Съд в САЩ отхвърли иск за забрана на скритото носене на оръжие в университетите

Съд в САЩ отхвърли иск за забрана на скритото носене на оръжие в университетите

© Юлия ЛазароваАмерикански федерален съдия отхвърли опит на преподаватели от Тексас да блокират в последния възможен момент нов закон в южния щат, който разрешава скритото носене на огнестрелни оръжия в университетските аудитории, сгради и общежития, съобщава БТА.


Решението е постановено вчера (22 август), два дни преди началото на есенния семестър в Тексаския университет в Остин. Висшето учебно заведение, което има 50 хил. студенти, оглавява опозицията срещу закона, откакто той бе подписан миналата година от губернатора на щата, републиканеца Грег Абът.


Трима преподаватели от Тексаския университет твърдяха в подадения от тях съдебен иск, че носенето на оръжия в аудиториите може да бъде опасно, когато разговорите навлязат в политически щекотливи теми. Съдията обаче отхвърли жалбата им с аргумента, че щатските законодатели не са превишили своите правомощия, решавайки къде е позволено да бъдат носени скрити оръжия.


Случаят предизвика сериозно внимание, на фона на дебатите в САЩ за оръжията след поредицата масови убийства. Скритото носене на законно притежавани огнестрелни оръжия на обществени места е разрешено в Тексас от 1995 г. Досега обаче висшите учебни заведения правеха изключение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK