В Русия задържаха бивши заложници с надписи "Путин – палачът на Беслан"

Майки на заложници и жертви от атентата в Беслан ще бъдат съдени, защото днес, в деня на 12-та годишнина от трагедията, протестираха с тениски с надпис "Путин – палачът на Беслан".
По време на траурна церемония в разбитата от експлозии и надупчена от куршуми спортна зала на училището те демонстративно свалиха пред участници и журналисти якетата си, за да подажат тениските.


Те са задържани, съставени са им административни протоколи за нарушаване реда за провеждане на митинги и до края на деня трябва да се явят в съда.


В акцията са участвали Елла Кесаева, Емма Бетрозова, Жанна Цирихова, Светлана Маргиева и Емилия Бзарова. Четири от тях са изгубили дете при щурма на училището от руските спецчасти, две от тях са били сред заложниците.


Освен тях за кратко са задържани и кореспондентите на "Новая газета" Елена Костюченко и на интернет сайта "Такие дела" Диана Хачатрян по подозрение, че са предоставили "фалшив паспорт" и "ненадлежно съхраняват документи" По-късно те са освободени и полицай се е извинил, но в лично качество.Терористичният акт в Беслан стана при откриването на учебната година на 1 септември 2004 г. Тогава пристигнали от Чечения екстремисти взеха за заложници 1128 души, а властите часове наред съобщаваха в пъти по-малък брой и не предоставяха информация за случващото се. При щурма на струпаните в спортния салон деца и учители се предполага, че е било използвано термобарично оръжие (известно още като горивно-вакуумна бомба), причинило смъртта на част от загиналите. Официално това не е потвърдено.


Крайният резултат от тридневната обсада, станала по време на първия мандат на президента Владимир Путин, е 334 убити, от които 186 деца, 783 са ранени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK