборите във БФВ, ама волейбола продължава да пропада

 29. 29 Профил на mordorbg
  mordorbg
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Само ще отбележа, че Гошо Ганев е политически пристрастен - това е оня клоун, който на една пластмасова маса обясняваше за заробващия ефект на Орешарския дълг от 1млрд лв, след това загуби способността да говори, когато МФ издаде облигации за над 15млрд лв.
  Та в тоя ред на мисли, сега се чудя чии ли политически поръчки изпълнява. Едно е да си безпристрастен икономист, друго е да политическа марионетка.

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  Втория кабинет на Бибитко е невероятно слаб няма кьорав министър който да сие на мястото!

  klimentm
 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  До коментар [#29] от "mordorbg":

  Каквото и да отбележиш, какъвто и да е Ганев фактите говорят сами. Или не?

  klimentm
 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1724 Весело

  Георги Ганев? Пишман-регулаторният орган? Мда-ааам.

 33. 33 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Само лошият матрял остана това е?!

 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#15] от "Румборак":
  .."България е със слаби позиции за капацитет на изпълнителната власт (36 позиция). Тази година тя леко е подобрила този показател и се е върнала на нивото от 2014 г."...С други думи, правителството на Боко=правителството на Орешара.

 35. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#10] от "Румборак":
  "България е силно зависима от еврофондовете, данъчната ѝ система е основана в значителна степен върху сборовете по ДДС и макар корпоративните и подоходните данъци да са ниски, има прекалено много бюрокрация".....Само за еврофондовете се бие барабана, нищо друго не се прави. Цялата държавна сфера е болна, разплута, правителството бездейства, не прави реформи.....

 36. 36 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  "България е по-добре, отколкото си мисли" - това беше вчерашното заглавие без разбивки по политики - от 41 на 35 место

  Иначе Гошко ганев е пишман-икономист и тоя доклад би требало да ни нарежда на 41 място

 37. 37 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тук управляват комуняги от 70 години! Капацитетът им не е слаб, а НУЛЕВ!

 38. 38 Профил на Румборак
  Румборак
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#35:"dobrich"]Само за еврофондовете се бие барабана, нищо друго не се прави.[/quote]
  Ако понякога използвахте умовете си, а не само лозунги като колегите си от другото БКП, щяхте да проумеете, че държавата НЕ ПРАВИ икономика от 1989 година. Икономиката я прави свободната инициатива на гражданите, която определено липсва. Държавата само създава УСЛОВИЯ за развитието на бизнеса - основно инфраструктура, сигурност, комуникации, транспорт. Всичко това е осигурено. Сега такива като вас чакат пак държавата да им направи и фабрики и заводи, очевидно. Иначе сте десни всичките - особено десебарките, чийто основен принос към икономиката е по цял ден да пишат лозунги из форумите и да ни обясняват колко велик е Радан Кънев. Смешно!

 39. 39 Профил на Румборак
  Румборак
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#34:"dobrich"]С други думи, правителството на Боко=правителството на Орешара.[/quote]
  Ако за вас (-3,5) милиарда, потрошени в аферата КТБ са равни на (+3,5) милиарда бюджетен излишък към средата на годината, то да - равни са. Но за хората с поне малко сиво вещество цифрите са достатъчно основание да не пишат глупости като вашите.

 40. 40 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До да е само капацитета на властта.... Тоя народ няма вече капацитет. За 30 години ни върнаха там където са ни предвидили място. В клоаката на бедните и необразованите. Затриха образованието като днес според статистиката, учениците четат ама не можели да осмислят прочетеното. Паралелно, промиването продължава с долното качество на цурналистиката. Каквото каже тИливизора, това е. И като по традиция, българина все чака някой да го оправи.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 41. 41 Профил на mordorbg
  mordorbg
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#31] от "klimentm":

  Пич, това че в България властта е със слаб капацитет (не са кадърни) го знае всеки, който следи процесите в страната - никой не го оспорва. Това е неновина. Не е нужно да четем 'оценката' на един политически-обременен клоун, защото изникват въпросите защо точно сега излиза това 'откритие' и какво се цели с него. Човекът е дискредитиран, за да бъде цитиран където и да е, още по-малко цитиран от национален ежедневник.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK