Драмата с отстраняването на Дилма Русеф навлиза в последно действие

Драмата с отстраняването на Дилма Русеф навлиза в последно действие

© ReutersОлимпийското примирие приключи и Бразилия се завърна към разделенията си, за да изживее последното действие от спорната процедура по импийчмънт на левия президент Дилма Русеф от един затънал в корупционния скандал с "Петробрас" Сенат, пише Дамиан Вроцлавски от "Франс прес".


Днес Сенатът, който по този повод ще се превърне в трибунал под ръководството на председателя на Федералния върховен съд, ще започне процеса, чийто резултат ще стане известен около 31 август.


Неколкодневното заседание ще реши съдбата на левия лидер, която на 12 май бе временно отстранена от длъжност с първи исторически вот на сенаторите.
Ако Дилма Русеф, първата жена президент на Бразилия, бъде призната за виновна в подправяне на държавния бюджет и подписване на декрети за неразчетени разходи без съгласието на парламента, тя незабавно ще изгуби мандата си.


Това решение би сложило край на 13 години управление на Партията на труда начело на водещата икономика в Латинска Америка, белязани от впечатляващ социално-икономически възход през мандатите на президента Луис Инасиу Лула да Силва (2003-2010 г.).


Ако бъде обявена за невинна, 68-годишната Русеф веднага ще си върне президентските функции до приключването на своя втори и последен мандат в края на 2018 г.


Този сценарий обаче изглежда слабо вероятен. Според преброявания на бразилски вестници между 58 и 61 сенатори подкрепят импийчмънт на президента, което е повече от необходимите две трети от гласовете - 54.


В понеделник самата Русеф ще държи 30-минутна защитна реч във враждебно настроения Сенат.


"От Сената очаквам справедливост. В Сената ще говоря не за демокрацията, за уважаването на прекия вот на бразилския народ, но и за справедливостта", заяви тя неотдавна на среща с чуждестранни кореспонденти.


Бившата партизанка марксистка, която е била изтезавана при управлението на военната диктатура, настоява, че е невинна.


Тя от месеци повтаря, че е жертва на парламентарен преврат, организиран от бившия й вицепрезидент десноцентрист и сегашен и.д. президент и неин съперник, 75-годишния Мишел Темер, който е непопулярен колкото нея.


"Това ще е последната й възможност да се защити. Ще се държим уважително, но това ще зависи и от нейното поведение - ако е агресивна и провокационна, ще има реакции", предупреди сенаторът Касио Куня Лима от главната опозиционна сила - Бразилската социалдемократическа партия.


"След две седмици ще имаме нов президент на Бразилия", увери той.


От строго юридическа гледна точка обвинението изглежда твърде крехко да оправдае свалянето на държавен глава в президентска република.


Още повече, че прокурор от столицата Бразилия заяви през май, че бюджетните хватки, за които е упреквана Русеф, не са престъпление, "макар и те безспорно да са навредили на надеждността на бразилските статистики и да са допринесли за понижаването на кредитната й оценка от международните рейтингови агенции".


Както обаче припомни неотдавна Темер, окончателното решение ще зависи в голяма степен и от "политическата оценка" на сенаторите.


След трудното си преизбиране през 2014 г. Дилма Русеф се сблъсква с враждебността на един силно консервативен парламент, с най-тежката икономическа рецесия от десетилетия и с огромния корупционен скандал с държавния петролен гигант "Петробраз", който разтърсва почти целия политически елит на страната.


Наставникът й Лула бе застигнат от правосъдието. Той е обвинен в препятстване на разследването за "Петробраз", където присвоените средства са били отчасти използвани за финансирането на предизборните кампании на Партията на трудещите се и на партиите от бившата й коалиция, сред които Бразилското демократично движение на Темер.


Ако бъде утвърден като държавен глава на Бразилия, Мишел Темер ще се изправи пред същите проблеми като Дилма Русеф - нисък рейтинг, обвинена в корупция партия и необходимостта да предприеме непопулярни мерки за излизане от рецесията.


Засега обаче той може да разчита на достатъчно голямо парламентарно мнозинство.


Обратно, изоставената от бившите си съюзници Русеф е изгубила всякакъв управленски капацитет. Тя освен това обеща, ако сенаторите я върнат на поста, да се допита с референдум до бразилците за свикване на предсрочни избори, което ще наложи преди това да се измени конституцията.


От три месеца Дилма Русеф живее в полуотшелничество в официалната си резиденция в столицата Бразилия. Поне външно тя отказва да се признае за победена. "Ако си убеден в нещо, трябва да се бориш докрай", казва тя. (БТА)

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Весело

  Не мога да повярвам какво е изписала газетата: "бившата партизанка марксистка"!!! Ми утре ще вземат да напишат, че нашта Дилма е "комунистическа терористка". Нищо свято не остана в левичарската преса! Нищо! Ми утре баба Кристалка като падне от власт... Не ми се мисли!

 2. 2 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  време е международната,прогресивна общност на свободните народи,да окаже натиск върху тая путлерова подлога и да премахне монопола на петробрас върху добива на нефт.трябва да го поеме БП,ЕНИ,Шел,Шеврон и други демократични фирми.

 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тази социалистка не могат да я изгонят. Докараха Бразилия до състояние на абсурдна страна. Едно голямо гето.

 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Наш'те тикви постоянно ни заливат с положителна статистика, пък нещата все по-зле. Демек направо за бесило плачат

 5. 5 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Петролео бразилео е много мощно и успешна държавна компания с огромен опит за работа под дълбоки океански води. В принадлежащите на Бразилия води на Атлантическия океан са разположени три нефтогазоносни басейня, сато и трите са продуциращи. Преди 6 години там бе открито гигантското газо-нефтено находище "Лула". Само извлекаемата нефтената фаза в него се оценява на повече от 5 милиарда барела. Лежи под 2100 м вода и повече от 5 км седименти! Вкарано е бързо в експлоатация чрез две плаващи платформии . Петробрас е страхотна компания със страхотен принос към брутния национален продукт. Възниква шанс за приватизация...

 6. 6 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#5] от "venelingeologia":

  америка не харесва това.америка още не е ратифицирала Конвенцията за Морското Право от 1982-ра.не признава 200 милната изключителна зона,заради платформите в мексиканския залив,повечето разположени извън 200 милната зона,за да не станат собственост на ООН.лобистите на големите нефтено-газови компании притискат режимите във Вашингтон,да не ратифицират конвенцията.там държавно нефтодобиване няма.

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Каква драма???
  Един крадлив комунист го отстраняват от власт!!!

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#5] от "venelingeologia":


  [quote#5:"venelingeologia"]Петробрас е страхотна компания със страхотен принос към брутния национален продукт. Възниква шанс за приватизация...
  [/quote]

  Сигурно компанията е такава, но в материала става дума за други неща - държавно управление и налична или не далавера в която ръководството на страната и компанията са замесени в кражба на едни пари, без значение за какви цели.
  И понеже доказателствата както се разбира са рехави, съдбата на Русеф ще се решава политически и като че ли е предрешена.
  А това се дължи, не напоследно място и от лошото икономическо положение в страната и тук пак възниква повтарящия се прецедент, че "левите" управление обикновено водят до такива резултати, въпреки наличието на може би не лоши компании и предпоставки за развитие - примери бол, в т.ч. една Русия например.

 9. 9 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1495 Весело

  И сега става ясно защо в политиката няма лоялност. Меркел първа бутна столчето на Кол и стана премиер. Русеф спаси Лула за малко с имунитет и я свалят от власт.
  В България имаме ли такива примери? Димитров-Костов? Виденов-Първанов? Първанов-Станишев? Кобург-готски-Борисов-Кунева?

  Никола Йорданов
 10. 10 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Атилио Борон е аржентински политолог, социолог, писател и журналист. Доктор по политически науки от Харвардския университет, професор по социални и политически науки в университета в Буенос Айрес. През 2009 г. е награден от ЮНЕСКО с Международната награда „Хосе Марти“ за приноса му към единството и интеграцията на страните от Латинска Америка и Карибския басейн.

  Шайка бандити извърши нападение срещу президентството в Бразилия. Трите основни действащи лица бяха парламентаристите, съдебната система и медиите.

  Повечето от днешните представители на законодателната власт успяха да попаднат в Конгреса благодарение на абсурдния избирателен закон, който позволява на кандидатите дори и с няколкостотин гласа, с магията на „избирателния коефициент“, да получат място в парламента. Следва да припомним, че срещу две трети от тях има много сериозни обвинения в корупция. Но ето че такива видни негодници могат да отстранят от власт сегашния президент на Бразилия, който беше избран с 54 милиона гласа.

  Голяма роля в този случай изигра съдебната власт, също заподозряна в тайно споразумение с корумпираната политическа система, която не се приема от по-голямата част от населението на Бразилия. Но съдебната система е толкова херметична, че не позволява никакъв контрол от страна на демократичните и народните сили. Тя е толкова обвързана с олигархичните кръгове, че не дава дори и най-малък шанс за алтернативните политически сили, които искат да изградят една по-справедлива и егалитарна национална държава.

  Още по-лошото е, че тези законодатели, съдии и прокурори се обучават от над две десетилетия от американските си колеги в уж технически курсове, които, както е известно, неизбежно имат политическа окраска. Не са нужни много усилия, за да си представим техните политически контури.

  Третият герой в тази гигантска измама срещу народния суверенитет са официалните медии в Бразилия, чието призвание да правят преврати и реакционният им характер са широко известни, защото те винаги са се борили срещу всяко предложение за промяна в една от най-несправедливите държави на планетата.

  С отстраняването на Дилма Русеф от власт (сенаторите имат 180 дни, за да проверят твърденията за финансови злоупотреби и да ратифицират отстраняването с мнозинство от две трети) изпълняващ длъжността президент на Бразилия стана един посредствен политик, бивш съюзник на управляващата Партия на труда и впоследствие виден конспиратор, който в сегашната ситуация изглежда като марионетка на силите, които подготвиха и изпълниха импийчмънта – 75-годишният вицепрезидент Мишел Темер. За съжаление, всичко показва, че временното отстраняване от власт на Дилма Русеф в близко бъдеще ще стане окончателно, тъй като нейните противници имат абсолютно мнозинство в Сената. И това – въпреки факта, че Русеф публично призна грешките си, но не и престъпленията, които се опитаха да й вменят. Политическата й кариера е прозрачна и неопетнена в сравнение с политическата дейност на много от нейните опоненти.

  Това ни напомня добре познатите герои от бразилския филм „Опера на мошеника“ на Чико Буарке, където той се присмиваше на „правителствените мошеници, чиновниците-негодяи, измамниците от света на бизнеса с вратовръзка и капитал“. Измамниците, които днес управляват Бразилия.

  Тайното споразумение на десните сили в Бразилия беше подкрепено от Вашингтон. Само погледнете как Белият дом реагира на събитията в Бразилия, една от пешките й в региона. Барак Обама незабавно назначи за посланик в Бразилия Лилиана Айалде, експерт в насърчаването на меки преврати, която навярно „по случайност“ от 2008 до 2011 г. беше посланик на САЩ в Парагвай и имаше значителен принос в „институционалното“ отстраняване от власт на президента Фернандо Луго. Преди това тя „изгря“ в Никарагуа и в други страни от Централна Америка, и също така имаше отношение към реализацията на „Плана Колумбия“.

  Но империята не е всемогъща и за да осъществи реакционния заговор в Бразилия, трябваше да привлече редица страни от Латинска Америка, на първо място – Аржентина. Новото аржентинско ръководство не смята, че нападението срещу бразилските му приятели заплашва демокрацията в региона, определяйки го като рутинна парламентарна процедура и нищо повече.

  300px-Lula_-_foto_oficial05012007В действителност това, което се случи в Бразилия, е насочено не само към отстраняването от власт на Дилма, но и към унищожаване на Работническата партия, която десните сили не могат да победят на избори, и също към подготовката на нов съдебен процес срещу бившия президент Лула да Силва, за да бъде лишен от възможността да участва в следващите президентски избори.

  С други думи, „бандитите“ дават сигнал към бразилския народ – дори ако милионите бразилци отново гласуват за кандидата на Работническата партия, ние можем да лишим от власт вашия избраник чрез парламента, съдебната система и медиите и нашата комбинирана мощ е много по-силна, отколкото милионите ви гласове.

  Събитията в Бразилия, в допълнение към идването на власт на десните сили в Аржентина, влияят отрицателно върху ситуацията в Латинска Америка и ни карат да преосмислим това, което се случва. Южноамериканският философ и просветител Симон Родригес пише: „За да не се повтарят грешките от миналото, ние трябва да разберем кои сме и какво сме направили погрешно.“

  Свидетели сме на тъмни времена: Във Венецуела беше разгърната открита война срещу Боливарианското правителство, не спира коварната кампания за дискредитиране на президента на Боливия Ево Моралес и на еквадорския лидер Рафаел Кореа. В Аржентина видяхме победата на десните сили, в Бразилия – измамна конспирация. Във времена като тези най-лошото, което може да се случи, е да откажем да направим дълбока самокритика, за да не повторим същите грешки и в бъдеще.

  В Бразилия може би най-сериозната грешка беше, че се допусна разединение в редиците на Работническата партия, народното движение се оказа разделено още в ранния стадий от управлението на Лула. Така, години по-късно, Дилма остана беззащитна срещу атаките на политическите мошеници.
  MANIFESTACIÓN FORA DILMA,

  Шествие в подкрепа на импийчмънта срещу Дилма Русеф  Друга грешка е, че идвайки на власт, Работническата партия реши, че е възможно страната да се ръководи от кабинетите на правителствените учреждения, без активна, съзнателна и организирана подкрепа на народните маси. Не бива да забравяме, че опитите за преврати във Венецуела (2002 г.), Боливия (2008 г.) и Еквадор (2010 г.) не успяха поради факта, че в защита на законните правителства се изправиха милиони обикновени граждани.

  Третата грешка е, че както в редиците на Работническата партия, така и между членовете на правителството не бяха насърчавани политическият дебат и критиката на допуснатите грешки, което в крайна сметка причини непоправими вреди в доверието към ръководството на партията.

  Италианският мислител и философ Макиавели учеше, че едни от най-големите врагове на владетелите са съветниците, които винаги са готови да ласкаят и поради това – те са абсолютно неспособни да предупреждават за опасностите и заплахите, които дебнат край пътя. Надяваме се, че драматичните събития, които се случват в Бразилия тези дни, ще ни помогнат да научим този урок.
  Manifestación de izquieda

  Шествие на Работническата партия в подкрепа на Дилма Русеф

  *Бел. ред. На 12 май Дилма Русеф напусна поста си с драматично и борбено изявление пред медите и обяви, че отстраняването ѝ от двете камари на сената е държавен преврат. В обкръжението на своите министри и на десетки висши служители, които напускат заедно с нея, Русеф заяви:

  „Аз бях избрана за президент с гласовете на 54 милиона бразилски граждани. Залогът в процеса на импийчмънт е не само моят мандат, а на карта е заложено признаването на гласовете в урните, суверенната воля на бразилския народ и на Конституцията.

  Залогът са постиженията на тринадесет години – повишаването на доходите на най-бедните хора, както и на доходите на средната класа. Защитата на децата, достъпът на младите хора до университетите и техническите училища. Залогът е стойността на минималната работна заплата, лекарите, които се грижат за населението, реализирането на мечтата за собствен дом.“

  „Може да съм допускала грешки, но не съм извършила престъпление“, заяви Русеф, след като вече беше написала в профила си във Фейсбук с главни букви „ТОВА Е ПРЕВРАТ!“

  zx450y250_2758871

  „Никога не съм взимала подкупи, напротив – борех се с корупцията, но откакто ме избраха, част от опозицията по никакъв начин не можа да го преглътне и започна открит заговор срещу мен. Никога не съм си представяла, че отново ще се наложи да се боря с преврат в страната ни. Опозицията потопи страната ни в перманентно състояние на политическа нестабилност, възпрепятствайки възстановяването на икономиката – с единствената цел да вземе със сила това, което не спечели с избори. Моето правителство беше обект на интензивен и непрестанен саботаж.

  Аз нямам сметки в чужбина, никога не съм получавала подкупи, никога не съм толерирала корупцията. Този процес е скалъпен процес, в противоречие със закона; образуван е процес срещу един честен и невинен човек. Това е нечувана бруталност, която може да се насочи срещу всяко човешко същество: да го накаже за престъпление, което не е извършило. Няма по-опустошителна несправедливост от осъждането на невинен. Несправедливостта е непоправимо зло.

  Всички мои действия и действията на правителството бяха напълно законни, необходими, коректни. Подобни действия са извършвани от предишните президенти и те не са били обвинявани в престъпление – затова актовете на правителството не са престъпление и днес.

  Моето правителство никога не е извършвало репресивни действия срещу обществени движения и протести, нито срещу протестиращите с различни политически позиции. Рискът днес за страната ни е тя да се ръководи от правителството, което няма зад себе си гласовете на хората.“

  На младини, по време на военната хунта и като активист на Работническата партия, Дилма Русеф няколко пъти е била арестувана и изтезавана. Тя преминава и през борбата с рака.

  „Съдбата винаги ме е изправяла пред предизвикателства, пред много големи изпитания. Някои ми се струваха непреодолими, но все пак успях да мина през тях. Страдах от неописуеми болки по време на изтезанията. От мъчителна болка по време на тежката болест. И сега страдам отново, със също толкова неописуема болка, от несправедливостта. Най-много боли от несправедливостта.“

  Русеф завърши речта си с думите:

  „Борбата за демокрация няма краен срок. Тя е постоянна борба, която изисква постоянна всеотдайност. Борбата срещу преврата е дълга и ние ще спечелим. Тази победа зависи от всички нас. Ние никога няма да се откажем, аз никога няма да се откажа от борбата.“

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 11. 11 Профил на Тенчо Камбуров
  Тенчо Камбуров
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Жалко за Дилма. Не разбра с кого си има работа и предполага, надява се, че може да устои. Чичко Сам не дава...

 12. 12 Профил на serpiko
  serpiko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#10] от "vinetu":
  Това от къде го взе? От кой нафталин го извади? Само едно "венсеремос" вместо "амин" му липсва накрая.

 13. 13 Профил на Тенчо Камбуров
  Тенчо Камбуров
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "pavur":

  А стига, бе! Шел, Шеврон, ЕНИ, БП - демократични фирми? Даже Демократическата партия не е "демократична фирма". Това е най- новата измишльотина на някой, който добре преписва изтъркани съчинения!

 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Любопитно

  Цитат : ""Бившата партизанка марксистка""
  ... и Италия имаше президент бивш партизанин
  - в нормалния свят и това е нормално

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Разстроено

  [quote#11:"Тенчо Камбуров"]Жалко за Дилма. Не разбра с кого си има работа и предполага, надява се, че може да устои. Чичко Сам не дава...[/quote]Жалко. Колко познато ми изглежда ... също като Орешарски ... с тримата американски сенатори

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#6:"pavur"] повечето разположени извън 200 милната зона,за да не станат собственост на ООН.[/quote]

  Епохална глупост сте написал, драги ми господине!

  #killwhitey
 17. 17 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#2:"pavur"] и да премахне монопола на петробрас върху добива на нефт.трябва да го поеме БП,ЕНИ,Шел,Шеврон и други демократични фирми.[/quote]

  това е мотива за тази силна кампания с/у Русев в Запдната преса, преди всичко в англоговорящата такава.

  Ще има натиск Петробрас да се приватизира, и залежите на полезни изкопаеми да се дават на "демиократични" търгове, а не да се контолират от държавната компания Петробрас в интерес на бразилците

 18. 18 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Правило: има ли на власт левичари, марксисти, комунисти и т. н., има значителни злоупотреби и срив на икономиката.

 19. 19 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#10] от "vinetu":

  Добра находка! Впечатлен съм. Трябва на света да се гледа и с двете очи, ама повечето сме циклопчета...

 20. 20 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#18] от "fallada":

  Прав си! В обратният случай процъфтява икономиката на частните компании и фондациите на политиците, финансирани от .... частните компании. Пресен пример - клинтъновци. Ама има и щастливи изключения - Норвегия.

 21. 21 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар 7:

  Лошото е, че го заменят с друг не по-малко крадлив комунист!

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Българската кръв си каза думата. Не може без далавера.

 23. 23 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#2:"pavur"]време е международната,прогресивна общност на свободните народи,да окаже натиск върху тая путлерова[/quote]

  А?! кО стана ве коуега - до вчера беше "наша" сънародничка а днес вече е - цитирам те е .."путлерова потлога"......?!

  Да не би днес ...."В главата ти е малко разглобено, Искаш само да кажеш ... теро-реро.."

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 24. 24 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#21:"himler"]крадлив комунист! [/quote]

  т.е. всички които крадат са комунисти а останалите са от прогресивната общност?! Така ли излиза пич? Много плоско ама нищо, явно толкоз си можеш.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 25. 25 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#6:"pavur"]америка не харесва това.америка още не е ратифицирала Конвенцията за Морското Право от 1982-ра.не признава 200 милната [/quote]

  А като се замислиш само, колко много обичат САЩ в Латинска Америка. Направо мед им капе за янките като ги споменат там.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Атилио Борон е аржентински политолог, социолог, писател и журналист. Доктор по политически науки от Харвардския университет, професор по социални и политически науки в университета в Буенос Айрес. През 2009 г. е награден от ЮНЕСКО с Международната награда „Хосе Марти“ за приноса му към единството и интеграцията на страните от Латинска Америка и Карибския басейн.

  Шайка бандити извърши нападение срещу президентството в Бразилия. Трите основни действащи лица бяха парламентаристите, съдебната система и медиите.

  Повечето от днешните представители на законодателната власт успяха да попаднат в Конгреса благодарение на абсурдния избирателен закон, който позволява на кандидатите дори и с няколкостотин гласа, с магията на „избирателния коефициент“, да получат място в парламента. Следва да припомним, че срещу две трети от тях има много сериозни обвинения в корупция. Но ето че такива видни негодници могат да отстранят от власт сегашния президент на Бразилия, който беше избран с 54 милиона гласа.

  Голяма роля в този случай изигра съдебната власт, също заподозряна в тайно споразумение с корумпираната политическа система, която не се приема от по-голямата част от населението на Бразилия. Но съдебната система е толкова херметична, че не позволява никакъв контрол от страна на демократичните и народните сили. Тя е толкова обвързана с олигархичните кръгове, че не дава дори и най-малък шанс за алтернативните политически сили, които искат да изградят една по-справедлива и егалитарна национална държава.

  Още по-лошото е, че тези законодатели, съдии и прокурори се обучават от над две десетилетия от американските си колеги в уж технически курсове, които, както е известно, неизбежно имат политическа окраска. Не са нужни много усилия, за да си представим техните политически контури.

 28. 28 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 213 Неутрално
 29. 29 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Ето линка на цялата статия.Много поучителна история особено за нас.Особенно за тия които още смятат,è с правилното гласуване нещо може да се промени!
  http://www.memoriabg.com/2016/05/17/brazilskiat-prevrat/

 30. 30 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#10] от "vinetu":

  Съжалявам,че съм поснал същото което и ти.Но се и радвам,чè други хора са се вкл. в не лекото ПРОСВЕЩЕНИЕ!
  Очевидно за мен важи правилото "Чукча първо трябва да чèте,да мисли и накрая да пише " Е като ме бамнат следващия ми ник е ясен.Още един път извинявай.Не беше умишлено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK