САЩ санкционираха десетки компании на "Газпром" и строителя на моста към Крим

САЩ санкционираха десетки компании на "Газпром" и строителя на моста към Крим

© ReutersСАЩ разшириха списъка със санкицонирани руски физически и юридически лица с още близо 100 компании и 17 души, включително 8 министри от т.нар. правителство на Крим.


Сред добавените към санкциите за анексирането на Крим попадат "Мостотрест", подизпълнител на строителството на моста от Южна Русия към полуострова, СГМ-Мост, множество дъщерни структури на "Газпром" и предприятието за строителство и ремонт на подводници "Звездочка".


Съобщението на финансовото министерство във Вашингтон съдържа интересни имена за България и плановете да се съживи проекта АЕЦ "Белене", да се строят нови ядрени мощности в Козлодуй или газови проекти с "Газпром".
Причината е, че сред десетките предимно регионални руски дружества на "Газпром" има и поне три ключови компании в изработването на оборудване за реактори.


Това са регистрираната в чешкия град Пилзен компания Skoda JS, контролирана според американците от "Газпромбанк". През 2012 г. "Капитал" пише по повод проекта АЕЦ "Белене": "Още от началото на проекта валят обвинения, че проектът предполага строежът му да е само от руска компания. Това автоматично ограничава конкуренцията, още повече че към 2004 г. "Атомостройекспорт" и Skoda JS – единствените доставчици на предпочитаните ВВЕР-1000, на практика имат един собственик."


Сред санкционираните в четвъртък компании, свързани с "Газпромбанк" е и ОАО ОМЗ (бившите Уралски машиностроителни заводи). Това е група, включваща и добавените днес дружества ОМЗ "Спецсталь" и "Ураленергомонтаж".


САЩ санкционират дружества на "Газпром", "Газпромбанк" и Банката на Москва в редица държави, включително Австрия, Швейцария, Армения и Естония.


Едно от тях, например е виенската Centrex Europe Energy & Gas AG, през която "Газпромбанк" има бизнес в Австрия, Швейцария, Чехия, Унгария, Словакия, Италия и Великобритания.


Санкционирани са инвестиционни и капиталови дружества на "Газпром" като "Газпром Инвест", "Газпром Капитал" и "Газпром Лизинг". Освен това САЩ добавят в списъка "Газпром флот" и "Газпром медиа" - един от големите играчи на руския медиен пазар, работещ и на Крим.


От "Газпромбанк" заявиха пред РИА "Новости", че новият списък със санкции "не променя нищо". "Всички изброен икомпании, влизащи в групата "Газпромбанк", де факто и по-рано бяха включени в санкциите на САЩ поради факта, че банката контролира в тях над 50%", цитират от агенцията позицията на финансовата институция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK