Сагата с приватизацията на "Башнефт" показва границите на властта на Путин

Сагата с приватизацията на "Башнефт" показва границите на властта на Путин

© ReutersРешението на Русия да отложи приватизацията на петролната компания "Башнефт" изпрати сигнал до инвеститорите: колкото и да е могъщ, президентът Владимир Путин не успява да спре вътрешните политически борби, които пречат на бизнеса, разказва "Ройтерс".


Чужденците отдавна имат едно наум при купуването на руски активи заради опасенията, че държавата не зачита правото на собственост. Но вътрешният сблъсък за "Башнефт" е особено ожесточен.


На 16 август министърът на икономиката Алексей Улюкаев съобщи, че продажбата на държавния мажоритарен дял акции се отлага, но това отразява пазарните условия и готовността на инвеститорите за сделката.
Но битката за "Башнефт" е поредно напомняне на чуждестранните бизнесмени, че подкрепата на даден лагер не гарантира защита на инвестицията, защото в Кремъл интересите и сферите на влияние се сменят бързо.


Компанията произвежда средно по 400 000 барела суров петрол на ден – около 4% от общата продукция на Русия.

© Reuters

Компанията произвежда средно по 400 000 барела суров петрол на ден – около 4% от общата продукция на Русия.


Международните инвеститори разбират, че става въпрос за вътрешна борба. От една страна, споре източници, близки до компанията и до Кремъл, е Игор Сечин, директор на друг петролен гигант - "Роснефт" - и близък до Путин. Срещу него са по-либерално настроените членове в правителството, които смятат, че "Башнефт" трябва да е в частни ръце.


В. "Комерсант" е на мнение, че отлагането е свързано със задкулисната борба между "Лукойл", смятан за фаворит при закупуването на предприятието, и "Роснефт".


"Роснефт" си навлече критиките на високопоставени правителствени ръководители, които определиха като абсурдно участието му в приватизацията, тъй като държавата е негов мажоритарен собственик. В петък обаче икономическият министър Улюкаев официално обяви, че "Роснефт" е допусната в процедурата по приватизация на "Башнефт".


Според източниците на "Ройтерс" засега Путин избягва да вземе страна.


Чуждите инвеститори се опасяват, че подобна вътрешна борба може да сполети и други руски активи, предвидени за приватизация в това число плавателната компания "Совкомфлот", където държавата има 25% и ги оценява на 24 млрд.рубли (368 млн.долара).


Семейна вражда


По повод смяната на властта в "Башнефт" през последните 3 десетилетия източник от западна банка споделя: "Единственият вариант за продажба на "Башнефт" е да го дадат на руски олигарси. Защото чужденците виждат много рискове".


Компанията произвежда средно по 400 000 барела суров петрол на ден – около 4% от общата продукция на Русия.


В петък министърът на икономиката Алексей Улюкаев съобщи, че официално държавната "Роснефт" е допусната до процедурата за приватизация на "Башнефт".

© Reuters

В петък министърът на икономиката Алексей Улюкаев съобщи, че официално държавната "Роснефт" е допусната до процедурата за приватизация на "Башнефт".


Сред колапса на Съветския съюз през 1991 г., "Башнефт" попада в ръцете на регионалното правителство на Башкорстан със столица Уфа. Москва не осъществява строг надзор и оставя регионалният лидер Муртаза Рахимов да действа.


Когато Путин заема мястото на оттеглилия се през 1999 г. президент Борис Елцин, той се заема да върне централизирания подход.


Рахимов вижда в това заплаха. Още повече, че синът му Урал го убеждава, че приходите ще бъдат отклонявани към Москва и това ще коства стотици работни места. Това е сериозно притеснение за Рахимов, тъй като в републиката няма къде другаде да се работи освен в трите петролни рафинерии, разказват източниците на "Ройтерс".


Лидерът на Башкорстан Муртаза Рахимов (вдясно) на среща с Дмитрий Медведев.

© Associated Press

Лидерът на Башкорстан Муртаза Рахимов (вдясно) на среща с Дмитрий Медведев.


През 2002 г. местният лидер подписва указ, който позволява контролът върху дяловете на енергийните фирми да бъде упражняван от частни лица. Акциите преминават във владение на Урал Рахимов, но отношенията между баща и син се влошават, след като Урал се обръща срещу политиката на Муртаза Рахимов.


На фона на тази вражда "Башнефт" привлича вниманието на Владимир Евтушенков, милиардер и собственик на телекома "Система". Конгломератът постепенно изкупува активи на петролната компания и към средата на 2009 г. вече си е осигурил контролния пакет акции на стойност 2.5 млрд.долара.


Според източници, близки до Муртаза Рахимов, той е бил притиснат от влиятелни кръгове в Москва да продаде дяловете на Евтушенков. Бизнесменът има връзки с икономически по-либерално настроени политици, които към онзи момент са във възход. При него се изготвят планове за вторично публично предлагане на акции на "Башнефт" през 2014 г. В Лондон.


Владимир Евтушенков е изваден от играта за "Башнефт" през 2014 г.

© Sergei Karpukhin, Reuters

Владимир Евтушенков е изваден от играта за "Башнефт" през 2014 г.


Но звездата на Евтушенков започва да залязва заради промяна на политическия баланс в Кремъл.


Интересите на Сечин


Устремът на "Башнефт" привлича Игор Сечин във времето, в което той се опитва да увеличи призводството в "Роснефт". Освен това Евтушенков го подразва, след като успява да му отмъкне покупката на малката петролна компания "Бурнефтгаз" през 2014 г.


Игор Сечин (вдясно) с премиера на Русия Дмитрий Медведев.

© Associated Press

Игор Сечин (вдясно) с премиера на Русия Дмитрий Медведев.


Според източници от индустрията Евтушенков може да е притеснил и Кремъл заради водени разговори със западен петролен търговец. Тогава "Система" отказва да коментира, но придобиването на дял в "Башнефт" от западен играч би затруднило доста национализацията на предприятието.


През 2014 г. Евтушенков е обвинен в незаконно присвояване на акции от компанията и е държан 3 месеца под домашен арест. Макар че в последствия обвиненията са свалени, съд постановява, че "Система" трябва да върне придобитите дялове в "Башнефт" на държавата.


Сечин отрича да стои зад проблемите на Евтушенков. Говорител на "Роснефт" отказва коментар.


Правителството се надява да капитализира около половината от стойността на "Башнефт" (около 10 млрд.долара) като част от по-мащабен приватизационен план. Неговата цел е запълване на бюджетни дупки и укрепване на пострадалата от западните санкции и ниските цени на петрола руска икономика.


Държавата иска да продаде и част от акциите си в "Роснефт". Очаква се тази сделка да се осъществи преди приватизацията на "Башнефт".

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 513 Неутрално

  "в републиката няма къде другаде да се работи освен в трите петролни рафинерии"

  Сбито и правдиво описание на цялата руска икономика! С една дума - БЕНЗИНОСТАНЦИЯ!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 2. 2 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално


  " ..., защото в Кремъл интересите и сфери на влияние се сменят бързо ... "  С това изречение, категорично не съм съгласен ! И интересите и сферите на влияние са там, където е волята на Путин !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Що не я купи Тръмп, нали са приятели с Вовата?

  Човек трябва да е напълно луд, за да инвестира пари в руския хаос и беззаконие.
  http://www.eurasianet.org/node/78566

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Синът на Рахимов, приятелите на Путлер - феодализмът и комунизмът се опитват да правят капитализъм.

 5. 5 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 516 Неутрално

  "През 2014 г. Евтушенков е обвинен в незаконно присвояване на акции от компанията и е държан 3 месеца под домашен арест. Макар че в последствия обвиненията са свалени, съд постановява, че "Система" трябва да върне придобитите дялове в "Башнефт" на държавата."

  Това обяснява изцяло начина на правене на "бизнес" и политическата среда в Русия... Един ден някой политически бащица те харесва и ставаш милиардер за 1 седмица... После конюнктурата се сменя и друг политически бащица назначава нов милиардер. Скалъпва се измислено дело и всичко се отнема на първия милиардер...
  Този филм го гледахме и с Юкос... Явно сериите са много.
  И така не знам кой ЛУД би инвестирал в Руската икономика...

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Весело

  границите ги показва това
  " За да успокои акционерите на Uranium One, Кириенко при подписване на договора през 2010 г. увери, че “Росатом” няма да прави промени в компанията, няма да сменя ръководството или да се опитва да получи повече акции. Но през 2013 г. компанията е преминала напълно под контрола на Русия. Освен това, държавните чиновници уверявали, че изнасянето на уран извън границите на САЩ без специални разрешителни е фактически невъзможно, но изданието се потрудило и установило, че изнасянето уран извън пределите на САЩ е възможно и без нужните разрешителни.


  Когато Хилъри Клинтън заема поста държавен секретар, от нея изискали подписването на документ, че няма да има конфликт на интереси, че фонда на мъжа й не трябва да приема дарения от чужди правителства и се задължава да разкрие всички свои спонсори. И, съдейки по документите на фонда, единственият спонсор, който е свързан с Uranium One, е Иън Телфер, който привежда на фонд Клинтън само 250 хиляди долара. Но чрез собствения си фонд Телфер пожертвал още няколко милиона долара за фонд Клинтън. Всичко това станало, когато американското правителство разглеждало въпроса за сигурността около сделката Uranium One и “Росатом”. Приблизително по това време Хилъри получила покана да произнесе реч в Москва, за която реч й предложили безпрецедентна по размерите си сума – 500 хиляди долара."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  [quote#5:"someeeee"]Един ден някой политически бащица те харесва и ставаш милиардер за 1 седмица... [/quote]

  Зетят на ВПутин бил добавил 1.1 милиарда долара към семейното богатство за 6 месеца от началото на годината.

  И позле разни клеветници разправят, че Русия не осигурявала условия за кариерно израстване на способни млади хора...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 947 Весело

  тука за едно паркомясто се води спор с едни "бизнесмени"ама тва място било до едно находище на петрол и така

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 9. 9 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Интересно защо, руските бизнесмени след инвестиране в България, все в Израел бягат! Така са научени навярно.
  А в самата Русия дори и местните знаят че инвестирането е от принципа "Таке тне моney and run".

  Попътен вятър в главите!
 10. 10 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Значи, компанията на Евтушенков го изкупува, а после Путин нарежда ареста му и ............. му национализира компанията. А връща ли му парите за покупката или стойността на компанията ?
  Въпросът е риторичен. Не му ги връща и бизнесмена е благодарен, че е жив. Но пък не подава иск, понеже живее в Русия и няма кой да го гледа тоя иск. А и сигурно човека има семейство.
  Стабилна бизнес среда.

 11. 11 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 604 Весело

  До коментар [#4] от "spiegel":

  кво да ти кажа ,учат се бързо

  гошо
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#10] от "grayeagle":

  Тия врътки и фатки са най-добре описани от Бил Браудър в ето тази книга:
  http://www.simonandschuster.com/books/Red-Notice/Bill-Browder/9781476755748

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#7:"Norman Granz"]И позле разни клеветници разправят, че Русия не осигурявала условия за кариерно израстване на способни млади хора... [/quote]

  Точно така, клеветници и завистници. Този млад и способен човек сигурно е основоположник на Сибирската силициева долина.

 14. 14 Профил на Филателист
  Филателист
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Съдбата на Владимир Евтушенков и всички други като него трябва да са пример на хората които се заиграват с властта за да придобиват пари и власт. Да ПОМНЯТ че винаги може да бъдат прецакани. И в България доста хора си отидоха след като си повярваха че са постигнали всичко със собствени усилия, а всъщност бяха най-обикновени бушони.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  [quote#13:"gmbh"]Този млад и способен човек сигурно е основоположник на Сибирската силициева долина. [/quote]

  Да, след като като още пионер в кружока по ТНТМ е разработил ето този безаналогов хард диск:
  https://steemit.com/techreview/@quigonjinn/russian-hard-drive-50-mb-for-3-7-million-rubles

  Пресметнато е, че за да се съхранят снимките, направени с един обикновен смартфон с 20-мегапикселова камера, са нужни между 70 и 90 тежкотоварни железопътни вагона, натоварени с такава авангардна технология.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  Тежки времена настанаха. Кой кого...

 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Съвместният бизнес с братушките е като да жонглираш с гранати...

 19. 19 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#3:"Norman Granz"]Човек трябва да е напълно луд, за да инвестира пари в руския хаос и беззаконие.
  [/quote]

  Виж поредната глупост на "великият комбинатор" , "стратегът от кремль", "най-могъщият" политик.
  вовка-дурачок, се оказа "умникът", който изтегли билетчето от Божията лотария, което му дава правото да е този, който ще дръпне шалтера на измислената "супер сила", произвеждаща в 2016 г. лаптопи по 10 кг и телефони с памет на кокошка; изнасяща петрол и внасяща авто-масла и гуми; изнасяща стомана, мед и алуминий и внасяща автомобили... (Добре, че бяха санкциите, за да започнат "усвояването" на производство на гумени цървули и др. подобни технологични продукти)
  http://www.faktor.bg/smotanyatzi/80989-rusiya-priema-spetzialen-zakon-vzimat-pari-ot-pensiite-modernizirat-telekomunikatziite.html

 20. 20 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#18:"palav_nik"]Съвместният бизнес с братушките е като да жонглираш с гранати...[/quote]
  но с дръпнат взривател.

 21. 21 Профил на Великият и Почитан
  Великият и Почитан
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  Нищо не си разбрал, това е диск който получава сигнал от датчик и веднага го изпраща на хиляди километри. Използва се при военните и в космоса. При температура от 100 градуса можеш в течение на 30 мин да приема и предава информация...и да! Струва 100000 лева

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  [quote#19:"vhv"]телефони с памет на кокошка[/quote]  This made my day.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#20:"vhv"]о с дръпнат взривател. [/quote]

  Това е стара пиротехника, хората са напреднали технологично, използват - полоний.

 25. 25 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#22:"Norman Granz"]This made my day.[/quote]

  Ок!
  Много по-добре е да made-неш деня на човек, отколкото да му го "сдялаш"...

 26. 26 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Ми не знам колко е достоверна статията.
  Но знам, че още преди месец в руската преса се появи съобщение, че Путин е "помолил" Сечин да не участва в наддаванети за "Башнефт", именно за да се избегне прекалената концентрация на активи в "Роснефт".
  Сега - по-горе се твърди, че "Роснефт" били подали оферта.....аз бих проверил инфото...
  Не за друго, ма след химическите оръжия на Садам нещо им нямам вяра на "правоверните" медии :)

  А иначе - що да не го продадат на руснаци?
  Ако имат кинтите - къф е проблема?
  Това са стратегически активи.
  Ако западни компании искат активи в стратегически отрасли на Русия - ми да инвестират и да си ги построят.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 27. 27 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  Дял от богатството, концентриран в милионери по държави:

  Русия: 62%
  Индия: 54%
  Великобритания: 35%
  САЩ: 32%
  Австралия: 28%
  Япония: 22%

  За България не знам, защото статистиката, както и повечето държавни ведомства е в ръцете на некомпетентни деца и внуци на шумкарите.

  Пазете се от доносника vesolr
 28. 28 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#26:"г-н Саранди Говедаров"]химическите оръжия на Садам нещо им нямам вяра на "правоверните" медии [/quote]

  Нещо не вдянах за връзката на медиите и химията на Садам.

 29. 29 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#23:"vhv"]Ами, защото няма такива, бе, мурзилка. [/quote]

  Да речем, че има. Я питай тази мурзилка, тези акции къде са купени и регистрирани?

 30. 30 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#28] от "gmbh":
  Нещо не вдянах за връзката на медиите и химията на Садам.

  Нормално....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 31. 31 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#26:"г-н Саранди Говедаров"]А иначе - що да не го продадат на руснаци?
  Ако имат кинтите - къф е проблема?[/quote]

  Статията е за това, че непрозрачно се взимат решенията, и се оказва политически натиск и шантаж - справка Евтушенков.

  Второ, като цяло, ако на търга участват и западняци, цената винаги е по-висока. Ама вие си знаете, не искаме да ви се бъркаме в работите.

 32. 32 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  [quote#7:"Norman Granz"]Зетят на ВПутин бил добавил 1.1 милиарда долара към семейното богатство за 6 месеца от началото на годината. [/quote]
  За тав.Путин и семейство няма граници. Освен това Владимир Владимирович има достъп до всичко, до което поиска да има достъп.
  https://www.youtube.com/watch?v=iFmHN_XlKGs

  Пазете се от доносника vesolr
 33. 33 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#30:"г-н Саранди Говедаров"]Нормално....[/quote]

  г-н Говедаров, нормално е човек да не разбере несвързани мисли. Както е нормално е човек да се изразява смислено.

 34. 34 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#15] от "qvb53504882":


  [quote#15:"qvb53504882"]Статията е пълна боза. Когато руснаците приватизарат е лошо, когато не приватизират пак е лошо..[/quote]
  Не е въпросът "дали" ,а "как" приватизират.И изобщо как собствеността преминава от едни ръце в други.И изобщо има ли нещо такова като "собственост" в Русия,където във всеки момент може държавата да ти отнеме всичко.

 35. 35 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#7:"Norman Granz"]Зетят на ВПутин бил добавил 1.1 милиарда долара към семейното богатство за 6 месеца от началото на годината. [/quote]
  Би ли посочил достоверен източник ама да не е от "социалните мрежи" на Навални или от "независимите" американски или украински медии. И също така да ни кажеш от кого са финансирани подобни "разследвания" и "публикации"?

 36. 36 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#35:"Каишков - Системен нарушител"]Би ли посочил достоверен източник ама да не е [/quote]

  За теб Форбс сигурно не е достоверен източник?

  Ей, много са мили тези американци, мурзилките не го разбирате.
  Контролирано ви държат в 20-век...

 37. 37 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#21:"qvb53504882"]Нищо не си разбрал, това е диск който получава сигнал от датчик и веднага го изпраща на хиляди километри. Използва се при военните и в космоса. [/quote]

  Може ли малко по-подробно за технологията?

  Искаш да кажеш, че руснаците изстрелват 100кг хард диск и 50мб в космоса?

 38. 38 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#33] от "gmbh":

  Добре бе, не помня да си ме обиждал някога - ще ти отговоря.
  Тази статия е преписана от "правоверна" медия. Правоверните медии открай време са използвани за насаждане на дезинформация, обработка на общественото мнение и създаването на удобна "среда" за нещо си - като война, да речем.
  Това най-ясно се видя, когато ЦРУ изготви фалшиф доклад за наличието на химически оръжия у Садам. Което стана повод за една война, убила стотици хиляди, за дестабилизация на Близкия Изток, за зараждането на ИДИЛ.....
  И точно тези медии тръбяха денонощно за химическото оръжие на Саддам.....дето се оказа, че не съществува.....
  И точно тези медии мълчаха, когато нацитата горяха живи хора в Одеса....

  Надявам се, че съм разяснил "обърканите" си мисли.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  [quote#36:"destino"]За теб Форбс сигурно не е достоверен източник? [/quote]

  За др. Петракиева достоверен източник е само в. Правда.


  [quote#37:"destino"]Искаш да кажеш, че руснаците изстрелват 100кг хард диск и 50мб в космоса? [/quote]

  Споко, това е пациентът от Ботунец, кожйто се е сражавал геройски в Газа с Хизбула...  Чао, отиваме на гости при приятели на една вила...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#27] от "GreenEyes":

  Източник ще дадеш ли!? Защото според изчисленията на Световната Банка джини коефициените на Русия и САЩ са почтни еднакви.

  Източник: http://www.indexmundi.com/facts/indicators/SI.POV.GINI/rankings

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#41:"г-н Саранди Говедаров"]другари [/quote]

  Не сме другари, а господа.
  Дами и господа.

  Другарите и товарищите ти са малко по-на северо-изток.

  Иначе, приемаме извинението за ф-то.

 43. 43 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#3:"Norman Granz"]Човек трябва да е напълно луд, за да инвестира пари в руския хаос и беззаконие. [/quote]
  Значи, според теб, Ротшилдови са напълно луди.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 44. 44 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#42] от "destino":

  Добре де, ще се прецизирам - бивши другари-настоящи господа. Така добре ли е?

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 45. 45 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#38:"г-н Саранди Говедаров"]химическото оръжие на Саддам.....дето се оказа, че не съществува.....[/quote]

  Ама вие, на американците ли повярвахте. Те, американците, официано събщиха, че не са намерили/открили/ химическо оръжие в Ирак. Кой би се заклел,че всеки кв. метър от територията на Ирак/наземно и подземно/ са проверени от американците. Просто янките не са открили. Това не означава на 100%, че такова оръжие не съществува на територията на Ирак.

 46. 46 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  [quote#30:"г-н Саранди Говедаров"]Нормално....[/quote]
  То и ти не си вдянал.

 47. 47 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  [quote#41:"г-н Саранди Говедаров"]Извинете, другари - спестете си подигравките колко сме неграмотни ние.....[/quote]
  Не се притеснявай, тавариш. Знаем.

 48. 48 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 434 Гневно

  [quote#44:"г-н Саранди Говедаров"]Добре де, ще се прецизирам - бивши другари-настоящи господа. Така добре ли е?[/quote]

  Не, не е добре.
  Никога не съм бил другар. Не съм искал да бъда другар.
  Не искам да бъда другар с който и да е.
  Никой от семейството ми не е бил другар.

  Имам само лоши спомени от времето на другарите.
  Като цяло ви мразя, и проклинам деня, в който тази зараза е стъпила на българска земя.

 49. 49 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#43:"rumata"]Ротшилдови са напълно луди. [/quote]

  Ротшилдови като цяло са спекуланти. Не знам, дали ще разбереш намека.

  Преди, струва ми се, бяхте по-умни май.

 50. 50 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Североазиатски нрави!

 51. 51 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#21:"qvb53504882"]Нищо не си разбрал, това е диск който получава сигнал от датчик и веднага го изпраща на хиляди километри. Използва се при военните и в космоса. При температура от 100 градуса можеш в течение на 30 мин да приема и предава информация...и да! Струва 100000 лева
  [/quote]

  Ей партенка мазна, твоите любимци да бяха взели едно най-обикновено SSD, на който само трансферът му е 10 пъти по голям от капацитета на тая тухла четворка и го бяха сложили в защитена кутия, щяха да си спестят доста главоболия. Но откъде толкова "потенциал" в рубашките?

  Имало едно време ссср...
 52. 52 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#45] от "gmbh":
  Просто янките не са открили. Това не означава на 100%, че такова оръжие не съществува на територията на Ирак

  Мдам, не са открили и проблем с апартаментите на Цветан Цветанов, но това не означава на 100%......каквото там означава...:)

  Дръж се сериозно, пич!
  Нали уж водим дискусия? Или не?

  И кога си "признаха" американците, м?
  Когато изтрепаха цивилни, като за един Пловдив у отгоре?
  А "Ройтерс", СНН и другите от "агитката" - те какво признаха?

  Сега сериозно - ако наистина се интересуваш какво става в Русия, нормално е да четеш и руски медии, наред с правилните. Достатъчно си умен, предполагам, да можеш да отсееш пропагандата от информацията. А има и достатъчно опозиционни руски медии, спонсорирани от вашите хора - чети поне тях. Защото и официалните и "правилните" писаха едно и също - Путин е натиснал Сечин да не участва в приватизацията на Башнефт.....

  Както искаш, така го приемай - прекалено много време ми отне да се обяснявам, а аз тези дни не съм на работа, като някои "дежурни" :) Представяш ли си, колко им е гадно.......

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 53. 53 Профил на Великият и Почитан
  Великият и Почитан
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "destino":

  Нали има линк. Прочети го.

 54. 54 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#49:"destino"]Ротшилдови като цяло са спекуланти. Не знам, дали ще разбереш намека. [/quote]
  А, недей така! Те са си свещена крава! С намеци и без намеци.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 55. 55 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#52:"г-н Саранди Говедаров"]А има и достатъчно опозиционни руски медии, спонсорирани от вашите хора - чети поне тях.[/quote]

  Кои са нашите хора, че аз не ги знам?
  Темата е за "Башнефт", после се измести за химическите оръжия, сега отскоква към Цв.Цв. дето ми е мн симпатичен. Тази вариативност на опорите е стар подход, няма лошо, де.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 535 Неутрално

  ,До коментар [#48] от "destino"

  Хм,
  Кого точно мразиш?
  Щото и аз като тебе - нито някога съм бил, нито някой от семейството ми е бил.....
  Не очаквах, че има и други - разбираемо е, нали - имайки предвид че от президент, през премиер, орез шефа на Народното събрание, през шефовете и оерсонала в новите "институти" и НПО-та - повечето са бивши другари?

  Та не разбрах - кого мразиш? Мен ли, щото не се побирам в идеологическия ти "калъп"?
  Или президента? Или премиера?
  Кажи си?

  И що ме мразиш?
  Искаш ли да ме набиеш?
  Да ме убиеш?
  Да ме изгориш жив, като в Одеса?

  Аре стига пози, а.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 58. 58 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  [quote#38:"г-н Саранди Говедаров"]И точно тези медии тръбяха денонощно за химическото оръжие на Саддам.....дето се оказа, че не съществува.....[/quote]
  ако това беше Путин, гарантирам ти че щеше да открие необходимите химически оръжия и даже щеше да намери "свидетели". Разбира се до 2, 3 дена щеше да има и референдум на който 98% от Иракчаните щяха да гласуват за присъединяване към Матьушка Русь. Американците просто са по тъпи от Путин, затова като не откриха химическо оръжие си казаха.
  А това с Нефтената компания си е демокрация по Руски - помешчици се бият за благоволението на Батюшка Гасударь и който му сложи в краката (или в Панама) повече дольарй той ще получи правото да притежава компанията. Народеца дето работи там кучета го яли, както и цялата Републичка. Те са роби или васали на Путин в най-добрия случай. Но не страхуйся, накрая всичко ще изглежда демократично по Руски.

  California Über Alles
 59. 59 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Неутрално

  "...държавата не зачита правото на собственост."

  Боже мой,каква изненада!!!В Русия не зачитали правото на собственост?!?Е,и?!?Кога е било другояче?!Милионерите ставали такива, благодарение на държавата-кое е новото тук?!?

  "За етиката на третото съсловие.."
  Историческата съдба на третото съсловие у нас е много по-различна от тази на Запад.А и то самото е много по-различно.
  Да си спомним при какви условия се развива капиталистическата етика на европейските буржоа:Вече се издига над хоризонта слънцето на културния Ренесанс,вече се наброяват столетия в които се развиват градските и цехови свободи,т.е. развиват се традиции на определена независимост и защитеност на търговско -промишлените хора от произволите на властта,както светска,така и църковна.Пък и самите основи,устоите на тези власти,все по-често стават предмет на ожесточени полемики,арена на страсти,понякога кървави,които разделят цели народи.А на границата между 15 и 16 век,европейците получават възможността за избор на вероизповедание,а свещенослужителите се озовават пред необходимостта със силата на убежденията да завоюват умовете и сърцата на своето паство.С други думи-всичко се подлага на съмнение и преосмисляне.По този начин се образува среда и атмосфера,които способстват за пречупване на остарелите масови стереотипи,изработване на нови етически норми и ценности.
  А у нас нищо подобно няма.Условията на предприемачеството и основите за неговото развитие се градят по съвсем друг начин:в условия на усилващ се деспотизъм и несвобода,с използването в качеството на главен лост на управлението,не стимулите,а антистимулите,под страх от финансови наказания и тегоби,при поощрение на доносничеството,като метод на конкурентната борба.Статусът на работната сила в нашите псевдокапиталистически предприятия,малко се различава от положението на роби,т.е. използва се система,стопанската неефективност на която е станала очевидна за римляните още в самото начало на новата ера.
  За това и нашенското подобие на западните буржоа,от момента на възникването му,получава в наследство от средата в която възниква,"качества"напълно противоположни по дух и смисъл на капиталистическата етика,склонност да се привнасят в пазарни по своята същност отношения,такива фактори,като връзки с носителите и представителите на властта от всички степени и рангове,и нива,от министъра,до данъчния инспиктор,използване на полицейски канали за получаване на привилегии и отстраняване на конкурентите,пряк бандитизъм,липса на заинтересованост от правилното и рационално водене на работата на предприятието,липса на умения гарантиращи устойчивостта на предприятието и неговата дълговременна рентабилност,и перспектива за неговото постепенно разширяване.
  В нашенските условия тези "качества" напълно се оправдават.Тъй като,"правилата на играта" са установени по такъв начин,че нормалният капиталистически предприемач,да не може успешно да функционира в условията на квазипазарна икономика,да му бъде трудно ако не иска да се възползва в някаква форма,независимо каква,от покровителството на властите.Вместо принципите на западната трудова етика,тук царуват отношения,които много точно и ясно са формулирани от народната мъдрост"От работа се става гърбат,а не богат."Именно в това се състои главният,от векове самовъзпроизвеждащ се стереотип,подхранван от въздействието на окръжаващата среда,стереотип на отношението към свободната трудова дейност.
  Основно средство за подкупване на търговско-предприемаческото съсловие става политиката на мощен митнически протекционизъм.В нашите условия,при отсъствие в това съсловие,на традиционно-делова,капиталистическа етика,подкупване или покровителство от този род носи допълнителен минус,тъй като,по същество то поддържа онези свойствени черти,които съвсем не способстват за развитието на здрава капиталистическа икономика:недобросъвестност в работата,отсъствие на перспективна ориентация/т.е. имаме стремеж по-бързо да се откъсне по-голямо парче,а за после-не се мисли/,обикновена практика е смазване на конкуренцията с извъникономически средства.."
  Оболонский, Александр Валентинович,"Драма российской политической истории: система против личности. М., 1994.

  "Никита Демидович Антюфеев-О начале его известности и первых успехах существует много разных преданий, связанных с именами Шафирова и Петра Великого.. По указу Петра I в 1702 ему был передан казенный Невьянский завод на Урале. Демидов перевез туда мастеров из Тулы и Москвы, построил новые заводы, скупая земли и крепостных крестьян. В 1726 Демидовы получили дворянское звание. Акинфий Никитич Демидов. за счет жесточайшей эксплуатации приписных крестьян и мастеровых ("без всякого к ним послабления", хитрого сокрытия неуплаты податей и хищений сумел на Урале и Алтае построить 25 заводов."

 60. 60 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 618 Неутрално

  [quote#12:"Norman Granz"]Тия врътки и фатки са най-добре описани от Бил Браудър в ето тази книга:
  [/quote]Бил Браудер, а, онзи дето дядо му бил председател на американската комунистическа партия?
  Значи внукът станал " капиталист, инвестор", абе нали нямаше бивши комунисти?
  И как само започва , точно като българските капиталисти, едва 30 годишен с един банкер Едмонд Сафра(Реп. банка НЙ), основали инвестиционен фонд, и Браудер заминава за Русия да "инвестира", т.е. да изкупува в Русия акции на "евтините предприятия", Газпром , Сбербанк, Сургутнефтегаз, Транснефт и т. н., и до 2005 където седне и стане хвали Путин, и мисли, че това е достатъчно за да не плаща данъци и спазва законите на Русия, ама след това става "критик" на Путин.
  Този Браудер(британски гражданин) успя да прокара в САЩ закона Магницки и да забрани филма на режисьора Некрасов( критик на руската политика), "Случаят Магницки", поръчан от ARD, да се прожектира в Европа, защото разследването във филма, изнесените факти показват, че Браудер и Магницки не са имали цел да разледват корупцията в Русия , а сами да се облагодетелстват в сделките, с криене на данъци и криминални сделки.

 61. 61 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#35:"Каишков - Системен нарушител"]И също така да ни кажеш от кого са финансирани подобни "разследвания" и "публикации"?[/quote]

  Пропуснал си само да поискаш размера на чорапите и номера на обувките.

 62. 62 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Това не е приватизация, а разделяне на феоди под "мъдрия взор" на владетеля.
  Не мисля, че нормална западна компания би участвала в подобен процес - тъй като всичко зависи от волята или неволята на един владетел.

  E PLVRIBVS VNVM
 63. 63 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  [quote#40:"Зарзават"]Източник ще дадеш ли!?[/quote]
  Веднага давам:
  https://www.worldwealthreport.com/download
  А понеже вероятно нямаш акаунт там, ето ти и препратка:
  http://www.investor.bg/aziia/336/a/bogatstvoto-v-rusiia-nai-neravnomerno-razpredeleno-223852/

  Пазете се от доносника vesolr
 64. 64 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#14] от "Филателист":

  Не си съвсем прав. Доста от тези хора имаха "добър нюх", продадоха каквото имат точно навреме, прибраха парите и ги харчат сега някъде на запад. И не искат и да си спомнят, че някога са били руски поданици.
  В едно си прав до болка, още по бай тошово време казвахме - при нас е така, ако щеш...

 65. 65 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Весело

  А накрая, някой симфоничен оркестър ще изкупи нефтената компанийка с парите от няколко концерта...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 66. 66 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#62] от "PavelCZ":
  +++Абсолютно вярно!

 67. 67 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#56:"qvb53504882"]Вземи да научиш нещо за военните и космическите технологии. След това се упражнявай в казването на нищо..[/quote]

  Добре.

  Имало едно време ссср...
 68. 68 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#2] от "niksan1":

  Така е в Кремъл от векове !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 69. 69 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#68] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Не успяхме на една ортодоския да ги научим - нямаха нужното философско наследство. От политическата система на империята взеха най-ретроградното.
  От културата на Запада пък взеха външното, не разбраха същността. Цар Петър I дори заводи им построи, но вместо с наемни работници ги насели с...крепостни.
  Нещо чипът е сбъркан.

  E PLVRIBVS VNVM
 70. 70 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 221 Неутрално

  БАШНЕФТ става НАШНЕФТ

  #KOЙ номинира бокова!
 71. 71 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Приватизация по руски. Държавна компания приватизира държавна. Апропо, колко е държавна Роснефт е друга тема, щом управителят може да си позволи само яхтата му да струва 100млн.$

 72. 72 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Въх, "границите на властта на Путин"!!??? А той ней ли всемогъш и всевластин?? А вий ще кажити, чи он дажи са саобразява сас некакви вазможности и жилания на обкръженийто и ора сас техни си интиреси и требва и да ги убеждава да направат по он интирес али по друг???

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 73. 73 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#57] от "г-н Саранди Говедаров":

  Бе другар незнам, ма си каскет отвсякъде.

  chavo64
 74. 74 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Всеки, който си мисли за пазарни условия в Русия трябва да види тези факти:
  - държавата (Башкирия) предава акциите на сина на шефа на републиката
  - после си ги взема частично
  - олигарх успява да купи немалка част и придобива контролния пакет
  - държавата го вкарва в домашен арест, докато размисли и ги върне безвъзмездно
  - държавата мисли на кого да ги "хариже" отново
  Има ли някой на опашката, освен близките до Путин ? (Въпросът е риторичен )

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#45] от "gmbh":Откриха , след като преровиха цялата територия. Откриха камион с апаратура за пълнене на метеорологични балони с хелий.

 77. 77 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#49] от "destino":Ротшилдови управляват Федералния резерв - Централната банка на САЩ. Барон Ротшилд !

 78. 78 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#57] от "г-н Саранди Говедаров":

  Я да не се правят на девствена вдовица ! Другар беше официалното обръщение. Една молба , заявление , да напишеш и се обръщаш с "другарю ". Получаваш съобщение , писмо , пише "до другаря ".
  Тая с господине е точно "кога стана калайджия , кога му почерня гъза "

 79. 79 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#71] от "stanislavdi":Я обясни тогава как чешката държавна ЧЕЗ приватизира българската електороенергия.
  Как унгарската държавна банка приватизира ДСК ?

 80. 80 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 642 Весело

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  Това е любимият ми пример за илюстрация на "изключителният" ефект на санкциите за руската икономика.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 81. 81 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Весело

  [quote#21:"Великият и Почитан"]При температура от 100 градуса можеш в течение на 30 мин да приема и предава информация...и да! [/quote]
  Олеле, какви "гигантски" постижения. Аз пък имам колега в Америка, човек с който сме работили заедно в една стая доста години. Има собствена компания в областта на MWD /Measuring While Drilling/, с нея се контролира траекторията на сондажа за да попадне в необходимата точка.

  От време на време идва тук в БГ и изнася по някоя лекция, последният път ми каза, че неговата работи при 180 ℃. Можело и повече, електрониката издържала до 250 градуса но имали проблем че нямало такива батерии. Да не говоря, че има високотемпературни интегрални схеми дори до 650 ℃.

  Ето такова устройство като в линка. Ако обърнете внимание работи при високо налягане, 1700 атмосфери налягане на километри долу в сондажа и има време на безотказна работа 2000 часа. И много по-малки габарити защото основната част са датчици и клапани, обема на електрониката е относително малък. Отгоре на това и работи в условията на големи вибрации.

  Така че да, руската безаналогова техника наистина няма аналози.

  http://www.slb.com/services/drilling/mwd_lwd/mwd/survivor_hpht_mwd.aspx

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 82. 82 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#81] от "Fred":

  Направо му разби опорните точки. Толкова се кефеше, че нещо умно са измислили рамките, някак безаналогово

 83. 83 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#15] от "Великият и Почитан":

  Маскуш, мнението ти не ни интересува, така, че да ни го спестиш, ако може.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 84. 84 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#34:"yanne"]И изобщо има ли нещо такова като "собственост" в Русия,където във всеки момент може държавата да ти отнеме всичко.[/quote]
  Има.
  Личната собственост на путин е свещенна и неприкосновена.
  А кое влиза в горното определение е според личното осмотрение на путин.

  #KOЙ номинира бокова!
 85. 85 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#34:"yanne"]в Русия,където във всеки момент може държавата да ти отнеме всичко[/quote]
  "Държавата това съм аз!"
  -- Луи XIV
  -- путин

  #KOЙ номинира бокова!
 86. 86 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1091 Весело

  "Приватизация" по рушняшки: по-голяма кремълска фирма купува по-малка такава.

 87. 87 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  [quote#79:"ahasver"]Я обясни тогава как чешката държавна ЧЕЗ приватизира българската електороенергия.
  Как унгарската държавна банка приватизира ДСК ?[/quote]
  Таварищ, по отношение на България и българските държавни интереси, всичкия капитал, който идва отвън е частен. ЧЕЗ няма нищо общо с бюджета на България. Чешката и унгарската държави нямат НИЩО общо с българския държавен бюджет. Панимаиш? А сега виж горе на коя държава са собственост и Роснефт и Башнефт и пак заповядай с гениалните умозаключения.

 88. 88 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#44:"г-н Саранди Говедаров"]Добре де, ще се прецизирам - бивши другари-настоящи господа[/quote]бивши другари-настоящи господа са основно днешните ГЕРБери.
  ама както гледам - ти не дискутираш с такива!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK