Еврокомисията поиска Барозу да изясни новите си функции в "Голдман Сакс"

Еврокомисията поиска Барозу да изясни новите си функции в "Голдман Сакс"

© Yves Herman, ReutersЕвропейската комисия поиска от бившия си председател Жозе Мануел Барозу "пояснения" около новите му оспорвани функции в американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs).


Това посочва сегашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер в писмо, разпространено от европейския омбудсман Емили О'Райли и цитирано от БТА.


В писмото си Юнкер твърди още, че Барозу ще бъде приеман в Комисията по същия начин, по който всеки друг външен представител, а въпросът за новото му назначение ще бъде отнесен към Специалния етичен комитет на Еврокомисията. Той ще прецени дали португалецът спазва моралните си задължения, обвързващи го дори след напускането на поста. Ако се окаже, че това не е така, Барозу може да бъде лишен от европейската си пенсия.
Португалецът, който бе начело на Еврокомисията от 2004 до 2014 г., бе натоварен през юли от "Голдман Сакс" да я съветва по въпросите, свързани с Брекзит. Барозу стана съветник и неизпълнителен президент на международния ѝ бизнес с надеждата, че може да помогне на дейността ѝ в Лондон по време на преговорите на Великобритания за напускане на ЕС, писа агенция "Ройтерс".


Той започна работа там 20 месеца, след като прекрати дейността си в ЕК. Според европейските изисквания Брюксел трябва да бъде уведомен, ако бивш комисар заема ново работно място 18 месеца след приключването на мандата си.


Кодексът за добро поведение, подписан от еврокомисарите, предвижда период на "охлаждане" от 18 месеца след края на техния мандат, през които те трябва да искат разрешение от бившия си работодател, за да се наемат на работа в частна компания.


О'Райли обаче е на мнение, че Барозу е спазил буквата на закона, но не и духа му и през юли призова към въвеждане на по-строги правила за това къде могат да работят бившите еврокомисари.


Тя също поиска разяснения миналата седмица в писмо, с което предупреди Юнкер за тревоги от етичен характер, предизвикани от това назначение. В отговора си с дата 9 септември до О'Райли Юнкер заявява, че Барозу се е ангажирал да действа честно и дискретно в Голдман Сакс.


"Ако "Голдман" се опитва да докаже възгледа, че тя и другите големи банки са в основата на корпоративните, непрозрачни връзки между бизнеса, финансите и политиката, чиито елитни членове в крайна сметка винаги работят един за друг и правят сделки на тъмно – тогава е наела правилния човек по правилния начин в правилното време", писа през юли зам.-редакторът на "Дейли телеграф" Алистър Хийт.


Според правилата на ЕК, ако бивш еврокомисар желае да започне работа преди изтичането на 18-месечен срок, той трябва да получи разрешение от етичната комисия. След това той е свободен безусловно да заеме нова длъжност, но остава обвързан с правилата да не ползва информацията, станала достъпна за него в предишното му професионално качество, както и да спазва изискванията за почтеност и дискретност.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Всякакви съмнения ,че Барозу е награден от "Голдман Сакс" за безкористна преданост към задокеанските финансови анархисти са случайни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Еврокомисията поиска Барозу да изясни новите си функции в "Голдман Сакс"

  Новите му функции като следствие и логично продължение на старите в ЕК... Барозу е от щастливците "в зоната на златното ръкостискане" и с това питане само ще му накривят шапката.
  Любопитен съм също, кой ли ще е следващият работодател на ЛицеМеркел...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 3. 3 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 453 Любопитно

  Маоист капиталист...

  Защо ли не се учудвам.

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Комундера винаги си остава комундер.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Истинското лице на управляващата европейска олигархия!

 6. 6 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 489 Гневно

  Голдман Сакс американски президент може да си имат, а вие се занимавате с някакъв си бивш шеф на Еврокомисията!?! Корупцията по високите етажи няма цвят

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 7. 7 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 353 Неутрално
 8. 8 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#5] от "balkantourist":

  +++

  Същото е и с останалите еврокомисари. Например една българска екс-комисарка също после получаваше пари от една инвестиционна банка.

 9. 9 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  и барозу кат др. кунева... нали и нея я наградиха по същия начин.. в онази банка. А и онези няколкостотин хиляди като пенсионерски пари дето й ги подариха от еурокомисията...

  Бетер комунистите са тия , бетер..

 10. 10 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 711 Неутрално

  "Той започна работа там 20 месеца, след като прекрати дейността си в ЕК. Според европейските изисквания Брюксел трябва да бъде уведомен, ако бивш комисар заема ново работно място 18 месеца след приключването на мандата си."
  Какво точно иска Юнкер???? Барозу е спазил абсолютно всички изисквания и ограничения и за него въпросът е приключен. Да си почешеме езиците, докато отпиваме квалитетни питиета и гледаме умно в някоя заседателна зала. Защото имаме много време, а и нямаме много работа. Ако ЕК иска бившите вече комисари да не работят никъде, да инициира промени, тези бивши комисари да получават пожизнена пенсия равна на 70 - 80% от комисарската им заплата, която да загубят без право на възстановяване, ако сключат каквито и да е възмездни договори, за каквато и да е работа, с когото и да е, когато вече не са такива. Включително и като градинари или сервитьори например. За разносвачи на пици може да се направи изключение.
  Всичко останало е загуба на време и енергия.

 11. 11 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Корупция на най-високо ниво, какво има да обяснява? Като нашата Кунева, нали и нея я приютиха бързо в една друга банка. То затова и наш Боко си го коткат, а той мърка ли им, мърка

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 12. 12 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Една от причините ЕС да е толкава слаб

 13. 13 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#5] от "balkantourist":

  Neelie Kroes в Bank of Amerika
  Siim Kallos в Nortal
  Karel de Gucht в Proximus(Belgacom mobile)
  ...............................................................................

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 14. 14 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Нарича се корупция господа евро-бюрократи, нещо широко разпространено между брюкселската бюрократична каста.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 15. 15 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Лицемерието и показността са 2 от основните качества на "успелите".. кво толкова..

 16. 16 Профил на kenedy
  kenedy
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Вярно ли е че на Барозу Куева му е била любовница?

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Любопитно

  [quote#4:"EU defender"]Комундера винаги си остава комундер.[/quote]
  Това за Gary Cohn ли се отнася, че без конкурс е взел Барозу или за Жан-Клод Юнкер, изразил завист за професионалното развитие на Барозу?
  Не вярвам да е за Барозу, защото човекът как сущински капиталист гони максималната печалба.

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Весело

  [quote#14:"Зарзават"]Нарича се корупция господа евро-бюрократи[/quote]
  Според либералната доктрина е "публично-частно партньорство": Публично получаваш (средства, информация "връзки", частно ги продаваш/печелиш (от предоставеното).

 19. 19 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Дреме му на този боклук за европейската му пенсия.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 20. 20 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#16] от "kenedy":
  Да, обаче аз съм спал със сестра ви

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  [quote#1:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Всякакви съмнения ,че Барозу е награден от "Голдман Сакс" за безкористна преданост към задокеанските финансови анархисти са случайни! [/quote]
  Уфффф!

  От Брекзита са изключително потърпевши Голдман Сакс и Дж.П. Морган. Те са направо специален случай. И работата е дебела.
  Затова са наели на тагадък и, вярвам, с оферта, на която не може да откаже, такава фигура за консултант.
  Даже бих твърдял с голяма доза достоверност, че вероятно са се надпреварвали и наддавали една срещу друга коя да придърпа Барозу.

  А брата Юнкер да не рИве. Щото затова са придърпали Барозу.
  Знае им той и кътните зъбки на свинските чревца от евроистаблишмънта!
  И Юнкер га пра и лапА парите от офшорките не рИва, а сега се прави на ербап, с чеСни сини очички? И останалата компания свети води ненапити?
  Че нали ако бяха такива нямаше банките да търсят Барозу, а щяха да си наемат просто повечко секретарки и младши асистенти, които да разнасят папките и да отмятат процедурите, така подробно и чисто разписани точно като да ги следват и спазват такива като планктона!
  Ама не, нали?
  За чорбата си трябва лъжица, а не вилица!

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2949 Весело

  До коментар [#11] от "radetzky":
  [quote#11:"radetzky"]То затова и наш Боко си го коткат, а той мърка ли им, мърка[/quote]

  Моля? Бойко Борисов в "Голдман Сакс"?
  Като какъв? В една пищна ливрея да отваря и да затваря вратата?

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  "Барозу ще бъде приеман в Комисията по същия начин, по който всеки друг външен представител"
  Досега как е бил приеман, като вътрешен ли.

 24. 24 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Преди да изясни новите му функции
  Еврокомисията би трябвало да изясни какви са били старите му функции в "Голдман Сакс" по времето,докато е бил действащ председател на ЕК.

 25. 25 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#5:"balkantourist"]Истинското лице на управляващата европейска олигархия![/quote]
  Да, но Барозу и Юнкер са от обслужващия персонал.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Може и формално да няма, но всъщност си е тежък конфликт на интереси

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#10] от "subaru":

  Въпросът има и силен морален оттенък. В Западна Европа обръщат много сериозно внимание на случаите на "постслужебен конфликт на интереси", термин, който в България за съжаление е непонятен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK