Маоисти се опълчват срещу модернизирането на Китай

Маоисти се опълчват срещу модернизирането на Китай

© Thomas Peter, ReutersОчите на Ван Шуцзи се насълзяват, докато разказва как за първи път е видял Мао Цзедун, който махал с ръка към тълпа от червени гвардейци в Пекин в началото на културната революция през 1966 г., когато Мао обявил класова война.


"Именно тогава реших да отдам живота си на председателя Мао", каза за "Ройтерс" бившият войник Ван. "Заклех се да живея и да умра като червен гвардеец и точно това ще бъда винаги."


Според Ван всички сегашни проблеми на Китай - от корупцията до увеличаващата се пропаст между богати и бедни - се коренят в забележителните икономически реформи, предприети от Дън Сяопин в края на 70-те години на 20 век след смъртта на Мао - реформи, които той определя като "ревизионизъм".
"Никоя от тези лоши последици не може да бъде премахната, докато не бъде спряна тази приватизация", каза той.


Мао се превръща в силен символ за левите във и извън управляващата комунистическа партия, които смятат, че осъществяваната от три десетилетия пазарноориентирана реформа е отишла твърде далеч, създавайки социални неравенства като бедност и незаконно забогатяване.


Очите на Ван Шуцзи, създател на "Народна партия за защита на Мао", се насълзяват, докато разказва как за първи път е видял "Великия кормчия".

© Thomas Peter, Reuters

Очите на Ван Шуцзи, създател на "Народна партия за защита на Мао", се насълзяват, докато разказва как за първи път е видял "Великия кормчия".


Като възхваляват Мао, от чиято смърт днес се навършват 40 години, те на моменти се стремят да окажат натиск върху сегашното ръководство и неговите пазарноориентирани политики.


Мао все още е официално почитан от управляващата комунистическа партия като основателя на съвременен Китай - неговият лик краси всеки книжен юан, но някои се страхуват, че партията, опитвайки се да модернизира своя образ, иска да омаловажи наследството му.


В крайнолеви уебсайтове периодично се прокрадват предположения, че привличащият тълпи от туристи мавзолей на Мао на централния пекински площад "Тянанмън" ще бъде съборен или преместен другаде, въпреки че служители отричат това.


През януари поддръжниците на Мао бяха разтревожени, когато властите в провинция Хънан премахнаха 36-метрова статуя на Мао със златен цвят, защото не била надлежно регистрирана.


Страхувайки се, че мястото на Мао в историята се пренебрегва или омаловажава, Ван създал миналия месец политическа партия - "Народна партия за защита на Мао", отправяйки непосредствено предизвикателство към комунистическата партия. Той дори си измислил псевдоним - Мао Цзидун, което значи "продължаване на наследството на Мао".


За комунистическата партия, която не търпи оспорване на нейното управление, подобни партии са анатема.


Ван казва, че според него демокрацията е нещо, което Мао би желал. Миналата седмица той каза за "Ройтерс", че ще свика първия конгрес на партията в северния град Шицзячжуан тази седмица и очаква на него да присъстват около 50 човека.


Мъж показва статуя на Мао Цзедун от частната си колекция по повод 40-годишнина от смъртта на основателя на съвременен Китай.

© China Stringer Network, Reuters

Мъж показва статуя на Мао Цзедун от частната си колекция по повод 40-годишнина от смъртта на основателя на съвременен Китай.


Той каза в кратко текстово съобщение във вторник, че конгресът е бил отменен, без да посочи причина. Оттогава "Ройтерс" не може да се свърже с него. Полицията в Шицзячжуан отказа коментар.


Идеите на Мао


Макар партията да признава, че Мао е допуснал грешки, все още не е даден официален отчет за културната революция от 1966-1976 г., при която Китай беше обхванат от хаос и насилие, или за милионите хора, умрели от глад по време на "Големия скок напред" през 1958-1961 г.


Си (китайският президент Си Цзинпин - бел.прев.) лично е пострадал при културната революция, когато баща му е бил хвърлен в затвора. Си е бил пратен в провинцията да живее със селяните като милиони други градски китайски младежи.


Източник с връзки с ръководството каза за "Ройтерс", че годишнината в петък вероятно няма да бъде отбелязана с особени чествания, поне в Пекин, макар държавните медии да заявиха, че ще има събития в родната провинция на Мао Хунан.


Офицерът от Народната освободителна армия Яо Върдон носи значка с портрета на Мао.

© Thomas Peter, Reuters

Офицерът от Народната освободителна армия Яо Върдон носи значка с портрета на Мао.


Но Мао предизвиква спомени доста далеч от родината си. Двата най-големи австралийски града Сидни и Мелбърн отмениха концерти в памет на смъртта на Мао - единият посочи съображения, свързани с безопасността, след като австралийци от китайски произход се оплакаха, че съдържанието е безчувствено.


Китайското външно министерство се разграничи от мероприятията, като каза, че те са организирани от отвъдморски китайски групи. Някои от почитателите на Мао планират събития в Китай, включително телевизионният коментатор, блогър и защитник на комунистическата партия Съма Нан, който възхвалява Мао, макар че избягва да изразява твърде много открито несъгласие.
Съма каза за "Ройтерс", че ще организира калиграфска изложба и дискусионна група, където ще присъстват хора, познавали Мао.


Той не мисли, че Си омаловажава Мао, и наистина одобрява Си, но е наясно с проблемите, причинени от пренебрегването на това, за което се е застъпвал Мао - неща като равенството и уважението на народните маси, а не днешния Китай, в който се търси бързо забогатяване.
"Отклоняването от идеите на Мао Цзедун е важна причина за нарасналата сериозност на корупцията", каза той.


Времето на Мао


Въпреки че в партията се водят дебати за посоката на реформите, няма сериозни предизвикателства за управлението на Си от левите.


Един човек, който някога беше смятан за претендент за висшето ръководство и който се уви в неомаоистко знаме - бившият партиен шеф в Чунцин Бо Силай, беше затворен доживот през 2013 г. за корупция и злоупотреба с власт.


Преди своя крах Бо споделяше вдъхновена от Мао лява реторика и правеше смели егалитарни обещания. Поддръжници казват, че той е станал жертва на борба за власт.


Репортерът Сун Янбяо, задържан през 2013 г., след като призовавал хора да протестират против процеса срещу Бо, каза за "Ройтерс", че планирал да присъства на свързани с Мао събития в петък, но те били отменени поради неуточнени причини.


"Партията не придава важност на Мао", каза той за "Ройтерс". "Имаше ли корупция по времето на Мао? Разбира се, че не. Можеше ли обикновените хора да не получат медицинско лечение по времето на Мао? Не." (БТА)

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Малоумници има навсякъде по света.Защо Китай да е изключение?

 2. 2 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Да се върнът на нивото на Мао. С 4 долара заплата и една работническа униформа за цял живот.

 3. 3 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 427 Неутрално
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Макар партията да признава, че Мао е допуснал грешки".Другарите комунисти на това му викат грешки-Между 40 и 70 милиона избити по различни причини и измрели от глад по време на управлението Му и нанасяйки дългосрочни вреди върху обществото,културата и икономиката на Китай.Това е един брутален психопат.Спомням си,че китайските селяни трябваше да трепят врабчета с ластици,защото им изяждали реколтата.Пак селяните трябваше да строят вагрянки в дворовете си за да можело Китай да надмине САЩ в производството на метал.

 5. 5 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#2] от "Милош":

  Като му гледам мръсната униформа на този (последната снимка) май си я носи още от времето на Мао, тоест за него реално нищо не се е променило.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 6. 6 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ""Ван казва, че според него демокрацията е нещо, което Мао би желал.""

  Ама точно така. Мао беше виден демократ.
  Не е за вярване колко объркани мозъци има.

 7. 7 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Весело

  Като си нямат православни, работата я вършат маоисти.

 8. 8 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Мао и Сталин са достойни за уважение,все пак това са хората избили най-много комунисти.Да им се отчетат заслугите в тази насока.Като знам ,че и в България все още има хора ,за които 09.09.1944г. е празник не ме очудва и този Ван.

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3252 Весело

  Според Ван всички сегашни проблеми на Китай - от корупцията до увеличаващата се пропаст между богати и бедни - се коренят в забележителните икономически реформи, предприети от Дън Сяопин в края на 70-те години на 20 век след смъртта на Мао - реформи, които той определя като "ревизионизъм".
  -------------------------------------------------------

  Ами сегашното Китайско ръководство
  да им изпълни желанието на Маоистите
  Да ги НАПЪДИ ВСИЧКИ МАОИСТИ
  в СЕВЕРНА КОРЕЯ
  При "РАВЕНСТВОТО" ха-хаааааа
  И да затвори след тях границата.
  Направят ли го това,с Маоизма
  Е СВЪРШЕНО
  Във всякаквия смисъл,ха-хаааааааа

 10. 10 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Весело

  Има една безспорна истина, изказана от Мао:
  "Голямата пу.., не е "голяма" пу...,
  малката пу..., е "голяма" пу...!

 11. 11 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Дано се върнат към плановата икономика. Да изравнят стандарта с този на С Корея, а Европа да живне :)

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Докато не направят безстрастен анализ на действията си по времето на Мао, няма спасение (Справка БКП и 45-те години "народна власт"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Марио Димитров
  Марио Димитров
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Срамното е че тази партия още е на власт, макар и уж реформирана. Дано да падне някога, но да е безкръвно.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Ние в Европа се страхуваме от възраждането на сталинизма, но маоизма в Китай може да се окаже по-жесток. Кой точно от сатрапите на 20-ти век (Сталин, Хитлер, Мао) е най-велик все още не знаем

  подпис
 15. 15 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Културната революция плюс Големия скок повече от 2о милиона жертви,гражданската война в Китай още толкова

 16. 16 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  [quote#14:"Иван К"]Сталин, Хитлер, Мао) е най-велик все още не знаем [/quote]
  По жертви Мао убедително води и не пропускай Ленин и Троцки,голяма част от 20 милиона жертви на Гражданската война в Русия са тяхно дело

 17. 17 Профил на orbifen
  orbifen
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#11] от "bobix":

  Китайската икономика е планова в не малко отрасли.
  Пазарна в други и микс в останалите.
  Ама от къде да знае драскач като бобикс, който не ползва източници.

 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#17] от "orbifen":

  Командна, бюрократична.
  Планова би била, ако горните инстанции само систематизираха заявките от крайните и междинни потребители.
  Типична държавно капиталистическа икономика, като тази в СССР между 1921-1930

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 19. 19 Профил на orbifen
  orbifen
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#18] от "Николай Теллалов":

  Един пример - контролират се насажденията с ориз планово и изкуствено се поддържат определени цени в страната.

  Според китайците, ако оставят този ключов отрасъл да зависи от реалния пазар, половината население ще измре от глад.

 20. 20 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Той каза в кратко текстово съобщение във вторник, че конгресът е бил отменен, без да посочи причина. Оттогава "Ройтерс" не може да се свърже с него. Полицията в Шицзячжуан отказа коментар."

  Регистрацията на партия, било тя и за да възхвалява Мао е противно на това което Мао би искал. :-D Той е олицетворявал тоталитаризма, не може последователите му да се бунтуват срещу тоталитарното управление.

  Пак става въпрос за възрастни хора, като и при нас, които тъгуват за отминалите времена, но не осъзнават че тъгуват за младоста си а не за политическата система. Има голяма разлика.

 21. 21 Профил на Milen Cvetkov
  Milen Cvetkov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Парадокс !! Най-силната икономически държава в света Китай е КОМУНИСТИЧЕСКА . Всички които пишат тука го правят на компютри произведени от комунистически Китай

 22. 22 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Цяла дълга статия за някакъв дедо, който ше прави "конгрес" от 50 човека.

  Браво, Дневник, следите важните световни новини.

  http://kaka-cuuka.com
 23. 23 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Тоя по времето на Мао, вместо партия, щеше да го обесят насред площада. Най-вероятно по онова време е бил хунвейбин и кой знае колко човешки живота е отнел.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 24. 24 Профил на pioner4e
  pioner4e
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Най-силната икономика в света работи в полза на шепа другаре, което никак не грее китайското мнозинство.

 25. 25 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":


  [quote#4:"chicago514"]Макар партията да признава, че Мао е допуснал грешки".Другарите комунисти на това му викат грешки-Между 40 и 70 милиона избити по различни причини и измрели от глад по време на управлението Му и нанасяйки дългосрочни вреди върху обществото,културата и икономиката на Китай.[/quote]
  Kомунистите са така.Да не би в СССР да са били различни?!Или в С.Корея?!

 26. 26 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "eurogi":

  Пълно е с такива като теб, които си позволяват да определят другите за малоумни и грешни, а вие се имате за върха на мисълта.
  Това че едни хора в света искат да отделят повече внимание на развитието на личността, вместо да се концентрират единственно в печелене на ПРЕДМЕТИ , никак не ги прави по глупави от тези които се занимават цял живот с покупката на Новия телефон, новите дрешки, новия модел ауди, марковата дамска чанта.
  Като това ви е целтта в живота да трупате предмети, поне не се излагайте да осмивате тези които искат да развиват себе си.

 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#21:"milchaka1234"]Парадокс !! Най-силната икономически държава в света Китай е КОМУНИСТИЧЕСКА .[/quote]

  Няма никакво значение как се е кръстила някоя партия, важно е каква политика и икономика провежда. Тоест, в Китай има всичко друго, само не и комунизъм.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  [quote#21:"milchaka1234"]Парадокс !! Най-силната икономически държава в света Китай е КОМУНИСТИЧЕСКА . [/quote]

  Китайската икономика е "комунистическа", колкото руската е развита.

  В Китай от времето на Дън Сяопин насам бушува див, Дикенсов капитализъм - от оня, дето навремето са ти набивали в селската главица, че е античовешки и дедо ти Макс се е борил за премахването му.

  Освен това Китай не е първа икономика в света и още дълго време няма да бъде.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  [quote#22:"Longanlon"]Цяла дълга статия за някакъв дедо, който ше прави "конгрес" от 50 човека. [/quote]

  Тази статия е до голяма степен в унисон с днешната дата 9.ІХ, на която петдесетина изкукуригали другари се събраха да покажат солидарност с руския кандидат-президент Радев пред Паметника на Незнайния воин.

  Баш на място си е.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Не искат модернизиране на Китай. А какво искат, да сеят само ориз ли?

 31. 31 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 325 Неутрално

  [quote#8:"benefikato1"]Мао и Сталин са достойни за уважение,все пак това са хората избили най-много комунисти.[/quote]
  ++++++++++

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#21] от "milchaka1234":


  [quote#21:"milchaka1234"] Най-силната икономически държава в света Китай е КОМУНИСТИЧЕСКА .[/quote]Китай е капиталистическа държава и то от най-първичен вид,да го кажем "дикенсов" .Държавната доктрина се казва "комунистическа" ,но до там.

 33. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Само това липсваше, пак да се върнат към епохата на мракобесието на маоизма.

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  Според Ван всички сегашни проблеми на Китай - от корупцията до увеличаващата се пропаст между богати и бедни - се коренят в забележителните икономически реформи, предприети от Дън Сяопин в края на 70-те години на 20 век след смъртта на Мао - реформи, които той определя като "ревизионизъм".

  Глупак е този Ван, защото Китай започна да се развива именно след смъртта на Мао и след предприетите задължителни икономически и социални реформи, които той предприе и които бяха продължени от следващите президенти на КНР.

  По времето на Мао и заради неговото некомпетентно политическо управление на страната измряха много невинни хора... като военноначалник Мао е имал качества, но като политик е бил пълна нула. Така, че тоя Ван да си гледа работата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Наистина комунизма в главите на някои, за щастие малобройна група индивиди създава такива девиации сравними с падане на глава от третия етаж!
  Както в Китай така и у нас!

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  "Мао се превръща в силен символ за левите във и извън управляващата комунистическа партия, които смятат, че осъществяваната от три десетилетия пазарноориентирана реформа е отишла твърде далеч, създавайки социални неравенства като бедност и незаконно забогатяване."

  Защото по времето на Мао е нямало бедност и незаконно забогатяване, сигурно е нямало и корупция!? Тия (като тоя Ван) в кой свят живеят!? То тези работи ги има и в развити демокрации и пазарни икономики, пък какво остава за времето на див комунизъм!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Да не забравяме и страста на другаря мао към дествени девойки и отвратителната му лична хигиена. Дори и от венерически болести не се е лекувал.

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  "Мао все още е официално почитан от управляващата комунистическа партия като основателя на съвременен Китай - неговият лик краси всеки книжен юан, но някои се страхуват, че партията, опитвайки се да модернизира своя образ, иска да омаловажи наследството му."

  Слава Богу в Китай няма култ към личността на Мао, рядко можеш да видиш негови портрети или статуи на публични места по градове и публични сгради. Нещо повече в Китай не е забранено да се критикува наследството на Мао, навсякъде в Китай се признава, че Големия скок беше ГОЛЯМ провал, а Културната революция доведе до абсолютен хаос в страната, добре, че беше армията да въведе ред в изкукалите хубейвини или както там се казваха.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Късно е. Можеш ли да спреш гората да се разлиства? Та и с модернизирането....

 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  "За комунистическата партия, която не търпи оспорване на нейното управление, подобни партии са анатема."

  Чакайте малко... в Китай няма само една политическа партия. Има няколко партии, даже има министри на партии, които не са членове на ККП. Така, че някаква политическа опозиция има, макар, че сигурно е доста мирна и неконфликтна спрямо ККП. Още повече, че в конституцията на Китай си е ясно записано, че ръководна функция в управлението на страната има ККП.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Весело

  "Имаше ли корупция по времето на Мао? Разбира се, че не."

  Хахаха.... айде моля ви се, има ли изобщо страна в света в която няма корупция днес!? Май няма... обаче, интересно, че малкото останали страни, които са комунистически също корупцията е огромна. Да дам пример с КНДР например... вижте какъв е корупционния индекс там!? Един от най-високите в света, тоя мит, че в комунистическите държави няма корупция е повече от смешен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Весело

  До коментар [#19] от "orbifen":

  Глупости на търкалета пич...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Весело

  [quote#30:"Роси"]Не искат модернизиране на Китай. А какво искат, да сеят само ориз ли?[/quote]

  Иска да е отново млад... някъде четох и гледах, че много дърти комунисти днес им е мъчно за миналото не толкова защото много го обичат този пуст комунизъм, по скоро им липсва младостта.... кой възрастен човек не иска да е млад отново и да върши всички приятни неща, когато човек е млад. Та, така, може и да е вярно това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Весело

  До коментар [#33] от "proza":

  Това няма да стане споко, тия като Ван са малцинство в Китай... не видя ли, че партийката му имала само 50 члена и че сега е безследно изчезнал... най-вероятно китайските власти са арестували и са го пратили някъде на почивка. След няколко месеца ще се появи, че заяви публично пред камери, че се разкайва и ще се върне пак на село някъде да тъгува за своята младост и Мао.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#26] от "Голямото прочистване":
  Ми да се развиват себе си ,защо принуждават и другите да го правят.Аман от и..иоти като тебе..

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#34] от "Иво":

  Не бих го категоризирал като "глупак", просто това са хората изоставени от формирането на съвременните бизнес култури в Китай, недоволни от посоката на развитие. Такива има и в България, живеещи в света на безгрижната си младост когато други са решавали за тях.
  Специално кризата около Бо Ши Лай през 2013 стана особен вододел вътре в ККП, особено сред хората в напреднала и средна възраст от провинцията. Те не искаха да приемат версията за корупцията на Лай и смятаха че това са партийни манипулации. Популистките лозунги навсякъде си имат поддръжниците, особено сред маргинализираните социални среди, а такива в Киттай дал господ със стотици милиони. Само в селските райони функционалната безработица се изчислява на над 190 милиона души. Самата маса на суверенните фондове на централизираното управление на Китай позволяват държавата да бъде световна икономика, пазар, и инвеститор. Реалностите вътре в страната обаче са доста смущаващи, от Ламборджини- и Порше-тата на младите япита и наследниците в големите градове до крещяща бедност в провинцията и особено в селските райони.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK