Папата ще канонизира Майка Тереза, но критиките срещу нея не стихват

Папата ще канонизира Майка Тереза, но критиките срещу нея не стихват

© ReutersДнес папа Франциск ще обяви Майка Тереза за светица. Това със сигурност няма да се хареса на критиците й, според които религията е надделяла на разума и науката, пише Би Би Си.


Носителката на Нобелова награда за мир е родена като Агнес Гонджа Бояджиу на 26 август 1910 г. в Скопие в богато албанско семейство. Баща й умира, когато тя е на осем години, оставяйки семейството във финансови затруднения. На осемнайсет се присъединява към Сестрите от Лорето - ирландска общност от монахини с мисии в Индия, - и приема името Тереза, по името на френската светица Тереза от Лизио, припомня БТА.


През 1929 се премества от Дъблин в Индия, където преподава в девическо училище в Калкута (днес - Колката), управлявано от Лоретинския орден.
През 1946 г. по време на пътуване с влак за ежегодното си усамотение в планинския град Дарждилинг Майка Тереза чува гласа на Бога, която я приканва да се възсъедини с Исус, като помага на бедните и разпространява любовта му. Ватиканът й разрешава да напусне ордена и през 1947 г. тя основава първото си училище в копторите в Колката.


През 1950 г. Майка Тереза получава разрешение да открие свой орден в Колката - Мисионери на милосърдието - със задачата да полага грижи за онези, които са лишени от грижи. Днес орденът обединява 4500 членове и има обиталища за бездомни в 133 държави.


През 2010 г. индийското правителство пуска монета от 5 рупии с лика на Майка Тереза.

© Reuters

През 2010 г. индийското правителство пуска монета от 5 рупии с лика на Майка Тереза.


Тереза събира от улиците болни, отчаяни, бедстващи хора от всички религии и ги настанява в Нирмал Хридай (дом на чистото сърце) - нейния дом за умиращи. Монахините от нейния орден, облечени в бели сари със сини кантове, прибират от улиците изоставени деца, почистват раните на прокажените и се грижат за умствено болните. Майка Тереза е строила приюти за бедни в Ню Йорк, помагала е на гладуващи в Етиопия и на пострадали от земетресение в Армения.


Ватикана я призна за светица, след като обвърза две "чудеса" с отправени към нея молитви - изцеляването на индийка от тумор в стомаха през 1998 г. и оздравяването на бразилец с няколко тумора в мозъка 10 години по-късно.


Но към нея са отправяни доста основателни критики: за липса на медицински грижи в домовете за умиращи, за религиозен фундаментализъм, за покръстване на умиращи без допитване до тях, за приемане на пари от диктатори и за финансови нередности при разрастването на нейния орден.


Един от най-големите й критици е британският автор Кристфър Хитчънс. Той описва Майка Тереза като "религиозен фундаменталист, политическо лице, примитивен проповедник и съучастник на светската власт". Обвинява я в създаване на "култ към страданието". Мнозина я критикуват остро, защото тя отказва да дава на страдащите обезболяващи.


През 2003 г. работещият във Великобритания лекар Аруп Чатерджи обвинява организацията за липсата на хигиена (например иглите за спринцовките се използват многократно) и за властвашия хаос. Твърденията му се базират на беседи с около 100 души, свързани с Мисионери на милосърдието.


Монахиня от ордена на Майка Тереза.

© Reuters

Монахиня от ордена на Майка Тереза.


Други като Хемли Гонсалес, работил като доброволец в Колката през 2008 г. В домовете на Майка Тереза, споделят, че са били шокирани от "ужасяващо немарливия начин, по който се управлява тази организация".


Чудеса под въпрос


Според Гонсалес Майка Тереза не е била приятел на бедните, а напротив – пропагандирала е бедността – с отказа си да одобри методите за контрацепция, да модернизира условията в приютите и и т.н.


Скептицизмът е свързан и с чудесата, заради които Майка Тереза ще бъде обявена за светица.


Така например според критиците на монахинята за случая с индийката с тумор в стомаха има доказателства, че е лекувана с медикаменти и няма как снимка на Майка Тереза да е довела до изцеряването й.


Днес малко хора се осмеляват да критикуват монахинята, защото тя е станала символ на човек, посветил живота си на бедните.


Но за повечето хора, особено в Индия, където тя бе избрала да живее и работи, Майка Тереза е обичана и почитана. Наричана е "Ангел на бедните" и "Светица на мизерията" заради направените саможертви.


По този повод социологът Шив Вишванатан припомня, че вярата и доказателствата са две различни неща. "Битката на християнството с науката датира отдавна. Рационалистите понякога също прекаляват с непрекъснатото настояване на доказателства за всяко едно събитие. Очевидно журито все още е на страната на "Светицата на мизерията".

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Христянски талибанщини !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 360 Неутрално

  че защо да не бъде обявена за светица - в 20 век, века на най-големите чудовища в човешката история, начело със сталин и хиитлер, тя бе една от само неколцината достойни хора

 3. 3 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Светци, чудодейно лекуване и привидения.
  Религиозни простотии!
  Защо не канонизират Луи Пастьор, Джонас Салк, Робърт Кох, Александър Флеминг и т.н.?

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 4. 4 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И какво толкова и се радват християните? Защо е на почит?
  Нито е рязала глави, нито е спала с дечица, нито е имала роби, странна работа.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5464 Неутрално

  Твърде противоречива личност за да може да обединява хората. Това, което става е под натиск и повече политика, отколкото религия

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#2] от "Катерина Стоева":

  Вашите статуси са не по малко талибански и нетолерантни. Цъкам ви минуси на общо основание.

 7. 7 Профил на petar_georgiev
  petar_georgiev
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Съвсем разбираем е критично-скептичния дух на статията за Майка Тереза, но съм сигурен, че малцина са тези, които въобще имат морално право да коментират делото ѝ без никога да са виждали със собствени очи вековната мизерия, глада, уродливостта, отчаянието, безсилието и тоталната безизходица на МИЛИОНИТЕ от бордеите и гетата на Индия.

  Това е било по нейно време и Тя се е борила и помагала - колкото може и на когото може.
  Това е и сега.
  Идете до Делхи, Колката или Мумбай.
  Ако ви стиска...

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  То за това светците са канонизират поне след 100г.
  Определено Майка Тереза е преди всичко медийна светица на комерсиалния папа... а колко е помагала знаят само душите на страдалците които са умирали в мъка без обезболяващи и са боцкани всички заедно с една спринцовка докато медийната светица е събирала милиони помощи за клетниците!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 424 Неутрално

  [quote#7:"petar_georgiev"]Това е било по нейно време и Тя се е борила и помагала - колкото може и на когото може. [/quote]

  "Помагала" им е да се срещнат с Христос, т.е. да умрат.
  Нали знаете, че в домовете, които е построила в Индия, елементарна медицинска помощ не е била допускана. Болните са били оставяни да се мъчат, за да се "приближат до Бога."
  В същото време е имала пари да излекува хиляди, но не би.
  Тази жена е религиозен фундаменталист, донесла само болка и смърт на света.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  [quote#7:"petar_georgiev"]малцина са тези, които въобще имат морално право да коментират делото ѝ без никога да са виждали със собствени очи вековната мизерия, глада, уродливостта, отчаянието, безсилието и тоталната безизходица [/quote]
  Навсякъде където е било английска колония може да не е особено благоденствие ама дето се вика хората трябва да живеят.
  Ето един цитат на Светицата:

  Най-опасният човек - лицемерът.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#7] от "petar_georgiev":

  И трябва ли да се чувствам виновен за вековната мизерия в индийските коптори? Какво направиха самите индийци и Индия за да променят това и да премахнат този тумор в обществото си? Или това са си културни особености, които не бива да се променят?

  А доколко е помагала Майка Тереза е спорно, има доста неприятни факти за дейността и организацията ѝ, ако те интересува, могат да се намерят. Доста спорна личност, за да я канонизират толкова скоро.

 12. 12 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 470 Весело

  "възсъедини с Исус"

  От БАН да не дремят, ами веднага да предприемат мерки относно издаването на нов Речник на българския език, включващ този глагол.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  [quote#11:"morf"]И трябва ли да се чувствам виновен за вековната мизерия в индийските коптори? Какво направиха самите индийци и Индия[/quote]
  Където населението е слабообразовано и заблудено то лесно може да се поведе от либертариански сугестици които да проповядват за не насилие и примиряване с бедността за плавен преход към неоколониализъм! Индия си има своите Махатма Ганди, Майка Тереза и т.н.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4096 Любопитно

  Скептицизмът е свързан и с чудесата, заради които Майка Тереза ще бъде обявена за светица.
  -------------------------------------------------------
  Алоооуууу
  Пишман критиците
  Като сте казали А, кажете и Б, бре....
  КОЕ "ЧУДО",
  като се почне от тези на Иисус Христос
  та се мине пред "ЧУДЕСАТА" ха-хаааа
  на ВСИЧКИ, ама
  АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ "СВЕТЦИ"
  НЕ Е ШАРЛАТАНСТВО,което
  с малко рационален размисъл
  БИ БИЛО ОБОРЕНО
  с помощта на най-елементарните
  и аксиоматични
  ФУНДАМЕНТАЛНИ ПРИРОДНИ ЗАКОНИ

 15. 15 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Не мога да повярвам, че хора, чиято най-голяма добродетел спрямо човечеството е може би да не си хвърлят фаса на улицата, смеят да критикуват жена като Майка Тереза....

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  "Днес папа Франциск ще обяви Майка Тереза за светица. Това със сигурност няма да се хареса на критиците й, според които религията е надделяла на разума и науката, пише Би Би Си."

  Радвам се, че тази жена, която отдаде живота си за грижа на другите беше канонизирана днес. А, критиците и хейърите нека си лаят, винаги е имало такива негативни и злобни хора и винаги ще ги има.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на ohaaa
  ohaaa
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от "Катерина Стоева": а защо пропусна атомните бомби, предизвикала най-мащабното, моментално, изтриване от лицето на Земята на около 400 000 хиляди човешки същества...аз лично не се сещам за по-мащабен геноцид.Дори Сталин и Хитлер са се нуждаели от време...

  колкото до майка Тереза, май вече я канонизира...това си е едно чудо.

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  [quote#9:"persifedron1"]Нали знаете, че в домовете, които е построила в Индия, елементарна медицинска помощ не е била допускана. Болните са били оставяни да се мъчат, за да се "приближат до Бога." [/quote]

  А, ако бяха оставени на улицата и в канавките сигурно тези същите хора нямаше да се мъчат, нали така!? Там, поне някой ги е хранил тези хора, имало е грижа за тях. Пак е по-добре отколкото да умреш сам в някоя канавка, а твоите хиндуиски сънародници да те подминават като пътен знак.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":
  Трябва да се казва цялата истина, а не да се премълчават неудобните неща.Ако действително на болните в приютите й не са оказвани елементарни медицниски грижи, то това си е направо престъпление.Както и отказът да им се дават болкоуспокояващи.Само който не е изпитал страшни болки, не знае за какво става въпрос. В такъв момент те интересува само как болката да спре.Нищо друго.

 20. 20 Профил на ohaaa
  ohaaa
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво": Ами, то на много места по света за тези хора дори домове няма...дори и в най-развитите държави...просто ей-така си умират на улицата.

  Не обръщай внимание на идиотски аргументи

 21. 21 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 478 Неутрално

  [quote#9:"persifedron1"] Болните са били оставяни да се мъчат, за да се "приближат до Бога."
  В същото време е имала пари[/quote]

  ... да лекува себе си в частни клиники в САЩ и Канада!
  Това е една от най-строго пазените тайни на Ватикано, дори и да звучи много конспиративно.

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  [quote#11:"morf"]Какво направиха самите индийци и Индия за да променят това и да премахнат този тумор в обществото си? Или това са си културни особености, които не бива да се променят? [/quote]

  В статията не го пише, но истината е, че много хиндуистки фундаменталисти мразят светица Тереза, защото тя покръствала тези нещастни хора... те мразят Християнството и масово конвертират индийски християни в индуисти, ето повече подробности:

  http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-india-37212219

  Освен това и палят и църкви:

  http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-india-37212219

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на ohaaa
  ohaaa
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#9] от "persifedron1": Похвално начинание...Майка Тереза беше оплюта и зачеркната направо от раз...два-три...сега, да се съсредоточим върху защитата на хора, които не помагат, а убиват...щото има една не-дадена все още Нобелка за мир.

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#19] от "mushashi":

  Да, ако наистина е така, това не е било хубаво... но, пак там са получили някаква грижа и храна, ако бяха оставени на улиците шанса на тези същите хора да оцелеят щеше да бъде доста по-малък.

  Спомням си преди доста години гледаха едно интересно предаване "Amazing race" накратко в него приятели американци по двойки обикалят света... и винаги когато те стигаха до Индия това с което се сблъскваха беше наистина шокиращо за тях.... веднъж чакаха влака за някакъв град, и забелязаха близо до релсите някакъв гърчещ се и умиращ човек, на гарата имаше стотици хора, но на никой не му пукаше за този нещастен човечец. Жените почнаха да плачат и да се чудят, как на никой не му пука за този човечец... опитаха се да го изкарат поне от там. Това се случва всеки ден, всеки час някъде в Индия. Мизерията е ужасяваща, сигурно стотици хора умират така на улицата. Дори и да е спасила стотина от тях Майка Тереза и основания от нея орден пак е добре.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 480 Любопитно

  [quote#4:"jackdaniels"]И какво толкова и се радват християните? Защо е на почит?
  Нито е рязала глави, нито е спала с дечица, нито е имала роби, странна работа.[/quote]
  Милиони хора не са рязали глави,не са спали с дечица,не са имали роби.Просто са били нормални хора.И не ги обявяват за светци-християнски,или каквито и да било други.Странна работа?!?

 26. 26 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "Катерина Стоева":

  Защото заслуги към Католическата църква не значат заслуги към човечеството!

 27. 27 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#25] от "objektivist96":

  Хубав пост, но думичката "светци-християнски" показват, че мислиш на руски, което осира всичко казано!

 28. 28 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Домовете и са наричани "умиралнята" и там смъртността ( доста асистирана при това ) е била на по-високо ниво от бобонната чума, докато самата тя се е лекувала с модерни лекарства в щатите. Аз лично не бих я "почитал".
  Има доста филми по въпроса, на който му е интересно - да потърси. https://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Mother_Teresa

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 29. 29 Профил на Марио Димитров
  Марио Димитров
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тази е религиозен фундаменталист и е искала да обърне индийците от индуизма в християнството. Тя е враг на Ведите и трябва да бъде низвергната.

 30. 30 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#27] от "emilm13":
  Защо?

 31. 31 Профил на ohaaa
  ohaaa
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#27] от "emilm13": "Хубав пост, но думичката "светци-християнски" показват, че мислиш на руски..."

  пак добре е, че не мисли като комунист...просто няма как да се свърже религия и комунизъм...но, има много чугунени мозъци които дори в този момент се трудят над това.

 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иво":

  Хубаво, че е осигурявала грижи и подслон. Лошо е, че не е осигурявала медицински грижи, въпреки че е имала възможност.Трябва да кажем цялата истина.

 33. 33 Профил на ohaaa
  ohaaa
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#29] от "amoghasiddhi": "Тази е религиозен фундаменталист..."

  +++++

  О, миг, поспри...

 34. 34 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4584 Неутрално

  Много хейт в тоя форум. Всички, които никога не са направили безпричинно добро в живота си, са си дали среща, за да се успокояват взаимно за сметка на Св. Майка Тереза.

  Gunter glieben glauchen globen
 35. 35 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4584 Неутрално

  До коментар [#13] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Сигурен съм, че ти никога не си дарил един есемес за някой нуждаещ се болен. Защото това са либертофонски измишльотини, при социализма медицината беше безплатна и пр.

  Gunter glieben glauchen globen
 36. 36 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#12:"philologist"]От БАН да не дремят, ами веднага да предприемат мерки относно издаването на нов Речник на българския език, включващ този глагол. [/quote]
  Уважаеми експерте, "възсъедини" е пълноценно функционираща дума в теологическите трудове на християнството, но Вие сте достатъчно умен, за да не знаете това.

 37. 37 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Интересен е патосът с който хора, които нямат и най-малка представа за коментираното лице, спорят за него...Аз също не знам много за Майка Тереза, но съм бил в Индия и лично съм се убедил в очевидното - там тази жена отдавна има статуса на светица и чудотворка. Кой, как и къде ще я обявява официално за нещо - няма никакво значение, хората, на които приживе тя посвещава ЦЕЛИЯ си живот, отдавна са я канонизирали! А това, мисля, е най-важното, другото е просто суета!

 38. 38 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Спорна личност си остава, за това две мнения няма.

 39. 39 Профил на ohaaa
  ohaaa
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#35] от "Blood Red Skies": "Сигурен съм, че ти никога не си дарил един есемес за някой нуждаещ се болен."

  Баси и държавата щом при все, че си плащам данъците, събира пари за болни деца пак от мен...а некви чиновници вземат за 13-ти път 13-та заплата...

 40. 40 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3136 Весело

  [quote#27:"emilm13"] "светци-християнски" показват, че мислиш на руски[/quote]
  Яаа, още един спец по руския словоред/словомисъл се изнамери
  Възсъединили са се тук цяла бойна група .

 41. 41 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Ето едно видео за "Майка Тереза" - https://www.youtube.com/watch?v=65JxnUW7Wk4

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 42. 42 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3136 Весело

  [quote#36:"nenad"] "възсъедини" е пълноценно функционираща дума в теологическите трудове на християнството,[/quote]
  Тези ристиенски мракобеси вее...:
  "..Монахът ... пребивава в тишина, за да прокара свой собствен път, който да го приближи към Бога, да го възсъедини с „небесния жених Христос"
  http://pravoslaven-sviat.org/stresa/

 43. 43 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 751 Неутрално

  И какво, вече си имаме светец-покровител на политкоректността ли?

 44. 44 Профил на Гадна мурзилка
  Гадна мурзилка
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#6] от "diegos":

  Приятелю ти още не знаеш, че "Катето Стоева" всъщност е известната американска актриса Джолийн Блалок от „Междузвездните войни“, която в форума иде на хонорар, да помогне евроатлантическата кауза
  http://www.imdb.com/name/nm0086883/?ref_=nv_sr_1

  какъв съм вълк, ако не ме лаят кучетата
 45. 45 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Религиозните цербери май са се събудили вече и назидателно тролят.
  Пак да попитам: къде са канонизираните учени, чийто открития са спасили стотици милиони хора по света?
  Майка Тереза е католическа пропаганда за слабоумните. И голям катил. Известен е случаят на 15-годишно момче с инфекция на бъбреците, което е могло да бъде спасено в болница, но вместо това получава отговор: "Каквото за другите, това и за него". Не са стерилизирали спринцовките защото "нямало време и смисъл"; не са им давали обезболяващи, за да бъдат истински мъченици.

  Селянчетата, обаче, обичат чудеса, идоли и представителност. За тях е важен митът, а не действителността.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 46. 46 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 651 Неутрално

  [quote#45:"Thoth"]
  Майка Тереза е католическа пропаганда за слабоумните. И голям катил.[/quote]
  Много бедни и болни души има на тоя свят. Трудно е да проявиш търпение към подобни. Страданието и болката ни извисяват и облагородяват, защото премахват заблудата че сме вечни и много важни. И ако не успеем да ги приемем със смирение като прочистване, то сме наистина загубени. И жалки.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3541 Неутрално

  Поредната глупост!

  klimentm
 48. 48 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 424 Неутрално

  [quote#18:"Иво"] Там, поне някой ги е хранил тези хора, имало е грижа за тях. Пак е по-добре отколкото да умреш сам в някоя канавка[/quote]

  Каква грижа, като са били оставяни да умрат, и то от напълно лечими болести? Не е като да е нямала достатъчно пари да излекува поне част от тях.

 49. 49 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#43:"lil_alex"]И какво, вече си имаме светец-покровител на политкоректността ли?[/quote]

  Да, и Слава Богу никога няма да има светец-покровител на глупостта и егоизма.

 50. 50 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#2] от "Катерина Стоева":

  Ти прочете ли изобщо статията?

 51. 51 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  [quote#35:"Blood Red Skies"]Сигурен съм, че ти никога не си дарил един есемес за някой нуждаещ се болен. Защото това са либертофонски измишльотини, при социализма медицината беше безплатна и пр. [/quote]
  Пряко с това което мога , с приятели и добри хора съм събрал и дал повече пари за нуждаещи се от колко грантагжии могат да съберат за целия безсмислен творчески път! За това и се ядосвам ,че се насърчават кампании в които телекомуникационния картел и бюджета с ДДС прибират по-голямата част от парите които подведени хора даряват.
  За това и се ядосвам ,че изтичат стотици милиони за лечение в чужбина на деца които можеше да си лекуваме и сами!
  Ама сега нали Майка Тереза е пътя и истината?
  От такива като теб по-скоро биха избрали да умрат в мъки без опиоидни аналгетици - все едно са при Майка Терза!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 52. 52 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "jackdaniels":

  Ами вземи малко повечко да прочетеш за това, което е правила тая "светица"!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 53. 53 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Мерси за коментара!

  Ама колегите от форума надали знаят такива подробности!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 54. 54 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#9:"persifedron1"]Тази жена е религиозен фундаменталист, донесла само болка и смърт на света. [/quote]

  Именно!

  А те сега ще я канонизират!

  Светът става все по-странен.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 55. 55 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  [quote#45:"Thoth"]15-годишно момче с инфекция на бъбреците, което е могло да бъде спасено в болница, но вместо това получава отговор: "Каквото за другите, това и за него". Не са стерилизирали спринцовките защото "нямало време и смисъл"; не са им давали обезболяващи, за да бъдат истински мъченици. [/quote]
  Католическите инквизитори са известни по целия свят със своята безсърдечност и влечение към садомазохизъм!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 56. 56 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#15] от "newgenerations":

  Какво значение има, дали можеш да повярваш, или не!

  Очевадно е, че не си много информирана за "дейността" на майка ти Тереза. Или викаш, в твоята паралелна вселена, тя е спасявала живота на бедните хорица.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 57. 57 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#22:"Иво"]защото тя покръствала тези нещастни хора... те мразят Християнството и масово конвертират индийски християни в индуисти, ето повече подробности[/quote]

  Покръствала нещастни хорица...преди да ги остави да умрат в мъки!

  И какво като мразят християнството? И аз го недолюбвам...и ще мразя всеки, който се опита да ме води на църква и да ми обяснява някакви глупости за онова еврейско момче Христос!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 58. 58 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#44] от "Гадна мурзилка":

  Аз отдавна съм я етикирал като злобна лелка, аватара не ме е заблудил в никакъв случай

 59. 59 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#56] от "EP":

  А най е очевадно смешно когато някой , като не може да приеме мнение и критика, да напада с коментари от сорта : "не си информиран", "глупав си", "не си прав" Въобще е очевадно жалко да се влиза в ролята на форумен, задклавиатурен разбирач и оплювач.
  Майка Тереза е световнопризнат авторитет. Който не е съгласен, не е съгласен и толкова. В края на краищата решението е на католическата църква. Не е наша работа да съдим. Всеки трябва да следи повече собствените се дела, не чуждите.

 60. 60 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 547 Весело

  [quote#57:"EP"]И какво като мразят християнството? И аз го недолюбвам...и ще мразя всеки, който се опита да ме води на църква и да ми обяснява някакви глупости за онова еврейско момче Христос![/quote]

  С една дума проблемът ви не е Майка Тереза Не сте обикновен атеист/човек, който няма отношение към коя да е религия/, а противник на християнството, което явно и не познавате, както може да съди от коментара ви. Против сте жена, която не познавате и вярване/доктрина , което също не познавате. За такива случаи наистина не църквата е институцията, която помага

 61. 61 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#59] от "newgenerations":

  Ама ти си тази, която не можела да повярва, че някой се бил осмелявал!

  Ми набави си първо информация, и после обвинявай някой, че бил се осмелявал. Хората не си измислят историите за майка ти Тереза.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 62. 62 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#60] от "newgenerations":

  Да, противник съм на религиите...и на християнството.

  А може би го познавам християнството по-добре от Вас...кой знае! И може би и затова не го приемам.

  Но да обявим за светица една жена, която умишлено е оставяла хора да умират в мъки, използвала е замърсени игли и е имала опасни практики, в името на християнството...това си е чиста догма!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 63. 63 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#60:"newgenerations"]а противник на християнството[/quote]

  Който не приема християнството, явно не го познава, нали?

  А ислямът как е? Приемаме ли го? Или и него трябва да опознаем?

  Ах, разбирам, Вие имате нужда от това, някой да Ви казва как да мислите, защото сама не можете!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 64. 64 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#15] от "newgenerations":

  Развенчаването на митове понякога е наложително, проявявайте повече критичност към иконите, които медиите Ви представят. Някои от хората, които е прибрала, е можело да бъдат излекувани, но тя е отказвала да ги изпрати в болница. На практика тя не е помагала на никого, просто ги е събирала на едно място - дори обезболяващи не им е давала, а какви ли допълнителни зарази, освен болестите, с които са постъпили, са получавали, заради спринцовките, които са се миели със студена вода, вместо да се стерилизират.

 65. 65 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#30] от "objektivist96":

  Формата на израза при който определението следва съществителното масово се използва в езиците с падежи - от славянските руския. Пример (от изразите на Сергей Станишев) "папа римски" (класически руски израз), вместо българската форма "римския папа".

 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Весело

  До коментар [#29] от "amoghasiddhi":

  Враг нс ведите!? Ти да не си вед бе!? ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Весело

  До коментар [#32] от "mushashi":

  Окей, каза я.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Весело

  До коментар [#48] от "persifedron1":

  На улицата кой щеше да ги излекува!? В нейните хосписи поне болните са имали шанс да се оправят.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Весело

  До коментар [#57] от "EP":

  Нормално за вас, все пак сте атеистка християнофобка.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Весело

  До коментар [#64] от "pupil24":

  Пупиле, човек като ти чете коментара ще остане с усещането, че повечето болни хора в нейните хосписи са умирали, а в действителност е точно обратното - повечето от тях са се излекували.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#69] от "Иво":

  Ивчо...аз съм християнофобка и ислямофобка...най-лошата комбинация! Ужас и безумие.

  Едно време исках да приемам юдаизма, но впоследствие се отказах. Много трудна работа е това и ти трябват години да научиш Иврид и да четеш като луд. Кой знае, ако бях опознала и тази религия, сигурно и нея щях да недолюбвам. Християнството не е за мен - прекалено противоречиво, прекалено манипулативно, прекалено много сектантски ритуали! Някоя източна религия повече ще ми пасва - будизъм, хиндуизъм...нещо такова.

  Но пък от друга страна - за какво ни е религията. Религията е някакъв сбор от догми и идеологии и не подлежи на адаптация. Не...не е за мен това.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 72. 72 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 505 Неутрално

  За мен светец е Александър Флеминг примерно.

 73. 73 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#71:"EP"]Иврид[/quote]

  Иврит, разбира се!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 74. 74 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#72] от "johnniewalker":

  ++++++++++

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 75. 75 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Жената е посветила живота си ,за да помага на бедните както е могла и както го е разбирала.Освен това е обявена за светец на Католическата църква.Никой никого не принуждава да я почита ,ако не е католик.Странни са критиките от хора ,които през живота си може би са похарчили повече пари за кучето си отколкото за хората.Отидете до Индия ,ако имате време и възможности ,аз го направих през 2013.Признавам си ,че първата седмица бях в тотален шок-такава мизерия и такъв контраст между бедност и богатство няма никъде ,а Калкута или както и викат сега Колката е върха на мизерията.И изоставените деца ,които са и носени от улицата ли са измрели в приютите й?Лесно е да критикуваш и да ръсиш умности за религиите на чистичко и сигурно ,и най-големият ти проблем е да не би да ти сложат минус във форума .Е в Калкута сред мизерията нещата са малко по различни.

 76. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#49] от "newgenerations":

  Има такива, отдавна.
  Всякаква сган има сред светците.

  Църковни обичайности.

  властта ражда паразити
 77. 77 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#37] от "nenad":

  Сигурно и България си бил и лично си се убедил, че Бойко Борисов е жив светец, чудотворец и даже съветник на дедо ти Боже.
  Преди него имаше и други светци премиери, ама сатаната ги изкуши, поне така разправят апостолите на Бойко...

  властта ражда паразити
 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#46] от "достатъчно":

  Страданието и болката повече са смазали, отколкото извисили.
  Малкото извисени са просто непотърсени пациенти на лудниците.

  властта ражда паразити
 79. 79 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "Thoth":

  Смятш ли че тези хора биха искали да бъдат кнонизирани?!

  властта ражда паразити
 80. 80 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#77:"Николай Теллалов"]Сигурно и България си бил и лично си се убедил, че Бойко Борисов е жив светец, чудотворец и даже съветник на дедо ти Боже.[/quote]
  Симпатично и много интелигентно предположение. Обаче невярно, поне в частта за светеца-мутра! Пророчески фал, съжалявам...
  Често ли се дъниш като оракул?

 81. 81 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#14] от "Hawaii":

  Ти май не знаеш, чудо е точно нещо, което противоречи на природните закони.

 82. 82 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#65:"emilm13"]Формата на израза при който определението следва съществителното масово се използва в езиците с падежи - от славянските руския. [/quote]
  Не винаги и не толкова масово.Примери-колкото искате.За"... великий, могучий, правдивый и свободный русский язык!"(И.С.Тургенев)става въпрос,де,не за друго.Даже и в този израз.
  Стилистиката е сложна и не съвсем точна,и определена(и определяща)дисциплина в лингвистиката.Тя е насочваща.(Което Ви,е добре известно.)
  А,инак-българин, с десет поколения назад предци българи съм.От областта Македония.Сегашното и наименование е БЮРМ.
  До коментар [#65] от "emilm13":

 83. 83 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  До коментар [#14] от "Hawaii":

  Колега, бих ти препоръчал да погледнеш значението на думи и понятия в сфери които са ти далеч от специалността. Виж дали има "аксиоматични фундаментални природни закони". Съветвам те да погледнеш отделно що е аксиома, що е природен закон, и що е тъй фундаменталното в природните науки. Само съвет, пари не вземам

 84. 84 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  [quote#48:"persifedron1"]Каква грижа, като са били оставяни да умрат, и то от напълно лечими болести? Не е като да е нямала достатъчно пари да излекува поне част от тях.[/quote]
  Колко други хора с мнооого пари са направили нещо за бедните, болните и умиращите? Защо не са построили болници и да ги лекуват, щом болестите им са били лечими? А какво правят критикуващите я сега за нуждаещите се от хляб и лечение хора по света и у нас?

 85. 85 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#36:"nenad"]Уважаеми експерте, "възсъедини" е пълноценно функционираща дума в теологическите трудове на християнството, но Вие сте достатъчно умен, за да не знаете това. [/quote]

  Тъй де! Аз точно и призовавам БАН да си осъвременят речника, дето издават...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 86. 86 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Това със сигурност няма да се хареса на критиците й, според които религията е надделяла на разума и науката"

  Б**ти простотията, не я номинират за Нобелова награда по физика, канонизират я за светица! Естествено, че вярата идва на първо място. И аз съм атеист, но си е работа на църквата кой ще канонизира. И колкото по-религиозен е бил един човек, толкова по-подходящ за канонизация е. Това си е работа на вярващите католици. Учените и атеистите нямат думата по въпроса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK